| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Določitev procesnih parametrov oblaganja tablet s pomočjo perforiranega bobna : diplomsko delo
Filip Kutoš, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Sodobni proizvodni procesi zdravilnih učinkovin v svojem postopku uporabljajo tehnologijo oblaganja s perforiranimi bobni. Pomembno je določiti pravilne procesne parametre za čim bolj učinkovito nanašanje obloge in s tem izdelavo enakomerno obloženih tablet. V prvem delu diplomske naloge bom pojasnil nekaj teoretičnih osnov za razumevanje procesa in opis različnih parametrov pomembnih za uspešno in kakovostno izdelavo tabletne obloge, v praktičnem delu pa je izveden preračun procesnih parametrov. Ugotovljeni so bili specifični procesni parametri za podane velikosti bobnov in vplivi spremembe procesnih parametrov na učinkovitost delovanja sistema. Zaključke praktičnega dela diplomske naloge smo podali na osnovi opravljenih matematičnih preračunov in analiz.
Keywords: perforirani boben, oblaganje tablet, procesni parametri, analitičen preračun
Published in DKUM: 17.09.2020; Views: 694; Downloads: 74
.pdf Full text (1,03 MB)

2.
Analiza pomika bobna v sušilniku perila : magistrsko delo
Gašper Umbreht, 2020, master's thesis

Abstract: Problem, ki smo ga hoteli z magistrskim delom opisati in rešiti, je bil neželen pomik bobna v sušilniku perila proti usmerniku zraka. Analiza je potekala tako fizično na aparatih, kot v virtualnem okolju. Reševanje problema je potekalo na dva načina. Prvi način je bil iskanje in odpravljanje vzroka za nastanek problema in s tem posredno odprava posledic. Drugi način je bil odpraviti oziroma omiliti posledice, ne da bi s tem odpravili vzrok. Obe poti sta nas privedli do možnih rešitev zadanega problema. Glede na izsledke dela smo podali možne konstrukcijske rešitve. Do njih nas je pripeljalo sledenje sistematičnemu načinu konstruiranja. Glede na ovrednotenje je izbrana najbolj primerna konstrukcijska rešitev, kljub temu da vsaka izmed njih rešuje problem in izpolnjuje zahtevnik. Zadano nalogo smo izpolnili s pomočjo enostavnega pristopa k reševanju in posledično preprostih rešitev.
Keywords: analiza, sušilnik perila, boben, podpora, vpetje, pomik
Published in DKUM: 30.06.2020; Views: 430; Downloads: 0

3.
Šamanska glasbena praksa
Katja Glazer, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu, ki nosi naslov Šamanska glasbena praksa, so bili predstavljeni oziroma natančneje opisani šamanizem, šamani, šamanski obredi, načini šamanskega zdravljena ter šamanska glasba kot najpomembnejši element šamanizma. V empiričnem delu magistrskega dela je bila s pomočjo anketnega vprašalnika opravljena tudi raziskava, s pomočjo katere so bili pridobljeni pomembni podatki sodelujočih na šamanski delavnici. Ugotovljeno je bilo, kako so se udeleženci šamanskih delavnic spoznali s šamanizmom, kako pogosto obiskujejo delavnice, kako obiskovanje delavnic vpliva na njihovo življenje in odnose z ljudmi, kateri deli delavnice so jim bili najbolj všeč in ali se s šamanizmom ukvarjajo tudi drugače. Iz rezultatov anketnega vprašalnika je bilo prav tako razvidno, da je obiskovanje šamanske delavnice za izboljšanje človeških odnosov bistvenega pomena, ter da le-ta zelo pozitivno vpliva na počutje kot tudi zdravje vseh sodelujočih.
Keywords: šamanizem, šamansko zdravljenje, šamanska glasba, šamanski boben, ansambel Vedun.
Published in DKUM: 24.10.2016; Views: 1045; Downloads: 115
.pdf Full text (2,55 MB)

4.
Optimizacija navijalnega sistema vitla
Dušan Amon, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje izboljšanega navijalnega sistema gozdarskega vitla, ki je montiran na modelu 8,5 DH. Predstavljeni so problemi, ki so nastajali že pri obstoječih modelih vitlov, iskanje novih rešitev in sam potek konstruiranja. Cilj je bil poiskati optimalne rešitve, katere bi nam omogočile lažje, učinkovitejše in varnejše delo. Izdelava izboljšanega vitla je temeljila na visoki kakovosti, čim boljši funkcionalnosti in ekonomičnosti izdelave.
Keywords: vitel, jeklena vrv, navijalni boben, navijanje
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 1017; Downloads: 87
.pdf Full text (3,30 MB)

5.
Izboljšava montaže bobnov gozdarskih vitlov
Tadej Klavžar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diploma opisuje izboljšave, ki smo jih izvedli na transportni napravi za prenašanje surovcev na delavno mesto in iz njega. Naprava je nameščena v proizvodnji liniji za izdelavo vitelskih bobnov. Opisani so problemi stare transportne priprave in potek konstruiranja nove, pojasnjene pa so tudi prednosti, ki jih zagotavlja nov pristop. S konstruiranjem smo namreč prišli do rešitev, ki omogočajo lažje, učinkovitejše in varnejše delo. Tako smo na vseh prioritetnih področjih zagotovili potrebne proizvodne standarde. Izdelava transportne priprave je temeljila na čim boljši funkcionalnosti in na čim višji ekonomičnosti izdelave. V diplomski nalogi navajamo opis montaže vitel ter podrobneje še sklop montaže bobna; prav tako pa ob koncu zajamemo rezultate celotne naloge, v kateri so opisani stroški izdelave, zmanjšanje napora delavcem, večja varnost, hitrejši proces dela ter višja kakovost izdelkov.
Keywords: MONTAŽA, GOZDARSKI VITLI, VITELJSKI BOBEN, RACIONALIZACIJA MONTAŽE
Published in DKUM: 20.11.2014; Views: 1622; Downloads: 225
.pdf Full text (1,87 MB)

6.
7.
Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica