| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
SISTEM ENOTNE PRIJAVE
Marjan Zadražnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Naloga obravnava vpeljavo sistema enotne prijave v konkretno organizacijo. Zaradi velikega števila uporabnikov in aplikacij je upravljanje z gesli zapleteno tako za uporabnike kot tudi za upravljavce sistema. Varnost informacijskih sistemov v konkretnem primeru temelji na kakovosti gesel, zato jih je potrebno v nekaterih aplikacijah periodično menjati. Uporabniki najpogosteje določijo enostavna gesla, ki pa z varnostnega vidika predstavljajo grožnjo za informacijske dobrine organizacije. Kadar jih aplikacija ne prisili v določitev različnih gesel, uporabniki najpogosteje obdržijo obstoječe. Če uporabniki ne zamenjajo pravočasno gesla, mora to namesto njih izvesti upravljavec sistema. Izboljšavo varnosti, racionalizacijo porabe časa in nižje stroške delovanja informacijskih sistemov omogoča vpeljava sistema enotne prijave. V nalogi je analizirano obstoječe stanje, definirane pa so tudi funkcionalne zahteve za sistem enotne prijave. Kratko so opisani različni produkti, ki omogočajo enotno prijavo. Koncipiran je projekt uvedbe sistema enotne prijave ob predpostavki, da je izbrani produkt IBM Tivoli Access Manager for Enterprise Single Sign-On. Konceptualno so razviti procesi in modeli upravljanja z gesli.
Keywords: enotna prijava, upravljanje dostopov, avtentikacija, upravljanje z gesli, IBM Tivoli Access Manager for Enterprise Single Sign-On
Published: 04.06.2009; Views: 2008; Downloads: 124
.pdf Full text (3,15 MB)

3.
ZAUPANJE IN ZADOVOLJSTVO BANČNIH STRANK V INTERNETNO BANČNIŠTVO
Nika Mihič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času nam računalniki lajšajo delo, so neskončen shranjevalec in vir informacij, uporabljajo se kot komunikacijsko sredstvo in konec koncev skrbijo tudi za zabavo. Tako poteka preko računalnika in ostalih elektronskih medijev vse več poslovnih dogodkov. Tak način življenja je tudi spremenil navade potrošnikov. Sedaj so potrošniki tisti, ki določajo kakšnih storitev si želijo. Podjetja pa morajo svojo ponudbo kar se da hitro prilagajati potrošnikovemu povpraševanju. To velja tudi za internetno bančništvo. Pojav interneta je povzročil, da se postopoma brišejo meje tudi na bančnih trgih. Vse večja konkurenca med bankami pa povzroča, da banke znižujejo stroške procesiranja finančnih operacij. Prav internetno bančništvo je tisto, ki močno zniža stroške finančnih operacij. Zaradi tega se vse več bank močno nagiba k internetnem bančništvu, ki naj bi sčasoma prevzelo izvajanje transakcij. Na ta način je internetno bančništvo postalo najhitreje rastoči in razvijajoči se segment v bančništvu. Opravljanje storitev preko spleta je za komitente bistveno lažje in bolj udobno, kot opravljanje storitev na tradicionalen način, bankam pa omogoča bolj ekonomično in kvalitetnejše poslovanje. Banke morajo zato posvetiti veliko pozornost učinkovitemu izkoriščanju svojih virov, med katere sodi tudi informacijska tehnologija. Internetno bančništvo poraja med bodočimi uporabniki določene pomisleke, predvsem glede varnosti podatkov, vendar je treba poudariti, da večjega kriminala na področju spletnega bančništva še ni bilo. Kljub temu je pomembno stalno dopolnjevanje varnostnih sistemov v sami banki. Kar se nezaupanja v internetno bančništvo tiče to bo prisotno vse dokler bo tehnologija hitela s takšno hitrostjo. Dobra stran je da internetno bančništvo uporablja mlajša generacija. Tako da mislimo da bo internetno bančništvo v prihodnosti bolj uporabljeno.
Keywords: Banke, internetno bančništvo, internet, bančne storitve, bančne stranke, varnost bank, varnost uporabnika bančnih storitev, digitalni certifikat, enkratna in statična gesla, identifikacija, avtentikacija, računalniški kriminal, računalniška forenzika, zaupanje, zadovoljstvo
Published: 03.08.2010; Views: 2414; Downloads: 330
.pdf Full text (1,45 MB)

4.
UPORABA PROTOKOLA JAVA RMI V PORAZDELJENI JAVANSKI APLIKACIJI ZA UREJANJE PREVODOV COBISS3
Luka Juršnik, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo obdelali probleme, ki so nastopajo pri izdelavi rešitev za podporo lokalizaciji uporabniškega vmesnika porazdeljenih aplikacij. V teoretičnem delu smo opisali aplikacijski protokol Java RMI in principe avtentikacije, avtorizacije ter lokalizacije uporabniškega vmesnika. V praktičnem delu smo izdelali programski vmesnik, ki skrbi za lokalizacijo ključev sistema COBISS3.
Keywords: protokol RMI, avtorizacija, avtentikacija, lokalizacija, MText
Published: 06.12.2010; Views: 1327; Downloads: 94
.pdf Full text (1,39 MB)

5.
SISTEM SLEDENJA IGRALCU ZA IGRALNE SALONE
Aleš Škerbinek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izdelavo programske opreme sistema za sledenje igralcu. Strojna oprema sistema je bila že predhodno izdelana. Sistem omogoča upravljalcem igralnih salonov sledenje posameznim igralcem na podlagi njihove avtentikacije z uporabo brezkontaktne kartice. Igralcem je omogočeno zbiranje točk ugodnosti in dostopanje do storitev drugih sistemov. Po predstavitvi delovanja tovrstnih sistemov, podrobno opišemo strojno opremo ter snovanje in izvedbo programske opreme izdelka. Izdelek izpolnjuje večino zahtev, ki smo jih določili v fazi snovanja. Skozi razvoj smo dodali in izpolnili več dodatnih zahtev.
Keywords: aplikacija, grafični vmesnik, knjižnica Qt, avtentikacija RFID, dinamična knjižnica, povezava TCP
Published: 06.04.2012; Views: 1785; Downloads: 140
.pdf Full text (1,68 MB)

6.
AVTENTIKACIJA OMREŽNIH NAPRAV V LOKALNIH OMREŽJIH Z UPORABO ODPRTOKODNIH REŠITEV
Andrej Romih, 2012, master's thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje pripravo avtentikacijskega strežnika skupaj z avtentikatorjem (stikalom) in odjemalcem, kar omogoča varnejšo povezljivost vseh treh v lokalno omrežje. Za avtentikacijski strežnik smo izbrali odprtokodni FreeRADIUS, kot avtentikator Ciscovo stikalo serije Catalyst Express 500 in odjemalca, računalnik z operacijskim sistemom Windows XP z nameščeno odprtokodno podporo avtentikaciji kompetenta XSupplicant. Stikalo spušča skozi vrata le promet avtenticiranih odjemalcev (kompetentov).
Keywords: avtentikacija, varnost, 802.1x, EAPOL, RADIUS
Published: 30.08.2012; Views: 1374; Downloads: 196
.pdf Full text (3,47 MB)

7.
IMPLEMENTIRANE FUNKCIJE OSNOVNEGA VAROVANJA STIKAL OPERACIJSKEGA SISTEMA IOS
Andrej Arh, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava osnovno varovanje stikal z implementiranimi mehanizmi operacijskega sistema IOS. V začetnih poglavjih smo opisali teorijo varnostnih načel, tveganj in kriptografije, ki jih je potrebno upoštevati pri varnosti stikal. Nato smo opisali kako konfigurirati gesla in verificirati delovanje IOS-a. Sledi opis tipičnih napadov na stikala npr. napad na posredovalno tabelo, napad na protokol vpetega drevesa, ter opis ranljivosti navideznega lokalnega omrežja. Predstavili smo tudi ustrezno zaščito pred temi napadi. Nato smo opisali sezname za kontrolo dostopa in podrobneje predstavili avtentikacijo, odobritev in beleženje. V sedmem poglavju smo opisali praktično izvedbo varovanja stikal.
Keywords: varnost stikal, VLAN, protokol STP, seznam za kontrolo dostopa, avtentikacija, Cisco IOS
Published: 14.11.2012; Views: 834; Downloads: 105
.pdf Full text (2,24 MB)

8.
VAROVANJE LOKALNEGA OMREŽJA IZBRANE BANKE
Zlatko Marić, 2013, master's thesis

Abstract: V nalogi je predstavljena problematika varovanja lokalnega omrežja banke, ki je pomemben del informacijskega sistema (v nadaljevanju IS) banke. Varno lokalno omrežje je pomembno za varen IS. Prvi dve poglavji opisujeta nevarnosti, ki ogrožajo IS. V teh poglavjih so obravnavane nevarnosti, ki grozijo sodobnim IS, in načini varovanja IS. Sledi opis sistema AAA kot enega ključnih elementov, ki omogočajo varovanje lokalnega omrežja iz notranjosti omrežja. Opisani sistem služi kot osnova za izgradnjo varnega lokalnega omrežja obravnavane banke. Naslednje poglavje je usmerjeno v razvoj rešitve v obravnavani banki. Izpostavljene so nevarnosti, ki ogrožajo lokalno omrežje banke in s tem tudi IS. Opisana je rešitev sistema za varovanje lokalnega omrežja v obravnavani banki z avtomatiziranimi sodobnimi varnostnimi mehanizmi. Opisu rešitve je dodana tudi kratka analiza ekonomske upravičenosti predlaganega modela. V zaključku so iz primera povzete sklepne ugotovitve implementirane rešitve za varovanje IS banke, podana pa je tudi splošna ocena ustreznosti izbrane rešitve.
Keywords: informacijski sistem, varnost IS, AAA, avtentikacija 802.1x.
Published: 11.03.2013; Views: 1127; Downloads: 99
.pdf Full text (3,35 MB)

9.
ZAŠČITA LOKALNEGA OMREŽJA S KODIRANJEM PROMETA IN AVTENTIKACIJO UPORABNIKOV
Matjaž Cimperman, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Večina ožičenih lokalnih omrežij je v nasprotju z brezžičnimi lokalnimi omrežji tako rekoč brez zaščite pred nepooblaščenimi dostopi. Torej se lahko katerakoli mrežna naprava oziroma uporabnik brez težav priključi in opravlja potrebne poslovne aktivnosti, lahko pa tudi nedovoljene ali zlonamerne aktivnosti. V diplomski nalogi smo pokazali mogoč način zaščite lokalnega ožičenega omrežja z avtentikacijo in avtorizacijo uporabnika oziroma naprave ob priključitvi v omrežje in hkratno zaščito podatkovnega toka s kodiranjem prometa uporabnika oziroma naprave na ravni L2 modela OSI. Postavili smo kompleksno testno omrežje in pokazali uspešnost oziroma neuspešnost vdora v omrežje pri uporabi samo avtentikacije ali samo avtorizacije ali pa v kombinaciji s kodiranjem prometa. Preverjanje samo identitete uporabnika brez kodiranja prometa, ki ga omogoča MACsec, še vedno pomeni precejšnje varnostno tveganje vdora v omrežje.
Keywords: 802.1x, MACsec, Lokalno ožičeno omrežje, Avtentikacija uporabnika, Varnost/varovanje
Published: 06.05.2014; Views: 1465; Downloads: 103
.pdf Full text (1,77 MB)

10.
SISTEM ZA KRMILJENJE HIŠNIH NAPRAV PREKO SPLETA
Denis Ekart, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen sistem, ki omogoča nadzor hišnih naprav preko spleta. Zgradili smo brezžično omrežje mikrokrmilnih naprav. Slednje lahko usmerja strežniški računalnik ali pa le-te komunicirajo med sabo. To omrežje smo z uporabo spletnega strežnika razširili tako, da je mogoča oddaljena interakcija z omrežjem brezžičnih naprav. Pri komunikaciji med vozlišči sistema, kot tudi pri komunikaciji s spletom, smo uporabili ustrezne mehanizme za avtentikacijo, avtorizacijo ter enkripcijo.
Keywords: hišna avtomacija, mikrokrmilnik, spletni strežnik, avtentikacija
Published: 25.02.2015; Views: 803; Downloads: 78
.pdf Full text (1,79 MB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica