| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 145
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Mednarodno gospodarsko okolje in avtomobilska industrija
Luka Žerjav, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Avtomobilska industrija predstavlja eno izmed ključnih gonilnih sil gospodarskega napredka in razvoja. Prav zaradi tega jo pojmujemo kot eno najpomembnejših industrij na svetu. Za izdelavo motornega vozila je potrebno preko 20.000 različnih komponent, ogromno znanja, ob tem pa so potrebne enormne investicije v raziskave in razvoj. Seveda pa je za uspešno delovanje avtomobilske panoge potrebno odlično sodelovanje med proizvajalci motornih vozil in njihovimi dobavitelji. V zadnjem času pa je znotraj avtomobilske industrije prihajalo in še vedno prihaja do določenih sprememb. S tem mislimo na proces razvoja globalizacije, ki je dodobra spremenil avtomobilsko industrijo, vzpon trajne mobilnosti, ki jo vodi elektrifikacija vozil, vsesplošna digitalizacija in poskusi zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov. Na panogo pa je v zadnjem obdobju močno vplivala pandemija covid-19. Vpliv pandemije se je v že tako ohlajeni avtomobilski industriji poznal tako v proizvodnji motornih vozil, kakor tudi v njihovi prodaji. Pandemija pa ni vplivala le na največje proizvajalce motornih vozil, ampak tudi na mnoge manjše dobavitelje, ki prihajajo tudi iz Slovenije.
Keywords: avtomobilska industrija, globalizacija, elektrifikacija, digitalizacija, VAR d.o.o.
Published: 05.11.2021; Views: 111; Downloads: 14
.pdf Full text (1,37 MB)

2.
Analiza konkurenčnosti evropske avtomobilske industrije
Urška Kelenberger Potnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Avtomobilska industrija ima v Evropi že od nekdaj pomembno vlogo, saj zaposluje veliko število ljudi in obenem ustvarja pomemben del prihodkov. V nalogi nas je zanimalo, kakšen je položaj evropskih proizvajalcev avtomobilov napram ameriškim in azijskim podjetjem. Izhajali smo iz dejstva, da se je v obdobju 2009–2019 položaj evropskih avtomobilskih podjetij poslabšal. Najprej smo se dotaknili teoretične podlage za določanje konkurenčnosti in konkurenčnih prednosti, nato pa smo preko podatkov, glede ustvarjenih prihodkov in prodaje ugotovili, da so bili evropski proizvajalci na koncu preučevanega obdobja v boljši poziciji kot pred desetimi leti. Naša preučevana podjetja so bila Volkswagen AG, Daimler AG ter Bayerische Motoren Werke (BMW) AG, ki so glede na prihodke najuspešnejša podjetja tako v evropskem kot v svetovnem merilu.
Keywords: avtomobilska industrija, analiza panoge, konkurenčnost, Porterjev model, konkurenčna prednost
Published: 05.11.2021; Views: 48; Downloads: 6
.pdf Full text (1,45 MB)

3.
Analiza mednarodne distribucije japonskih avtomobilov
Tomaž Slemenšek, 2020, master's thesis

Abstract: V današnjem svetu se srečujemo s hitrim razvojem novih tehnologij kot tudi postopkov za čim učinkovitejše potovanje dobrin znotraj podjetij in zunaj njih. Distribucija je del logistike in logističnega procesa, ki sledi prodaji proizvedenih dobrin. Distribucija se v mednarodnem okolju vedno hitreje izvaja preko iskanja najprimernejših kanalov in sredstev za doseganje cilja. Tukaj ugotavljamo najpomembnejše skupine prevoza in primerjamo, kateri način je najbolj primeren za prevoz proizvedenih dobrin glede na tip dobrine, dolžino prevoza in strošek prevoza. Del našega dela je bila opredelitev pojma avtomobilske industrije kot tudi predstaviti državo distributerko, to je Japonska. Japonska je tretje največje gospodarstvo na svetu, poznana je kot zelo tehnološko razvita država z bogato kulturo in zgodovino. Na Japonskem je avtomobilska industrija močno razvita, ima veliko mednarodnih podjetij, ki nastopajo na trgu avtomobilov, ti pa ne le izvažajo svojih proizvodov, ampak jih tudi proizvajajo na različnih regionalnih trgih. V tem magistrskem delu smo s pomočjo analize podatkov, ki smo jih pridobili iz knjižnih in internetnih virov, opredelili logistiko, avtomobilsko industrijo, predstavili Japonsko in njene gospodarske značilnosti, japonsko avtomobilsko industrijo ter nazadnje prikazali distribucijo japonskih vozil po svetu s številkami.
Keywords: Japonska, logistika, distribucija, mednarodna menjava, avtomobilska industrija, mednarodna distribucija, gospodarska gibanja
Published: 10.12.2020; Views: 277; Downloads: 33
.pdf Full text (1,29 MB)

4.
Priprava dokumentacije odobritve procesa na primeru volvo lf antena
Damjan Tonejc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi hitre rasti v avtomobilskem sektorju se podjetja soočajo z velikimi pritiski, pri katerih je najpomembnejša kakovost. To je ena od najpomembnejših značilnosti, ki jo kupci cenijo. Namen diplomskega dela je proučiti problematiko vključevanja zahtev kupcev v kakovost izdelka in proizvodnega procesa na specifičnem primeru avtomobilske industrije. V diplomskem delu je tako predstavljen angloameriški model vzorčenja proizvodne odobritve delov postopka (angl. production part approval process, PPAP). V prvem delu diplomskega dela je opisana teoretična razlaga angloameriškega sistema vzorčenja, drugi del pa predstavlja uvedbo novega proizvoda z dokumentacijo, vzorčenjem kosov v serijsko proizvodnjo. Pri pisanju dokumentacije so bile uporabljene metode FMEA, MSA, SPC in APQP, s katerimi zagotovimo optimalne lastnosti izdelka in zadovoljstvo končnega kupca. Za doseganje višje stopnje kakovosti načrtujemo celovito informacijsko podporo procesa zagotavljanja kakovosti. Končni rezultat diplomskega dela je pridobitev odobritve kupca za proizvod Volvo LF antena za serijsko proizvodnjo. Skupaj z odobreno dokumentacijo lahko podjetje prestopi na listo dobaviteljev, kar za podjetje predstavlja tržno rast in razvoj.
Keywords: dokumentacija, odobritev, avtomobilska industrija, volvo, antena.
Published: 02.11.2020; Views: 185; Downloads: 40
.pdf Full text (986,02 KB)

5.
Konstruiranje robotske montažne priprave
Jaka Perme, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi, katera je nastala v sodelovanju s podjetjem Revoz d. d., smo predstavili obstoječo ročno vpenjalno pripravo. Opisali smo dosedanji postopek varjenja in lastnosti vpenjalne priprave ter določili razloge, zakaj je potrebno pripravo optimizirati. Proces snovanja priprave je potekal v več fazah. Pri načrtovanju smo določili zahtevnik, s pomočjo katerega smo oblikovali štiri koncepte za dodajanje zvarjenca v fazi koncipiranja. Za najbolj učinkovito rešitev se je izkazala rešitev z linearnim pomikom. Poleg konstruiranja rešitve dodajanja zvarjenca smo optimizirali tudi podsklope na celotni pripravi.
Keywords: avtomatizacija, avtomobilska industrija, konstruiranje, linearni pomik, varilna priprava
Published: 23.09.2020; Views: 206; Downloads: 41
.pdf Full text (6,62 MB)

6.
Management serijske proizvodnje v pogojih industrije 4. 0
Nejc Slomšek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Za nastanek avtomobila potrebujemo proizvodnjo, ki mora biti zaradi izjemno velike konkurence na trgu avtomobilov tehnično in tehnološko dovršena. V diplomskem delu smo najprej preučili značilnosti proizvodnje in skušali odgovoriti predvsem na vprašanja, katere vrste proizvodnje poznamo, kako se proizvodnja deli, kateri procesi potekajo v njej in kakšen je njen vpliv na okolje. Nato smo se posvetili obravnavi poslovnih procesov in managementu v proizvodnji. Nadaljevali smo s predstavitvijo proizvodnje v avtomobilski industriji in njenih značilnosti. V tem okviru smo obravnavali tudi Industrijo 4.0, ki predstavlja četrto industrijsko revolucijo in je pomembna za razvoj avtomobilske industrije, predvsem z uvedbo avtomatizacije in robotizacije proizvodnje. Obravnavo možnosti izboljšanja proizvodnje z uporabo načel Industrije 4.0 smo zaključili z obravnavo primera avtomobilske proizvodnje.
Keywords: proizvodnja, management proizvodnje, Industrija 4.0, avtomobilska industrija
Published: 23.12.2019; Views: 398; Downloads: 67
.pdf Full text (963,58 KB)

7.
Tržne priložnosti podjetja dato avtomatizacija d.o.o. v avtomobilski industriji na izbranih mednarodnih trgih
Vesna Djakovič, 2017, master's thesis

Abstract: Mednarodnemu poslovanju je potrebno dati velik pomen, saj v svetu, v katerem živimo, od nas potrošnikov in od podjetij nenehno zahteva prilagajanje, saj se globalizaciji praktično ne da izogniti. Posledično potrošniki postajamo zahtevnejši, želimo izbiro, ažurnost in nenazadnje kakovost. Podjetja se tako morajo na eni strani boriti za obstanek in dober konkurenčni položaj na tržišču in s konkurenčnimi podjetji in nami odjemalci na drugi strani. Sodobni svet je svet sprememb, kjer se obdržijo in uspejo le najboljša podjetja, ki imajo jasno začrtane strategije in cilje.
Keywords: DATO Avtomatizacija d.o.o., mednarodno poslovanje, globalizacija, avtomobilska industrija, strategije vstopa na tuji trg.
Published: 30.01.2018; Views: 623; Downloads: 59
.pdf Full text (2,05 MB)

8.
Zasnova inovativne rešitve vklopljivega pogona na štiri kolesa
Ana Pahič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova inovativne rešitve na področju vklopljivega pogona na štiri kolesa. Prikazan je razvojni ciklus od zbiranja idej do same izdelave prototipa, s poudarkom na načinih zbiranja idej in koncipiranju tehničnih rešitev. Projektno delo je opisano na dejanskem primeru, z začetno razčlenitvijo problema. Posebej so predstavljene najboljše ideje, ki so nastale med samim procesom projektnega dela in na osnovi katerih je nastal koncept. Na dejanskem primeru so prikazane tudi prednosti ter morebitne pomanjkljivosti dela v skupini. Predstavljen je končni delujoči prototip, v zaključku pa so potrjene začetne hipoteze.
Keywords: razvoj izdelka, projekt, tim, inovativnost, štirikolesni pogon, avtomobilska industrija
Published: 29.08.2017; Views: 707; Downloads: 92
.pdf Full text (2,25 MB)

9.
Koriščenje odpadne toplote iz motorjev z notranjim izgorevanjem
Aljaž Knavs, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisano pridobivanje električne energije iz odpadne toplote motorja z notranjim zgorevanjem. Magistrsko delo vsebuje preračune izgub dizelskega motorja preko izgorelih plinov. Preračuni se nanašajo na tovorno vozilo, kjer je poraba goriva večja od osebnih vozil. Sistem se izplača le v primerih, kadar imamo toplotni stroj z veliko porabo in s konstantnim delovanjem. Na voljo imamo več sistemov koriščenja odpadne toplote, iz Peltierjevega modula, Stirlingovega motorja itd., vendar je v magistrskem delu za preračune uporabljen izključno turbinski model. Za samo proizvodnjo električne energije je najbolj primeren turbinski sistem prav zaradi boljših karakteristik delovanja, vendar potrebuje relativno konstanten doprinos toplotne energije.
Keywords: Diesel motor, motor z notranjim zgorevanjem, odpadna toplotna energija, avtomobilska industrija
Published: 11.05.2017; Views: 1719; Downloads: 92
.pdf Full text (3,53 MB)

10.
Razvoj procesa iztiskavanja aluminijevega profila za absorpcijo energije
Mihael Čretnik, 2016, master's thesis

Abstract: Uporaba aluminija in aluminijevih zlitin v avtomobilski industriji postaja vse pogostejša. Aluminij kot material ima namreč v primerjavi z jeklom bistveno nižjo specifično težo, s čimer avtomobilski proizvajalci dosežejo tudi do 50 % manjšo težo celotnega vozila, s tem pa zmanjšajo porabo goriva in posledično tudi izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. Prednost alumunija se kaže tudi v odlični absorpciji mehanske energije, zaradi česar se danes aluminij množično uporablja za varnostne elemente, kot so odbojniki, deformacijski elementi in vzdolžni tramovi, ki tvorijo tako imenovani ''crash management system''. Magistrsko delo zajema razvoj procesa iztiskavanja vzdolžnega tramu s pomočjo numeričnih simulacij, pri čemer sta bila za optimizacijo materialnega toka uporabljena programa Qform extrusion in Altair Hyperxtrude.
Keywords: avtomobilska industrija, iztiskavanje, absorpcija, numerične simulacije, vzdolžni tram
Published: 21.12.2016; Views: 940; Downloads: 119
.pdf Full text (4,56 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica