| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 694
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Upravljanje pravic uporabnikov v aplikacijah
Matic Nartnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Preučevano podjetje se spopada s problemom, da v procesu dodeljevanja pravic in dostopov do aplikacij za interne uporabnike prihaja do zaostankov, ki neugodno vplivajo na poslovanje podjetja. V sklopu diplomskega dela smo se osredotočili na poslovni proces dodeljevanja pravic in dostopov do aplikacije internim uporabnikom ter po metodi študije primera raziskali in analizirali obstoječi proces. Analiza procesa je jasno izpostavila problematične korake v procesu. Ker gre za režijske korake, ki jih ročno izvajajo administratorji, smo v sklopu diplomskega dela v orodju za upravljanje zahtevkov Freshservice in v orodju za avtomatizacijo N8N avtomatizirali režijske korake procesa. Rezultat vrednotenja predlagane rešitve je bil približno 74-odstotno skrajšan povprečni čas trajanja procesa, hkrati pa se je izboljšala tudi konsistentnost in razložljivost procesa.
Keywords: optimizacija, avtomatizacija, procesi
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 58; Downloads: 1
.pdf Full text (3,04 MB)

2.
Simulacijska proga tekočega traku : diplomsko delo
Miha Sirnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena simulacijska proga tekočega traku, ki bo služila za učenje osnov avtomatizacije. Prikazano je, katere komponente smo uporabili in za kaj, kako smo se lotili modeliranja delov trakov v programskem okolju SolidWorks, te modele pa smo tudi opisali. Naredili smo tudi elektro načrt za simulacijsko progo v programu EPLAN in kako smo to fizično izvedli ter sestavili elektro omarico. Prikazano je tudi, kako smo sestavili celotno simulacijsko progo tekočega traku in čemu so namenjeni določeni deli proge. Nato je prikazano še, kako smo se lotili programiranja in delovanja HMI vmesnika.
Keywords: načrtovanje, avtomatizacija, programiranje, PLK
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 257; Downloads: 52
.pdf Full text (2,91 MB)

3.
Pobiranje in odlaganje aluminijastih ulitkov balansirnega diska s kolaborativnim robotom in 2D kamero : diplomsko delo
Rene Furek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V trenutnem svetu prihaja v veliko podjetjih do povišanih stroškov delovne sile oz. v najslabšem primeru do njihovega pomanjkanja, zato je bil cilj diplomskega dela izvesti pobiranje in odlaganje aluminijastih ulitkov balansirnega diska s kolaborativnim robotom UR5e in 2D kamero. V diplomski nalogi smo izbrali delovno mesto iz podjetja Talum d.d., ki je najbolj primerno za kolaborativnega robota, naredili simulacijo robotiziranega procesa, ter načrtovali in izvedli industrijski proces v laboratoriju. Pri zaznavanju z 2D kamero je bil celoten proces voden s programskim okoljem MATLAB, s katerim smo prožili kamero, pridobili rezultate zajema, izračunali ustrezne robotske gibe ter jih nato preko TCP/IP vtičnice pošiljali na robotski krmilnik. Proces je bil pred izvedbo na pravem robotu v celoti simuliran v simulacijskem okolju RoboDK.
Keywords: kolaborativni robot, aluminijasti ulitki, 2D kamera, MATLAB, RoboDK, avtomatizacija
Published in DKUM: 04.03.2024; Views: 184; Downloads: 30
.pdf Full text (2,01 MB)

4.
Razvoj IIoT vmesnikov za procesno avtomatizacijo : magistrsko delo
Dominik Bajec, 2023, master's thesis

Abstract: Zaradi naraščajoče potrebe po upravljanju procesov na daljavo in prilagajanju ali spreminjanju obstoječih regulatorjev smo razvili vmesnik IIoT za procesno avtomatizacijo. Vmesnik IIoT je sestavljen iz strojne naprave IIoT, ki jo povežemo s senzorjem in aktuatorjem, in strežnika, s katerim sprejemamo podatke senzorjev in nadzorujemo proces. Vmesnik IIoT je mogoče namestiti v analogne signalne povezave sistema vodenja proizvodnega procesa. Lokalni regulator deluje nemoteno in naprava IIoT ne vpliva na njegovo delovanje. Lokalni regulator in vmesnik IIoT istočasno sprejemata podatke iz senzorja, medtem ko vmesnik IIoT odloča, ali bo z aktuatorjem krmilil lokalni regulator ali oddaljen regulator.
Keywords: industrijski internet stvari, protokol MQTT, procesna avtomatizacija, mikrokrmilnik, strežnik
Published in DKUM: 01.03.2024; Views: 328; Downloads: 36
.pdf Full text (3,78 MB)

5.
Uporaba makro-jev za prenos podatkov Excelovih tabel : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Tilen Mitnjek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Brez računalniške podpore je dandanes skoraj nemogoče poslovati, zlasti v večjih in naprednejših podjetjih. S pomočjo digitalne tehnologije so delovni procesi izvedeni hitreje, natančneje in lažje. V logističnem oddelku podjetja, ki izdeluje male hišne gospodinjske aparate, v veliki meri uporabljajo računalniški program Microsoft Excel, s katerim izdelujejo analize, hranijo podatke in načrtujejo odpreme. Obdelovani podatki se tako hranijo v podatkovnih tabelah, med katerimi so si določene precej podobne in imajo vpisane enake podatke. V določenih primerih imajo ti podatki dodeljeno referenco iz druge tabele in se vrednosti samodejno prepisujejo, kar velja le v primeru statičnih oblik podatkovnih tabel. V primeru dinamične strukture podatkovne tabele je treba te podatke vnesti ročno. Posnetek stanja bo omogočil vpogled v obstoječe izvajanje procesa in povezavo podatkov posameznih tabel, na podlagi česar bomo izvedli kritično analizo. Predlagano rešitev nameravamo izpeljati z uporabo makrov, ki bodo prevzeli vlogo prenosa podatkov na ustrezno območje in ki jih bomo priredili Excelovi tabeli. Ker makri potrebujejo sprožilec, bomo v ta namen dodali interaktivni objekt, ki ob kliku nanj aktivira prenos podatkov. Pregled pridobljenih informacij bo razkril morebitne predloge izboljšav povezovanja podatkov med posameznimi tabelami.
Keywords: Excel, podatkovna tabela, prenos podatkov, makro, avtomatizacija
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 199; Downloads: 14
.pdf Full text (2,46 MB)

6.
Avtomatizacija procesa priprave pokritosti v podjetju Lek d.d. z uporabo programa Alteryx : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Žan Farkaš, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V današnji dobi digitalizacije poslovnih procesov postaja avtomatizacija ne le zaželena, ampak tudi nujna. S porastom kompleksnosti in obsega poslovnih nalog, spremembami v zakonodaji ter vedno večjo potrebo po optimizaciji procesov so informacijski sistemi, kot je program Alteryx, postali ključni za učinkovito in racionalno poslovanje. Tema tega diplomskega dela je avtomatizacija procesa priprave pokritosti v podjetju Lek d.d. z uporabo programa Alteryx. Proces priprave pokritosti predstavlja enega ključnih operativnih izzivov, s katerim se podjetje sooča, in hkrati priložnost za bistveno izboljšanje učinkovitosti. Trenutni sistem priprave pokritosti v podjetju je kompleksen in zahteva veliko ročnega dela, kar lahko povzroči napake in netočnosti. Z vpeljavo avtomatizacije tega procesa s pomočjo programa Alteryx lahko te izzive presežemo, hkrati pa izboljšamo natančnost in hitrost izvajanja procesa. V diplomskem delu bomo podrobno analizirali obstoječe stanje procesa priprave pokritosti in izpostavili ključne težave ter priložnosti za izboljšave. S temi informacijami bomo nato oblikovali in implementirali avtomatiziran proces priprave pokritosti z uporabo programa Alteryx. Cilj tega dela je pokazati, kako lahko avtomatizacija poslovnih procesov z uporabo sodobnih orodij, kot je Alteryx, izboljša učinkovitost, natančnost in hitrost operacij. Prav tako želimo ponuditi podjetju Lek d.d. konkretne rešitve, ki bodo pomagale pri izboljšanju njihovih operacij in splošne poslovne učinkovitosti.
Keywords: avtomatizacija, priprava pokritosti, informacijska tehnologija, optimizacija poslovanja, Alteryx, Lek d.d.
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 253; Downloads: 18
.pdf Full text (1,17 MB)

7.
Koncipiranje in zasnova naprave za sortiranje in pozicioniranje plastenk : diplomsko delo
Sabina Vratarič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Ecolab d.o.o. imajo proizvodno linijo za polnjenje in pakiranje plastenk. Pred fazo polnitve je stroj za pozicioniranje plastenk, ki pa ni optimalen, saj na njem prihaja do številnih napak. V diplomskem delu je opisan princip delovanja stroja in napake, ki se pri posamezni fazi pojavijo. Poiskala sem tri konceptne rešitve, ki služijo za potencialno izboljšanje/nadomestitev obstoječega stroja. Prva dva koncepta sta sorodna obstoječemu stroju, pri tretjem pa sem uspela zmanjšati število korakov procesa ter dosegla visoko stopnjo avtomatizacije z izbiro robotske roke. Izvedena je bila FMEA analiza za vse tri koncepte. Za najboljši koncept sem izbrala tretjega.
Keywords: koncipiranje, stroj, pozicioniranje, plastenke, avtomatizacija
Published in DKUM: 30.01.2024; Views: 223; Downloads: 31
.pdf Full text (1,80 MB)

8.
Uporaba Arduino platforme in QR kode v sistemu pametnega doma : diplomsko delo
Miloica Brašanac, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava razvoj enostavnega in univerzalnega pametnega sistema, primernega za implementacijo v pametni dom. Pri izdelavi sistema smo uporabili elemente avtomatizacije in daljinskega vodenja, tako da delovanje sistema temelji na uporabi QR kode za upravljanje naprav na daljavo. Pomembne lastnosti tega sistema sta enostavna zgradba in široko področje uporabe. Za izdelavo in praktični prikaz delovanja sistema na eksperimentalni plošči smo potrebovali mikrokrmilnik, rele in ventilator. Kot rezultat smo dobili enostaven in funkcionalen sistem, idealen za nadgradnjo in praktično implementacijo v že obstoječe sisteme v hiši. Z uvedbo tega pametnega sistema si lahko z minimalno opremo in stroški olajšamo marsikatero dejavnost v domu.
Keywords: Avtomatizacija, QR koda, Arduino IDE, Mikrokrmilnik ESP 32, Strežnik, Internet stvari
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 229; Downloads: 32
.pdf Full text (1,90 MB)

9.
Upravljanje pametnega doma z aplikacijo openhab
Matej Kotnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljeni nastavitev in uporaba aplikacije OpenHAB. Aplikacija omogoča lokalni nadzor in avtomatizacijo naprav v pametnem domu, kar je predstavljeno na konkretnih primerih. Delo obsega namestitev aplikacije OpenHAB na Linux OS, razvoj lastnih naprav za pametni dom, povezovanje naprav, avtomatizacijo in izdelavo uporabniškega vmesnika. Namen je tako informativni za nove uporabnike kot poučni za razvijalce začetnike. Uporabljeni sta izkustvena in raziskovalna metoda. Vsebina je zasnovana na lastnem znanju o napravah in programiranju iz izkušenj v jeziku C++ in Javi. Napredni tehnični ukazi so podprti z literaturo. Rezultat dela je delujoča aplikacija OpenHAB, ki jo uporabljajo vsi domači. Med raziskovanjem smo ugotovili, da so potrebne izboljšave pri obdelavi prejetih podatkov od naprav v aplikaciji OpenHAB ter avtomatizacija dodajanja naprav, saj je delo z nastavitvami veliko naprav precej zamudno.
Keywords: avtomatizacija, strežnik, OpenHAB, mikrokrmilnik, Arduino
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 286; Downloads: 17
.pdf Full text (3,12 MB)

10.
Avtomatizacija in prvi zagon testne naprave za testiranje materialov verižnih členov : magistrsko delo
Karlo Klobučarić, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava problematiko avtomatizacije testne naprave za testiranje materialov verižnih členov v podjetju Ledinek Engineering. Testna naprava se zaradi trenja med uporabo pregreva. V okviru naloge je razvita celostna rešitev, ki vključuje avtomatizacijo in programiranje HMI plošče za enostavno upravljanje testne naprave. S tem bodo lahko uporabniki naprave učinkovito in brez težav izvajali teste ter dosegli najbolj natančne rezultate. Programiranje PLC je izvedeno v TIA Portalu in krmilnikom Siemens.
Keywords: TIA Portal, Siemens, avtomatizacija, testna naprava, HMI
Published in DKUM: 13.11.2023; Views: 283; Downloads: 6
.pdf Full text (3,59 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica