| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 81
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
INFORMATIVNI SLOGOVNI POSTOPEK
Milja Roljić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomske naloge je informativni slogovni postopek. V nalogi so bile uporabljene deskriptivna, komparativna analitična ter sintetična metoda in metoda klasifikacije. Namen diplomske je definirati izbrani ubeseditveni način. Pri tem sem si pomagala s petimi določevalnimi kriteriji, in sicer: kriterij inkohezije besedilnih komponent, kriterij enumerativnost besedila, kriterij komutativnosti besedilnih komponent, kriterij aktualnosti besedila in kriterij objektivnosti besedila. V izhodiščnem poglavju je bil s pomočjo sodobnih jezikoslovnih izhodišč podan teoretičen okvir sporazumevanja in sporočanja. V nadaljevanju je z empiričnim analizami dokazana veljavnost posameznih kriterijev pri oblikovanju informativnega slogovnega postopka. Tako so bile potrjene v uvodu postavljene hipoteze, in sicer: za informativni slogovni postopek je značilna inkohezija oz. zelo rahla skladenjska povezanost, vsak člen enumerativnega zaporedja ima enoznačne meje, besedilne komponente so komutativne oz. zamenljive, v ospredju je aktualnost posredovanja informacij, ki so zaradi praktične uporabnosti zmerom objektivno podane.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: besediloslovje, sporočanje, slogovni postopki, inkohezija, enumerativnost besedila, komutativnost besedilnih komponent, aktualnost, objektivnost.
Published: 13.08.2009; Views: 3329; Downloads: 424
.pdf Full text (3,29 MB)

9.
Prevajanje slovenskih zemljepisnih imen v angleščino s posebnim poudarkom na prevodih turističnih besedil
Nataša Mušič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno prevajanje slovenskih zemljepisnih imen v angleščino, s posebnim poudarkom na prevodih turističnih besedil. Posebna pozornost je namenjena značilnosti turističnih besedil in pomenu standardizacije zemljepisnih imen. Pregledani so bili zbrani turistični prospekti, zemljepisna imena so bila razdeljena v različne skupine ter preučena. Sledila je analiza različic prevodov posameznih imen. Prav tako so v diplomskem delu predstavljena pravila, ki so lahko v pomoč pri prevajanju slovenskih zemljepisnih imen v angleščino v turističnih besedilih.
Keywords: prevajanje, zemljepisna imena, turistična besedila, turistični prospekti, standardizacija, UNGEGN (United Nations Group of Experts on Geographical Names), uveljavljeni prevodi.
Published: 17.11.2009; Views: 3564; Downloads: 854
.pdf Full text (3,91 MB)

10.
JOHNNY CASH IN NJEGOVA BESEDILA
Manica Doberšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Glasba in besedila pod katera se je podpisal ali jim posodil svoj čudoviti baritonski glas Johnny Cash imajo tako v ameriški kot tudi svetovni glasbi prav posebno mesto. Cilj tega diplomskega dela je bila predvsem kritična analiza besedil njegovih pesmi, ki so zaznamovale njegovo življenje kot tudi mnoga druga. Lastne izkušnje, tragične osebne zgodbe, odnosi med spoloma, manjšinski problemi, Bog in zavedanja o človeški minljivosti so tematike, ki se jim je ta vsestranski umetnik najraje posvečal. In bolj kot je zgodba žalostna, dramatična, lepše jo Cash zavije v humor. Pregled le delčka bogate zbirke razkriva človeka z neprimerljivim smislom za nasprotja, ki se odraža tako v njegovem življenju kot v zgodbah njegovih junakov. Največkrat so bili to kriminalci in domorodci, ki so v zgodovini Amerike tudi najbolj zaničevani. Johnny Cash je eden redkih glasbenikov čigar glasbo poslušajo tako njegovi vrstniki kot generacije, ki se šele rojevajo, predsedniki držav in kaznjenci.
Keywords: Johnny Cash, besedila pesmi, poezija, interpretacije pesmi
Published: 29.08.2009; Views: 3310; Downloads: 195
.pdf Full text (1,17 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica