| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
VKLJUČITEV BIOPLINARNE DOBROVNIK 2 V ELEKTROENERGETSKO OMREŽJE POMURSKE ZANKE
David Užmah, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem desetletju smo se ljudje po svetu in v Sloveniji začeli zavedati, da bo postal primanjkljaj tradicionalnih energentov nekaj vsakdanjega, kar že lahko vsakodnevno občutimo z dvigom cen in višanjem trošarin na energente. Vse to je privedlo k pospešenemu raziskovanju in pridobivanju energije iz obnovljivih virov, s katerimi bi se lahko pokril ta primanjkljaj. Mednje prištevamo tudi bioplin, ki lahko služi kot klasično kurivo za ogrevanje ter kot energent s pomočjo katerega se v bioplinarnah pridobiva električna energija. Ena izmed elektrarn, ki proizvaja električno energijo s pomočjo bioplina je bioplinarna Dobrovnik 2, predvidene moči 1 MW, ki bo stala v neposredni bližini že obratujoče bioplinarne Dobrovnik prav tako moči 1MW. Pri nalogi smo se soočili s problemom priključitve te dodatne elektrarne v elektroenergetski sistem (20 kV distribucijski daljnovod Dobrovnik). Za to dodatno elektrarno smo pri dveh različnih možnih točkah priključitve na DV Dobrovnik (oporišče št. 96 in odcep Filovci Trnavski breg) preverili vrednosti kratkostičnih tokov ter ugotavljali, ali sta primerni za priključitev. Simulacije kratkih stikov smo izvedli v programskem paketu PSCAD®.
Keywords: bioplinarna, kratki stiki/ kratek stik, sončna elektrarna, hidroelektrarne na reki Muri, PSCAD®, proizvodnja električne energije.
Published: 07.09.2010; Views: 2725; Downloads: 329
.pdf Full text (4,80 MB)

4.
POSLOVNI NAČRT POSTAVITVE BIOPLINARNE NA OBMOČJU ORMOŠKE OBČINE
Matej Ozim, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje bioplinarno kot izjemno podjetniško priložnost. Leta 2009 je vstopila v veljavo Uredba o podporah električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov energije, na podlagi katere je možno pridobiti podporo za obdobje 15 let, kar pomeni, da imamo zagotovljen odkup električne energije po določeni ceni s strani Centra za podpore (BORZEN). Ta uredba je seveda zelo povečala zanimanje investitorjev za projekte vezane na OVE. Prav tako smo poudarili pozitivni okoljski učinek bioplinarne, kot naprave za pridobivanje OVE. Zraven splošno bolj znanih sončnih in hidro elektrarn, je v zadnjem času v porastu povpraševanje po izgradnji bioplinarn. »Slabost« investicije v bioplinarne je predvsem v ogromnem finančnem zalogaju in zagotovitvi vseh tehničnih omejitev, ki jih investicija v bioplinarno zahteva. Tako se kljub izjemnim ekonomskim in ekološkim dobrinam, ki jih bioplinarna zagotavlja, relativno malo ljudi odloča za izvedbo projekta. Postavitev bioplinarne zahteva kompleksen poslovni načrt, ki daje odgovore na vprašanja rentabilnosti projekta. V tem primeru, ko gre za večji znesek in je projekt povsem tehnične narave, je kvalitetno zasnovan poslovni načrt še toliko bolj pomemben. V diplomski nalogi je podrobneje predstavljen poslovni načrt za izgradnjo bioplinarne na območju Ormoža. Ponuja odgovore na večino vprašanj, ki bi jih moral vedeti vsak investitor v bioplinarno.
Keywords: bioplinarna, občina Ormož, obnovljivi viri, biomasa
Published: 11.10.2010; Views: 3671; Downloads: 724
.pdf Full text (1,50 MB)

5.
NALOŽBE V OBNOVLJIVE VIRE ENERGIJE V SLOVENIJI
Andreja Berlak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Energetska intenzivnost Evropske unije je precej visoka, prav tako Slovenije, ki je kot majhno gospodarstvo nenehno odvisna od uvoza energije. EU je izdala Podnebno energetski sveženj 20-20-20. To pomeni, da bodo morale države dvigniti delež rabe obnovljivih virov energije v energetski bilanci. Za Slovenijo je cilj 25 % delež do leta 2020. Slovenija je imela do sedaj problem s celotnim deležem obnovljivih virov energije, saj je le-ta nihal. Razlog je bil v vremenskih razmerah, kajti največji delež posameznih obnovljivih virov energije je zasedala prav hidroenergija. Zato je bilo potrebno proučiti katere vrste obnovljivih virov energije imamo in kako jih lahko izkoristimo. Ugotovili smo, da ima Slovenija izredne potenciale za izrabo lesne biomase, bioplina in sončne energije. Slovenija je v namen izkoriščanja obnovljivih virov energije pripravila vzpodbude, ki vplivajo na okoljske naložbe podjetij. Najbolj privlačni instrumenti so državne pomoči, dodeljevanje nepovratnih sredstev iz državnega proračuna ali kreditiranje s subvencionirano obrestno mero za investicije, zagotavljanje ugodnih odkupnih cen za električno energijo in oprostitev plačila takse od onesnaževanja s CO2 pri izvajanju nekaterih ukrepov. Pri državnih pomočeh in dodeljevanju sredstev so v pomoč organizacije, ki sortirajo sredstva povpraševalcem in jim ponujajo strokovno pomoč.
Keywords: energija, obnovljivi viri energije, bioplinarna, odkupne cene za električno energijo, naložbe v obnovljive vire energije, Podnebno-energetski sveženj 20-20-20
Published: 28.01.2011; Views: 2288; Downloads: 254
.pdf Full text (1,36 MB)

6.
ALTERNATIVNE OBLIKE ENERGIJE, ALTERNATIVNI ENERGENTI
Davorin Tikvič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Energija je bistvenega pomena za preživetje današnjega človeka. Potrebujemo jo na vsakem koraku. Največ je porabimo za transport, ogrevanje in ohlajanje domov, delovanje tovarn ter različnih naprav in strojev. Kot glavni energetski vir za pridobivanje energije uporabljamo fosilna goriva, ki pa se v naravi nahajajo v omejenih količinah, poleg tega pa so glavni vzrok globalnega segrevanja. Potrebno je poiskati nadomestek v obnovljivih virih energije, ki so okolju prijaznejši in se v naravi vedno obnavljajo. Cilj energetske politike je energetska neodvisnost in varovanje okolja. Prav tako pa razvoj obnovljivih virov pozitivno vpliva na razvoj industrije obnovljive energije, na izvoz tehnologij ter na povečanje zaposlenosti. Človek mora narediti korenit preobrat v razmišljanju in zaživeti v sožitju z naravo, ne pa proti njej.
Keywords: Ključne besede: energija, fosilna goriva, globalno segrevanje, energetska politika, obnovljivi viri energije, bioplinarna, osnovna šola in eko projekti
Published: 23.05.2011; Views: 3662; Downloads: 374
.pdf Full text (3,96 MB)

7.
VPLIVI BIOPLINARN NA OKOLJE
Simona Kocet, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vplive na okolje zaradi izgradnje in obratovanja bioplinarn. Vplivi na okolje so analizirani na konkretnem primeru načrtovane bioplinarne v kraju Dolina pri Lendavi. Na podlagi analize teh vplivov smo podali ukrepe in predloge, kateri ob pravilnem umeščanju teh objektov v prostor zadostijo tako človekovemu bivalnemu okolju, kakor tudi naravnemu okolju.
Keywords: obnovljivi viri energije, bioplin, bioplinarna, vplivi na okolje
Published: 28.11.2011; Views: 2540; Downloads: 408
.pdf Full text (988,76 KB)

8.
Bioplinarna Bučečovci in njen vpliv na širšo okolico
Nina Sunčič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Zagotavljanje elektrike na osnovi predelave biomase, gnoja in nekaterih komunalnih odpadkov je pomembna vsebina, ki je naletela v javnosti tako na pozitivne kot tudi na negativne odzive. Ta pristop je za okolje in državo pomemben v kolikor poteka skladno z zakonodajo in je javnost naklonjena temu načinu. V teoretičnem delu diplomskega dela je podana analiza sestavkov o nastanku in lasnostih bioplina in njegovi uporabi. V empiričnem delu pa so podani rezultati raziskave o naklonjenosti prebivalcev v kraju Bučečovci, kjer je bioplinarna že zgrajena.
Keywords: Ključne besede: varstvo okolja, bioplin, bioplinarna, biognojevka, javnost
Published: 13.10.2012; Views: 1688; Downloads: 337
.pdf Full text (3,71 MB)

9.
Logistična podpora pri optimizaciji delovanja bioplinarne v podjetju Biofutura d.o.o.
Matjaž Blatnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je minimalizacija transportnih stroškov, maksimizacija profita in postavitev strateško umeščene zbirne infrastrukture v optimalnem radiju bioplinarne v Ilirski Bistrici. Z vidika zakonodaje je bilo za lažje razumevanje sistema bioloških odpadkov na prvem mestu potrebno umestiti podjetje Biofutura v verigo subjektov, ki se ukvarjajo z biološkimi odpadki. V okviru cilja je bilo nato potrebno razdelati problematiko, s katero se srečuje podjetje Biofutura v relaciji s trendi in zakonodajo Evropske Unije in posledično Republike Slovenije. Na podlagi trenutnega stanja in problematike, z uporabo trenutno dostopnih tehnologij in finančnih vložkov, smo nato predlagali rešitev v obliki zbirnega centra z avtomatsko pralnico sodov.
Keywords: Biološki odpadki, bioplinarna, optimizacija, zbirno center bioloških odpadkov.
Published: 14.08.2013; Views: 1429; Downloads: 124
.pdf Full text (1,37 MB)

10.
VARNOST PROCESOV ZA PROIZVODNJO BIOPLINA
Robert Travnikar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega predstavitev Bioplinarne Šijanec in osnovno analizo varnosti pri proizvodnji bioplina. Kjub strogim varnostnim ukrepom in zanesljivim varnostnim sistemom je poudarek namenjen potencialnim možnostim za nastanek nevarnih dogodkov. Ob proučevanju proizvodnje bioplina smo ugotavljali možne nevarne lokacije in situacije. V diplomskem delu prikazujemo študijo simulacij potencialnih nesreč pri proizvodnji bioplina. S programom ALOHA smo simulirali pet možnih scenarijev pri določenih pogojih. Rezultati kažejo, da največja nevarnost preti objektom in zaposlenim v bioplinarni zaradi eksplozije metana. Ljudje, ki živijo v okolici, niso življensko ogroženi, možne bi bile le prehodne zdravstvene težave.
Keywords: Bioplinarna, varnost, bioplin
Published: 03.10.2013; Views: 1282; Downloads: 167
.pdf Full text (1,73 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica