| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
BOŽIČNE PESMI ZA OTROKE: PRIREDBE ZA GLASOVE S SPREMLJAVO ORFFOVIH GLASBIL
Maša Uranjek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diploma je sestavljena iz dveh delov. Prvi del se navezuje na cerkveno bogoslužje, cerkveno glasbo in božič, saj vsebina božičnih pesmi izhaja iz krščanstva. Drugi del obsega priredbe desetih izbranih božičnih skladb za Orffova glasbila. Prvi del bi lahko smiselno razdelili na več podpoglavij. Uvodoma so zapisane nekatere značilnosti in zakonitosti cerkvenega bogoslužja, nato beseda teče o pomenu cerkvene glasbe, njenem zgodovinskem razvoju in njenih zakonitostih. Opisana je vokalna, inštrumentalna in vokalno-inštrumentalna cerkvena glasba in cerkveno ljudsko petje. Pozornost je namenjena adventnemu in božičnemu času, šegam in navadam, ki so značilne za ta čas ter vsebini božičnih pesmi. Navedene so slovenske zbirke cerkvenih pesmi, kjer najdemo tudi pesmi, značilne za adventni in božični čas. Opisana je izbrana slovenska literatura za Orffova glasbila, ki vsebuje ljudske in umetne pesmi. V praktičnem delu diplomske naloge je deset priredb božičnih skladb za Orffova glasbila in petje. Skladbe so enostavne in zato primerne za osnovnošolske učence, saj so upoštevane njihove psihomotorične sposobnosti in stopnja razvitosti glasbenih sposobnosti.
Keywords: cerkvena glasba, cerkveno petje, božič, advent, priredbe, Orff
Published: 03.03.2010; Views: 12788; Downloads: 1591
.pdf Full text (942,53 KB)

2.
RIMOKATOLIŠKA CERKEV V TV DNEVNIKU NA RTV SLO NA CERKVENA PRAZNIKA, VELIKI ŠMAREN IN BOŽIČ, V LETIH 1965 - 2005
Mojca Resnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vlogo medijev v odnosu med Cerkvijo in državo skozi daljše časovno obdobje. Konkretno obravnava poročanje o RKC v okviru osrednje televizijske dnevno informativne oddaje na RTV Slovenija na dva cerkvena praznika, veliki šmaren in božič. Prispevki so obravnavani z metodo analize vsebine. Ugotovitve kažejo, da je osamosvojitev Slovenije in z njo povezana sprememba političnega sistema pomenila prelom v poročanju o RKC na javni televiziji. V obdobju samostojne Slovenije pa nismo zasledili vpliva sestave vladajoče koalicije na obseg in vsebino poročanja javne RTV o Rimokatoliški cerkvi. Pri tem je podrobnejša analiza prispevkov pokazala, da je Cerkev v oddaji TV Dnevnik tendenčno obravnavana manj prijazno, kadar nastopa kot politični akter, ter bolj prijazno, kadar gre za verske vsebine v ožjem smislu.
Keywords: RKC, država, TV Dnevnik, RTV Slovenija, veliki šmaren, božič
Published: 27.07.2010; Views: 2413; Downloads: 237
.pdf Full text (917,86 KB)

3.
Pomen aktantske ravni v pripovedni prozi Petra Božiča
Miran Štuhec, 1995, original scientific article

Abstract: Glavne osebe v Božičevih pripovedih so med seboj seveda različne, a njihova strukturna vloga v korpusu je ista: neimenovani, brezposelni in prvoosebni pripovedovalec v Božičevi pripovedni prozi do l. 1972 nam posredujejo problem človekove osamljenosti, (samo)izločenosti, sprtosti z okoljem, razočaranje, prepričanje, da je posameznikovo dejanje že v naprej obsojeno na propad, spoznanje o družbi, ki je moralno slaba, malomeščanska, polaščevalska in nehumana kot o prozi, ki opozarja na nepremagljiv spor med subjektom in objektom.
Keywords: slovenska književnost, slovenska proza, literarne kritike, Peter Božič
Published: 10.07.2015; Views: 555; Downloads: 38
.pdf Full text (4,02 MB)
This document has many files! More...

4.
Božični okraski
1997, other monographs and other completed works

Keywords: božič, dekoracija
Published: 30.12.2015; Views: 760; Downloads: 37
URL Link to full text

5.
PROJEKTNI TEDEN V 3. RAZREDU - BOŽIČ
Jasmina Tikvič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko nalogo PROJEKTNI TEDEN V 3. RAZREDU – BOŽIČ sestavljata dva dela – teoretični in praktični. Teoretični del sestavljajo štirje sklopi, in sicer sociološki sklop (v njem so opisani prazniki in njihov pomen, poseben poudarek je na božiču), psihološki sklop (v njem so opisane razvojne in psihofizične lastnosti osemletnikov), geografski sklop (v njem je predstavljeno mesto Ptuj) ter didaktični sklop (v njem je predstavljen predmet spoznavanje okolja, izkustveno učenje ter izpostavljene glavne značilnosti projektnega dela). V praktičnem delu diplomske naloge je predstavljen projektni teden BOŽIČ KOT NEKOČ, ki je bil izpeljan v tretjem razredu osnovne šole. Po narejenem ugotavljamo, da imajo učenci, vključeni v projektno delo, večjo notranjo motivacijo za delo in končni cilj, ki ga sami določijo, ter da projektno delo temelji predvsem na integriranem pouku in lahko nastane načrtovano ali spontano ob nastanku trenutnega problema.
Keywords: projektno delo, božič, osnovna šola, tretji razred, izkustveno učenje
Published: 06.05.2016; Views: 853; Downloads: 94
.pdf Full text (2,34 MB)

6.
PRAZNIKI IN PRAZNOVANJA V SLOVENIJI IN NA IRSKEM
Tanja Mihovec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje in primerja slovenske in irske praznike ter tradicije ob njihovem praznovanju. V teoretičnem delu naloge so podrobneje opisani državni prazniki, glavni rimskokatoliški verski prazniki kakor tudi osebni prazniki nasploh ter tradicionalni elementi ob praznovanju teh praznikov v obeh državah. Prazniki so pomemben del življenja vsakega človeka. So posebni dnevi, ko se navadno ne dela, so posvečeni kakšnemu pomembnemu dogodku, osebi ali spominu nanje. Prazniki že tisočletja napolnjujejo človeško življenje in omogočajo, da se ljudje sprostijo, (navadno) veselijo ter vsaj za kratek čas pozabijo na težave. V empiričnem delu naloge s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavljam, kako ljudje na Irskem in v Sloveniji praznujejo dva izmed najbolj priljubljenih praznikov, in sicer božič (državni in verski praznik) ter rojstni dan (osebni praznik). Rezultati so nakazali elemente praznovanj, ki so pri praznovanjih teh dveh praznikov skupni v obeh državah, še bolj pa so pokazali številne razlike, ki se pri tem pojavljajo.
Keywords: slovenski prazniki, irski prazniki, praznovanja, božič, rojstni dan
Published: 03.10.2016; Views: 1342; Downloads: 182
.pdf Full text (1,23 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica