| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VLOGA POSLOVNE ETIKE V FINANČNEM POSLOVANJU
Sandra Kidrič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo sprva opredelili etiko na splošno, opisali zgodovino etike in se nato podali še v raziskovanje etike na finančnem področju ter med drugim obravnavali tudi primer etike v banki. Ugotovili smo, da je etika v finančnem poslovanju zelo pomembna za dolgoročno uspešnost podjetja. Delovna klima v podjetju je odvisna od vseh zaposlenih, predvsem pa od vodilnega kadra, ki lahko v največji meri vpliva na etičnost celotne organizacije. Prav menedžerji morajo redno obveščati vse zaposlene o pomembnosti etike in jim dajati vzgled. Kajti v današnjih razmerah, ko je toliko korupcije, ljudje vse bolj cenijo poštenost, zanesljivost in zaupanje - z drugimi besedami etičnost. In če podjetje enkrat izgubi ugled, lahko za vedno ostane brez odjemalcev. Ker so v poslovanje podjetja vpletene številne osebe, mnogokrat prihaja do etičnih dilem. Vsaka od oseb namreč zagovarja svoja stališča, ki so si pogosto nasprotna. Naloga menedžerjev pa je, da uskladijo interese teh različnih interesnih skupin v podjetju in tudi zunaj njega, in sicer na način, da kar najbolje ugodijo vsem vpletenim stranem.
Keywords: Etika, zgodovina etike, osebni etični razvoj, vrste etičnega odločanja, poslovna etika, poslovna morala, etične dileme, etični kodeksi, etika in banke, bančni kodeks.
Published: 22.10.2014; Views: 1269; Downloads: 188
.pdf Full text (1,17 MB)

2.
ETIČNO VEDENJE MANAGERJA V BANKI
Maksim Mejak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Gospodarska kriza v Sloveniji kot tudi drugje, ki predstavlja za podjetja propad ali priložnost, je na površje prinesla tudi krizo etike. Priložnost za podjetje in prav tako tudi banke je predvsem v tem, da managment prevrednoti dosedanjo prakso, prevetri obstoječe cilje, sredstva in način dela. Managerji kot nosilci vodenja in vedenja v banki, morajo poiskati nove izzive, da bi izboljšali svojo konkurenčnost, rast podjetja ali vsaj preživetje. Povrniti morajo ugled bančni ustanovi in bankirju-managerju, ki se je v zadnjem času povzpel na sam vrh lestvice etičnih "negativcev". V diplomskem seminarju bomo prikazali dve plati etičnega delovanja: neetično-koruptivno dejanje zlorabe notranjih informacij in etično delovanje kot -primer dobre prakse Bančnega Kodeksa dveh priznanih slovenskih bank. Uvajanje etike je dolgotrajen proces, zato sta etika managmenta in etično vedenje managerja nujno potrebni za uspešno in dolgoročno delovanje.
Keywords: Etika, manager, poslovna etika, bančni kodeks, etika managementa, etični kodeks, etično odločanje, bančni management.
Published: 25.10.2013; Views: 1177; Downloads: 174
.pdf Full text (678,95 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica