| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Biološka aktivnost naravnih ekstraktov iz začimb : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Vito Prša, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Promoviranje zdravega načina življenja je privedlo do tega, da čedalje več ljudi preprečuje oz. zdravi bolezni po naravni poti. V večini primerov za to uporabljajo rastline in začimbe. Namen diplomske naloge je bil, ugotoviti biološko aktivnost ekstraktov iz treh različnih začimb: kumine, čilija ter cimeta. Za separacijo biološko aktivnih komponent smo izvajali Soxhlet in konvencionalno ekstrakcijo, z različnimi topili ob različnih pogojih. Pridobljenim ekstraktom smo s pomočjo spektrofotometričnih metod določevali vsebnost totalnih fenolov in flavonoidov, antioksidativno, antiinflamatorno ter antihiperglikemično aktivnost. Najvišji izkoristek smo dosegli pri konvencionalni ekstrakciji, kjer smo kot topilo uporabljali 50% vodno raztopino acetona. Prav tako smo ugotovili, da izkoristek narašča s temperaturo premosorazmerno. Vsebnost totalnih fenolov je najvišja v ekstraktu cimeta, ki smo ga dobili s Soxhlet ekstrakcijo. Najvišjo vsebnost totalnih flavonoidov smo zabeležili v ekstraktih kumine, in sicer pri 60°C ter s 50% vodno raztopino acetona kot topilom. Najbolj antioksidativno so delovali ekstrakti cimeta, najvišja vrednost je bila zabeležena v čistovodnem ekstraktu pri 60°C. Antiinflamatorna aktivnost je bila najvišja pri kumini, pri 40°C, kjer smo kot topilo uporabili čisti aceton. Ugotovili smo, da je antihiperglikemična aktivnost najvišja pri cimetovem ekstraktu, kjer smo pri 80°C kot topilo uporabili čisto vodo. Z diplomskim delom smo potrdili, da so izbrane začimbe res biološko aktivne in pozitivno vplivajo na zdravje človeka.
Keywords: ekstrakcija, biološka aktivnost, cimet, kumina, čili
Published in DKUM: 08.10.2020; Views: 1339; Downloads: 199
.pdf Full text (1,70 MB)

2.
Biološka aktivnost konvencionalnih ekstraktov iz paradižnika (Solanum lycopersicum) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
David Hvalec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Cilj dela je bil preučiti hranilno sestavo in antioksidativno aktivnost materialov iz različnih delov paradižnika. Pri delu smo uporabljali liofiliziran material, ekstrakte in sok, pripravljen iz svežega paradižnika. Material za ekstrakcijo smo pripravili z liofilizacijo svežega paradižnika. Ekstrakte smo pridobili z uporabo klasičnih konvencionalnih ekstrakcij in ultrazvočne ekstrakcije ob uporabi različnih organskih topil: metanol, etanol, heksan, etil acetat. Pri ekstrakciji ogljikovih hidratov smo kot topilo uporabljali vodo, poskusili pa smo tudi mešanico metanola in vode. Izvedli smo tudi sapofinikacijo ter določili vsebnost maščobnih kislin. Tako smo izvedli kemijske analize s pomočjo spektrofotometričnih, titracijskih in kromatografskih metod. Materialom smo določali vsebnosti vitamina C, pigmentov (proantocianidini, betalaini in karotenoidi), celokupnih ogljikovih hidratov, proteinov in maščobnih kislin. Antioksidativno aktvinost pa smo določali z uporabo prostega radikala 1,1-difenil-2-pikrilhidrazinom (DPPH). Najvišji izkoristek ekstakcije smo dobili pri ekstrakciji z ultrazvokom in mešanico metanol-voda (1:1). Kljub najnižjemu izkoristku so največjo antioksidativno aktivnost pokazali ekstrakti z etil acetatom (najvišja vsebnost je 12,97 %). Ugotovili smo, da je vsebnost vitamina C in karotenoidov v paradižnikovem soku visoka (0,2106 mg/mL za vitamin C in 57,7 mg/kg za karotenoide). Najvišjo vsebnost proantocianidov so pokazali ekstrakti pridobljeni z etil acetatom, najvišjo vsebnost skupnih betalainov pa je pokazal ekstrakt, pridobljen z metodo po Soxhletu in etil acetatom (1065,9 mg/100 g). Najvišjo vsebnost ogljikovih hidratov je pokazal ekstrakt, pridobljen z ekstrakcijo z mešanjem z mešanico metanol-voda (1:1) (0,43 %). Najvišjo vsebnost proteinov so pokazali ekstrakti pridobljeni z etanolom. V umiljenem ekstraktu je bilo prisotne največ linolne kisline (47,4 %). Sledita ji oleinska kislina (21,6 %) in palmitinska kislina (16 %). Skupna vsebnost nasičenih maščobnih kislin znaša 23,77 %, skupna vsebnost nenasičenih maščobnih kislin pa 76,23 %. Ugotovili smo, da so ekstrakti iz paradižnika potencialni prehranski dodatki oz. naravni prezervativi.
Keywords: Paradižnik, konvencionalna ekstrakcija, antioksidanti, antioksidativna aktivnost, biološka aktivnost, proantocianidini
Published in DKUM: 17.09.2019; Views: 1640; Downloads: 211
.pdf Full text (3,08 MB)

3.
Ekstrakcija komponent iz semen navadne ajde (Fagopyrum esculentum)
Zala Štukovnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Za izolacijo biološko aktivnih komponent uporabljamo postopek ekstrakcije. Namen je bil ugotoviti kako izbira topila in procesni pogoji vplivajo na kvaliteto oziroma na sestavo ekstrakta pridobljenega iz navadne ajde (Fagopyrum esculentum). Pri eksperimentalnem delu smo uporabili konvencionalne in superkritične metode ekstrakcije. Izvedli pa smo tudi ekstrakcijo polisaharidov. Pridobljenim ekstraktom smo določevali vsebnost prostih ogljikovih hidratov s fenol-žveplovo metodo in vsebnost proteinov z Bradfordovo metodo ter antioksidativno aktivnost ekstraktov z uporabo 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH*) prostega radikala. Izvedli smo tudi analize LC-MS/MS in določili vsebnost taninov. Najvišji izkoristek smo pridobili z ekstrakcijo po Soxhletu z uporabo topil petroleter in heksan. Ugotovili smo, da v našem primeru masni izkoristek ekstrakcije ne narašča v smeri rasti polarnosti topil. Razlog je v visoki vsebnosti nepolarnih komponent v semenih navadne ajde. Na izkoristek je vplivala tudi višja temperatura pri ekstrakciji. Najvišjo vsebnost prostih ogljikovih hidratov smo zasledili pri ekstraktu, kjer smo ekstrahirali polisaharide in pri nepredelanem materialu. Ugotovili smo tudi, da največ proteinov vsebuje ekstrakt, pridobljen s superkritično ekstrakcijo, najmanj pa sam material. Najvišji % inhibiranega DPPH sta vsebovala ekstrakta, kjer smo kot topilo uporabili metanol in metodo po Soxhletu ter ultrazvočno ekstrakcijo. Ugotovili smo, da temperatura ne vpliva bistveno na antioksidativno aktivnost. Izvedli smo analizo taninov v naših vzorcih z LC-MS/MS. Hidrolizirajoči tanini so bili prisotni samo v metanolnih in etanolnih ekstraktih. Od teh smo identificirali le elagno in galno kislino, ki smo ju tudi kvantificirali. Zaključimo lahko, da je velik delež spojin v ajdi nepolarne narave, ter da njihova topnost narašča z naraščujočo temperaturo. Ajda je kvalitetno živilo s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje, saj vsebuje veliko biološko aktivnih snovi, ki smo jih tudi dokazali.
Keywords: Fagopyrum esculentum, ekstrakcija rastlinskih materialov, biološka aktivnost, organska topila, superkritična ekstrakcija, hidrolizirajoči tanini
Published in DKUM: 10.09.2018; Views: 2004; Downloads: 222
.pdf Full text (1,59 MB)

4.
Vpliv ekstrakcijskega medija na kvaliteto ekstrakta iz gobe Hericium erinaceus
Eva Krajnčan, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ekstrakcijski postopki so že od nekdaj učinkoviti za industrijo, predvsem živilsko, saj omogočajo relativno hitro in učinkovito izolacijo bioaktivnih komponent. Vedno večjo pozornost v svetu pridobivajo tudi različna prehranska dopolnila, zato smo si izbrali atraktivno in okusno medicinsko gobo Hericium erinaceus. S pomočjo konvencionalne oziroma klasične ekstrakcije in ultrazvočne ekstrakcije, ki smo ju izvajali pri različnih temperaturah, smo pridobili različne ekstrakte omenjene gobe. Uporabljali smo topila etanol in metanol ter ugotavljali, kako izbira topila in temperatura obratovanja vplivata na kvaliteto ekstrakta. Izvedli smo tudi ekstrakcijo polisaharidov, kjer smo kot ekstrakcijski medij uporabili vodo. Sledila je analiza vzorcev s spektrofotometrijo, kjer smo določali vsebnost totalnih fenolov ter antioksidativno aktivnost, izraženo kot procent inhibicije. Ugotovili smo, da na masni izkoristek in izolacijo biološko aktivnih komponent poleg gostote topila vplivata tudi polarnost in temperatura topila, pri kateri izvajamo ekstrakcijo. Bolj polarno je topilo, večja je vsebnost totalnih fenolov ter večji je procent inhibicije.
Keywords: izolacija, biološka aktivnost, organska topila, UV ekstrakcija, prosti radikali, Hericium erinaceus.
Published in DKUM: 14.09.2017; Views: 1921; Downloads: 239
.pdf Full text (1,87 MB)

5.
PRIPRAVA BIOLOŠKO AKTIVNEGA KONJUGATA DEJAVNIKA TUMORSKE NEKROZE ALFA
Marjeta Simončič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Dejavnik tumorske nekroze alfa (TNF-α) je proinflamatorni citokin, saj vzpodbuja sistemsko vnetje, z izrazitim pleiotropnim delovanjem. Opravlja torej več različnih vlog v človeškem telesu, lahko tudi hkrati. Osnovna vloga TNF-α je sodelovanje in uravnavanje imunskega odziva. Prva opisana funkcija TNF-α je bila razgradnja določenih vrst celic, predvsem tumorskih celic. Danes je znano, da TNF-α povzroča nekrozo ali apoptozo celic, povzroča tudi vnetje in zavira tumorogenezo ter razmnoževanje virusov. Prav zaradi delovanja proti malignim celicam in večjim tvorbam ter močno izraženi afiniteti do folne kisline le teh, je bil namen naloge pripraviti biološko aktiven analog dejavnika tumorske nekroze alfa (LK-801) in njegov konjugat s folno kislino ter nadalje smo želeli analog in konjugat delno okarakterizirati z analitskimi metodami in določiti njegovo biološko aktivnost. V prvi fazi smo izvedli izolacijo biološko aktivnega proteina dejavnika tumorske nekroze α iz bakterije Escherichia coli. Gojenje biomase je potekalo v bioreaktorju za razmnoževanje kultur, čiščenje izbranega proteinskega analoga LK-801 smo opravili v kromatografskih kolonah. Izolirani analog smo v nadaljevanju pretvorili v pripadajoč ester s pomočjo estrifikacije z aktivirano folno kislino. Reakcije smo izvajali z različnimi prebitki aktivirane folne kisline, s kontrolnim eksperimentom neaktivirane folne kisline ter s starim (že predhodno pripravljenim) in sveže izoliranim - novim analogom LK-801. Večji izkoristek reakcije konjugacije smo dosegli z novim analogom LK-801, ki je v nižjih prebitkih folne kisline imel tudi zelo dobro bološko aktivnost. Konjugacija s starim analogom je bila precej slabša, kar nas je presenetilo, saj sta imela tako predhodno pripravljeni kot sveže izolirani analog TNF-α zadovoljivo biološko aktivnost. Vsekakor smo uspeli pokazati pot sinteze proteina na folno kislino. Sintezna pot na folno kislino se lahko uporabi za različne proteine, ki so morda boljša alternativa analogu TNF-α.
Keywords: dejavnik tumorske nekroze α, folna kislina, konjugacija, biološka aktivnost.
Published in DKUM: 16.09.2011; Views: 3579; Downloads: 232
.pdf Full text (2,73 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica