| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
LASTNOSTI Z OGLJIKOVIMI VLAKNI OJAČANEGA AERIRANEGA BETONA TER PREUČITEV MOŽNOSTI OBDELAVE KOMPOZITA S POMOČJO MIKROVALOVNE ENERGIJE
Damjan Bajec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili lastnosti, vrste in tehnologijo proizvodnje aeriranega betona, lastnosti in tehnologijo proizvodnje ogljikovih vlaken, lastnosti in vrste polimernih matric, vpliv mikrovlaken na mehanske lastnosti betonske matrice ter preučili vpliv mikrovalovne energije na betonske mešanice, ogljikova vlakna in polimerne matrice. V okviru eksperimentalnega dela smo predstavili rezultate tlačnih testov ter 4 točkovnega upogiba iz prve faze testiranj.
Keywords: aerirani beton, ogljikova vlakna, polimerne matrice, tehnologija proizvodnje, mikrovalovna energija, avtoklav
Published: 15.12.2011; Views: 2034; Downloads: 150
.pdf Full text (21,10 MB)

2.
TERMODINAMSKE LASTNOSTI SISTEMA POLIETILEN GLIKOL (PEG)/OGLJIKOV DIOKSID (CO 2 )
Nina Trupej, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je preučevanje termodinamskih lastnosti sistema polietilen glikol (PEG)/ogljikov dioksid (CO2) in primerjava dveh metod, s katerima lahko pridobimo difuzijske koeficiente v sistemu polimer/CO2. Zanima nas obnašanje PEG različnih molekulskih mas (razpon molekulskih mas od 1 000 g/mol do 100 000 g/mol) in primerjava obnašanja med njimi. Analizirana je bila topnost in difuzivnost binarnega sistema CO2 v PEG in sprememba volumna vzorca. V ta namen smo preučevali vse vzorce pri izotermnih pogojih in enakem razponu tlakov z namenom, da smo zagotovili primerljivost. Predhodno smo z metodo diferenčna dinamična kalorimetrija (DSC) določili temperature tališč PEG različnih molekulskih mas in določili temperaturo 70 °C kot delovno temperaturo obeh metod, pri kateri so vsi polimeri staljeni. Obe metodi, ki sta se izvajali, sta gravimetrični. Ena od teh so eksperimenti v avtoklavu, druga se je izvajala s pomočjo magnetne suspenzijske tehtnice (MSB). MSB je z enim samim vzorcem opravila celotno območje tlakov, ki so nas zanimali (imenovano »step-by-step« metoda). Računalniški program MessPro je pod zahtevami, katere smo vnesli, zapisoval čas, število meritev, spremembe v masi itd. do vzpostavljenega ravnotežja in sproti izrisoval graf. Sklepali smo, da se je ravnotežje meritve pri določenem tlaku vzpostavilo po osemdesetih minutah. Meritve smo preračunali v programu MS Excel v želene termodinamske lastnosti. Vzorec smo po opravljenem eksperimentu tudi slikali; celica MSB to omogoča, saj ima dve stekleni okenci, skozi kateri smo zasledovali vizualne spremembe. S programom ImageJ smo nato določili še volumen vzorca. Prej opisano metodo smo primerjali z metodo z avtoklavom, kjer smo izpostavljali vzorec različnim tlakom pri temperaturi 70 °C približno en dan in za vsako meritev uporabili svež vzorec. Razpon tlaka v avtoklavu smo nato znižali do atmosferskega in kiveto z vzorcem postavili na tehtnico ter zapisovali spremembo mase. Podatke smo s programom MS Excel preračunali v želene količine. Glavne ugotovitve diplomskega dela so: Topnost ogljikovega dioksida v PEG pada z naraščajočo molekulsko maso polimera. Difuzijski koeficient ne kaže velike odvisnosti od molekulske mase. Podobno kot pri topnosti smo ugotovili, da je sprememba volumna oz. nabrekanje vzorca manjše pri polimerih z večjo molekulsko maso. Na podlagi primerjav meritev smo ugotovili, da obe gravimetrični metodi, ki sta se uporabljali, kažeta na enak trend poteka difuzijskega koeficienta, vendar so vrednosti v primeru MSB nekoliko višje (približno za 10-1 oz. za 10-krat), kar glede na natančnost in možnost ponovljivosti pri MSB niti ni tako veliko.
Keywords: PEG, CO2, difuzivnost, topnost, magnetna suspenzijska tehtnica, avtoklav
Published: 14.09.2012; Views: 2655; Downloads: 286
.pdf Full text (3,54 MB)

3.
VALIDACIJA STERILIZACIJE - DOLOČITEV ROKA UPORABE STERILIZIRANEGA MATERIALA
Damir Salajko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil z validacijo dokazati, da material (oprema), steriliziran po predpisanem postopku v parnem sterilizatorju - avtoklavu, ohrani sterilnost tudi po 30 dnevih hranjenja. V sklopu raziskav smo pripravili pakete z deli opreme, ki so nujno potrebni v proizvodnem procesu in jih vstavili v sterilizacijske posode poleg materiala (opreme), ki se uporablja v proizvodnem procesu. Te pakete smo nato izpostavili sterilizaciji s paro v avtoklavu. Po ohladitvi paketov na sobno tempeaturo smo izbrane dele steriliziranih paketov hranili v proizvodnih prostorih razreda čistosti D. Po 30 dnevih hranjenja smo na teh delih steriliziranih paketov določali sterilnost. Rezultati v diplomskem delu kažejo, da je ustrezno sterilizirane in zapakirane pakete materiala (opreme) možno hraniti 30 dni, ne da bi bila pri tem kakorkoli ogrožena njegova kvaliteta oz. sterilnost.
Keywords: validacija, sterilizacija, avtoklav, biološki indikatorji, distribucija temperature, rok uporabe, oprema
Published: 22.05.2013; Views: 1818; Downloads: 328
.pdf Full text (2,24 MB)

4.
TERMODINAMSKE LASTNOSTI SISTEMA POLIMER/SUPERKRITIČNI FLUID
Tibor Kuna, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je preučevanje termodinamskih lasnosti binarnega sistema polietilen glikol/žveplov heksafluorid, primerjava naših eksperimentalnih rezultatov s podobnimi sistemi in postavitev termodinamskega modela za preiskovani plin. Pri preučevanju termodinamskih lastnosti binarnega sistema nas zanima topnost S ter difuzijski koeficient D plina v talini polimera. V ta namen smo vse eksperimente v avtoklavu izvedli izotermno pri 70°C oz. 90°C in v tlačnem razponu od 100 bar do 250 bar. Zatehtano maso polimera smo vstavili v avtoklav, izpostavili različnim tlakom pri določeni temperaturi ter vzorec izpostavljali približno en dan, da se vpostavi ravnotežje. Naslednji dan smo tlak v avtoklavu znižali na atmosferskega in prenesli vijalo iz avtoklava na tehtnico, kjer smo beležili padanje mase zaradi uhajanja plina iz vzorca. Naredili smo tudi primerjavo naših rezultatov za difuzivnost pri 70°C s podobnim binarnim sistemom polietilen glikol/ogljikov dioksid. Za postavitev termodinamskega modela uporabljenega plina žeplov heksafluorid smo v programu Wolfram Mathematica uporabili Peng-Robinsonovo (PR) enačbo stanja. Z modelom smo prikazali gostoto plina kot funkcijo temperature in tlaka. Glavne ugotovitve diplomskega dela so: Topnost je pri obeh temperaturah naraščala s tlakom, medtem ko ima difuzivnost pri obeh temperaturah podoben trend naraščanja do maksimalne vrednosti, kateri je sledil padec vrednosti D z nadaljnim višanjem tlaka. Primerjava vrednosti D s podobnim sistemom je pokazala primerljiv trend med obema, vendar opazno razliko med vrednostmi posameznih sistemov.
Keywords: polietilen glikol, superkritični žveplov heksafluorid, avtoklav, difuzivnost, topnost
Published: 03.10.2013; Views: 1362; Downloads: 136
.pdf Full text (1,90 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica