| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Sistem indikatorjev za vrednotenje učinkov velikega mednarodnega športnega dogodka na trajnostni razvoj
Borut Kolarič, 2016, master's thesis

Abstract: Pričujoče magistrsko delo je ena izmed mnogih raziskav velikih mednarodnih športnih dogodkov, ki predstavlja pogled v dogodek skozi vpliv, ki ga ima na trajnostni razvoj. Obseg takega dogodka je nemogoče zajeti v enem delu, hkrati pa je to razvijajoč sistem, ki se prilagaja okolju in času. Razvoj velikih mednarodnih športnih dogodkov se postavlja v okvir učinkov gospodarske, družbene in okoljevarstvene dimenzije trajnostnega razvoja, kateri so ti učinki, kakšen je obseg teh učinkov in kako jih meriti ter primerjati, pa je osnovno vprašanje našega magistrskega dela. Vsaka dimenzija trajnostnega razvoja ima namreč svoje značilnosti, svojo merilno dimenzijo, svoj specifičen vpliv in ne nazadnje položaj v določenem odnosu do drugih dimenzij, zaradi česar so dimenzije med seboj enake in hkrati različne. Ko jih označimo za enake, jih pri tem skušamo postaviti na skupni imenovalec in opredeliti njihove odnose, različne pa jih vidimo zaradi svoje prvinskosti in unikuma. V magistrskem delu smo zajeli določena poglavja športa in športnih dogodkov, opredelili veliki mednarodni športni dogodek, ga opisali in izpostavili njegove bistvene značilnosti. V nadaljevanju smo opredelili trajnostni razvoj in ga aplicirali na upravljanje velikega mednarodnega športnega dogodka. Do tega dela smo predstavili obsežnost in zapletenost takih dogodkov, nato pa konkretneje izpostavili predmet naše raziskave in sicer indikatorje ter učinke, ki jih taki dogodki imajo za mesto, regijo in lokalno prebivalstvo. Na podlagi obstoječe literature smo povzeli dosedanja spoznanja in postavili okvir za naš empirični del. S pomočjo sekundarnih podatkov smo prišli do rezultatov, z ustreznimi metodami dela pa do zaključkov, kakšen naj bi bil veliki mednarodni športni dogodek v smislu trajnostnega razvoja. V nadaljevanju smo podali nekaj spoznanj ter priporočil za nadaljnje raziskave in prihodnje organizatorje velikih mednarodnih športnih dogodkov. Temeljna ugotovitev je, da so veliki mednarodni športni dogodki globalni, v določeni meri nepredvidljivi, za nekatere skupine bolj, spet druge manj pozitivni, vendar omogočajo kreiranje koristi, ki so dobre za celotno družbo. Spoznanje temelji na tem, da trajnostni razvoj ni nekaj avtomatičnega, naključnega in nenačrtovanega. Ravno nasprotno, že od same ideje ga je treba vpeljati v sam koncept velikega mednarodnega športnega dogodka. Trajnostni razvoj velikega mednarodnega športnega dogodka mora biti uravnan s sedanjostjo in s pogledom v prihodnost na gospodarskem, družbenem in okoljevarstvenem področju. Le takšna celovitost lahko vodi v harmoničen trajnostni razvoj in kakovostno življenje ne le za kraj dogodka, temveč ima tak dogodek zaradi svoje razsežnosti lahko izjemno velik vpliv tudi na globalno raven. Ključno za uspeh je, da je treba veliki mednarodni športni dogodek pregledno in odgovorno upravljati v okviru vseh treh dimenzij trajnostnega razvoja.
Keywords: veliki mednarodni športni dogodek, trajnostni razvoj, triple bottom line, olimpijske igre, svetovno nogometno prvenstvo
Published in DKUM: 15.12.2016; Views: 1562; Downloads: 148
.pdf Full text (2,67 MB)

2.
Utilization of bottom ash from the incineration of separated wastes as a cement substitute
Filip Kokalj, Niko Samec, Bernardka Jurič, 2005, original scientific article

Abstract: Waste incineration is still an essential technology in the concept of integrated waste management. Most of the combustion residues are incinerator bottom ash. It has been discovered that incinerator bottom ash from the incineration of separated waste in the primary chamber of the modular two-stage incinerator mainly consists of metal oxides, especially SiO2 and CaO, in proportions that are quite similar to those in cement and so the feasibility of its application as a substitute for cement in concrete was investigated. It was found that after 28 days, the flexural and compressive strengths of the binder using bottom ash were practically comparable with those of a pure cement mixture. The results show that it is reasonable to use a binder containing incinerator bottom ash for applications in which an early-stage lower strength of concrete element is acceptable.
Keywords: waste management, solid municipal waste, separated wastes incineration, bottom ash, cement, concrete
Published in DKUM: 01.06.2012; Views: 2218; Downloads: 134
URL Link to full text

Search done in 2.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica