| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
NIZKOCENOVNA IZVEDBA ODDALJENEGA NADZORA PAMETNE HIŠE
Ninna Kozorog, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja pojem inteligentne hiše, njene prednosti pred klasičnim modelom hiše, opis delovanja in povzetek že znanih protokolov in izdelkov iz kategorije inteligentnih produktov. V nadaljevanju je prikazan primer realizacije nadzora in krmiljenja naprav pametne hiše, ki se vrši neposredno preko naložene programske opreme ali posredno preko spletne aplikacije, dostopne preko mobilnega telefona. Obveščanje je realizirano s pomočjo GSM modula in AT komand. Avtomatiziranost sistema inteligentne hiše zagotavlja samostojno delovanje, s poudarkom nad nadzorom na daljavo preko SMS sporočil pa uporabnika realnočasovno obvešča o morebitnih spremembah stanja naprav v hiši.
Keywords: avtomatizacija zgradb, sistemi vodenja, inteligentna hiša, krmiljenje naprav
Published: 30.03.2010; Views: 3524; Downloads: 707 
(2 votes)
.pdf Full text (2,62 MB)

4.
Projektiranje električnih inštalacij v inteligentnih zgradbah
Dušan Leskovar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Pri diplomskem delu smo se osredotočili in podrobneje razložili projektiranje in avtomatizacijo sodobne inteligentne enodružinske hiše. Diplomsko nalogo smo izvajali s pomočjo podjetja TELUM d.o.o. , ki se ukvarja z elektroinštalacijami, avtomatizacijo in projektiranjem. Kot prvo predstavljamo tehnologije in standarde inteligentnih zgradb. Zavedati se moramo, da je v sedanjih časih zelo pomembno varčevanje z energijo na vseh področjih. Verjamemo, da se z takšno avtomatizacijo pripomore k boljšemu izkoristku energije in s tem tudi zmanjšanjem njene porabe. Predstavljamo krmilnik s katerim smo stavbo avtomatizirali in njegove vhodno izhodne module. Krmilnik z imenom CyBro-2 trži slovensko podjetje Robotina in je plod slovenskega znanja. Je kompakten krmilnik namenjen predvsem avtomatizaciji stavb. Avtomatizacija stavb se ne razlikuje veliko od avtomatizacije proizvodnih postopkov. Pri avtomatizaciji stavb merimoin regulramo temperaturo, zaznavamo premike, dobivamo signale stika, zaznavamo svetlobo, veter in druge fizikalne veličine. V delu podrobneje opisujemo načrtovanje takšnih objektov. Predstavljamo kako izdelati razumne in inštalaterjem dostopne načrte. Problem načrtov za inteligentne stavbe je, da lahko izpadejo zalo nerazločni in zapleteni. Zato je smiselno risanje načrtov v treh ali štirih ravninah. Pri vezalnih shemah je podobno. Vezalne sheme iste stanovanjske hiše z klasično inštalacijo se razprostirajo na kakšnih 3 straneh, pri inteligentnih hišah pa lahko pridemo na številko 30 ali več. Na koncu obravnavamo programiranja krmilnika. Izvedli smo tudi primerjavo vrednosti hišnih inštalacij klasične napeljave in inteligentne napeljave in ugotovili razlike. Pomembno je, da se je ta primerjava vršila z veljavnimi ceniki iz meseca marca leta 2009.
Keywords: inteligentna zgradba, projektiranje električnih inštalacij, avtomatizacija zgradb
Published: 17.04.2009; Views: 3331; Downloads: 714
.pdf Full text (3,19 MB)

5.
AVTOMATIZACIJA BIVALNIH ZGRADB IN POSLOVNIH PROSTOROV
Boštjan Erdela, 2009, undergraduate thesis

Abstract: S širjenjem avtomatizacije v zasebne zgradbe in manjše poslovne prostore se veča tudi ponudba različnih sistemov na trgu, prav tako pa lahko uporabnik izbira med različnimi cenovnimi razredi izdelkov. Na podlagi tega sem v diplomski nalogi opisal trenutno stanje na trgu, izbral dva različna sistema, katera sem podrobneje predstavil in na koncu naredil še finančno primerjavo. Za primerjavo dveh sistemov sem izbral Siemensov izdelek Synco living, ki je namenski, in prosto programabljive krmilnike podjetja Control Applications. Opisal sem postopek implementacije sistemov na isti zgradbi, kakšne funkcije nudita, v čem se razlikujeta ter predstavil prednosti in slabosti posameznega sistema. Na koncu sem finančno primerjal izbrana sistema. Poleg cen osnovnih elementov sem zajel tudi stroške vgradnje in postavitve sistema. Tako sem dobil realno primerjavo cen teh dveh sistemov. Ugotovil sem, da je sistem s prosto programabljivimi krmilniki nekoliko dražji od namenskega sistema, vendar pa uporabniku ponuja več.
Keywords: avtomatizacija zgradb, raziskava trga, namenski krmilniki …
Published: 03.12.2009; Views: 1791; Downloads: 212
.pdf Full text (1,50 MB)

6.
INTELIGENTNA HIŠA - VARNOST IN NADZOR
Andrej Jagar, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Kot vse druge informacijsko komunikacijske tehnologije se hitro razvijajo tudi tehnologije, ki nam omogočajo kvalitetnejše in lažje bivanje. Gradnja stanovanj in želja po kvalitetnem bivanju teži k temu, da se naprave in komponente med sabo povezujejo, le s temi pa lahko upravljamo iz ene lokacije. V diplomskem delu smo raziskali in opisali področje varnosti in nadzora v inteligentnih hišah. Proučili smo, katere komponente uporabljamo za varovanje hiše pred naravnimi nesrečami in pred nepooblaščenimi osebami, ter načrtovali implementacijo varnosti v inteligentni hiši. Za prikaz nadzora in upravljanja z inteligentno hišo iz enega mesta, pa naj bo to iz hiše ali iz oddaljene lokacije, je bila kot del diplomske naloge razvita tudi prototipna aplikacija za nadzor in upravljanje z inteligentno hišo.
Keywords: Inteligentna hiša, avtomatizacija zgradb, povezovanje naprav, krmiljenje naprav, oddaljen nadzor, sistemi varovanja
Published: 07.10.2011; Views: 2179; Downloads: 297
.pdf Full text (4,50 MB)

7.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica