SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
OBLIKE KREDITIRANJA IN LEASINGA ZA OSEBNA VOZILA Z VIDIKA IZKUŠENJ PODJETJA X
Boštjan Šuntner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Finančne institucije ponujajo različne oblike in vrste financiranja osebnih vozil, med katerimi so osnovne kredit, finančni in operativni leasing. Vsaka izmed oblik ima svoje značilnosti, prednosti in slabosti, ki se odražajo v pravnem, davčnem ali računovodskem vidiku. Pred sklenitvijo pogodbe o financiranju morajo vsi udeleženci preučiti klavzule pomembne za sklenitev pogodbe. Kredito- in leasingojemalci morajo biti seznanjeni z značilnostmi posamezne oblike financiranja. Kredito- in leasingodajalci pa morajo na drugi strani pravilno oceniti bonitetno sposobnost stranke, s katero sklenejo pogodbo o financiranju. Na ta način se lahko izognemo morebitnim nevšečnostim, ki bi se lahko pojavile v času financiranja.
Keywords: kredit, finančni leasing, operativni leasing, bonitetna sposobnost, plačilna nedisciplina, opomin, odvzem vozila, tožba.
Published: 12.10.2010; Views: 1493; Downloads: 195
.pdf Full text (446,04 KB)

2.
KREDITI PRAVNIM OSEBAM-NA PRIMERU BANKE X
Tamara Grbac, 2011, final seminar paper

Abstract: Banka je organizacija, katere glavna značilnost je zbiranje presežnih denarnih sredstev in dajanje kreditov. Pod določenimi pogoji nudi kratkoročne in dolgoročne kredite tako fizičnim kot tudi pravnim osebam. Za uresničitev določenega cilja velikokrat ne zadostujejo lastna sredstva, potrebno je pridobiti dodatna finančna sredstva, tukaj pa se pojavijo banke s ponudbo kreditov. Pri kreditnem razmerju gre za razmerje med upnikom in dolžnikom. Banka pred odobritvijo kredita preveri bonitetno sposobnost komitenta z namenom zmanjšanja kreditnega tveganja. Kljub veliki previdnosti banka in podjetje ne moreta predvideti dogodkov, ki bi lahko negativno vplivali na vračilo kredita. Zato banka vse večjo pozornost namenja zavarovanju vračila kredita. V diplomskem seminarju sem se osredotočila na ponudbo kreditov pravnim osebam. Opisala sem dolgoročne in kratkoročne kredite, bonitetno sposobnost podjetja in podrobneje postopek odobritve in vodenja kredita pravnim osebam.
Keywords: Ključne besede: kredit, kratkoročni kredit, dolgoročni kredit, kreditno tveganje, bonitetna sposobnost, kreditno zavarovanje.
Published: 06.12.2011; Views: 1149; Downloads: 79
.pdf Full text (254,75 KB)

3.
KREDITNO TVEGANJE V BANKI
Petra Mazalović, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Banke so finančni posrednik na finančnem trgu. Naloga bank je, da skrbijo za stabilnost finančnega sistema. Stabilen finančni sistem z učinkovitim finančnim posredništvom spodbuja gospodarsko rast. Naloga banke je, da učinkovito razporeja finančne vire in pravočasno zazna, meri in ocenjuje finančna tveganja, ki jim je pri financiranju izpostavljena. Za objektivno ugotavljanje kreditne sposobnosti mora banka pred odločanjem o kreditu imeti na voljo vrsto ustrezno obdelanih in pripravljenih podatkov in informacij. Za spremljanje odobrenih kreditov pa mora kreditna mapa poleg teh podatkov in informacij vsebovati še podatke o znesku in pogojih odobrenega kredita, instrumentih zavarovanja, tekočem poravnavanju obveznosti ipd. Seveda pa je najpomembnejši proces odobravanja kreditov ocena kreditne sposobnosti in splošne bonitete poslovanja kreditojemalca in ocena dogovorjenih instrumentov zavarovanja odplačila obstoječih terjatev ter podatki in informacije o naravi posla in glavni dejavnosti dolžnika. Zato je nujno tesno sodelovanje banke in komitenta banke. Nujno ni le sodelovanje ob odobravanju kredita, temveč tudi med letom pri pregledih poslovanja komitenta, ko se tudi oceni možnosti dodatnega sodelovanja med banko in komitentom. Zato je treba medsebojne koristi in obveznosti uskladiti, da so optimalne tako za banko kot za komitenta. V diplomskem delu smo se osredotočili na kreditno tveganje, ki je pri poslovanju bank neizogibno. Analizirali smo vpliv finančnih in nefinančnih podatkov podjetja na njegovo bonitetno oceno. Predpostavili smo, da bi z bonitetno oceno dobili informacijo o načinu poslovanja podjetja, ki bi lahko bila v pomoč pri ocenjevanju komitentove kreditne sposobnosti. V diplomskem delu smo opisali kreditni proces v NLB d.d. od vloge komitenta do poplačila kredita ali pa izterjave ali odpisa kredita v primeru nevračila kredita. Nameravali smo vključiti tudi praktične primere, vendar zaradi poslovne skrivnosti nismo dobili ustreznih podatkov.
Keywords: banka, kreditno tveganje, bonitetna ocena, kreditni proces, kreditna sposobnost, upravljanje kreditnega tveganja
Published: 13.10.2016; Views: 612; Downloads: 149
.pdf Full text (727,60 KB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica