| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MOTIVACIJA MLADIH ATLETOV IN ATLETINJ ZA TRENIRANJE TEKOV NA SREDNJE IN DOLGE PROGE
Diana Kočar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomske naloge so predstavljeni dejavniki, ki so potrebni za uspeh v tekmovalnem športu tekov na srednje in dolge proge. Najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na rezultat v vzdržljivostnem teku, so morfološki dejavniki, funkcionalna sposobnost organizma, sistemi in deli telesa, vpliv okolja, starost in spol športnika, psihološki dejavniki, taktika in tehnika teka, prehrana in voda. Tudi s procesom treniranja vplivamo na povečanje psihofizičnih sposobnosti v vzdržljivostnem teku. Poznamo več metod treninga in vsaka ima specifičen vpliv na telo športnika. Pomembno vlogo ima kondicijska dejavnost tudi pri razvoju otrok, saj ima koristne in raznovrstne učinke na organizem otrok. Splošno oblikovan trening na začetku športne poti postopno prerašča v trening specialne vzdržljivosti. Optimalni napredek pa je pogojen tudi s treniranjem različnih sredstev za razvoj vseh motoričnih sposobnosti, saj ozka in le specialno usmerjena vadba omogoča hiter napredek, kasneje pa stagnacijo in pogoste poškodbe. Vse to lahko vodi k izgubi motivacije za treniranje in prehitremu koncu športne poti. Prav zaradi osipa mladih atletov in posledično pomanjkanja konkurence v članskih kategorijah v slovenski atletiki sem v raziskavi empiričnega dela s pomočjo anketnega vprašalnika poiskala dejavnike, ki motivirajo mlade slovenske atlete za treniranje tekov na srednje in dolge proge ter tudi tiste negativne dejavnike, ki jih odvračajo. Najpomembnejše ugotovitve so, da je pri večini atletov največji motiv za treniranje veselje do teka, verjamejo v uspeh brez dopinga in imajo cilj vztrajati do vrhunskih dosežkov. Tudi tekmujejo radi, ker jim je to izziv in jim uspeh ne pomeni le zmaga. S treniranjem so pridobili vztrajnost, s trenerji pa so v dobrih odnosih. 91% atletov pa je navedlo tudi enega ali več negativnih dejavnikov, ki jih motijo. Najbolj jih moti prevelika tekmovalna trema, pogoste poškodbe, slabi pogoji za trening, premajhna finančna podpora klubov in premajhna konkurenca. To pa so področja, kjer bo za izboljšanje razmer v slovenski atletiki potrebno vložiti več truda in sredstev.
Keywords: Ključne besede: Šport, atletika, treniranje, teki na srednje in dolge proge, vzdržljivost, motivacija
Published: 08.10.2009; Views: 3659; Downloads: 403
.pdf Full text (552,86 KB)

2.
UPORABA NARAVNIH OBLIK GIBANJA PRI VADBI ATLETIKE ZA OTROKE
Amadeja Avguštin, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem diplomskem delu z naslovom Uporaba naravnih oblik gibanja pri vadbi atletike za otroke smo ugotavljali, katere naravne oblike gibanj se uporabljajo na vadbi atletike. Najprej so predstavljene naravne oblike gibanj, ki spremljajo človeka od rojstva pa tja do smrti. Opredelili smo motorične sposobnosti, ki vplivajo na izvedbo najpreprostejših gibanj, kot so hoja, teki, skoki in meti, katere uvrščamo v atletiko. V nadaljevanju smo opisali atletiko kot zelo specifično heterogeno športno panogo. Opredelili smo uporabo naravnih oblik gibanja na vadbeni uri, katere predstavljajo gibalno abecedo za otroke. Predstavljena je vloga prostora za vadbo atletike ter vloga pripomočkov in igral. Opredelili smo tudi uporabo pripomočkov v različnih starostnih obdobjih. Ugotovili smo, da je vadba atletike s pomočjo naravnih oblik gibanja ena temeljnih športnih dejavnosti pri mlajših otrocih. Otroci naj doživljajo atletiko kot igro, zato morajo biti naravne oblike čim pogosteje prisotne na vadbeni uri. Z igralnimi oblikami pri vadbi atletike spodbujamo večjo motivacijo in hitreje dosegamo želene učinke vadbe. Atletika je pri otrocih najbolj razširjena športna panoga, saj se otrok najprej nauči teči, skakati in metati. Otroci pri spontani vadbi obvladajo tek, skoke in mete, kateri so prirojeni, saj otroci brez posredovanja odraslih obvladajo »spontano atletiko«. Najbolj dojemljivi pri vadbi atletike iz vidika izpopolnjevanja in pridobivanja znanj in motoričnih sposobnosti so otroci, stari od 7 do 10 let, zato imenujemo ta leta »zlata leta« motoričnega razvoja. Z različnimi naravnimi oblikami gibanja otroci med vadbo atletike razvijajo motorične sposobnosti, potrebne za posamezne atletske discipline. Motorične sposobnosti so otroku prirojene in pridobljene. Na izvedbo gibalne naloge imajo velik vpliv motorične sposobnosti, in sicer vzdržljivost, hitrost, moč, preciznost in koordinacija.
Keywords: naravne oblike gibanja, atletika, vadba, otroci
Published: 12.11.2013; Views: 1276; Downloads: 407
.pdf Full text (893,01 KB)

3.
MANAGEMENT V JAVNEM ZAVODU
Tadej Repnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Atletika ne predstavlja samo tekme za čim boljši rezultat in gibalne prvine človeka, temveč je postala kot šport ena ključnih vezi v poslovnem svetu. Vrhunski športniki s svojimi nastopi zabavajo množice gledalcev, kateri jih spodbujajo, podjetja ter posamezniki pa to vez uporabljajo v svojo korist. Zato je vrhunski šport del posla ki predstavlja gonilno silo razvoja športnega managementa. Pričujoče diplomsko delo tako teoretično kot tudi praktično. Vsebinsko razdeljeno na šest poglavij. Poglavja si sledijo po vrstnem redu. V prvem poglavju sem zapisal uvod. Drugo poglavje sem namenil managementu, v katerem sem podrobneje opisal vlogo managementa, vloge managerjev, delo in potrebna znanja, ki jih morajo imeti managerji in temeljne funkcije managementa. Tretje poglavje sem namenil managementu v javnem zavodu, v katerem sem opredelil management, opisal zgodovino športa, značilnosti managementa v športu, področje managementa v športu in športne klube. V četrtem poglavju sem predstavil obravnavano društvo, njegovo zgodovino, organizacijo kluba ter sponzorstvo. Managementske vidike delovanja sem predstavil v petem poglavju v katerem sem opisal kako poteka v klubih financiranje, sponzoriranje in kakšne morajo biti oz. so sponzorske pogodbe. Na podlagi zgoraj navedenega sem v šestem poglavju podal zaključek.
Keywords: management, javni zavod, športni management, športni klubi, sponzorska pogodba, atletika.
Published: 04.11.2014; Views: 838; Downloads: 194
.pdf Full text (2,44 MB)

4.
Razvoj hitrostne vzdržljivosti pri tekačih na kratke razdalje
Jan Kramberger, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V tem zaključnem delu predstavljamo vplive na razvoj in metode za razvoj hitrostne vzdržljivosti, z delitvijo teka sprinta v faze in ugotavljanjem najboljše tehnike ta tek na kratke razdalje. Predstavljeni so tudi energijski sistemi, ki vplivajo na razvoj vzdržljivost, in načini, kako razvijati hitrost in/ali vzdržljivost. Ta dva koncepta sta naposled združena v hitrostno vzdržljivost s predstavitvijo njenega razvoja. V delu izpostavljamo tudi osnovne zakonitosti in pomembnost periodizacije in regeneracije.
Keywords: atletika, vzdržljivost, hitrost, hitrostna vzdržljivost
Published: 18.11.2019; Views: 16; Downloads: 5
.pdf Full text (2,03 MB)

5.
Vpliv dveh ur atletike na gibalno/športno aktivnost otrok
Tadeja Volmut, Boštjan Šimunič, 2016, original scientific article

Abstract: Namen študije je bil ugotoviti, koliko izvenšolska organizirana vadba atletike pripomore k dvigu količine in intenzivnosti gibalne/športne aktivnosti otrok med samo uro atletike in izven nje. Z merilnikom pospeška smo izmerili tedensko gibalno/športno aktivnost 22 otrok (11 dečkov, starih 6,6 ± 1,2 leta), vključujoč dve uri organizirane vadbe atletike. Med uro atletike je skupna gibalna/športna aktivnost 1787 ± 620 sunkov/minuto (brez atletike 615,5 ± 116,6), prevladuje gibalna neaktivnost (29 ± 11,7 minute) ter srednja in visoka intenzivna gibalna/športna aktivnost (19,0 ± 8,9 minute). Dve uri atletike na teden povečata povprečno dnevno srednjo in visoko intenzivno gibalno/športno aktivnost (16 %, P < 0,001) ter zmanjšata čas gibalne neaktivnosti (–10 %, P < 0,001). Atletika sicer prispeva k doseganju priporočil na področju gibanja, toda stremeti bi bilo treba k še večji intenzivnosti izvedbe ur atletike.
Keywords: gibalne sposobnosti, motorične sposobnosti, športne aktivnosti, otroci, atletika
Published: 12.10.2017; Views: 308; Downloads: 87
.pdf Full text (316,54 KB)
This document has many files! More...

6.
Razvoj hitrostne vzdržljivosti v atletiki
Primož Velkner, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V svoji diplomski nalogi se ukvarjam z razvojem hitrostne vzdržljivosti v atletiki. Na začetku diplomske naloge sem se ukvarjal z atletiko na splošno. Zajel sem njen razvoj skozi zgodovino po svetu in nato prešel na našo slovensko zgodovino razvoja atletike, ki se ji je kljub težavam uspelo uvrstiti na mednarodni nivo in je vse do danes še vedno aktivna na velikih tekmovanjih, predvsem po zaslugi naših atletov in atletinj. V naslednjih poglavjih sem se posvetil ciljem diplomske naloge. Cilji so bili jasni, in sicer opisati razvoj hitrostne vzdržljivosti v atletiki, spoznati zakonitosti športne vadbe ter vpliv aerobnega in anaerobnega energijskega procesa, spoznati in opisati metode, s katerimi lahko razvijamo hitrostno vzdržljivost, in dejavnike, ki v športu in izven športa vplivajo na proces razvoja hitrostne vzdržljivosti, ter ugotoviti, kaj bi se lahko spremenilo, dodalo ali odvzelo iz spoznanja strokovne literature in mojega dosedanjega športnega znanja o atletiki. Eden izmed glavnih ciljev, na katerega sem se osredotočil, je bil prodreti v svet atletike skozi teorijo, s čimer sem razširil svoj spekter znanja, ki ga bom v prihodnosti lahko uporabil v pri delu ali morebitnem treniranju športnikov.
Keywords: atletika, vzdržljivost, hitrost, obremenitev, napor
Published: 18.11.2019; Views: 76; Downloads: 13
.pdf Full text (2,76 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica