| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uporaba prijemov pri pacientih in varovancih zdravstvenih in socialno varstvenih zavodov - policijski vidik
Tilen Zupan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Obravnava in obvladovanje nasilnih oseb, ki imajo psihične zdravstvene težave ali pa so pod vplivom drog oziroma zdravil je zelo specifična. Z njimi se poleg zdravstvenih delavcev srečujejo tudi policisti. Policisti imajo za obravnavo in obvladovanje nasilnih oseb na voljo najrazličnejša pooblastila, med njimi tudi možnost uporabe prisilnih sredstev. Ker pa obravnava nasilne osebe ni enaka obravnavi nasilne osebe z zdravstveno težavo ali pod vplivom drog oziroma zdravil, je pomembno, da je obravnava takšne osebe drugačna in prilagojena. Tako zdravstveni delavci in policisti pogosto sodelujejo pri obravnavi takšnih oseb in se medsebojno dopolnjujejo (npr. pri policijski asistenci). V mnogih primerih pa se zgodi, da so policisti prvi na kraju intervencije in so sami soočeni s takšno osebo, pri čemer se pojavi potreba po dodatnem znanju in pristopu za uspešno obravnavo. Z namenom lažjega razumevanje celotne tematike so v prvem delu diplomskega dela opredeljeni temeljni pojmi, ki se tičejo tega področja. Opisane so različne oblike nasilja, agresije in agresivnosti, pojasnjeni posebni varovalni ukrepi, ki se uporabljajo v zdravstvu in prisilna sredstva policije, omejena samo na sredstva za vezanje in vklepanje ter telesno silo. Prav tako je opisan pojem policijske asistence, za katero zaprosijo zdravstveni delavci, ko sami ne zmorejo obvladovati nasilnega pacienta. Po temeljnih pojmih je opisan terapevtski proces in sorazmernost uporabe prisile. Predstavljen je tudi primer uporabe prijemov pri pacientih in varovancih zdravstvenih in socialno – varstvenih zavodov, kot predlog obvladovanja nasilnih pacientov v zdravstvenih ustanovah. Z namenom ugotavljanja usposobljenosti in znanja za obravnavo nasilnih oseb, ki imajo zdravstvene težave ali pa so pod vplivom drog oziroma zdravil, je bila s policisti opravljena anketa. Na podlagi ankete, je bilo ugotovljeno, da je njihovo znanje za obravnavo takšnih oseb pomanjkljivo ter, da niso deležni ustreznih usposabljanj.
Keywords: diplomske naloge, nasilje, pacient, policija, asistenca, prisila
Published: 18.03.2021; Views: 129; Downloads: 53
.pdf Full text (4,56 MB)

2.
Mobilno elektronsko podpisovanje dokumentov: analiza primera
Monika Lep, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V poslovnem svetu v zadnjem desetletju prihaja do velikih sprememb. Podjetja se odločajo prehajati iz klasičnega poslovanja v elektronsko. Takšno poslovanje ima številne prednosti - nekatere smo tudi navedli v diplomskem projektu. Osredotočili smo se na elektronski podpis, ki predstavlja del v elektronskem poslovanju, v nekaterih primerih pa je lahko tudi ključen za procese, ki jih ima neko podjetje. V diplomskem projektu smo predstavili podrobnosti elektronskega podpisovanja in ponudnike takšnega podpisovanja. Sprva smo analizirali možnost uporabe mobilnih naprav za elektronsko podpisovanje dokumentov, nato smo z analizo procesov v izbranem podjetju TBS Team 24, poiskali/identificirali ustrezno fazo, kjer bi lahko vključili elektronski podpis. Med analizo izvedljivosti tovrstnega procesa ugotavljamo, da je bistvenega pomena, da se pogodbeniki/partnerji TBS Team 24 vključijo v preoblikovanje poslovnih procesov, saj le-ti predstavljajo pomembno vlogo pri delovanju podjetja TBS 24 Team. Ocenjujemo, da lahko sklicevanje na elektronsko podpisovanje prinese le omejene poslovne prednosti, saj hitrost tovrstnih procesov določajo tudi drugi nepovezani dejavniki.
Keywords: elektronsko poslovanje, elektronski podpis, elektronski delovni nalog, avtomobilska asistenca
Published: 25.10.2018; Views: 404; Downloads: 66
.pdf Full text (1,50 MB)

3.
Osebna asistenca pacienta z mišično distrofijo
Natalija Pintarič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Mišična distrofija je bolezen, za katero je značilno postopno in nezadržno propadanje mišičnih vlaken, kar sčasoma pomeni delno ali popolno ohromitev določenih mišičnih skupin. Mišična distrofija se lahko pojavi v zgodnjem otroštvu ali tudi kasneje. Bolezen je zaenkrat še neozdravljiva; zdravijo se lahko le določeni simptomi. Oseba s tem mišičnim obolenjem sčasoma potrebuje pomoč druge osebe. Te osebe so svojci, osebni asistenti ali pa se invalid vključi v institucionalno varstvo. Z raziskavo smo želeli opredeliti mišično distrofijo in ugotoviti, kakšen pomen ima rehabilitacija za obolelega z mišično distrofijo, kakšen pomen ima osebna asistenca za uporabnika ter vlogo in pomen osebnega asistenta. Predstavili smo Društvo distrofikov Slovenije, katerega člani so oboleli za mišično distrofijo in preko svojega socialnega programa nudi osebno asistenco svojim članom. V raziskavi je sodelovalo triintrideset članov Društva distrofikov Slovenije, ki imajo preko društva omogočeno osebno asistenco. Kot raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik, s pomočjo katerega smo pridobili ustrezne podatke na predhodno postavljena raziskovalna vprašanja. Ugotovljeno je bilo, da je 20 (61 %) anketiranih zadovoljnih, 13 (39 %) pa zelo zadovoljnih z osebno asistenco kot celotno dejavnostjo. Uporabniki si želijo osebne asistente, ki so jim blizu po osebnih lastnostih, kot so prijaznost, delavnost, natančnost, komunikativnost in da je starost osebnega asistenta sorazmerna z njihovo starostjo. Osebni asistenti imajo pomembno vlogo za uporabnika na različnih področjih; nekateri so popolnoma odvisni od pomoči osebne asistence, drugi potrebujejo pomoč pri vsakdanji osebni higieni, nakupovanju ali spremstvu na sprehodih, prevoz na delo; s prisotnostjo osebnega asistenta imajo tudi prijateljsko družbo. Ugotovili smo, da osebna asistenca za posameznika pomeni veliko več kot le fizična pomoč; pomembna je tudi kot psihična pomoč v smislu pogovora, tolažbe ali svetovanja, saj pozitivno vpliva na samopodobo in kakovost življenja. Mislimo, da se bodo v prihodnje potrebe po osebni asistenci povečale zaradi prognoze bolezni in staranja staršev mišično obolelih. To se kaže v želji po daljši prisotnosti osebne asistence in s tem večje samostojnosti, s katero bi bili manj odvisni od svojcev ali partnerjev ter bi jih tako razbremenili. Zaradi želje po čimbolj samostojnem življenju osebna asistenca pomeni velik plus invalidom in naši družbi nasploh.
Keywords: osebna asistenca, invalidnost, osebna pomoč, mišična distrofija, pripomočki, rehabilitacija
Published: 03.10.2016; Views: 1105; Downloads: 200
.pdf Full text (1,25 MB)

4.
Trženje zavarovanja Asistenca doma v Zavarovalnici Triglav, d.d.
Mirjana Brudar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje, ki želi uspešno poslovati, mora poleg tega, da zagotavlja kvalitetne izdelke po ustrezni ceni, veliko pozornosti posvetiti tudi tržnemu komuniciranju. V primeru trženja storitev je pomen tržnega komuniciranja še toliko večji, saj je pogosto kakovost storitve težko ovrednotiti. To velja tudi za zavarovalne storitve, saj se stranka ob sklenitvi zavarovalne pogodbe, zavaruje za nekaj, kar se mogoče ne bo nikoli zgodilo. V diplomski nalogi je v prvem delu s pomočjo strokovne literature teoretično predstavljeno tržno komuniciranje s poudarkom na storitvah. Opisane so dejavnosti komunikacijskega spleta: osebna prodaja, oglaševanje, neposredno trženje, stiki z javnostmi in pospeševanje prodaje. V drugem delu so dejavnosti komunikacijskega spleta predstavljene na primeru trženja zavarovanja Asistenca doma. Na kratko je predstavljeno zavarovalstvo na splošno in Zavarovalnica Triglav, d.d. ter produkt Asistenca doma. V nadaljevanju so predstavljene aktivnosti tržnega komuniciranja in rezultati oglaševalske akcije ter prodajni rezultati.
Keywords: zavarovalna storitev, tržno komuniciranje, tržno komunikacijski splet, Asistenca doma.
Published: 01.04.2016; Views: 991; Downloads: 117
.pdf Full text (864,13 KB)

5.
PRAVNI OKVIR EVTANAZIJE V PRIMERJAVI Z ASISTENCO PRI SAMOMORU
Marko Petrič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obravnavana tema evtanazije in asistence pri samomoru. Podan je opis posameznih pravnih ureditev nekaterih držav v evropi in ZDA.
Keywords: Evtanazija, asistenca pri samomoru, pravna ureditev
Published: 09.05.2014; Views: 1071; Downloads: 326
.pdf Full text (830,42 KB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica