| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 240
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Pozicioniranje blagovne znamke Bacardi na slovenski trg
Lea Čušin, 2023, master's thesis

Abstract: V sodobnem času, ko si marsikdo izmed nas želi biti uspešen, imeti svoje podjetje, svoje izdelke in storitve, imajo blagovne znamke izredno velik pomen. Blagovna znamka nam omogoča, da se z ljudmi čustveno povežemo in jim na ta način omogočamo reševanje osebnih težav. Dobra blagovna znamka je tista, s katero se posamezniki poistovetijo, jo vzamejo za svojo, vanjo nikoli ne podvomijo in ji za vedno ostanejo zvesti. Namen magistrskega dela je ugotoviti, kaj pravzaprav so blagovne znamke, kako jih upravljamo, kako jih prepoznavamo in kako jih pozicioniramo. Osredotočamo se predvsem na blagovno znamko Bacardi in na njeno pozicioniranje na slovenskem trgu. Namen je spoznati priljubljenost in ozaveščanje o blagovi znamki Bacardi, pogostost uživanja ter prepoznavnost drugih obravnavanih blagovnih znamk ruma med prebivalci Republike Slovenije. V magistrski nalogi so uporabljene kombinacije različnih metod raziskovanja. V prvem delu naloge v večini uporabimo metodo deskripcije in metodo kompilacije. V drugem delu pa si v večini pomagamo z metodo anketiranja. Poleg omenjenih metod pri izdelavi naloge uporabljamo še metodo indukcije, metodo dedukcije, metodo sinteze, metodo analize in metodo komparacije. Ugotovimo, da je delež ozaveščenosti blagovne znamke Bacardi na slovenskem trgu visok, saj ljudje rum Bacardi prepoznavajo in ga radi uživajo. Ugotovimo tudi, da rum Bacardi spada med najbolj priljubljene rume v Sloveniji. S pomočjo raziskav ugotovimo, IV da je Bacardi svetovno znan rum in cenjen, in da so njegovi največji konkurenti Plantation, Havana Club in Diplomatico. Priporočamo, da se rum Bacardi na slovenskem trgu še naprej oglašuje tradicionalno, hkrati pa naj se nameni nekaj pozornosti digitalnemu oglaševanju, ki vsak dan pokriva večji trg potrošnikov.
Keywords: blagovna znamka, pozicioniranje, rum Bacardi
Published in DKUM: 31.05.2023; Views: 16; Downloads: 4
.pdf Full text (2,21 MB)

2.
Razvoj talentov v podjetju x
Mojca Molk, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo proučevali stanje ravnanja in razvoja talentiranih posameznikov v izbranem podjetju. Zaključno delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V prvem delu smo s pregledom strokovne literature prikazali teoretična izhodišča na področju ravnanja s talenti. Z metodo deskripcije smo opisali dejstva, jih v nadaljevanju povzeli ter različna mnenja avtorjev med sabo tudi primerjali. V nadaljevanju smo z vsakim prepoznanim talentom izvedli vedenjski intervju, s katerim smo pridobili informacije o stališčih, željah in potrebah posameznikov. Rezultate intervjujev smo nato strnili in na podlagi izsledkov oblikovali model za ravnanje s talenti v podjetju X ter izbranemu podjetju ponudili nasvete pri ravnanju s talenti. Naša želja je, da bi podani predlogi predstavljali doprinos k boljšemu poslovanju podjetja X – k prepoznavnosti, krepitvi blagovne znamke, inovativnosti, kreativnosti in splošni delovni učinkovitosti. Rezultati empiričnega dela so pokazali, da je večina talentiranih posameznikov dobila občutek dobrodošlosti ob nastopu dela, nato pa jih je bila večina prepuščena samim sebi. Le trije zaposleni so bili zadovoljni s programom organizacijskega uglaševanja, saj jim je bil dodeljen mentor. Ostali pa so v nadaljevanju proces uvajanja označili kot nesistematičen in prehiter. Nekaj intervjuvancev meni, da so deležni premalo informacij glede na področje dela, ki ga opravljajo. Pomanjkanje informacij vpliva tudi na njihovo uspešnost pri delu. To vpliva tudi na komunikacijo s strankami. Isti sogovorniki so izpostavili tudi nezadovoljstvo glede pridobivanja povratnih informacij o pričakovanjih in željah glede njihovega dela. Nihče izmed njih nima postavljenih osebnih kariernih ciljev niti ne prejemajo povratnih informacij. Ugotovili smo, da je za večino intervjuvancev področje osebne blagovne znamke in blagovne znamke delodajalca precej nepoznano. Rezultati so kljub temu pokazali, da podjetje posameznikom ne nudi pomoči pri strateškem razvoju osebne blagovne znamke oziroma se ne zaveda niti lastne blagovne znamke. Podjetju svetujemo, da s ciljem zadržanja talentiranih posameznikov sledi predlaganemu modelu ravnanja s talenti in prične tako z gradnjo blagovne znamke delodajalca kot ustvarjanjem blagovnih znamk talentiranih posameznikov, ki predstavljajo tako obraz kot konkurenčno prednost podjetja.
Keywords: talent, upravljanje talentov, poslovna uspešnost, mentorstvo, osebna blagovna znamka
Published in DKUM: 23.02.2023; Views: 154; Downloads: 0
.pdf Full text (1,58 MB)

3.
Strategije blagovnih znamk v različnih gospodarskih dejavnostih
Tjaša Zulficari, 2022, master's thesis

Abstract: Današnje ekonomsko, tehnološko in poslovno okolje podjetij se zelo hitro spreminja. Podjetja se poskušajo in prilagoditi in odzvati na te spremembe, da bi lahko zagotovila svoj uspeh in obstoj tudi v prihodnosti. Podjetje si uspešen predor na bodisi domač bodisi tuj trg zagotovi le preko pravilnega razvoja blagovne znamke, ki podjetju omogoča uspešno pozicioniranje na trgu. Strategija blagovne znamke je tista, ki omogoča, da blagovna znamka deluje kot celota, ponuja osrednjo idejo, okoli katere se usmerjajo dejanja, vedenja in komunikacije določene blagovne znamke. Nujna je za vsako podjetje in postavlja temelje za uspešno uvajanje na trg. Odjemalci s pomočjo blagovne znamke zadovoljujejo svoje potrebe in rešujejo svoje probleme. Skrbniki blagovnih znamk v podjetju morajo ustvariti edinstveno zgodbo blagovnih znamk, ki ustreza željam in potrebam odjemalcev. Zaradi tega so skrbniki blagovnih znamk odgovorni za sprejemanje odločitev, na katere lahko vpliva več dejavnikov. Zanimalo nas je, ali obstajajo razlike pri odločanju o strategiji blagovne znamke glede na osnovno dejavnost, v kateri je registrirano podjetje. Po standardni klasifikaciji dejavnosti jih delimo v štiri skupine: primarno, sekundarno, terciarno in kvartarno gospodarsko dejavnost. Osnovne dejavnosti podjetij pa danes ne moremo poenotiti z blagovnimi znamkami in potrebami odjemalcev, ki jih zadovoljujejo s svojimi izdelki. Opazili smo, da registrirane dejavnosti in dejavnosti, za katere podjetja trdijo, da v njih poslujejo s svojimi blagovnimi znamkami, niso poenotene. Po opravljeni raziskavi smo podjetja razvrstili po skupinah, kamor se umeščajo sama z izbrano blagovno znamko, preverjali razlike med pristopi k strategijam blagovne znamke v skupini gospodarskih dejavnosti ter razlike med vrstami strategij podjetij v različnih skupinah gospodarskih dejavnosti. Povezanosti med izbiro vrst strategije in gospodarskih dejavnosti nismo ugotovili, hkrati pa smo zavrnili hipoteze, ki smo jih zastavili na začetku dela. Ugotovili smo, da se soodvisnost posameznih udeležencev v gospodarstvu prepleta in da brez prisotnosti in delovanja vsakega izmed njih gospodarstvo ne deluje. Osnovna dejavnost podjetja zato ni tista, ki določa vrsto strategije blagovne znamke.
Keywords: strategija, blagovna znamka, gospodarske dejavnosti, nakupni proces, strateški marketing
Published in DKUM: 02.12.2022; Views: 319; Downloads: 67
.pdf Full text (1,96 MB)

4.
Percepcija blagovne znamke Coca Cola med študenti Ekonomsko-poslovne fakultete
Larisa Višnjar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu »Percepcija blagovne znamke Coca Cola med študenti Ekonomsko-poslovne fakultete« opredeljujem blagovne znamke, ki so postale nepogrešljivi del našega vsakdana. Z njimi se srečujemo prav vsak dan. Uspešna blagovna znamka se ne zgodi kar čez noč, tega se zavedajo upravitelji znamk, ki se na vse možne načine trudijo, da bi kupcem znamko kar se da približali in jim v najboljši možni meri zagotovili zadovoljstvo v njihovih očeh, saj to privede do ponavljajočih se nakupov. Ogromno vlogo pri znamkah igra tudi njena osebnost, ki je neponovljiva oz. unikatna. Z njo znamki pripišemo človeške lastnosti in si jo zamišljamo kot resnično osebo. V drugem, empiričnem delu diplomskega dela, sem s pomočjo ankete študente Ekonomsko-poslovne fakultete spraševala o blagovni znamki Coca-Cola kot osebi. S pomočjo pridobljenih podatkov sem lahko v osnovi pridobila vpogled v osebnostni profil Coca-Cole kot osebe in kako jo kot takšno vidijo študenti. Rezultati raziskave so pokazali, da bi bila Coca-Cola ženska, črne ali bele polti, stara 25, 30 ali 40 let. Živela bi bolj razkošno, in sicer v vili. Bila bi Evropejka, živela pa bi v bolj topli državi – Španiji. Ker Coca-Colo povezujemo s pijačo, bi opravljala poklic natakarice, oblačila pa bi se v modna/trendovska oblačila. Njene oči bi bile rjave barve, prav tako tudi njeni kratki lasje. Ker smo prišli do zaključka, da bi bila Coca-Cola ženskega spola, bi imela ženski tip postave v obliki peščene ure, visoka pa bi bila 170 centimetrov. Njene najbolj vidne in izrazite osebnostne lastnosti bi bile sledeče: bila bi v koraku s časom, vesela, drzna, živahna, domača, prijazna in inteligentna. Veljala bi za ženstveno in nežno osebo.
Keywords: blagovna znamka, osebnost blagovne znamke, tipi osebnosti blagovne znamke, percepcija blagovne znamke, Coca-Cola.
Published in DKUM: 23.11.2022; Views: 293; Downloads: 72
.pdf Full text (2,89 MB)

5.
Vpliv pandemije covid-19 na marketing v modni industriji
Nika Jeza, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Svet se je leta 2020 soočil z veliko krizo v obliki pandemije COVID-19. V veliki meri je bila prizadeta tudi modna industrija, ki so jo zaznamovali upad prodaje, spremenjeno vedenje potrošnikov in prekinjene dobavne verige po vsem svetu. Mediji so poročali o različnih vrstah težav s katerimi so se soočali svetovni modni trgovci, kot je nepričakovano odpuščanje delavcev in zaposlenih, hkrati pa so morali izvajati prakse družbene odgovornosti za svoje skupnosti. V teoretičnem delu so zbrane informacije o modi in marketingu mode, opredeljen je pojem blagovna znamka, prav tako je zbranih veliko uporabnih informacij na temo marketinškega komuniciranja. V empiričnem delu so zbrani podatki o tem, kako je pandemija COVID-19 vplivala na modno industrijo in modne trgovce po svetu. Predstavljena je marketinška strategija blagovnih znamk Zara in H&M in kako sta se globalna modna trgovca spopadala s pandemijo. Čeprav ugotovitve kažejo, da svetovna modna trgovca uporabljata različne strategije marketinškega komuniciranja sta se na krizo pandemije COVID-19 odzvala s podobnimi pristopi, npr. s finančno podporo in začetkom proizvajanja zaščitne zdravstvene opreme.
Keywords: moda, marketing mode, blagovna znamka, pandemija COVID-19, marketinško komuniciranje.
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 271; Downloads: 38
.pdf Full text (1,34 MB)

6.
Primerjava podobe blagovnih znamk afrodita in nivea pri generaciji z
Tiana Memon, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo pojasnili podobo blagovne znamke kot večplasten dimenzionalni konstrukt, ki ga sprožijo spoznanja, čustva, simboli, vrednote in stališča potrošnikov. S pomočjo spletne ankete raziskali odnos generacije Z do slovenske blagovne znamke Afrodita in globalno znane blagovne znamke Nivea. Poglavit razlog za analizo, ki je dodan v nadaljevanju je pomembnost razvoja podobe znamke kot posebna komponenta za oblikovanje trženjskega spleta za ustvarjanje trajne konkurentne prednosti. Podoba blagovne znamke igra pomembno vlogo pri razvoju kozmetične blagovne znamke, saj je povezana z ugledom in verodostojnostjo podjetja. V tej nalogi smo zato analizirali in definirali razliko med izdelkom in blagovno znamko, razvoj slovenskih v primerjavi s tujimi blagovnimi znamkami, pomen in delovanje blagovnih znamk v kozmetični industriji, opredelili smo podobo blagovne znamke, vidne elemente blagovnih znamk Afrodita in Nivea ter značilnosti generacije Z. Raziskali pa smo tudi primerjavo med podobo blagovne znamke Afrodita in Nivea pri generaciji Z. Cilj diplomske naloge je pojasniti notranji pomen blagovne znamke Afrodite in Nivee s strani generacije Z.
Keywords: generacija Z, blagovna znamka, kozmetično podjetje, stališča potrošnikov.
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 143; Downloads: 32
.pdf Full text (2,27 MB)

7.
Uveljavljanje blagovne znamke letal podjetja Pipistrel d. o. o.
Aleš Korošec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja, ki proizvajajo različne vrste letal, se pri uveljavljanju blagovne znamke na trgu soočajo z različnimi izzivi ter notranjimi in zunanjimi dejavniki, ki pomembno vplivajo na njihovo uspešnost. V nalogi je definirana blagovna znamka letal podjetja Pipistrel d. o. o. in prikaz problemov, ki se pojavljajo pri prodaji njihovih produktov na domačem in tujem trgu. V nalogi je opis poslovnega okolja, marketinga, pravnih podlag in kadrovskih zadev v podjetju, kar predstavlja osnovo za raziskovalni del naloge. V raziskovalnem delu smo ugotavljali, kakšne so dejanske zaznave zaposlenih v zvezi z vplivom posameznih notranjih in zunanjih dejavnikov na uspešnost uveljavljanja blagovne znamke. Rezultati raziskave so pokazali, da je več pozornosti potrebno posvetiti notranjim dejavnikom, na katere ima predvsem vodstvo podjetja večji vpliv. Pri zunanjih dejavnikih pa morajo pristojni organi države izpolniti sprejete obveze iz veljavnih predpisov. Na podlagi ugotovitev pa smo predstavili možnosti oziroma priložnosti, ki bi utegnile inovativnim podjetjem, kot je Pipistrel d. o. o., omogočiti lažjo pot do uresničitve idej.
Keywords: Blagovna znamka, inovatorstvo, letalstvo, znamčenje, marketing
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 241; Downloads: 45
.pdf Full text (1,16 MB)

8.
Digitalizacija prodaje športnih oblačil
Jaka Bochl, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Obravnavamo problematiko reševanja potreb potrošniške družbe, ki vse bolj strmi k unikatnim, okolju prijaznim, a vseeno modernim izdelkom ali storitvam. Rešitev smo našli v novem idejnem podjetju Bullzy, v sklopu katerega bi s spletno trgovino, ki predstavlja orodje za najbolj razširjen način kupovanja, trgu predstavili izdelke iz bambusovih vlaken. Namen diplomskega dela je raziskati spletno prodajo, se seznaniti z delovanjem in postaviti spletno trgovino, ki bo hkrati funkcionalna, pregledna in tako uporabnikom kot skrbniku enostavna za uporabo. V teoretičnem delu smo s pomočjo pregleda literature opredelili pojem spletne prodaje, spletne trgovine in preučili sisteme za upravljanje spletnih vsebin, navedli vrste platform in se bolj podrobno seznanili z delovanjem platforme WordPress. V praktičnem delu pa smo na osnovi pridobljenih znanj postavili spletno trgovino za idejno podjetje Bullzy, ki bo ponujalo nakup športnih oblačil iz bambusovih vlaken. Spletno trgovino smo izdelali na lokalnem strežniku XAMPP, v platformi WordPress, v sklopu katere smo v nadzorni plošči namestili sistem, izbrali želeno temo in vtičnike ter s pomočjo vizije in poslanstva idejnega podjetja oblikovali vsebino spletne trgovine.
Keywords: spletna prodaja, spletna trgovina, WordPress, blagovna znamka
Published in DKUM: 14.10.2022; Views: 149; Downloads: 21
.pdf Full text (2,35 MB)

9.
Analiza digitalnih marketinških aktivnosti blagovne znamke Minu.si
Nuša Štrafela, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Digitalni marketing je postal osnova za vsa sodobna podjetja, ki želijo biti uspešna. Tradicionalne oblike marketinga sicer še obstajajo, vendar so vse bolj v ospredju digitalne veščine komuniciranja. Podjetje, če želi dosegati dobre rezultate, mora biti v stiku z digitalizacijo in s trendi in to prinaša kar nekaj prednosti. Digitalni marketing je v primerjavi s tradicionalnim stroškovno učinkovitejši, enostavnejši, bolj prilagodljiv in merljiv ter omogoča širok geografski doseg. Osnovni namen marketinga še zmeraj ostaja enak in to je pridobivanje potencialnih kupcev, z namenom zadovoljevanja njihovih potreb. Ena izmed poglavitnih nalog marketinga na splošno je poznavanje in razumevanje odjemalčevih želja in potreb ter možnost zadovoljevanja le-teh. Da podjetje to lahko doseže, se mora posluževati raznih aktivnosti digitalnega marketinškega komuniciranja, da doseže svoje potencialne odjemalce. Prva takšna aktivnost je vsebinski marketing, ki je proces načrtovanja, ustvarjanja in objavljanja vsebine, kot so blogi, video posnetki, podcasti in tako naprej. Pomemben je tudi marketing na družbenih omrežjih, saj je uporaba le-teh z leti močno narasla. Družabna omrežja so odličen pristop za rast podjetja, promoviranja izdelkov ali storitev, gradnjo skupnosti ter pridobivanja novih strank. Najbolj znane in uporabljene so Facebook, Instagram, Twitter in v zadnjem času TikTok. Nobeno podjetje pa ne more preko E-mail marketinga, saj je to eden najučinkovitejših kanalov digitalnega trženja. Oglaševanje s plačilom na klik, ponuja možnost plačila v zameno za prikazovanje na strani z rezultati. Mobilno oglaševanje, kar zajema trženje na mobilnih napravah. Če je opravljena pravilno, bodo potencialne stranke preko mobilnih naprav dobile prilagojene informacije, občutljive na čas in lokacijo, tako da dobijo točno tisto kar potrebujejo, točno takrat, ko potrebujejo. Ogromno ljudi vsak dan poizveduje v iskalnikih, zato je vlaganje v optimizacijo spletnih strani izjemnega pomena, da podjetje lažje doseže potencialne stranke. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu je predstavljena teorija in definiranje digitalnega marketinga in marketinških aktivnosti. V drugem, praktičnem delu, sem se osredotočila na analiziranje digitalnih marketinških aktivnosti blagovne znamke Minu.si. Najprej je na kratko predstavljeno samo podjetje in blagovna znamka. Nato sem se na kratko dotaknila vsebinskega dela marketinga in marketinga na posameznih družbenih omrežjih, ter opazovala razlike in podobnosti v samih objavah. Sledi analiza E-mail marketinga, kjer so predstavljeni aktualni primeri, katerih se podjetje poslužuje in analiza oglaševanja na klik. Tukaj sem se osredotočila predvsem na Facebook in Google plačljivo oglaševanje. Na kratko je predstavljeno še mobilno oglaševanje ter optimizacija spletnih strani. Na koncu so podani predlogi za izboljšave, s katerimi menim, da bi podjetje še uspešneje poslovalo.
Keywords: Digitalni marketing, blagovna znamka, oglaševanje, spletna stran.
Published in DKUM: 10.10.2022; Views: 208; Downloads: 62
.pdf Full text (2,46 MB)

10.
Osebnostna blagovna znamka vplivnežev na družbenem omrežju instagram
Žanet Plečko, 2022, master's thesis

Abstract: V dobi digitalizacije smo priča družbenim medijem, katerih prvoten namen je bil združevanje ljudi, njihovo medsebojno komuniciranje in deljenje vsebin. Danes so se njihove funkcije že spremenile in poleg deljenja vsebin nudijo poslovne priložnosti za podjetja, skupine ljudi ali posameznika. Pojavile so se nove osebnosti, ki jim rečemo vplivneži. Vplivneži s svojimi aktivnostmi vplivajo na druge ljudi in jih spodbujajo k dejanjem, vedenju in mišljenju. Oblikujejo si svoje ciljno občinstvo in nanj vplivajo. V vlogi odjemalcev ljudje iščejo izdelke in storitve, s katerimi zadovoljujejo svoje potrebe na fizični ali čustveni ravni. Na trgu je konkurenca vedno večja, zato odjemalci svoje odločitve vse pogosteje sprejemajo na čustveni ravni in se odločajo za tiste blagovne znamke, s katerimi se poistovetijo. Namen blagovnih znamk je razlikovanje in izstopanje na trgu, kjer je konkurence vedno več. Blagovne znamke ne predstavljajo le izdelkov ali storitev, vendar želijo odjemalca prepričati s svojo zgodbo, vrednotami in osebnostjo. Enako počnejo vplivneži, ki sebe predstavljajo kot blagovno znamko in želijo doseči ljudi, katerih osebnost je v skladu z njihovo. Odjemalci se odločajo za blagovne znamke, ki podpirajo njihovo osebnost in s tem krepijo njihovo samopodobo. Vplivneži na družbenih omrežjih gradijo svojo osebnostno blagovno znamko tako, da je blagovna znamka njihov način življenja, osebnost, vrednote, način oblačenja, razmišljanje in vedenje. Večina vplivnežev se pri oblikovanju svoje osebnostne blagovne znamke odloča za družbeno omrežje Instagram, ki s svojimi orodji omogoča najbolj učinkovit način oblikovanja svoje znamke. Znotraj dela je predstavljena raziskava, ki vključuje vplivneže in njihovo aktivnost na družbenem omrežju Instagram. Predstavljeno je, kako tam oblikujejo svojo osebnostno blagovno znamko. Raziskava se osredotoča še na to, kako vplivneži gradijo svojo osebnostno blagovno znamko in kakšne so njene koristi.
Keywords: osebnostna blagovna znamka, družbena omrežja, Instagram, vplivnež, blagovna znamka
Published in DKUM: 07.10.2022; Views: 280; Downloads: 57
.pdf Full text (2,24 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica