1. Besedotvorne posebnosti v Pohlinovem jeziku : magistrsko deloSara Škerget, 2023, master's thesis Abstract: Magistrsko delo obravnava besedotvorne posebnosti Pohlinovega jezika v primerjavi z današnjim knjižnim jezikom. V teoretičnem delu je predstavljeno slovaropisno in jezikoslovno delo očeta Marka Pohlina ter dosedanje obravnave besedotvorja v njegovem jeziku. Prav tako so podana izhodišča besedotvorne teorije in besedotvorne stilistike, ki so bila podlaga naši besedotvornostilistični analizi. Slednja je obsegala analizo izbranih primerov tvorjenk, zbranih iz Slovarja Pohlinovega jezika (Snoj 2020) od črke A do J, ki smo jih primerjali z njihovimi sodobnimi sopomenkami. Osredotočili smo se na posebnosti glavnih sestavin tvorjenk, in sicer njihovih besedotvornih podstav in obrazil oz. obrazilnih morfemov. Pri obravnavi besed smo upoštevali tudi njihov izvor in opazovali njihovo vključenost v slovarje, nastale pred in po Pohlinovem slovarskem delu. Zadnji del magistrskega dela zajema predstavitev treh zanimivih besednih družin v Pohlinovem slovarju, katerih kontinuiteto smo opazovali še v Pleteršnikovem slovarju in v Slovarju slovenskega knjižnega jezika 2. Keywords: besedotvorna stilistika, značilnosti Pohlinovega jezika, specifična obrazila, specifične besedotvorne podstave, besedna družina Published in DKUM: 09.03.2023; Views: 791; Downloads: 57
Full text (2,96 MB) |
2. KRUH KOT KLJUČNA BESEDA SLOVENSKEGA KULINARIČNEGA TURIZMAUrša Kac, 2016, master's thesis Abstract: V magistrskem delu Kruh kot ključna beseda slovenskega kulinaričnega turizma z različnimi jezikoslovnimi analizami preučujemo leksem kruh, da bi pokazali, kako pomembno mesto zaseda v slovenskem mentalnem leksikonu. S korpusno analizo v splošnem korpusu Gigafida in turističnem korpusu TURK smo pridobili sopojavnice ter z njimi sestavili seznam najpogostejših prostih in stalnih besednih zvez s sestavinami kruh, krušen in kruhov. Najpogostejše leve sopojavnice leksema kruh so vrstni pridevniki, ki v glavnem tvorijo terminološke besedne zveze, mnogo je tudi sopojavnic iz vrst glagolov, ki so pogosto sestavina frazeoloških besednih zvez, najbolj pa v turističnih besedilih izstopa besedna zveza krušna peč, sinonim domačnosti in topline slovenskega podeželja. Preučujemo tudi frazeme s sestavino kruh iz Slovarja slovenskih frazemov, ki po številu izstopajo med vsemi ostalimi frazemi s področja kulinarike. Frazemi v največji meri izražajo povezavo kruha z delom, kar je vidno tudi v določenih tvorjenkah iz besedne družine kruh. Besedna družina je sestavljena iz 52 tvorjenk, po večini izpeljank, zbranih iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika in Pleteršnikovega slovarja. Obsežen del raziskave smo namenili krušnim imenom, ki smo jih zbrali v strokovnem gradivu, na spletnih straneh pekarn in s korpusi ter jih klasificirali v enajstih tipov. Kruh, ki je največkrat poimenovan po sestavinah, obliki in namenu oz. priložnosti uporabe, smo nato razdelili še na opozicije kruh nekoč in danes, praznični in vsakdanji kruh ter pekovski in domači kruh. Lokalna raba leksema kruh in živa raba avtohtonih krušnih imen, preverjeni z vprašalnikom, sestavljenim posebej za Društvo kmečkih žena Slovenska Bistrica, kažeta, da je najbolj priljubljena besedna zveza s sestavino kruh domači kruh in da vprašane največkrat uporabijo frazem biti dober kot kruh. Kruh je torej globoko zasidran v mentalnem leksikonu slovenskega jezika, nekatere najpogostejše zveze pa izpostavljajo potencial, ki bi ga bilo smiselno upoštevati tudi v slovenski kulinarični ponudbi. Keywords: ključna beseda kulture, korpusni pristop, sopojavnice, stalne besedne zveze, krušna imena, besedna družina kruh, frazemi s sestavino kruh. Published in DKUM: 04.10.2016; Views: 1965; Downloads: 340
Full text (2,54 MB) |
3. Kvantitativne lastnosti slovenskega tvorjenega besedja v poskusnem besednodružinskem slovarju za črko BIrena Stramljič Breznik, 2005, original scientific article Abstract: Prispevek predstavlja kvantitativne lastnosti v slovarju zajetega besedja, ki ga omogoča računalniški program SlovarRed 2.0, 2003 Tomaža Seliškarja in Sekcije za terminološke slovarje Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, ZRC SAZU. Tvorbene lastnosti slovenskega besedja izhajajo iz komaj petindvajsetine sicer izčrpno obdelanih besednih družin, zato jih le z določenimi pridržki posplošimo. Prav zaradi tega pa se kaže smiselnost izdelave besednodružinskega slovarja v celoti, saj bi bilo mogoče na zastavljenih temeljih s timskim delom posamezne segmente obdelave izboljšati in končno dobiti dokaj realno in empirično preverljivo sliko o sestavu slovenskega leksikona, ki bi na dobro izhodišče za kontrastivne jezikoslovne študije in različne leksikografske projekte. Keywords: slovenščina, besedotvorje, besedna družina, slovarji Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1361; Downloads: 70
Link to file |
4. Besedna družina bog v slovenskih biblijskih prevodih 16. stoletjaIrena Stramljič Breznik, 2010, independent scientific component part or a chapter in a monograph Abstract: Prispevek prinaša strukturo in obseg besedne družine bog, kot jo je mogoče sestaviti na podlagi slovarsko urejenega besedja iz dvanajstih slovenskih biblijskih prevodov 16. stol., objavljenih v mednarodni knjižni zbirki Biblia Slavica (2006). Predstavljena besedna družina kaže nekatere morfemske in pomenske posebnosti tvorjenk, hkrati pa je glede na njihovo število v sodobnem slovenskem jeziku za dvajsetkrat manjša. Vendar so v njej že tvorbeno izoblikovane in potrjene vse tiste temeljne prvostopenjske tvorjenke, ki ohranjajo kontinuiteto in imajo danes same bogato razraščene besedne družine. Keywords: slovenščina, besedotvorje, jezik protestantov, besedne družine, besedna družina bog Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1535; Downloads: 57
Link to full text This document has many files! More... |
5. NOVOTVORJENKE NA SPLETUValerija Recko, 2010, undergraduate thesis Abstract: V jeziku se srečujemo z novimi besedami. Med njimi so tudi takšne, ki so na novo tvorjene. Osredotočili smo se na splet. Največ novotvorjenk smo našli na blogih. Časovna omejitev je bila 1. januar 2009. Novotvorjenke so bile predmet našega raziskovanja v diplomskem delu. Izločili smo tiste, ki so obravnavane v Novejši slovenski leksiki v povezavi s spletnimi jezikovnimi viri. Novotvorjenke smo analizirali z različnih vidikov: besedotvornega, besednodružinskega, frekvenčnega in besedilnega. Vse smo preverili v besedilnih korpusih FidaPLUS in Nova beseda. V slovarskem delu diplomskega dela smo vsako novotvorjenko besedotvorno analizirali, zapisali njen pomen, dodali kontekst in število pojavitev v korpusih. Keywords: novotvorjenka, blog, besedilni korpus, splet, besedotvorje, besedna družina. Published in DKUM: 07.01.2011; Views: 2880; Downloads: 381
Full text (1,12 MB) |