| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Delovanje Slovenske ljudske stranke leta 1927 po izbranih slovenskih časnikih
Katja Podbregar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je s pomočjo časnikov Slovenec in Jutro ter strokovne literature predstavljeno delovanje stranke SLS v letu 1927. To je bilo volilno leto, bile so namreč kar troje volitve: prve in edine volitve v oblastne skupščine, volitve za narodne poslance in volitve v občinske svete, ki so potekale kar vse leto. V mesecu februarju so začele delovati oblastne samouprave, kjer je vodilno vlogo, po zmagi na volitvah, prevzela SLS. Stranka je bila takrat na višku svoje politične moči. Skupaj z njenim voditeljem dr. Antonom Korošcem ji je uspel preboj iz opozicije v vladno koalicijo. Tega leta je stranka dvakrat vstopila v vlado. Prvič že v mesecu februarju. Veliko spremembo v načinu delovanja stranke je prinesel Blejski sporazum, ki sta ga podpisala dr. Anton Korošec za SLS in Velimir Vukičević za Narodno radikalno stranko. Zaradi sporazuma se je SLS ob ponovnem vstopu v vlado odpovedala zahtevi po avtonomiji in priznala Vidovdansko ustavo. V drugi polovici leta je v javnost prišel še spor v strank, ki je sicer trajal že nekaj časa, povzročil pa je hud razkol med levico oz. krščanskimi socialisti in desnico. Spora se ni dalo nikoli več rešiti.
Keywords: Slovenska ljudska stranka, volitve, oblastne skupščine, vstop v vlado, Blejski sporazum.
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 1317; Downloads: 225
.pdf Full text (1,31 MB)

2.
BLED KOT DIPLOMATSKO STIČIŠČE V OBDOBJU MED OBEMA SVETOVNIMA VOJNAMA
Saša Milešič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Na Bledu se je med obema vojnama zvrstilo kar nekaj pomembnih političnih dogodkov. Med najpomembnejše zunanjepolitične dogodke sodijo trije sestanki Male antante in sestanek Balkanske zveze. Prvi sestanek Male antante se je odvijal junija 1926. Na njem so se zbrali zunanji minister Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev Momčilo Ninčić, zunanji minister Češkoslovaške Edvard Beneš in zunanji minister Romunije Jon Mitilineu. Na drugem sestanku Male antante na Bledu so se leta 1936 zbrali zunanji minister Češkoslovaške Edvard Beneš, zunanji minister Romunije Nikola Titulescu in predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović. Tretji in zadnji sestanek Male antante na Bledu, je potekal konec avgusta leta 1938. Sestanka so se udeležili zunanji minister Češkoslovaške Emil Krofta, zunanji minister Romunije Nikolaj Komnen in predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović. Konferenca Balkanske zveze je potekala 10. julija 1936, udeležile so se je romunska, turška, jugoslovanska in grška delegacija. Na notranjepolitičnem področju sta bila najpomembnejša dogodka podpis blejskega sporazuma med predsednikom vlade Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev Velimirjem Vukićevićem in voditeljem Slovenske ljudske stranke Antonom Korošcem 10. julija 1927 ter podpis sporazuma med tedanjim predsednikom vlade Kraljevine Jugoslavije Dragišo Cvetkovićem in predsednikom Hrvaške kmečke stranke dr. Vladkom Mačkom 26. avgusta 1939. Številni sestanki diplomatov in jugoslovanskih politikov so Bled med obema svetovnima vojnama postavili v središče političnega življenja, saj so bili v veliki večini medijsko zelo odmevni in so vplivali na takratno politiko na Balkanu.
Keywords: Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev, Kraljevina Jugoslavija, Češkoslovaška republika, Romunija, Mala antanta, Balkanska zveza, Bled, blejski sporazum, diplomatski stiki, zunanja politika med obema svetovnima vojnama.
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 2075; Downloads: 144
.pdf Full text (700,86 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica