| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kakovost življenja po vstavitvi totalne endoproteze kolka
Aleksandra Golob, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Kakovost življenja posameznika po vstavitvi totalne endoproteze kolka je tesno prepletena z njegovim zdravstvenim stanjem. Zato je vloga izvajalcev zdravstvene nege pri rehabilitaciji usmerjena predvsem v funkcioniranje pacienta, da bi dosegel čim večjo samostojnost. Namen diplomskega dela je predstaviti kakovost življenja pacienta po vstavitvi totalne endoproteze kolka.
Keywords: Kvaliteta življenja, pacient, rehabilitacija, gibanje, bolečina in študija primera.
Published in DKUM: 28.03.2018; Views: 1013; Downloads: 211
.pdf Full text (602,34 KB)

2.
Obravnava bolnika s fibromialgijo
Zofija Švarc, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Fibromialgija je pogosta in kompleksna bolezen, ki povzroča bolečino in občutljivost na dotik. Značilno za to bolezen je, da bolečina ni kostantna in se seli po telesu. Skupaj z drugimi simptomi vpliva na ljudi psihično, fizično in socialno. Posebnost pri tej bolezni je tudi ta, da jo zdravniki težko diagnosticirajo, saj ne obstajajo nobeni testi, preiskave, ki bi natanko potrdile bolezen oziroma diagnozo. Namen raziskave je ugotoviti vpliv fibromialigije na bolnika ter s pomočjo študije primera ugotoviti potrebo po zdravstveni negi bolnika s fibromialgijo Metodologija raziskovanja: Za opredelitev teoretičnih stališč smo uporabili domačo in predvsem tujo strokovno literaturo. V empiričnem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Izvedli smo študijo primera, kjer smo uporabili polstrukturiran intervju v katerega je bila vključena bolnica s fibromialgijo. Bolnica s fibromialgijo je bila obravnavana po modelu Marjory Gordon, ki temelji na enajstih funkcionalnih vzorcih zdravega obnašanja. Rezultati: S pomočjo študije primera smo ugotovili naslednje negovalne diagnoze: neučinkovita zaščita; obstipacija, občasna; urin, funkcionalna inkontinenca; aktivnosti, nezmožnost za telesno aktivnost (I. stopnje); utrujenost; spanje, motnje spanja; bolečina, kronična (bolečina, ki se seli po celotnem telesu); koncentracija, pomanjkljiva; spomin, nepopoln in seksualna disfunkcija. Sklep: Fibromialgija prizadene vedno več ljudi, ne glede na starost. Kaj pa je natančen vzrok naraščanja bolezni, pa še ni povsem znano. Prav tako, pa ima bolezen velik vpliv na kakovost bolnikovega življenja, saj v veliki meri vpliva na fizično, psihično in družbeno izolacijo bolnika. Zato je pomembno, da imajo medicinske sestre pri obravnavi bolnika predvsem empatični in razumevajoč odnos, da bolnik ohrani svoje dostojanstvo.
Keywords: fibromialgija, kronična bolečina, aktivnosti zdravstvene nege, Marjory Gordon, študija primera.
Published in DKUM: 20.07.2017; Views: 2721; Downloads: 448
.pdf Full text (695,96 KB)

3.
Obravnava fantomske bolečine pri pacientu s kostnim rakom po amputaciji spodnje okončine
Eva Pilinger, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Spodnje okončine nam omogočajo hojo, vstajanje, pravilno držo, tek, pa tudi druge gibalne funkcije. Zraven gibalnih imajo tudi funkcijo ravnotežja, simetrije in vizualne telesne podobe posameznika. Vse omenjene funkcije pa ne morejo delovati, če je ena od spodnjih okončin amputirana. Amputacijo v približno 80% primerih spremlja fantomska bolečina ali fantomske sentacije. Za razumevanje pacientovega doživljanja je potrebno poznati delovanje centralnega živčnega sistema pri amputaciji, prav tako pa psihološke prilagoditve pacientana amputacijo. Namen diplomskega dela je opisati obravnavo fantomske bolečine pri pacientu s kostnim rakom na podlagi študije primera. Teoretični del je temeljil na deskriptivni metodi dela, izvedbo študije primera pa smo opravili s kvalitativno metodo dela. Izvedli smo intervju s pacientko po prebolelem kostnem raku z fantomskimi senzacijami. Ugotovili smo, da v kliničnem okolju posebej ne obravnavajo, ocenjujejo ali dokumentirajo fantomske bolečine, odpravljajo jo s farmakološkimi sredstvi, ali si pacienti pri lajšanju medsebojno delijo informacije ali si poskušajo pomagati sami. Amputacija in fantomska bolečina zaznamujeta človeka za celo življenje, fantomska bolečina lahko izzveni, lahko pa tudi ostane ali se pojavlja v različnih situacijah. Potrebna je prilagoditev na nov, drugačen način življenja. Pacient mora biti motiviran za zdravljenje, rehabilitacijo in čimprejšnjo samooskrbo.
Keywords: : fantomska bolečina, fantomske senzacije, amputacija, krn, spremenjena telesna podoba, študija primera.
Published in DKUM: 16.10.2013; Views: 2633; Downloads: 417
.pdf Full text (832,36 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica