| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
ORGANIZACIJSKI VIDIKI ZAŠČITE Z BIOMETRIČNIMI METODAMI
Jože Vidmar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK V uvodnem delu diplomska naloga na splošno opisuje posamezne biometrične metode in delovanje biometričnih sistemov. Biometrične metode so medsebojno primerjane z vidika uporabnosti in zanesljivosti v varnostnih sistemih. Navedene so tudi bistvene prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti biometričnih metod, ki vplivajo na izbiro sistema v danih okoliščinah. V jedru diplomske naloge je opisano kako je področje biometrije urejeno v Sloveniji. Podani so konkretni predlogi za uvedbo biometrije v podjetje ter ovire s katerimi se bodo podjetja soočila, če bodo želela uvesti sodobne mehanizme identifikacije in verifikacije v lastno podjetje. Opisana so tudi področja eventuelne uporabe biometrije v podjetjih. V nadaljevanju je predstavljeno področje biometrične standardizacije. Opisani so začetki standardizacije na tem področju ter posamezne organizacije, ki se ukvarjajo z formiranjem standardov na področju biometrije. Poleg tega je natančneje opisan standard, ki skrbi za upravljanje in varovanje biometričnih informacij. V zaključku diplomske naloge je opisano kakšno naj bi bilo stanje na področju biometije v prihodnosti.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: • biometrija • identifikacija • kontrola pristopa • biometrični standardi • varnost
Published: 20.07.2009; Views: 2143; Downloads: 339
.pdf Full text (1,32 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
UČINKOVITOST IN ZANESLJIVOST BIOMETRIČNEGA SISTEMA PRI OSEBNI IDENTIFIKACIJI: doktorska disertacija
Robert Brumnik, 2011, dissertation

Abstract: Biometrija se nanaša na identifikacijo osebe, na osnovi fizikalnih in vedenjskih značilnosti. Danes poznamo veliko biometričnih sistemov, ki temeljijo na prepoznavi teh, za vsakogar edinstvenih značilnosti. Nekateri od biometričnih sistemov vključujejo značilnosti: prstni odtisi, geometrija roke, glas, šarenica itd., ki se lahko uporabijo za osebno identifikacijo. Večina biometričnih sistemov temelji na odvzemu in primerjavi biometričnih značilnosti na osnovi katerih se izvede identifikacija. Študijo začnemo z zgodovinskim pregledom biometričnih in radiofrekvenčih identifikacijskih (RFID) metod ter raziskovalnega področja. Študijo nadaljujemo v smeri biometričnih metod na osnovi prstnih odtisov. Vsak biometrični sistem vključuje naslednje tri postopke: registracija, priprava odčitanega vzorca, in preverba ujemanja odčitanega vzorca s shranjenim digitaliziranim vzorcem v bazi podatkov. Optimizacija biometričnega sistema z nevronskimi mrežami rezultira v multi–biometričnih ali multimodalnih biometričnih sistemih. S tem postopkom združimo dve ali več biometričnih metod v obliki učinkovitejšega ter varnejšega biometričnega sistema. V raziskavi smo razvili matematični model na osnovi »markovskih verig« za določevanje zanesljivosti in razpoložljivosti predstavljenega identifikacijskega sistema. Z aktualnimi razvojno raziskovalnimi projekti na tem področju, pa to študijo še empirično potrjujemo. Učinkovitost in zanesljivost sta pomembna dejavnika pri obravnavi in delovanju vseh biometričnih sistemov. Z raziskavo se osredotočamo na meritve v procesu delovanja biometričnih in RFID sistemov ter pojasnimo, kaj pomenijo dobljeni rezultati. V okviru raziskave navajamo pregled relevantnih standardov, ki služijo za določitev politike biometričnih ukrepov, varnostnih mehanizmov in uspešno ter kakovostno izvedbo identifikacije.
Keywords: pristopna kontrola, biometrija, RFID, učinkovitost, zanesljivost
Published: 01.09.2011; Views: 2902; Downloads: 470
.pdf Full text (5,96 MB)

9.
Analiza biometrične mejne kontrole : diplomsko delo
Petra Sošić, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: državna meja, mejna kontrola, biometrija, biometrični dokumenti, diplomske naloge
Published: 22.08.2011; Views: 1388; Downloads: 174
.pdf Full text (532,02 KB)

10.
VARSTVO OSEBNIH PODATKOV NA DELOVNEM MESTU
Suzana Dražnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obdelano eno od področij delavčeve zasebnosti in sicer varstvo osebnih podatkov. V uvodnem delu je prikazana umestitev pravice do varstva osebnih podatkov v širši sistem pravice do zasebnosti ter pojasnjeni nekateri osnovni pojmi obravnavanega področja, kot so osebnostne pravice, zasebnost, pravica do zasebnosti, informacijska zasebnost, varstvo osebnih podatkov. Namen tega pisanja je celovito predstaviti ureditev varstva osebnih podatkov delavca tako na mednarodni kot na nacionalni ravni. Cilj razmišljanja je ugotoviti, ali je slovenska ureditev omenjenega področja ustrezna. Poudarek je na pravicah in dolžnostih delodajalca kot upravljavca osebnih podatkov ter na varstvu osebnih podatkov delavcev pri obdelovanju njihovih podatkov, ki izhaja iz zakonodaje. V nadaljevanju naloge je obravnavanje različnih tehnoloških sredstev nadzora in s tem pridobivanja osebnih podatkov, katerih uporaba narašča. V okviru tega je obravnavano področje video nadzora, biometrije ter pametnih kartic. V diplomski nalogi so nadalje navedeni zahtevki s katerimi razpolaga posameznik oziroma delavec v zvezi z varstvom osebnih podatkov. Predstavljen je tudi nadzor nad spoštovanjem določb, ki urejajo varstvo osebnih podatkov na delovnem mestu. Na koncu diplomskega dela sledi še kratek prikaz ureditve varovanja zasebnosti in osebnih podatkov v Združenih državah Amerike, Kanadi in Zvezni republiki Nemčiji. V zaključku se ugotavlja, da je nacionalna zakonodajna ureditev problematike varstva osebnih podatkov ustrezno usklajena z zavezujočo mednarodno ureditvijo, sodobna in napredna ter ustrezno ščiti pravice delavca. Vendar pa področje osebnih podatkov kot tudi širše zasebnosti v delovnem pravu ni urejeno sistematično, ampak s področno zakonodajo, zato lahko prihaja do kolizije med zakoni in posledično do pravnih praznin. Smotrno bi bilo sprejeti poseben zakon, ki bi samostojno urejal zasebnost na delovnem mestu.
Keywords: delovno razmerje, zasebnost, osebni podatek, mednarodni dokumenti, zakonsko urejanje v Sloveniji, upravljavec osebnih podatkov, obdelava osebnih podatkov, evidenca osebnih podatkov, varstvo osebnih podatkov, video nadzor, biometrija, pametne kartice, nadzorni organ.
Published: 27.10.2011; Views: 4246; Downloads: 531
.pdf Full text (479,68 KB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica