| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Nadgradnja hidravličnega sistema s Siemens PLK, SCADA sistemom in WEB SCADA vmesnikom na PLK : magistrsko delo
Nejc Krajnc, 2020, master's thesis

Abstract: Namen naloge je bil nadgraditi hidravlični sistem v laboratoriju za procesno avtomatizacijo. Do sedaj je vaje na sistemu lahko opravljala le ena skupina, zato sta bili med seboj ločeni dve veji, kjer lahko na istem procesu sočasno laboratorijske vaje opravljata dve skupini. Realiziran je bil SCADA grafični vmesnik, ki omogoča preglednost nad hidravličnim sistemom, njegovimi parametri in lažjim delom s procesom. Ker je znano, da nadzor sistema preko računalniškega vmesnika v laboratoriju ali kasneje nekega realnega procesa v tovarni ni dovolj, sploh kadar nismo prisotni ob procesu, je bila realizirana tudi WEB SCADA, ki omogoča daljinsko upravljanje in nadziranje na daljavo preko svetovnega spleta. Na koncu je sledilo snovanje sistema vodenja, kjer so bili parametri regulatorjev nastavljeni eksperimentalno z zaprtozančno metodo ter grafično podprti z dokazi. Za izračune parametrov so bila uporabljena Ziegler-Nichols priporočila.
Keywords: Siemens S7-1500, SCADA, WEB SCADA, avtomatizacija procesa, regulacija sistema
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 2412; Downloads: 98
.pdf Full text (7,75 MB)

2.
Posodobitev krmilnika za avtomatizacijo sistema za kontinuirno litje : diplomsko delo
Jernej Križaj, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega tako strojno nadgradnjo sistema za kontinuirno litje, kot tudi programsko nadgradnjo, narejeno po zahtevah Laboratorija za materiale na Fakulteti za strojništvo. Podrobneje je opisan spremenjen grafični vmesnik in logika, ki se skriva v odsekih kode nadzornega programa. Prav tako je opisan celotni postopek nadgraditve obstoječe strojne opreme do stopnje za namestitev in priklop na peč za kontinuirno litje. Posodobljen sistem je bil priklopljen na priključke starega sistema, testirano je bilo delovanje spremenjenega programa in simulacija kontinuirnega litja.
Keywords: kontinuirno litje, avtomatizacija sistema, SCADA, PLK
Published in DKUM: 03.12.2019; Views: 1180; Downloads: 230
.pdf Full text (19,27 MB)

3.
Laboratorijski hidravlični sistem kot učni pripomoček pri snovanju sistemov vodenja
Matej Mihelčič, 2016, master's thesis

Abstract: V laboratoriju za procesno avtomatizacijo se nahaja hidravlični sistem, ki služi kot učni pripomoček pri predmetu Snovanje sistemov vodenja. Staro krmilno opremo smo nadomestili z novo, odpravili napake in izdelali nove programe za vodenje. Sistem je deljen na dva dela, ki sta predmet različnih magistrskih del, določeni deli pa se prepletajo. Mednje lahko štejemo zamenjavo krmilne opreme, odpravljanje napak sistema in načrtovanje ožičenja. V nadaljevanju je opisano načrtovanje regulatorjev nivoja vode v podsistemu 2, programiranje krmilnikov Moeller ter Siemens in izdelava SCADA-uporabniškega vmesnika. Magistrsko delo je izdelano kot obširno navodilo uporabnikom sistema. Projekt je zasnovan kot učni pripomoček študentom in omogoča enostavno in logično upravljanje sistema preko uporabniškega vmesnika. Sistem ponuja širok nabor možnih nalog in načinov regulacije, ki pa se lahko po potrebi tudi razširi z uporabo motornih pogonov ventilov med veznimi posodami in boljšim regulacijskim ventilom v podsistemu 2.
Keywords: vodenje sistema, regulacije, avtomatizacija
Published in DKUM: 26.04.2016; Views: 1845; Downloads: 147
.pdf Full text (7,87 MB)

4.
OBNOVA NAMAKALNEGA SISTEMA ŠMATEVŽ
Uroš Landekar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis obnove namakalnega sistema Šmatevž. V prvem delu diplomske naloge je predstavljeno stanje pred obnovo, navedeni pa so tudi vzroki za njegovo obnovo. V drugem delu je predstavljeno novo stanje namakalnega sistema, opisane so programske rešitve krmilnika ter njegovo delovanje.
Keywords: obnova namakalnega sistema, avtomatizacija, krmilnik
Published in DKUM: 16.12.2013; Views: 1891; Downloads: 118
.pdf Full text (2,22 MB)

5.
Sistem za spremljanje porabe energije ter stroškov v kompleksnih objektih
Jaka Mansutti, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja projektiranje in izvedbo sistema za spremljanje porabe energije v kompleksnih objektih. Opisuje izdelavo projekta od zajemanja podatkov iz krmilnika do prikaza podatkov v sistemu SCADA ter shranjevanje teh podatkov v podatkovno bazo. Sistem SCADA poleg realnih podatkov prikazuje tudi stroške ogrevanja, porabo energentov, medsebojno primerjavo stroškov ter vsebuje približno vremensko napoved in porabo potrebne energije za naslednji dan.
Keywords: centralni nadzorni sistem, energetski izkoristek, avtomatizacija sistema, nadzor in upravljanje stavbe
Published in DKUM: 10.04.2013; Views: 1992; Downloads: 201
.pdf Full text (3,56 MB)

6.
CENTRALNO NADZORNI SISTEM NA HOTELSKEM OBJEKTU RIMSKE TERME
Robert Višček, 2012, master's thesis/paper

Abstract: Doseganje maksimalnih energetskih izkoristkov pri ogrevanju in hlajenju objekta zahteva, da se v novih stavbah že v fazi projektiranja uporabi primeren sistem, ki bo omogočal avtomatsko delovanje energetskih naprav. Potreben je optimalni nadzor za učinkovito upravljanje stavbe, kar zagotavlja ustrezno preventivno vzdrževanje ter hitrejši odziv v primeru okvare določenega elementa. Centralno nadzorni sistem ali vsaj delna avtomatizacija določenega sklopa je v gradnji sodobnih objektov zaradi navedenih razlogov bistvenega pomena. V magistrskem delu je predstavljeno projektiranje centralno nadzornega sistema ter izvedba električnih inštalacij, programiranje in avtomatizacija omenjenega sistema na hotelskem objektu na Rimskih termah. Podrobno je opisano delovanje centralno nadzornega sistema v hotelskih sobah, ki omogoča vpogled in upravljanje z bazo podatkov trenutnega stanja v posamezni sobi na enem mestu.
Keywords: centralno nadzorni sistem, energetski izkoristek, avtomatizacija sistema, nadzor in upravljanje stavbe
Published in DKUM: 23.04.2012; Views: 3147; Downloads: 299
.pdf Full text (5,57 MB)

7.
RAZVOJ INFORMACIJSKE REŠITVE ZA AVTOMATIZACIJO PROIZVODNEGA SISTEMA
Damjan Topolovec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vloga informacijskih sistemov v poslovnem, industrijskem ali gospodarskem svetu je danes zelo pomembna. Proizvodni informacijski sistemi, ki so opisani v diplomskem delu, so postali neizogiben del modernih proizvodnih podjetij, saj s podporo le-teh prispevamo k boljšemu upravljanju poslovnih sistemov. Proizvodni informacijski sistemi nam omogočajo hitrejše, cenejše in bolj kakovostno opravljanje dejavnosti poslovnega sistema ter s tem cenejše in bolj kakovostne produkte, ki lahko konkurirajo na globalnem trgu. Namen diplomskega dela je predstaviti del avtomatiziranega proizvodnega sistema, ki je podprt s proizvodnim informacijskim sistemom. Predstavljeni so razlogi za uvedbo modernizacije proizvodnega sistema, načrtovanje in implementacija informacijskega sistema, prav tako pa standardi in tehnologije, ki smo jih pri tem uporabili.
Keywords: proizvodni sistemi, proizvodni informacijski sistemi, avtomatizacija proizvodnega sistema, nadzorne plošče, PLC.
Published in DKUM: 08.12.2011; Views: 2029; Downloads: 197
.pdf Full text (10,68 MB)

8.
OBRATOVANJE VROČEVODNIH KOTLOV BREZ STALNEGA NADZORA V SKLADU S SMERNICAMI TRD 604
Branko Jerlah, 2010, undergraduate thesis

Abstract: S ciljem večje varnosti ter zmanjšanja potrebnega števila ljudi in s tem tudi stroškov za nadzor nad obratovanjem vročevodnih kotlov so bila s smernicami TRD 604 v Nemčiji določena pravila za obratovanje parnih in vročevodnih kotlov brez stalnega nadzora. Ta zahtevajo vgradnjo posebnih varnostnih in regulacijskih elementov, ki prevzemajo nadzor nad delovanjem naprave. Za obratovanje parnih in vročevodnih kotlov brez stalnega nadzora se tudi v Sloveniji kaže velik interes, ki pa v praksi nima ustreznega odziva, saj naša regulativa tovrstnega obratovanja še ne dopušča.
Keywords: Opremiti kotlarno po smernicah TRD 604, avtomatizacija sistema, znižanje stroškov
Published in DKUM: 10.09.2010; Views: 3577; Downloads: 536
.pdf Full text (930,38 KB)

9.
Search done in 5.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica