| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 80
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Celostna grafična podoba - primer podjetja "Dajnko Photography"
Mitja Potočnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja s tematiko celostne grafične podobe (CGP). Opisano bo, zakaj se CGP uporablja in katere so prednosti uporabe. Podrobneje bodo opisani elementi, ki so prisotni v celostni grafični podobi in kakšne vrednosti lahko nosijo. Nato bo v praktičnem delu sledila analiza nekaterih celostnih grafičnih podob s podobnih področij in kasneje še proces ustvarjanja celostne grafične podobe v namene identifikacije fotografskih storitev.
Keywords: celostna grafična podoba, oblikovanje, barve, tipografija
Published: 03.11.2020; Views: 139; Downloads: 29
.pdf Full text (2,05 MB)
This document has many files! More...

2.
Ples kot izhodišče za grafično ustvarjanje
Teja Kodela, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu raziskujemo, kako in zakaj je lahko ples osnova za ustvarjanje v grafični tehniki monotipija. Osredotočili smo se na telo in korake plesalke ali plesalca, ki preko gibanja puščajo sledi. Poleg tega smo vključili še glasbo in na ta način povezali tri različna umetniška področja. Magistrska naloga je sestavljena iz treh delov: v prvem delu so predstavljeni umetniki, ki so se ukvarjali z raziskovanjem gibanja človeškega telesa v povezavi z likovno in vizualno umetnostjo. Predstavili smo načine izražanja in medije, v katerih so predstavljena njihova umetniška dela. V magistrskem delu se osredotočamo na gibanje človeškega telesa, zato smo v prvem delu več poudarka dali performansu (performance art), plesu, glasbi in grafični tehniki monotipiji, s katero smo to gibanje lahko prikazali. Umetnike in pojme smo predstavili teoretično in zgodovinsko. V drugem delu magistrskega dela je predstavljena delavnica, ki smo jo izvedli z dijaki. Pod našim mentorstvom so svobodno, brez koreografije, plesali na izbrano glasbo, sami pa so določili tudi barvo. Zanimalo nas je, kaj so ob plesnem izražanju občutili in kakšna je bila njihova celotna izkušnja delavnice. S predstavitvijo grafike na sodoben način smo se želeli poglobiti v njihov svet, se jim približati in jih razumeti. Poleg tega smo predstavili različne vrste plesa, barve, zvrsti glasbe ter analizo nastalih grafičnih del dijakov. V tretjem delu predstavljamo svoja grafična dela narejena s pomočjo izbranih družabnih plesov. V tem delu se osredotočamo na likovno analizo različnih monotipij, ki so narejene na dva načina: z vnaprej določenimi koraki in svobodnim izražanjem. Zanimala nas je razlika med tema dvema pristopoma. Menimo, da je smiselno povezovanje različnih vrst umetnosti, saj smo skozi izvedbo delavnice ugotovili, da je takšno likovno izražanje za mladostnike zelo zanimivo in koristno.
Keywords: Performance art, grafika, ples, glasba, barve
Published: 28.01.2020; Views: 455; Downloads: 81
.pdf Full text (3,62 MB)

3.
Logotip in pomen barve
Katja Božič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali barvno teorijo in psihološki in fiziološki vpliv, ki ga imajo barve na ljudi. Raziskovali smo vpliv barve v logotipu in naredili analizo logotipov. Pri analizi nas je zanimalo, katere barve in kateri barvni kontrasti se v logotipih uporabljajo. Ugotovili smo, da sta v logotipih najpogosteje uporabljena modra barva in svetlo-temni barvni kontrast.
Keywords: barve, logotip, kontrast, psihologija
Published: 23.11.2019; Views: 475; Downloads: 109
.pdf Full text (2,17 MB)

4.
Likovna podoba sten sprejemnega prostora Klinike za pediatrijo UKC Maribor
Anja Rošker, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Barve so pomemben del vizualne komunikacije in nekaj, kar nas obdaja vsak dan in z nami vsakodnevno komunicira. Spodbujajo čustva, ki nas lahko poživijo ali umirijo. Ta oblika neverbalne komunikacije je še posebej pomembna pri otrocih in njihovem razvoju. Včasih le-ta pove več kot beseda sama. Otroka ob preživljanju bolezni spremlja strah, ki se potencira z obiskom pri zdravniku v bolnišnici, v otroku neznanem okolju. V diplomski nalogi smo preučili pojem vizualne komunikacije in otrokovo zaznavanje ter dojemanje na splošno, predvsem pa smo se osredinili na zaznavanje barv in likov, s katerimi smo poživili ter popestrili sprejemni prostor UKC Klinike za pediatrijo in s tem skušali pomiriti ter sprostiti otrokov strah ob obisku.
Keywords: likovna podoba, vizualna komunikacija, otroci, zaznavanje, barve
Published: 15.04.2019; Views: 769; Downloads: 68
.pdf Full text (25,35 MB)

5.
Zaznavanje in dojemanje barv
Lavra Smoljanović, 2018, master's thesis

Abstract: Barve spremljajo človeka skozi vso zgodovino in skozi vsa življenjska obdobja. V različnih obdobjih so bile tudi statusni simboli socialnih slojev ali mitoloških prepričanj. Barvne kombinacije, ki jih srečamo, nas čustveno nagovorijo, kajti dojemanje barve je vedno in izključno samo čutno doživetje. Različne barvne kombinacije lahko na nas delujejo prijetno, lahko pa nas pustijo hladne ali se nas celo neprijetno dotaknejo. To je bilo izhodišče za pisanje magistrskega dela. Z izbranimi dvanajstimi barvnimi odtenki in pripravljenim anketnim vprašalnikom sem opravila raziskavo o zaznavanju in dojemanju barv. V raziskavi je zajet vzorec populacije, ki zajema tako ženske kot moške različnih generacij. Iz raziskave je mogoče ugotoviti priljubljenost posameznih barv tako v materialnem, oblikovalskem, kot tudi duhovnem smislu. Rezultati raziskave so ovrednoteni in primerjani glede na starostna obdobja in spol udeležencev, saj se ti med seboj razlikujejo, narejena je tudi primerjava z raziskavami iz preteklosti.
Keywords: barve, zaznavanje barv, dojemanje barv, priljubljenost barv
Published: 01.10.2018; Views: 616; Downloads: 91
.pdf Full text (4,95 MB)

6.
Črna barva v grafiki
Tamara Hršak, 2017, master's thesis

Abstract: Osrednja tema magistrskega dela je črna barva v grafiki, ki je že od začetkov tiska temelj grafičnega izraza. Za boljše razumevanje črne barve smo na začetku preučili, kako barva deluje na človeka ter kako ta barvo zaznava. Barva namreč na vsakega posameznika deluje drugače, saj gre za občutek, ki ga zazna oko. V nadaljevanju smo posebej poudarili in obravnavali črno barvo in proučevali njene simbolične pomene in funkcije. V delu nas je zanimala predvsem črna barva v grafiki, ki se je v tej vrsti likovne umetnosti začela uporabljati že pred odkritjem papirja, z odkritjem tiska pa je postala sinonim za grafični postopek. S pojavom modernizma je črna barva dobila nov pomen, postala je izrazno sredstvo. S pojavom avantgard in s prehajanjem iz predmetnega v abstraktno je črna barva prišla v ospredje. Za primer smo predstavili dela in ustvarjanje umetnika Edvarda Muncha, ki je v ospredje postavil črno figuro, Kazimira Malevicha, ki je s svojim črnim kvadratom naredil prelom v umetnosti, ter Pieta Mondriana, ki se je obrnil k čisti abstrakciji in je z geometričnimi oblikami izražal videnje sveta. V magistrskem delu smo obravnavali tudi slovenske umetnike, ki se ukvarjajo s črno barvo, ki je v slovensko umetnost vstopila leta 1980. Na koncu smo izpostavili dva pomembna slovenska umetnika, ki ustvarjata v črni barvi na različnih likovnih področjih. Delo smo zaključili z njuno primerjavo, v kateri smo izpostavili podobnosti in razlike med njima glede ustvarjanja v črni barvi.
Keywords: barve, črna barva, grafika, tisk, risba, modernizem, abstraktno.
Published: 10.10.2017; Views: 750; Downloads: 168
.pdf Full text (3,54 MB)

7.
Vpliv spola na izbiro barv pri likovnem izražanju predšolskega otroka
Katja Perkovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Vpliv spola na izbiro barv pri likovnem izražanju predšolskega otroka je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del je teoretični in predstavlja izhodišča, ki so bila osnova za načrtovanje naše raziskave, katere rezultati se nahajajo v drugem (empiričnem) delu. V teoretičnem delu smo se dotaknili barv na splošno, barvne sistematike, fiziologije barvnega zaznavanja, ki razlaga, kaj nam omogoča barvo sploh videti. Ugotovili smo, da se termin ''barva'' pojavlja na različnih področjih znanosti in da ima vsako področje svoj pogled nanj. Različne barve po navedbah številnih avtorjev vsakdo doživlja drugače, zato ni zaman likovna delitev na tople in hladne. Spomnili pa smo se še tistih, ki so barvno slepi in barve že v izhodišču doživljajo drugače. Opisali smo razvoj likovnega izražanja predšolskih otrok in raziskali še vlogo in pomen samega likovnega izražanja v tem obdobju. Izhodišče za naslov diplomskega dela predstavlja poglavje z naslovom Likovno izražanje otrok z barvo. Sledi mu pregled barv, ki jih otrocih uporabijo na likovnih izdelkih s psihološkega vidika. Povzeli smo še stereotipe, vezane na spol, in nekaj ugotovitev dosedanjih raziskav, ki so se ukvarjale z enakim problemom. Namen naše raziskave je bil ugotoviti, ali prihaja do razlik med spoloma v uporabi barv pri likovnem izražanju predšolskih otrok. V raziskavi so sodelovali štiri- in petletni otroci iz enot Vrtca ''Otona Župančiča'' Slovenska Bistrica. Vsak izmed njih je po navodilih prispeval tri likovne izdelke, ki smo jih kasneje analizirali. Postopek zbiranja podatkov, pridobljene rezultate in ugotovitve smo predstavili v empiričnem delu diplomske naloge.
Keywords: barva, predšolski otroci, likovno izražanje, stereotipi, priljubljene barve
Published: 15.11.2016; Views: 956; Downloads: 102
.pdf Full text (2,34 MB)

8.
VPLIV BARV NA ČLOVEKA V DOMAČEM OKOLJU
Anja Bohinc, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Izhodišča Barve nas obdajajo v vsakem trenuteku našega življenja in zavedno ter nezavedno vplivajo na kakovost življenja vsakega posameznika. Domače okolje je za večino ljudi edino okolje, kjer se lahko sprostijo in si uredijo okolje, tako da ustreza njihovemu načinu življenja. Primerna izbira barv v tem okolju je zato bistvenega pomena. Namen V raziskavi smo želeli preveriti, ali so ljudje zadovoljni z izbiro barv v svojem domačem okolju, kateri dejavniki vplivajo na njihovo odločitev pri izbiri barv, za katere barve se na splošno odločajo ter ali uporabljajo različne oziroma enake barve v prostorih z različnim namenom uporabe. Raziskovalna metodologija Raziskava, v kateri so sodelovale 103 osebe, starejše od 18 let, smo izvedli s pomočjo anketnih vprašalnikov. Rezultate smo analizirali s programom SPSS 21.0 in Excel 2010. Statistične metode, ki so bile uporabljene za obdelavo podatkov, so: - izračun frekvenc in odstotkov, - izračun odstotkov vprašanja z več možnimi odgovori, - izračun srednjih vrednosti, - Pearsonov test hi-kvadrat, - binomialni test. Rezultati V vzorcu raziskave je bilo dve tretjini žensk in ena tretjina moških. Med njimi je bila skoraj polovica starih med 32 in 45 let, najmanj pa je bilo starih nad 60 let. Pri opremljanju domačega okolja prevladujejo nežne, pastelne barve, sledijo svetle žive barve oziroma kombinacija naštetega. Temnejše, umirjene barve uporablja le manjši odstotek anketirancev. Ljudje se odločajo za podobno izbiro barv v prostorih, ki imajo različen namen uporabe, kot so kuhinja, spalni in dnevni prostor. Izbira barv je največkrat odvisna od dejavnikov, ki so osebne narave, vendar še vedno praktični vidik izbire barv postavljajo pred barvne smernice in predhodno znanje o barvah. Barve v domačem okolju iz otroštva le deloma vplivajo na poznejšo izbiro barv, ko si ljudje urejajo svoje domače okolje. Manjši delež anketiranih oseb meni, da barve nimajo nikakršnega vpliva na njihovo počutje. Med tistimi, ki so nasprotnega mnenja, pa jih večina meni, da je vpliv barv v vseh prostorih domačega okolja pozitiven. Več kot polovica anketiranih oseb je s svojo izbiro barv popolnoma zadovoljnih, dobra tretjina le delno, zanemarljiv odstotek pa jih je z izbiro popolnoma nezadovoljnih. Mnenje o tem, ali so izbiri barv za svoje domače okolje posvetili dovolj časa, je deljeno in se precej enakomerno porazdeli med tiste, ki so mnenja, da so izbiri barv posvetili dovolj časa in tiste, ki menijo, da bi predhodno lahko pridobili več časa in pridobili več znanja o vplivu barv. Zaključki Ugotovili smo, da kljub temu da se ljudje zavedajo vpliva barv v njihovem domačem okolju, ki je v visokem odstotku pozitiven, bi pred urejanjem domačega okolja lahko več časa posvetili izbiri barv in pridobili več predhodnega znanja o barvah in njihovem vplivu, saj je to ključ do prijetno urejenega bivalnega okolja.
Keywords: - barve - vpliv - domače okolje
Published: 27.10.2016; Views: 980; Downloads: 187
.pdf Full text (1,69 MB)

9.
MOŽNOSTI MONOTIPIJE V PREPUSTNI TEHNIKI SITOTISKA S PRIMARNIMI BARVAMI
Kaja Cvetko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem se osredotočila na področje grafike in raziskovala grafični tehniki sitotiska in monotipije. Predvsem sem se ukvarjala s povezavo obeh tehnik. S tem sem predstavila možnost enkratnosti odtisa. Pri procesu sem temo barve obravnavala tako s teoretičnega kot praktičnega vidika. V praktičnem delu so uporabljene primarne barve, s katerimi prikažem njihovo neposredno mešanje na sito in učinke v končnem odtisu. V teoretičnem delu sem nakazala neposredne in šablonske pristope izvajanja tiska, kakršnih se lahko lotimo pri monotipijskem postopku sitotiska. V delu podrobno obravnavam umetnika Gerharda Richterja in Vojka Pogačarja. Gerhard Richter se izčrpno ukvarja s temo barve in »neklasičnimi« pristopi slikanja na platno. Kljub raznolikosti tehnik najdemo v izvedbi, predvsem v opusu abstraktnih slik, skupni imenovalec v njegovem ustvarjalnem procesu. Akademski slikar Vojko Pogačar je mariborski akademski slikar in profesor, ki se vedno znova ukvarja s temo barva in se v svojih delih poslužuje novih pristopov sitotiska, ki ga tudi razvija in dopolnjuje. Njegovo umetniško ustvarjanje je podano v intervjuju, v katerem ga tudi interpretira. V končnih poglavjih predstavljam svoje grafike, ki so rezultat povezovanja teorije in prakse z vidika zastavljene problematike. Nastale so z uporabo primarnih barv in kot posledica njihovega posrednega mešanja z različnimi linijskimi nanosi.
Keywords: monotipija, sitotisk, Gerhard Richter, Vojko Pogačar, primarne barve, unikatni sitotisk, grafika, šablona, rakelj, monotipijski pristopi
Published: 25.10.2016; Views: 696; Downloads: 59
.pdf Full text (4,34 MB)

10.
OBRAVNAVA SLIKANIC O ELMERJU V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Barbara Škafar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se nanaša na serijo slikanic o Elmerju Davida McKeeja. V teoretičnem delu spoznamo definicijo slikanice, interakcijo med besedilom in ilustracijo, elemente slikanice. Cilj diplomskega dela je spoznati zbirko slikanic pod naslovom Elmer Davida McKeeja z istim literarnim likom, slonom Elmerjem, jih analizirati in praktično uporabiti v vrtcu. V praktičnem delu analiziramo slikanice in predstavimo aktivnosti, ki smo jih izvajali v vrtcu. Namen izvajanja dejavnosti v vrtcu je, da otroci spoznajo slona Elmerja, ki je drugačen od vseh ostalih slonov in z njim podoživijo dogajanje v slikanici. Otroci na ta način sprejmejo nekoga, ki je drugačen in se naučijo, da smo kljub drugačnosti vsi enaki.
Keywords: Teorija slikanice, serija slikanic, Elmer, sprejemanje drugačnosti, barve.
Published: 28.09.2016; Views: 1284; Downloads: 231
.pdf Full text (2,41 MB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica