| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
ANALIZA ZAHTEV ZA BLAGAJNIŠKO POSLOVANJE V PRODAJNEM CENTRU
Sonja Pirš, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Blagajniško poslovanje je sestavni del gotovinskega plačilnega prometa, ki ga za gospodarstvo upravljajo banke in hranilnice. Blagajniško poslovanje pomeni sprejemanje gotovine v poslovnih sistemih in izplačevanje gotovine iz poslovnega sistema. To so poslovni dogodki, ki se zgodijo med dvema ali več gospodarskimi subjekti ali fizično osebo. Blagajna je prioriteta za vsako poslovanja, ki jo mora upravljati blagajnik. Blagajnik skenira vse izdelke s pomočjo črtne kode, ki je nekje na izdelku, to izvede s pomočjo laserske tehnologije. Ko je vso blago poskenirano, kupec izbire način plačila: knjižni denar, gotovina ali denar na poti. Zaradi hitrega razvoja tehnologije, je vedno pogostejša samopostrežna blagajna. To je naprava, ki vodi kupca skozi nakup glasovno, kot tudi z navodili na zaslonu preko vseh korakov nakupa. Kupec ima pregled nad procesom skeniranja in plačevanja ter občutek večje vključenosti v proces. Da bi lahko zmanjšali čas čakanja na blagajni, sem skozi diplomsko delo predstavila kdaj nastanejo zastoji in podala rešitve za odpravo zastojev na blagajni. Reševala sem probleme, kako bi bile blagajničarke hitrejše pri svojem delu in kako bi jih razbremenili pri zaključevanju blagajne.
Keywords: blagajna, blagajničarka, blagajniško poslovanje, kartica ugodnosti, plačilna kartica, vrste blagajn
Published: 18.03.2021; Views: 63; Downloads: 2
.pdf Full text (1,30 MB)

2.
Konstrukterska primerjava Primatove blagajne z blagajnami drugih proizvajalcev
Marko Ovsenjak, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Cilj naloge je bil primerjati Primatovo blagajno z blagajnama konkurenčnih proizvajalcev in podati končno oceno konkurenčnosti, kjer ocena temelji zgolj na primerjavi konstrukterskih lastnosti. Za analizo sem se zatekel k spletnim katalogom, kjer so opisane konstrukterske karakteristike posameznih blagajn. Rezultati zajemajo zgolj osnovne konstrukterske karakteristike, saj bi javno razkritje podrobnih načrtov blagajn ogrozilo njihovo protivlomno varnost. Blagajne sem med seboj primerjal po šestih protivlomnih varnostnih razredih, v katere spadajo. Primat izdeluje blagajne v vseh šestih obravnavanih varnostnih razredih, ostala proizvajalca v petih. Protivlomni varnosti sta največ pozornosti namenila Primat in Wertheim, ognje odpornosti pa Wertheim in Müller Safe.
Keywords: Primat, Starprim, Blagajna, Primerjava, Konkurenčnost
Published: 04.02.2021; Views: 100; Downloads: 19
.pdf Full text (1,72 MB)

3.
Analiza davčne blagajne na primeru tronpos
Iztok Tili, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V delu diplomskega seminarja smo se ukvarjali z analizo davčnih blagajn, pomena sive ekonomije za vpliv na uvedbo davčnih blagajn. V študiji primera, ki smo jo pripravili v drugem delu diplomskega seminarja, pa smo se skušali podrobneje seznaniti s primerom davčne blagajne iz prakse, kjer smo preučili eno izmed slovenskih rešitev, TRONpos. Davčne blagajne so v Sloveniji postale obvezne 2.1.2016. Ker nas je zanimalo ozadje, kako je sploh prišlo do odločitve za uvedbo davčnih blagajn, smo se v diplomskem seminarju odločili raziskati področje sive ekonomije, tako po svetu ter podrobneje v Sloveniji. Davčne blagajne so le en izmed ukrepov v nizu boja proti sivi ekonomiji. S pojavom davčnih blagajn imajo mnoge države že večletne izkušnje, zato so tudi vplivi na gospodarstvo poznani. V praktičnem delu naloge smo predstavili slovensko davčno blagajno TRONpos, prikazali časovnico in način razvoja ter ključne funkcionalnosti rešitve. Ker so z davčno blagajno povezane številna vprašanja o načinu delovanja, smo predstavili tudi nudenje podpore uporabnikom davčnih blagajn na primeru TRONpos.
Keywords: siva ekonomija, blagajna, davčna blagajna, POS sistem, FURS, TRONpos, Comtron
Published: 17.12.2019; Views: 310; Downloads: 48
.pdf Full text (1,34 MB)

4.
Razvoj modula »Davčna blagajna« za odprtokodni ERP sistem
Severin Kadrijevič, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen postopek izdelave modula za odprtokodni informacijski sistem, ki omogoča potrjevanje računov na Finančni upravi Republike Slovenije (FURS). Kratko so predstavljena razvojna orodja in uporabljene tehnologije: programski jezik PHP, spletni strežnik Apache, baza podatkov MYSQL, protokola TLS in SOAP, XML, HTML in CSS. Opisani so bistveni gradniki informacijskega sistema Dolibarr. Razvoj modula Davčna blagajna je obsegal predvsem: prilagoditev baze podatkov, razvoj vmesnika za upravljanje modula, prilagoditev obstoječega modula Prodajno mesto, razvoj razreda za izmenjavo podatkov s Finančno upravo v programskem jeziku PHP in testiranje delovanja. Razviti modul je bil testiran s pomočjo posebnega portala na FURS-u. Testi so pokazali pravilno delovanje. Raziskava je potrdila, da modularna zgradba informacijskega sistema Dolibarr omogoča preprosto dodajanje novih funkcij.
Keywords: modularnost programske opreme, odprtokodni ERP sistem, davčno potrjevanje računov, davčna blagajna, XML izmenjava podatkov
Published: 07.05.2018; Views: 887; Downloads: 164
.pdf Full text (1,98 MB)

5.
Implementacija programskega orodja windchill pdm essentials v poslovni proces podjetja Primat d.d.
Zvonko Kolar, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava proces implementacije programskega orodja Windchill PDM Essentials v poslovno okolje podjetja Primat d. d. Pri tem se bralec seznani s prednostmi uporabe sodobnih programskih orodij za upravljanje tehniških podatkovnih baz. Zaradi preteklega načina uporabe orodij za konstruiranja izdelkov, ki ni predvidel kasnejšega vnosa tridimenzionalnih modelov in načrtov v podatkovno bazo PDM, so se pojavile določene težave, za katere je bilo treba poiskati ustrezne rešitve.
Keywords: PDM, Windchill, Podatkovne baze izdelkov, Primat, Blagajna za bančni avtomat
Published: 10.05.2017; Views: 789; Downloads: 109
.pdf Full text (1,74 MB)
This document has many files! More...

6.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA KONTROLO DOSTOPA
Janez Smolej, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Naloga obravnava razvoj aplikacije za kontrolo dostopa v prostore. Predstavljena sta razvoj in izdelava čitalca kartic z mikrokrmilnikom in programiranje mikrokrmilnika. Zaradi kompleksnosti projekta in razvoja čitalca smo delo razdelili na več področij, in sicer: razvoj strojnih delov (ohišja) čitalca s pomočjo 3D-modela, razvoj elektronike čitalca in razvoj programske opreme elektronike (mikrokrmilnik) s programsko opremo, ki smo jo razvili s pomočjo razvojnega okolja v programskem jeziku C. Bistvene lastnosti izdelave aplikacije za kontrolo dostopa v prostor so hitrejša pretočnost uporabnikov pri vstopu v prostor, brezgotovinsko plačevanje in možnost nadgradnje za vstop z drugimi mediji plačevanja. Testiranja so pokazala, da je pretočnost uporabnikov, ki vstopajo s karticami, več kot 40 % hitrejša.
Keywords: avtomatska blagajna, kontrola dostopa, mikrokrmilnik, plačevanje s karticami, programski jezik C
Published: 07.10.2016; Views: 641; Downloads: 68
.pdf Full text (3,51 MB)

7.
Uvedba davčnih blagajn v Sloveniji
Milan Benkič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava uvedbo obvezne uporabe davčnih blagajn v Sloveniji v obliki postopka potrjevanja računov, ki so plačani v gotovini. Avtor obravnava vprašanje, ali bo uvedba davčnih blagajn prinesla pričakovane rezultate na področju zmanjšanja obsega sive ekonomije in s tem pravičnejšo porazdelitev davčnega bremena med zavezanci v enakem položaju. Avtor predstavipojem sive ekonomije, njene pojavne oblike in posledice ter opredeli osnovne davčne pojme, vključno z razlago davčnega postopka. Prikaže ukrepe proti sivi ekonomiji v Sloveniji in v nekaterih drugih evropskih državah. Osredotoči se na elemente, ki jih uvedba davčnih blagajn v Sloveniji zajema ter predstavi rezultate uporabe davčnih blagajn v Avstriji in na Hrvaškem. V empiričnem delu avtor predstavi rezultate ankete, izvedene med izbranim številom podjetnikov, ki opravljajo storitvene dejavnosti in ki jih uporaba davčnih blagajn neposredno zadeva. Na podlagi analize anketnega vprašalnika avtor predstavi podatke o informiranosti in pričakovanjih podjetnikov v zvezi z davčnimi blagajnami in oblikuje odgovor na zastavljeno raziskovalno vprašanje.
Keywords: davčni sistem, davčna blagajna, siva ekonomija, javnofinančni prihodki
Published: 30.06.2016; Views: 913; Downloads: 153
.pdf Full text (1,66 MB)

8.
PLAČEVANJE STORITEV Z ZAPESTNICO RFID
Tomaž Juvan, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se bomo na kratko seznanili z RFID tehnologijo, ki se v praksi čedalje več uporablja. Pogledali si bomo, za katere namene se že sedaj uporablja in za katere bi še lahko bila uporabna. Prav tako je zelo pomembna zgodovina te tehnologije in jo bomo zaradi tega na kratko predstavili. Poleg tega pa bomo predstavili naš izdelek na to temo. Izdelek je aplikacija - blagajna, preko katere bo lahko kupec plačal določeno storitev.
Keywords: RFID, blagajna, aplikacija
Published: 18.09.2013; Views: 1220; Downloads: 99
.pdf Full text (2,53 MB)

9.
DOBRE PRAKSE IN VPELJAVA SAMOPOSTREŽNIH BLAGAJN V SLOVENIJI
Miha Uplaznik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo zbrali in opisali dobre prakse vpeljave samopostrežnih blagajn Tik-Tak v Sloveniji od faze podpisa pogodbe o izvedbi pilotskega projekta, do faze izvedbe serijske inštalacije. Proučili smo komponente strojne opreme in funkcije teh komponent v sistemu Tik-Tak. Opisali smo koncept samopostrežnih blagajn in navedli pomembnejše komponente ter prikazali osnovno delovanje sistema v obliki avtomata stanj. Opisali smo tudi vloge akterjev sistema. Izvedli smo anketo med uporabniki samopostrežnih blagajn in ugotovili, da se rezultati večinoma ujemajo z ugotovitvami podobne raziskave v ZDA.
Keywords: računalniški sistemi, samopostrežna blagajna, samooskrba, programska oprema, dobre prakse, izkušnje uporabnikov
Published: 05.07.2011; Views: 1708; Downloads: 268
.pdf Full text (4,09 MB)

10.
RAZVOJ PROGRAMSKE OPREME Z RFID (RADIO-FREQUENCY IDENTIFICATION) BLAGAJNO
Borut Ojcinger, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga preveri tehnologije, ki se trenutno uporabljajo za označevanje izdelkov v trgovinah in jih poskuša nadomestiti z RFID tehnologijo. Opisane so standardne komponente, ki so na tržišču, z dobrimi in slabimi lastnostmi za uporabo v nakupovalnem središču. Podrobno je predstavljen čitalec XR480, razvoj programske opreme za zajemanje podatkov iz RFID oznak in njena integracija v informacijski sistem Piramida podjetja MCLine. Opisana so testiranja izbrane opreme ter ugotovitve o zanesljivosti sistema. Podan je predlog za nadaljnji razvoj projekta.
Keywords: RFID, blagajna, programska oprema
Published: 16.06.2010; Views: 1630; Downloads: 166
.pdf Full text (5,35 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica