| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
DAVČNE UTAJE IN VLOGA DAVČNIH BLAGAJN
Natalija Pučko, 2014, master's thesis

Abstract: Siva ekonomija in izogibanje davčnim obveznostim niso le ekonomski temveč tudi družbeni problem. V času gospodarske in finančne krize, ko se mnoge države soočajo s problemom tudi siceršnjega zmanjševanja javnofinančnih prihodkov, so postali ukrepi za zmanjševanje davčnih utaj še pomembnejši. Namen magistrske naloge je zato bil podrobneje raziskati problem davčnih utaj, predstaviti njihove najpogostejše oblike, možnosti za njihovo omejevanje in prizadevanja, tako na ravni EU, globalni kot nacionalnih ravneh, za njihovo omejevanje. Pri tem smo še posebno pozornost namenili enemu izmed orodij za omejevanje davčnih utaj, to je davčnim blagajnam. Predstavili smo sistem njihovega delovanja na splošno, podrobneje pa raziskali sistem davčnih blagajn na Hrvaškem in analizirali učinkovitost uvedbe le-teh ter potencial za zmanjševanje davčnih utaj. Na koncu smo podali tudi kratko analizo predloga uvedbe davčnih blagajn v Sloveniji.
Keywords: davčne utaje, preprečevanje davčnih utaj, davčne blagajne
Published: 02.02.2015; Views: 1281; Downloads: 391
.pdf Full text (1,23 MB)

3.
NAČINI OMEJEVANJA SIVE EKONOMIJE
Nives Mohar, 2011, final seminar paper

Abstract: V Sloveniji je vedno več socialno ogroženih prebivalcev, ki si želijo z dodatno dejavnostjo, najpogosteje ilegalno, zagotoviti večjo socialno varnost in finančno stabilnost. Ilegalno dejavnost označujemo s terminom siva ekonomija. Slednja vključuje dejavnosti, ki so neregulirane, saj so prikrite in se tako izognejo številnim predpisom in so neobdavčene, saj udeleženci ne plačajo prispevkov. Prav tako jih uradna statistika ne meri, zato je obseg družbenega produkta nepravilen. Gospodarske razmere, ki so se začele zaostrovati s krizo v letu 2008, dodatno prispevajo k povečanem obsegu in zanimanju za delovanje v neformalni ekonomiji. Najpogostejše oblike, kjer je prisotna siva ekonomija, so delo na črno, zaposlovanje na črno, davčna utaja in napačno izkazovaje podatkov. Najvišji obseg neformalne ekonomije pa se pojavlja v naslednjih sektorjih: gostinstvo in turizem, kmetijstvo, gradbeništvo, osebne storitve, storitve gospodinjstev in poslovne storitve. Sivo ekonomijo je potrebno zaradi negativnih vplivov nadzirati in omejevati. Nizke kazni ob ugotovljenih kršitvah dodatno spodbujajo državljane za delovanje v ilegalni dejavnosti. Po vzoru nekaterih evropskih držav bodo slovenski politiki in visoki funkcionarji poskušali omenjeni pojav zajeziti z uvedbo davčnih blagajn, ki onemogočajo finančne nepravilnosti pri poslovanju z gotovino.
Keywords: siva ekonomija, delo na črno, zaposlovanje na črno, davčne utaje, davčne blagajne, poslovanje z gotovino, načini omejevanja sive ekonomije
Published: 18.11.2011; Views: 2323; Downloads: 618
.pdf Full text (490,86 KB)

4.
Vlomi v blagajne : diplomsko delo
Mateja Leben, 2011, undergraduate thesis

Abstract:
Keywords: kriminaliteta, premoženjska kriminaliteta, vlomi, blagajne, kriminalistično preiskovanje, dokazi, diplomske naloge
Published: 16.09.2011; Views: 1217; Downloads: 211
.pdf Full text (1,56 MB)

5.
DAVČNE BLAGAJNE KOT INSTRUMENT V BOJU PROTI DAVČNIM UTAJAM IN SIVI EKONOMIJI
Sanja Oljača, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Siva ekonomija in davčno utajevaje sta fenomena s katerima se srečujemo vsi, vsakodnevno, večina nezavedno, marsikdo pa tudi zavedno. Trenutne gospodarske razmere pa samo bolj jasno kažejo da njuno širjenje prestavlja državam zelo resen problem. V diplomskem seminarju na kratko predstavljamo davčno utajevanje in sivo ekonomijo, metode in vzroke za nastanek in načine odpravljanja in omejevanja. Posebno pozornost namenjamo davčnim blagajnam. Definiramo pojem blagajn, predstavljamo način uvajanja in predstavljamo zakonske smernice. Prav tako v diplomskem seminarju predstavljamo prakso davčnih blagajn v izbranih tujih državah, navajamo postopek uvajanja, težave, s katerimi so se srečali in rezultate uporabe. Zaključujemo z predstavitvijo davčnih blagajn iz vidika uporabnikov.
Keywords: siva ekonomija, davčne utaje, davčne blagajne
Published: 19.12.2012; Views: 1358; Downloads: 319
.pdf Full text (854,47 KB)

6.
Konstruiranje vrat protivlomno odpornih blagajn serije Starprim 3N
Mitja Štih, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela izvira iz praktičnega izobraževanja na podjetju Primat d.d.. Na varnostnih blagajnah serije Starprim 3N poteka električni kabel skozi spiralno cev, ki je nameščena iz notranje strani vrat blagajne v notranjost blagajne. Ta namestitev je pri uporabi blagajne moteča. Moja naloga je narediti rekonstrukcijo na vratih na novem modelu blagajne Starprim 3070N in narediti novo namestitev. Pri nalogi uporabljamo metode dela kot so študij literature, konstruiranje, modeliranje, tehnično risanje v 2D in 3D CAD programski opremi, ter preskusi. Z uporabljeno metodologijo pridemo do treh rešitev. Najboljšo rešitev izberemo ter jo predstavimo na novem modelu blagajne Starprim 3070N.
Keywords: Konstruiranje blagajne, tehnična dokumentacija
Published: 25.10.2013; Views: 787; Downloads: 99
.pdf Full text (1,27 MB)

7.
Elektromotorni pogon za manipulacijo zaklepnega mehanizma
Aljaž Kraner, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V praksi srečujemo različne vrste mehanizmov, ki so gnani na različne načine. V tej nalogi je prestavljeno snovanje elektro motornega pogona, ki poganja zaklepni mehanizem v vratih varnostnih vsebnikov.Podjetja, ki izdeluje varnostne vsebnike morajo zagotavljati velike varnostne stopnje svojih izdelkov, saj le to pogojuje njihov uspeh. Vse do danes se je izdelovalo vsebinke, katerih zaklepne mehanizme je poganjala človeška sila. Z nalogo želim dokazati, da se avtomatizacija vseh vrst mehanizmov lahko implicira v prav v vse veje tehnične stroke. Avtomatizacija zaklepnega mehanizma bi naredila varnostne vsebnike bolj enostavne za uporabo in prijazne uporabnikom.
Keywords: Elektromotorni pogoni, konstruiranje, varnostne blagajne, avtomatizacija
Published: 17.10.2013; Views: 1071; Downloads: 136
.pdf Full text (3,27 MB)

8.
DAVČNE BLAGAJNE KOT UKREP PROTI SIVI EKONOMIJI V SLOVENIJI
Miha Grenkuš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tematiko uvedbe davčne blagajne kot enega izmed ukrepov za zmanjšanje sive ekonomije v Sloveniji. Predstavljeno je davčno okolje in problematika davčnih utaj v Sloveniji, v nadaljevanju pa so obravnavani ukrepi države proti zmanjšanju sive ekonomije. Poudarek je predvsem na obravnavi delovanja davčnih inšpektorjev. Davčni urad Republike Slovenije (DURS) meni, da dosedanje metode nadzorovanja niso dovolj učinkovite, zato predlaga uvedbo davčnih blagajn, ki naj bi rešile predvsem pereč problem utaje davkov pri malih poslovnih subjektih, ki večino poslovanja opravijo z gotovino. Avtor predstavlja način delovanja in vpeljave davčnih blagajn. Prikaže predvidene finančne posledice uvedbe blagajn in primerja izkušnje Hrvaške ter Švedske, ki sta davčne blagajne že uvedli. V empiričnem delu se avtor osredotoča na frizerje, kot skupino poslovnih subjektov, katerih bi se uvedba davčnih blagajn dotaknila. Preko analize anketnega vprašalnika tako objektivno predstavlja odzive malih gospodarskih subjektov na predlog zakona. Avtor skozi diplomsko nalogo utemeljuje dejstva in v zaključku podaja odgovore na zastavljena vprašanja.
Keywords: davčno okolje, davčne utaje, davčni nadzor, davčni inšpektor, davčne blagajne, frizerstvo
Published: 17.10.2013; Views: 2652; Downloads: 559
.pdf Full text (1010,87 KB)

9.
SIVA EKONOMIJA IN DAVČNE UTAJE V SLOVENIJI
Polona Praznik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Slovensko gospodarstvo poleg formalnega dela spremlja tudi neformalni del aktivnosti, pri katerem udeleženci delujejo v prid lastnih koristi in v breme proračuna države ter splošne gospodarske uspešnosti. Spodbujevalci sive ekonomije in utajevanja davkov se izogibajo predpisom, ne prijavljajo dohodka iz dejavnosti, ne plačujejo prispevkov za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje, se izogibajo številnim obdavčitvam ter s svojim delovanjem negativno vplivajo na številne panoge gospodarstva. Zanimanje za delovanje v sivi ekonomiji in poskuse utajevanja je vse večje, kar kažejo tudi številni vzroki. Davčne utaje so zaznane kot nezakonita izogibanja plačevanja davčnih obveznosti, katerih vzroki so vse večja bremena obdavčitev. Takšen vzrok in mnogi drugi se pojavljajo tudi kot povzročitelji dejavnosti sive ekonomije. V boju proti zmanjševanju gospodarske uspešnosti in javnofinančnega primanjkljaja se ministrstva s pripadajočimi inšpektorati spopadajo in trudijo izvesti strateško učinkovite ukrepe, da bi poleg sankcioniranja kršitev zajezili svetovna fenomena: sivo ekonomijo in davčno utajo.
Keywords: Siva ekonomija, davčna utaja, neformalno gospodarstvo, formalno gospodarstvo, delo na črno, breme obdavčitev, neregistrirane dejavnosti, plačilna nedisciplina, sezonsko delo, sosedska pomoč, javnofinančni prihodki, davčne blagajne, elektronski plačilni sistemi.
Published: 05.11.2013; Views: 1575; Downloads: 254
.pdf Full text (530,40 KB)

10.
Preizkuševalna naprava za določevanje ciklične zanesljivosti zaklepanja varnostnega vsebnika
Aljaž Kraner, 2016, master's thesis

Abstract: Podjetja, ki izdelujejo varnostne vsebnik, neprestano temeljijo v izboljševanje svoje kakovosti. Razvijajo nove modele, z novimi materiali in komponentami. Za slednje izdelujem preizkuševalno napravo, s katero bo moč testirati ciklično zanesljivost elementov, ki so med uporabo vsebnika najbolj obremenjeni. Funkcioniranje varnostnega vsebnika mora biti zagotovljeno za daljše časovno obdobje. Za preizkuševalno napravo sem uporabil sodobno avtomatizacijsko opremo. Izdelal sem tehnično dokumentacijo naprave, pripravil tehnologijo izdelave komponent in preizkusil delovanje pogonskih motorjev.
Keywords: Elektromotor, projektiranje, varnostne blagajne, preizkuševalna naprava, avtomatizacija
Published: 29.02.2016; Views: 693; Downloads: 94
.pdf Full text (3,35 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica