| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Preverjanje besedišča učencev prvega razreda ob pripovedovanju, asociacijah in protipomenkah
Anika Kavkler, 2023, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu z naslovom Preverjanje besedišča učencev prvega razreda ob pripovedovanju, asociacijah in protipomenkah je bil namen ugotoviti, kakšno besedišče imajo učenci prvega razreda, in sicer pri pripovedovanju ob sličicah, ugotavljanju protipomenk, tvorjenju povedi z novo besedo ter nizanju asociacij. V teoretičnem delu smo opisali razvoj otrokovega govora, od rojstva do poznega otroštva, dejavnike, ki so povezani z govornim razvojem, opredelili smo poslušanje in našteli vrste poslušanja, ki se pojavljajo v osnovni šoli. Opredelili smo besedišče, razvoj besednjaka, pripovedovanje zgodb, koherentnosti in kohezivnosti, asociacij ter protipomenk. V empiričnem delu smo želeli preveriti besedišče otrok prvega razreda. Preveriti smo želeli, kako učenci pripovedujejo ob slikovni podlagi, kako in katere asociacije nanizajo ob določeni besedi ter ali poznajo ustrezne protipomenke in jih uporabijo v novi povedi. Zanimalo nas je, kako koherentne in kohezivne zgodbe bodo pripovedovali učenci, ali bodo ugotovili vse protipomenke ter koliko asociacij bodo nanizali. Na koncu smo vse podatke prikazali v skupni tabeli, kjer smo ugotavljali, kje so imeli prvošolci največ težav ter kakšno besedišče imajo.
Keywords: besedišče, govor, pripovedovanje, asociacije, protipomenke
Published in DKUM: 20.11.2023; Views: 265; Downloads: 22
.pdf Full text (2,57 MB)

2.
Primerjava skladnosti med podobo blagovne znamke coca-cola v oglasih in pri porabnikih v sloveniji in španiji
Timotej Zubkov, 2020, master's thesis

Abstract: V raziskavi smo preverjali, ali je javna podoba blagovne znamke Coca-Cola skladna s podobo, ki jo imajo o tej znamki potencialni in dejanski porabniki njenih izdelkov, ter ugotavljali tudi mero, do katere sta podobi skladni. Raziskava služi kot študij primera. V prvem delu raziskave smo opisali nekaj večjih marketinških kampanj Coca-Cole in predstavitev blagovne znamke na dveh različnih trgih, natančneje v Sloveniji in Španiji. Pri tem smo se osredotočili na uradne spletne strani Coca-Cole in njihova uradna družbena omrežja. Namen tega je bil seznaniti se z aktualno javno podobo blagovne znamke in z morebitnimi razlikami med njeno predstavitvijo glede na različne nacionalne trge. V drugem delu raziskave smo opisali potek anketne raziskave, ki smo jo izvedli na dveh različnih vzorcih anketirancev, Slovencev in Špancev. Njihove odgovore smo med seboj primerjali, prav tako pa smo delili anketirance glede na to, ali so športno aktivni ali ne. Odgovore smo analizirali na način odprtega kodiranja kvalitativnih podatkov. Rezultate smo nato predstavili in dodali svoje ugotovitve. Rezultati raziskave so pokazali, da je podjetju The Coca-Cola Company s svojimi marketinškimi aktivnostmi, tako kampanjo kot spletnim marketingom, vsaj delno uspelo vplivati na podobo, ki jo imajo o blagovni znamki Coca-Cola njeni potencialni in dejanski porabniki, ne glede na državo, v kateri bivajo. Največ anketirancev je sicer Coca-Cola asociirala na pijačo samo, nekoliko pa tudi s pojmi in idejami, ki so sestavni del znamkine javne podobe. Prav tako velika večina anketirancev ni razmišljala o podobi Coca-Cole, ki bi imela negativno konotacijo ali bi bila popolnoma neskladna z njeno javno podobo.
Keywords: podoba blagovne znamke, marketing, asociacije, Coca-Cola
Published in DKUM: 09.11.2020; Views: 636; Downloads: 84
.pdf Full text (2,63 MB)

3.
VREDNOST BLAGOVNE ZNAMKE PALOMA V OČEH ŠTUDENTOV
Samanta Vakej, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi potrebe po razlikovanju in označevanju blaga oziroma storitev se je razvila blagovna znamka. Blagovna znamka ima v prvi vrsti razlikovalni pomen, seveda pa pomeni veliko več kot le to. Poudariti moramo predvsem zaznano vrednost blagovnih znamk. Je izjemno pomembna, saj le-ta za odjemalca predstavlja razmerje med pričakovanimi koristmi, ki jih prejme z nakupom izdelka oziroma storitve ter pričakovanimi izdatki v povezavi z izdelkom oziroma storitvijo. Z blagovno znamko lahko povežemo množico mentalnih asociacij ali značilnosti, ki se odvijajo v odjemalcu in vplivajo na njegov nakup. Bolj kot so te značilnosti in asociacije prijetne, zaželene ali poudarjene, boljša je dodatna zaznana vrednost izdelka oziroma storitve. Nekatere opredelitve zaznane vrednosti pravijo, da je vrednost izdelka oziroma storitve za odjemalca ustvarjena takrat, kadar so koristi za odjemalca večje kot izdatki, ki nastanejo ob nakupu. Večja kot je zaznana vrednost blagovne znamke, večje in boljše so tudi konkurenčne prednosti podjetij, ki jih ponujajo. V teoretičnem delu diplomskega projekta sem analizirala osnovne pojme, ki so povezani z nalogo in so potrebni, da bi lahko bolje razumeli zaznano vrednost blagovne znamke. Osredotočila sem se na pojem zaznane vrednosti in jo vključila v kasnejšo obravnavo. Osrednji del diplomskega projekta je namenjen podjetju Paloma d.d. in zaznani vrednosti njihove blagovne znamke. Da bi ugotovila zaznano vrednost blagovne znamke Paloma, sem opravila raziskavo med študenti Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru in jo analizirala. Zanimalo me je tudi, ali bi bilo potrebno vrednost blagovne znamke Paloma v očeh študentov še izboljšati. Na podlagi ugotovitev in analize podatkov sem podala nekaj svojih predlogov. V diplomskem projektu sem uspela doseči vse zastavljene cilje, predvsem pa osrednji cilj – spoznati in analizirati vrednotenje in pogled študentov na blagovno znamko Paloma. Seveda bi bili rezultati pristnejši, če bi v raziskavo zajela še večjo statistično skupino študentov. Rezultati so pokazali, da se nisem zmotila pri svojih predpostavkah, da imajo študentje v povezavi z blagovno znamko Paloma zelo pozitivne asociacije. Prepoznavnost in zavedanje o blagovni znamki Paloma sta visoka, kot sem predvidevala. Ker je podjetje Paloma d.d. na trgu že 140 let, sem predvidevala, da študentje uporabljajo njihove izdelke predvsem zaradi tega, ker jih uporabljajo tudi njihovi starši. Sicer se trditev ni izkazala za napačno, vendar je v ospredju predvsem uporaba izdelkov zaradi kvalitete in prepoznavnosti, ki je posledica TV reklam, reklam v časopisih, na radiu itd.
Keywords: vrednost blagovne znamke, Paloma, blagovna znamka, izdelki, asociacije, zaznane korist, študentje.
Published in DKUM: 06.09.2016; Views: 1086; Downloads: 153
.pdf Full text (1,22 MB)

4.
VREDNOST BLAGOVNE ZNAMKE HELIOS DOMŽALE
Špela Železnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Tako odjemalci, kot tudi proizvajalci dajejo blagovni znamki vedno večji pomen. Vrednost blagovne znamke pa se povečuje predvsem v zadnjem desetletju. Vedno večja ponudba na trgu in vedno večje rivalstvo med posameznimi blagovnimi znamkami dajejo odjemalcu širšo in globljo izbiro, prav tako pa je večja ponudba botrovala tudi k navezovanju čustvenega odnosa proizvajalcev z odjemalci. Ravno zaradi tega neka blagovna znamka, ki si jo odjemalec izbere, zanj pomeni veliko korist, hkrati pa izpostavlja njegovo identiteto. V diplomskem delu smo obravnavali vrednost blagovne znamke podjetja Helios Domžale. Vsebina diplomskega dela je razdeljena na dva dela, in sicer prvi del zajema teoretična izhodišča na področju blagovnih znamk,drugi del pa je praktični. V teoretičnem delu smo blagovno znamko opredelili na več načinov, in s tem pokazali raznolikost označevanja blagovnih znamk glede na posamične avtorje. V nadaljevanju pa smo predstavili tudi vrednost blagovne znamke, elemente vrednosti in opisali merjenje vrednosti blagovne znamke. Praktični del zajema raziskavo s pomočjo anketnega vprašalnika. V uvodu diplomskega dela smo si zastavili določene predpostavke, katere smo kasneje tudi potrdili.
Keywords: blagovna znamka, vrednost blagovne znamke, elementi vrednosti blagovne znamke, zavedanje blagovne znamke, zvestoba blagovni znamki, asociacije v zvezi z blagovno znamko, proizvajalci, odjemalci
Published in DKUM: 21.03.2013; Views: 2126; Downloads: 242
.pdf Full text (1,50 MB)

5.
POJMOVNA MAPA PRED BRANJEM IN PO BRANJU V DRUGEM RAZREDU OSNOVNE ŠOLE
Mateja Pleh, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Znano je, da nas branje spremlja vse življenje. Že nerojeni otroci sprejemajo iz okolice in zaznavajo razne zvoke in glasove. Z leti, ko vstopijo v predšolsko in šolsko obdobje, se začne učenje branja in kasneje učenje s pomočjo branja. Ker pa nas branje spremlja vsak dan in ker velja za sredstvo, s katerim si pridobivamo znanje, je pomembno, da prebrano tudi dobro razumemo. Na bralno razumevanje vplivata besedni zaklad in predznanje vsakega posameznika. Da si prebrano lažje zapomnimo, je treba poznati tudi nekatere bralne strategije. Med temi je pojmovna mapa, ki nam pomaga do boljšega razumevanja, širi besedni zaklad, s svojo grafično strukturo pa nam omogoča lažjo zapomnitev podatkov. Pojmovno mapo lahko uporabljamo kot dejavnost pred branjem, med branjem ali po njem. Namen diplomske naloge je bil preveriti in ugotoviti, ali je metodo pojmovne mape smiselno vpeljati že v drugem razredu. Zanimalo me je, kako jo bodo učenci sprejeli, kakšne bodo spremembe. Raziskava je potekala v drugem razredu osnovne šole od aprila 2011 do junija 2011. V tem času so učenci delali s pojmovnimi mapami. Zanimalo me je predvsem, ali se bo bralno razumevanje izboljšalo, kaj bo z zapomnitvijo podatkov in grafičnim prikazom podatkov ter, ali deklice dosegajo boljše rezultate kot dečki. Rezultati so bili izredno pozitivni, vse hipoteze, razen ene, so se izkazale za potrjene. To pripisujem tudi dobremu delu učiteljice, ki je učence naučila izdelovati in uporabljati pojmovne mape.
Keywords: asociacije, predznanje, pojmovna mapa pred in po branju, ključne besede, bralno razumevanje, ravni razumevanja, bralne strategije
Published in DKUM: 16.05.2012; Views: 3013; Downloads: 226
.pdf Full text (1,50 MB)

6.
MOČ BLAGOVNE ZNAMKE NA PRIMERU PODJETJA PALOMA D.D.
Martina Nerat, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela je moč blagovne znamke. Na trgu je prisotnih veliko blagovnih znamk, ki se med seboj razlikujejo po moči. Ta je ključna v kriznih razmerah, saj ima močna blagovna znamka večje možnosti za uspeh kot pa blagovna znamka, ki je prisotna na trgu malo časa. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, teoretičnega in praktičnega. V okviru teoretičnega dela smo opredelili pojem blagovne znamke, funkcije blagovne znamke ter elemente blagovne znamke. Nato smo se osredotočili na vrednost blagovne znamke ter opis PGM modela. Praktični del sestavljata četrto in peto poglavje. V četrtem poglavju smo opisali podjetje Paloma d.d. V zadnjem poglavju smo predstavili značilnosti srbskega trga in kupcev na tem trgu. S pomočjo PGM modela smo nato prikazali moč blagovne znamke Paloma na srbskem trgu v kategoriji žepnih robčkov.
Keywords: blagovna znamka, elementi blagovne znamke, moč blagovne znamke, lojalnost blagovni znamki, asociacije povezane z blagovno znamko, Valicon, PGM, Paloma.
Published in DKUM: 06.07.2010; Views: 3195; Downloads: 534
.pdf Full text (795,40 KB)

7.
Vrednost blagovne znamke H&M v očeh odjemalcev
Bernarda Rek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu sem podrobneje opisala različne opredelitve blagovne znamke in elemente, ki sestavljajo vrednost blagovne znamke. Znamka je ime, izraz, simbol, oblika ali kombinacija naštetega, namenjena prepoznavanju izdelka ali storitve enega ali skupine prodajalcev in razlikovanju izdelkov ali storitev od konkurenčnih. Vrednost blagovne znamke sestavljajo zvestoba znamki, zavedanje znamke, zaznana kakovost, asociacije v zvezi z znamko in druge vrednosti, kot so patenti, zaščitena znamka in odnosi na prodajni poti. Elementi so med seboj povezani in vplivajo en na drugega. V praktičnem delu pa sem naredila raziskavo s pomočjo anketnega vprašalnika. Na začetku diplomskega dela sem si postavila trditve. Potrdila sem lahko le eno trditev od štirih. Predvidevam, da je razlog ta, da je bil vzorec anketiranih majhen ter da sem bila omejena na določeno geografsko področje. Z raziskavo sem ugotovila, da je zavedanje obstoja blagovna znamka H&M zelo visoko. Ker sem delala raziskavo na začetku novega študijskega leta, mi je anketni vprašalnik izpolnilo največ študentov. Cena je še vedno eden izmed pomembnih dejavnikov, na podlagi katerega se odjemalci odločijo za nakup. Kljub temu se večini anketirancev zdi, da je cena glede na raven kakovosti še vedno visoka v prodajalni H&M. Blagovna znamka H&M v današnji zasičenosti z modnimi blagovnimi znamkami pridobiva na vrednosti. Pri ustvarjanju blagovne znamke H&M so pozorni na dogajanje v družbi in na spremembe okrog njih. Njihov glavni cilj je uresničevati slogan »Moda in kakovost za najboljšo ceno«.
Keywords: Blagovna znamka, vrednost blagovne znamke, zvestoba znamki, zavedanje znamke, zaznana kakovost, asociacije z znamko, zaščitena znamka, proizvajalci, odjemalci.
Published in DKUM: 29.06.2009; Views: 4351; Downloads: 795
.pdf Full text (1,42 MB)

Search done in 2.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica