| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Izdelava orodij za ugotavljanje kakovosti po metodi direktnega merjenja (DPM) v javnem mestnem prometu Maribor : diplomsko delo
Nika Gerold, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Javni potniški promet je ena izmed starejših oblik transporta potnikov. Da bi povečali njegovo uporabnost, moramo zagotoviti zadostno raven kakovosti storitve. V diplomskem delu smo najprej predstavili standard kakovosti, po katerem smo izdelali orodje za ugotavljanje kakovosti po metodi direktnega merjenja v mestnem prometu Maribor. Nato smo predstavili podjetje, katerega smo uporabili za preizkus naših metod merjenja kakovosit. Izdelali smo tri različne metode direktnega merjenja in jih na terenu tudi preizkusili. Predstavili smo rezultate ter opisali možnosti za preverjanje in izboljšanje kakovosti v mestnem prometu Maribor.
Keywords: kakovost, merjenje kakovosti, DPM, avtobusni promet
Published in DKUM: 03.05.2021; Views: 319; Downloads: 31
.pdf Full text (1,38 MB)

3.
Socialna sestava uporabnikov mestnega avtobusnega prometa v Mariboru
Vladimir Drozg, 2017, original scientific article

Abstract: V prispevku je prikazana socialna sestava potnikov na mestnem avtobusnem prometu v Mariboru. Podatki so zbrani z opazovanjem (27.078 oseb) ter anketiranjem 532 potnikov, pri katerih smo povpraševali po starosti, izobrazbo, materialnem položaju, ekonomskem statusu ter nekaterih potovalnih navadah. Ugotovljeno je, da lahko večino uporabnikov avtobusnega prevoza razvrstimo v tri socialne skupine: upokojene ženske, dijaki in študentje ter zaposlene ženske in moški srednjih let z nižjimi in srednjimi prejemki in srednješolsko izobrazbo (pripadniki srednjega sloja).
Keywords: socialna geografija, socialne skupine, mobilnost, javni avtobusni promet, Maribor
Published in DKUM: 16.04.2018; Views: 685; Downloads: 56
.pdf Full text (286,60 KB)
This document has many files! More...

4.
ANALIZA IN PREDLOGI ZA IZBOLJŠANJE JAVNEGA MESTNEGA AVTOBUSNEGA PROMETA V MURSKI SOBOTI
Jasna Bojnec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga temelji na analizi javnem mestnem avtobusnem prometu v Murski Soboti, ki smo jo opravili s pomočjo anketnega vprašalnika, intervjujem in terenskim ogledom. Namen analize je bila ugotovljena kakovost storitve, na podlagi analiziranega smo podali postopke in metode. Ugotovili smo stanje kakovosti obstoječega javnega mestnega potniškega prometa, ter podali predloge za izboljšanje stanja. Ugotovljeno kakovost, stanje javnega potniškega prometa je pozitivno, določene pomanjkljivosti so bile zaznane na področju infrastrukture (avtobusna postajališča), ki zaradi pomanjkanja sredstev niso več optimalno urejena in jih bo potrebno v prihodnje ustrezno nadgraditi. Z javnim potniškim prometom želimo zagotoviti minimalni prag mobilnosti za vse skupine prebivalcev.
Keywords: javni mestni prevoz, avtobusni promet, Murska Sobota, kakovost, dostopnost
Published in DKUM: 05.10.2016; Views: 806; Downloads: 87
.pdf Full text (7,44 MB)

5.
ANALIZA KAKOVOSTI JAVNEGA MESTNEGA POTNIŠKEGA PROMETA V KRŠKEM
Rebeka Benčin, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o javnem mestnem potniškem prometu v Občini Krško, natančneje o izvajanju mestnega prevoza in njegovi kakovosti, katero bomo s pomočjo ankete poskušali analizirati in podati morebitne predloge za izboljšavo. V začetku naloge predstavimo definicijo javnega potniškega prometa, od tehnologije in organizacije do zakonodaje na področju opravljanja storitev javnega cestnega potniškega prometa, prav tako se dotaknemo vrste in sistemov javnega mestnega potniškega prometa in opredelimo pojem kakovosti, ki je naše glavno vodilo diplomske naloge. V nadaljevanju se osredotočimo na javni prevoz potnikov v mestnem prometu v Občini Krško, kjer najprej spoznamo samo občino in njene značilnosti. Tako pridemo do ugotovitve, da je pri izvajanju mestnih prevozov zelo pomembno medsebojno sodelovanje med občino in izvajalcem prevozov, saj se s tem kakovost storitev izvajanja prevozov nadgrajuje in tako lahko pričakujemo povečanje števila uporabnikov javnega mestnega prevoza v Krškem, to pa je največji poudarek skozi celotno delo.
Keywords: javni mestni potniški promet, avtobusni prevoz, potniki, kakovost, anketa
Published in DKUM: 04.10.2016; Views: 1186; Downloads: 211
.pdf Full text (8,16 MB)

6.
MOBILNA APLIKACIJA ZA AVTOBUSNI PROMET
Aleš Pintarič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo implementirali mobilno aplikacijo za platformo iOS. Izdelana aplikacija omogoča prikaz voznih redov, cenika, aktualne novice, prodajna mesta, prikaz avtobusnih postaj na zemljevidu, izris najkrajše poti do avtobusne postaje in čas prihoda avtobusa. Podatke za prihod avtobusa na določeno avtobusno postajo pridobimo s pomočjo skripte PHP, ki je zadolžena za pridobivanje podatkov iz podatkovne baze, shranjene na strežniku.
Keywords: mobilna aplikacija, avtobusni promet, avtobus
Published in DKUM: 04.07.2016; Views: 974; Downloads: 147
.pdf Full text (10,96 MB)

7.
Problematika zagotavljanja okolju prijaznega potniškega prometa
Mitja Najžar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Človeštvo s svojimi dejanji vsak dan vpliva na okolje. Tehnološki napredek ni vedno pozitiven, saj s sabo prinaša tudi negativne vplive na okolje in povzroča podnebne spremembe. Eden glavnih onesnaževalcev okolja moderne dobe je promet. Predvsem mesta in njihove okolice so podvržene velikim količinam izpušnih plinov, ki jih povzročajo vozila predvsem pri dnevnih migracijah prebivalstva. Evropska unija in mesta sama so se začela zavedati tega problema in spoznala negativne vplive onesnaženega ozračja na floro, kot tudi na prebivalstvo samo, saj so se pri prebivalstvu začele povečevati bolezni dihal. Eden izmed ukrepov, da zmanjšamo vpliv na zrak v mestih je tudi uporaba javnega transporta. Vendar spremeniti potovalne navade ljudi ni tako enostavno. Prebivalcem je potrebno ponuditi alternativo, ki je boljša ali vsaj enakovredna prevozu z osebnim avtomobilom. Javni transport mora biti cenovno ugoden, dostopen, frekventen in zanesljiv. V slovenskih mestih, ki so globalno gledano majhna, je primerna oblika javnega transporta predvsem avtobusni promet. Modernizacija, vzdrževanje in inovacije pa s seboj prinesejo velike stroške, ki so povezani predvsem z investicijami v osnovna sredstva in infrastrukturo. V diplomskem delu bomo skušali predstaviti načine s katerimi lahko slovenska mesta financirajo in izboljšajo javni transport, ter tako povečajo kvaliteto svojih storitev, kot tudi kvaliteto življenja svojih prebivalcev.
Keywords: potniški promet, mestni avtobusni promet, financiranje, okoljski vplivi, kohezijska politika, Evropska unija
Published in DKUM: 23.06.2016; Views: 1450; Downloads: 60
.pdf Full text (1,73 MB)

8.
Uporaba javnega potniškega prometa na področju Kozjanskega
Aleksandra Šumiga, 2013, bachelor thesis/paper

Abstract: Vsak dan se tako na slovenskih, kot tudi na evropskih cestah pojavlja vse večje število osebnih vozil, upada pa uporaba javnega potniškega prometa. Za prevoz na svoja delovna mesta, v šole in za svoje hobije ljudje danes raje izberejo lasten prevoz. Te odločitve posameznikov pa s seboj prinašajo številne negativne posledice. V večjih mestnih središčih prihaja do vsakodnevnih zastojev, ki imajo negativne posledice tako za infrastrukturo, kot tudi za ljudi. S seboj prinašajo ogromne stroške za državo in veliko breme za okolje. Zaradi velikega števila osebnih in tovornih vozil so izpusti škodljivih toplogrednih plinov preveliki, vedno več je prometnih nesreč, kjer ni le materialna škoda, ampak so tudi smrtne žrtve, velike posledice pa pušča promet tudi na zdravju ljudi, saj se število umrlih in obolelih zaradi izpušnih plinov iz leta v leto veča. V diplomskem delu smo predstavili problematiko prometa in njegove negativne posledice. Poizkušali smo ugotoviti, ali ljudje uporabljajo javni potniški promet za prevoz na svoja delovna mesta in v šolo ali pa se raje odločijo za uporabo lastnega prevoza. Osredotočili smo se na območje Kozjanskega, v raziskavo pa smo vključili posameznike, ki se vsakodnevno vozijo v Celje. Na podlagi analize rezultatov smo podali ugotovitve naše raziskave in predloge, kako bi po našem mnenju povečali uporabo in storitvi prevoza dodali dodano vrednost
Keywords: javni potniški promet, problematika večanja prometa, avtobusni potniški promet, železniški potniški promet.
Published in DKUM: 19.03.2014; Views: 917; Downloads: 93
.pdf Full text (719,75 KB)

9.
10.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica