| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Preprečevanje terorizma s pomočjo biometričnih metod : fikcija ali realnost?
Marko Anžič, 2006, published professional conference contribution

Keywords: varnost, terorizem, potne listine, biometrija, preprečevanje
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 84; Downloads: 1
.pdf Full text (482,82 KB)

2.
Biometrična varnost
Sabina Klinc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Z digitalno tehnologijo, ki prodira v vsak vidik sodobnega življenja in sveta, je varovanje zaupnih informacij toliko težje. Nekoč so bila gesla in ključi zadostni za zagotavljanje varnosti podatkov, zdaj pa so izredno slabotni proti hekerskim napadom. Gesla so postala najšibkejša povezava v varnostnem sistemu organizacije. Zato postaja informacijska varnost vse pomembnejša. To je postavilo poudarek na biometrično varnost, saj je to edini učinkovit način dokazovanja identitete posameznika. Biometrija dobiva vse večji pomen v sodobnem svetu. Uporaba se povečuje, opazimo jo lahko na številnih območjih in se uporablja za različne namene. Z vidika posameznika ima biometrija veliko praktičnih prednosti pred tradicionalno varnostjo. Biometrija velja za hitrejšo, varnejšo in najbolj priročno vrsto varnosti. Dandanes jo uporabljamo že vsak dan, od tega, da odklenemo svoj mobilni telefon s prstnim odtisom, do tega, da se identificiramo na letališčih. Biometrija ima izredno veliko prednosti in nekateri celo menijo, da je popolna in se je ne da zaobiti. Vendar če se poglobimo, vidimo, da biometrija le ni neprebojna, kljub velikim prednostim ima vseeno veliko ranljivosti.
Keywords: biometrična varnost, informacijska varnost, biometrija, biometrični sistemi, nadzor dostopa
Published in DKUM: 17.11.2020; Views: 951; Downloads: 237
.pdf Full text (1,42 MB)

3.
Biometrija, spolna dvoličnost in razmnoževalna biologija izbranih vrst rakovic (crustacea: decapoda) v severnem jadranu
Mona Rezaei, 2020, doctoral dissertation

Abstract: Povzetek Raziskovana je bila distribucija in struktura populacije 4 vrst rakovic (Decapoda: Crustacea), Medorippe lanata, Goneplax rhomboides, Liocarcinus depurator in Liocarcinus vernalis, glede morebitnih učinkov na ribištvo in uporabo vlečnih mrež na njihovo populacijo. Raziskava je bila narejena v severnem Jadranu. Kot del ribiške odprave, je bilo decembra 2013 v vodah severnega Jadrana ulovljenih skupaj 1100 primerkov, vseh 4 vrst. Rakovice so bile zbrane iz 32 vzorčnih postaj. Globina voda se je gibala med 10,6 m in 84 m. Izvedene so bile biometrične meritve ter prešteto je bilo število jajčec. (L. depurator in L. vernalis). Razmerje samic in samcev (L. depurator, L. vernalis, M. lanata in G. rhomboides) je bilo sledeče - 1:1.5, 1:2, 1:0.8 in 1:57. Med vrstama L. depurator in L. vernalis ni bilo pomembnejših razlik v številu jajčec. Nobene pomembne povezave ni bilo ugotovljene med zunanjim oklepom (širina / dolžina) in številom jajčec teh rakovic. G. rhomboides ima očitno večji Fultonov pogojni indeks kot ostale vrste. Povezava med globino vode in merjenimi biometričnimi parametri so dale šibke, vendar pomembne rezultate, v glavnem pri samcih L. Vernalis. Rakovic obeh spolov je bilo obilo na vseh proučevanih globinah in ni bilo pomembnejše povezave med globino morja in številom rakovic. Samo v primeru (M. Lanata) je bila razporeditev le teh bolj izrazita na globinah manjših od 50 metrov, ne glede na spol. Samci L.vernalis so bili precej večji od samic, kar kaže na velikost spolne dvoličnosti. Ta velikost dvoličnosti je bila opažena pri M. lanata na stopnji zunanjega oklepa, brez večje razlike v mokri teži. Vseeno pri tej vrsti so bile samice večje, pri merjenju zunanjega oklepa, kot samci.
Keywords: Medorippe lanata, Goneplax rhomboides, Liocarcinus depurator, Liocarcinus vernalis, Biometrija, Severno Jadransko morje
Published in DKUM: 03.08.2020; Views: 1005; Downloads: 0

4.
Metode biometričnega overjanja: sistematičen pregled literature
Matjaž Matjašec, 2018, master's thesis

Abstract: Razvoj na področju biometrije nenehno raste. Raziskave naslavljajo izboljšave metod, za povečanje varnosti, učinkovitosti in uporabnosti, hkrati pa se pojavljajo nove biometrične karakteristike. Biometrične značilnost se uvršča v dve skupini, fizične in vedenjske. V magistrskem delu ugotavljamo, katera skupina biometričnih značilnosti je bolj natančna in katera je bolj vsiljiva. Za pridobitev in analizo podatkov je bil izbran sistematični pregled literature. Identificiranih je bilo 233 primernih znanstvenih publikacij, pretežno člankov. Ugotovitve kažejo, da so fizične metode bolj učinkovite, trend razvoja pa se nagiba k vedenjskim značilnostim, ki so hkrati manj vsiljive.
Keywords: biometrija, biometrične značilnosti, overjanje, vsiljivost, sistematičen pregled literature
Published in DKUM: 13.08.2018; Views: 1525; Downloads: 158
.pdf Full text (1,26 MB)

5.
Razvoj odločitvenega modela za izbiro multimodalne biometrične nadzorne tehnologije
Tomaž Božič, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu se ukvarjamo z razvojem prototipnega sistema za podporo odločanju pri izbiri multimodalne biometrične nadzorne tehnologije. V teoretičnem delu so predstavljene najbolj razširjene metode biometrične identifikacije in verifikacije. Nato smo predstavili sisteme za strojno učenje z metodo podatkovnega rudarjenja. Natančno smo predstavili tudi programsko orodje Orange in utemeljili, zakaj smo ga uporabili. V empiričnem delu naloge smo razvili prototip večkriterijskega odločitvenega modela za pomoč svetovalcem/prodajnikom pri izbiri topologije sistema za potrebe varovanja določenega objekta. Model smo razvili s pomočjo sistema na podlagi strojnega učenja Orange. V modelu smo uporabili naslednje klasifikacijske metode: Naive Beyes, Neural Network, k NN, SVM, Random Forest in Classification Tree. Model smo naučili in validirali na dejanskih podatkih obravnavanega podjetja. Kot najtočnejša metoda pri klasifikaciji se je izkazala metoda klasifikacije Random Forest z natančnostjo klasifikacije CA 98,63 %. Razviti model je pokazal zadovoljivo natančnost pri ustrezni izbiri sistema biometrične identifikacije in verifikacije.
Keywords: pristopna kontrola, biometrija, strojno učenje, klasifikacija, večkriterijski odločitveni modeli
Published in DKUM: 18.10.2016; Views: 3725; Downloads: 162
.pdf Full text (2,27 MB)

6.
UPORABA BIOMETRIČNIH METOD PREVERJANJA IDENTITETE PRI VSTOPU IN KONTROLI PRISOTNOSTI
Uroš Tomše, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava uporabo biometričnih metod preverjanja identitete pri vstopu in pri kontroli prisotnosti v hitro rastočem podjetju. Področje uporabe biometrije je celovito urejeno z različnimi pravnimi akti, kar zmanjšuje tveganje za zlorabo osebnih podatkov ter obenem v veliki meri otežuje uporabo biometričnih metod. V RS je uporaba biometrije možna le po načelu sorazmernosti, kar pomeni primernost glede na namen, ob predhodnem soglasju Informacijskega pooblaščenca. Podjetje mora varnostne zahteve opredeliti s svojo varnostno politiko predvsem na treh ključnih segmentih zagotavljanja varnosti v organizaciji; to so varnost objektov, varnost zaposlenih ter varnost podatkov. Z analizo stanja v konkretnem podjetju je bilo ugotovljeno, da obstoječi sistem pristopne kontrole deluje ustrezno, prisotna pa so tveganja zaradi nedoslednega rokovanja z identifikacijskimi karticami. Čitalniki prstnih odtisov so zaradi enostavne uporabe ter zanesljivosti metode najpogosteje uporabljani v sistemih pristopne kontrole. Praktični test uporabe čitalnikov je ustreznost tudi potrdil. S pridobljenimi različnimi čitalniki prstnih odtisov s slovenskega trga ponudnikov biometričnih sistemov kontrole pristopa in prisotnosti so bili v diplomskem delu opravljeni vsi potrebni testi, izsledki testiranja pa so potrdili predvidevanja o praktičnosti in zanesljivosti sistemov, ki za svoje delovanje uporabljajo biometrične metode.
Keywords: biometrija, prstni odtis, identifikacija, kontrola pristopa
Published in DKUM: 12.10.2016; Views: 1779; Downloads: 257
.pdf Full text (2,24 MB)

7.
Vedenjska biometrika, Europol in slovenska policija : diplomsko delo univerzitetnega študija
Gašper Gruden, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Pri procesu identifikacije in verifikacije identitet ljudi ima danes pomembno vlogo biometrija. Večina njenih postopkov se naslanja na fiziološke in fizikalne značilnosti posameznikov, manj poznana in redkeje uporabljana pa je vedenjska biometrija. Cilj naloge je preučiti področje vedenjske biometrije, ugotoviti značilnosti vedenjskih identifikatorjev in preveriti, v kolikšni meri se organi kazenskega pregona poslužujejo teh metod. Glavna prednost vedenjske biometrije je, da lahko kot podlago za identifikacijo uporabimo vsako vedenje posameznika in da lahko na neinvaziven način naenkrat nabiramo večje število identifikatorjev, kar olajša oblikovanje multimodalnih sistemov. Pri primerjavi s klasičnimi identifikatorji smo ugotovili, da sta za uspešnost identifikacije nujni izdelava in uporaba multimodalnih profilov, saj so vedenjski identifikatorji manj zanesljivi (manj univerzalni, se hitreje spreminjajo in lahko jih tudi zavestno kontroliramo). Ob pomoči predstavnikov sodišč, strokovnjakov s področja kazenskega pregona in sodnih odločb smo ugotovili, da se vedenjska biometrija pri nas uporablja v majhni meri (izjemo predstavljata prepoznavi govorca in pisave). Podobno velja tudi za Europol, ki se na tem področju zanaša na delovanje lokalnih organov kazenskega pregona. Pri analizi pravne ureditve in sodne prakse postane jasno, da vedenjski identifikatorji niso enako zaščiteni kot klasični, kar delno izhaja iz dejstva, da je posameznikovo vedenje vsem vidno in se ga zato zlahka zajame oziroma posname. Naše mnenje je, da bi se morala pravila za hrambo in uporabo vedenjske biometrije približati pravilom, ki veljajo za klasične identifikatorje, saj omogočajo enak poseg v pravice in zasebnost posameznikov.
Keywords: biometrija, vedenjska biometrija, identifikacija, policija, policijsko delo, Europol, Slovenija, diplomske naloge
Published in DKUM: 23.10.2015; Views: 18009; Downloads: 186
.pdf Full text (601,73 KB)

8.
Biometrija in samodejno prepoznavanje prstnih odtisov ter njihova uporaba v industriji
Marko Kočevar, Zdravko Kačič, Amor Chowdhury, Bojan Kotnik, 2013, published scientific conference contribution

Keywords: prstni odtisi, industrija, biometrija
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1359; Downloads: 87
URL Link to full text

9.
VARNOST PODATKOV, DOBLJENIH PREKO SENZORJA ZA PREPOZNAVANJE PRSTNIH ODTISOV
Primož Bračko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo najbolj uveljavljeno biometrično tehnologijo - sistem za prepoznavanje oseb na podlagi prstnih odtisov. Cilj diplomske naloge je predstaviti in analizirati sistem, ki primerja podatke (vzorce prstnih odtisov) z že znanimi podatki v podatkovni bazi. Glavna značilnost biometrije je priskrbeti verodostojna in kvalitetna dokazila pri osebni identifikaciji/avtentikaciji. V diplomski nalogi je prikazan potek zaščite in prikaz pomanjkljivosti biometričnih podatkov, varnost osebnih biometričnih podatkov, osnovna dejstva in delovanje senzorja za prepoznavanje prstnih odtisov ter analiza sistema za primerjavo podatkov. Predstavljena so tudi možna tveganja in pomanjkljivosti te biometrične metode.
Keywords: biometrija, prstni odtis, identifikacija, čitalec prstnih odtisov, varnost podatkov, napadi
Published in DKUM: 01.06.2015; Views: 1789; Downloads: 148  (1 vote)
.pdf Full text (2,94 MB)

10.
Uporaba biometrije v pametnih mobilnih telefonih : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Informacijska varnost
Niki Tomović, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela je opisano biometrično overjanje na osnovi prstnega odtisa, ki se uporablja kot tehnični varnostni mehanizem v pametnih mobilnih telefonih. Razloženo je njegovo delovanje in praktična uporaba v pametnih mobilnih telefonih, ki so trenutno na voljo na slovenskem trgu in hkrati omogočajo možnost biometričnega overjanja. Pametni mobilni telefoni nam danes omogočajo, da na njih shranjujemo in prenašamo tudi večje količine manj ali pa bolj občutljivih digitalnih podatkov, katerih zloraba bi morebiti lahko popolnoma spremenila naše življenje. Prav zaradi tega se je pojavila želja po informacijski varnosti in zavarovanju teh podatkov, da ne bi prišlo do raznoraznih nedovoljenih vstopov in posegov v naše pametne mobilne telefone. Na področju varovanja podatkov je k temu veliko prispeval hiter razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije, saj se je razvila biometrična tehnologija, ki je varovalka pred grožnjami zoper informacijsko varnost v pametnih mobilnih telefonih. Biometrična tehnologija v mobilnem svetu predstavlja novejši varnostni element, kajti omogoča prepoznavanje posameznika na podlagi edinstvenih človeških lastnosti, kot je prstni odtis. Biometrične lastnosti človeka nudijo precej zanesljivo identifikacijo, saj se prstni odtisi posameznikov skozi življenje ne spreminjajo. Biometrija je iz tega razloga postala ena izmed boljših in preprostejših načinov za zagotavljanje učinkovite varnosti ljudi in njihovih podatkov. Raziskovalni del diplomskega dela predstavlja raziskava in statistična analiza, s katero smo ugotavljali, kako imajo uporabniki pametnih mobilnih telefonov zaščitene svoje naprave ter koliko poznajo in uporabljajo biometrijo v pametnih mobilnih telefonih.
Keywords: biometrija, biometrični podatki, prstni odtisi, mobilni telefoni, pametni telefoni, diplomske naloge
Published in DKUM: 23.09.2014; Views: 3192; Downloads: 484
.pdf Full text (6,16 MB)

Search done in 4.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica