| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 48
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
SKLADNOST RAČUNALNIŠKEGA PROGRAMA ALLPLAN S STANDARDOM SIST EN ISO 3766:2004
Katjuša Skledar, 2020, diploma project paper

Abstract: Osnovni namen projektne naloge je ugotoviti skladnost armaturnih risb, izdelanih z računalniškim programom Allplan s standardom EN ISO 3766:2004, ki v Evropi velja že od leta 2004. Slednji opredeljuje izdelavo armaturnih risb in je veljaven tudi v Sloveniji. Predstavljena sta vsebina standarda in delovanje programa Allplan. Za posamezne konstrukcijske elemente – steber, nosilec in plošča – so izdelane armaturne risbe in izvedena je analitična primerjava med možnostmi izrisa s programom Allplan in zahtevami standarda.
Keywords: armaturne risbe, SIST EN ISO 3766:2004, Allplan, armirani beton
Published in DKUM: 09.09.2020; Views: 537; Downloads: 92
.pdf Full text (4,07 MB)

2.
Uporabnost BIM-a večstanovanjske stavbe za analizo z Metodo končnih elementov : magistrsko delo
Tim Maltar, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava sodobni pristop k projektiranju v okolju BIM, s poudarkom na projektiranju nosilne konstrukcije. Predstavljeno je teoretično ozadje BIM-a in z njim povezani koncepti. Kot glavna prepreka pri zagotavljanju učinkovitejšega delovnega procesa projektantov, v smislu prihranka časa, izboljšane natančnosti in lažje komunikacije med člani projektne skupine, je izpostavljena interoperabilnost med programskimi aplikacijami. Na podlagi dejanskega projekta, izdelanega v okolju BIM, so testirani različni tipi izmenjave podatkov in opredeljena je njihova uspešnost. V zaključku je prikazana računska analiza z Metodo končnih elementov in končni grafični izdelek, to so pozicijske, opažne in armaturne risbe, vse izpeljano neposredno iz osnovnega arhitekturnega BIM-a.
Keywords: BIM, interoperabilnost, IFC, MKE, modeliranje, visokogradnja, armirani beton, Revit, Sofistik, Allplan
Published in DKUM: 29.01.2020; Views: 1229; Downloads: 333
.pdf Full text (11,96 MB)

3.
Vpliv kota na dimenzioniranje poševnih ab-plošč : magistrsko delo
Armin Lambizer, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava vpliv kota na dimenzioniranje poševnih AB-plošč. Predstavljene so posebnosti, ki jih velja upoštevati pri zasnovi in statični obravnavi. Izvedena je analiza različnih modelov, kjer smo spreminjali kot plošče, razmerje stranic in vrsto podpiranja. Dobljene rezultate smo analizirali in ugotavljali bistvene vplive, ki so pomembni pri analizi. Podali smo smernice za pravilno zasnovo in dimenzioniranje poševnih AB-plošč.
Keywords: poševne plošče, armirani beton, kot nagiba, armiranje, modeliranje
Published in DKUM: 28.01.2020; Views: 882; Downloads: 173
.pdf Full text (10,52 MB)

4.
Modeliranje faznosti gradnje AB-konstrukcij v visokogradnji
Matej Slapnik, 2019, master's thesis

Abstract: V Sloveniji in v večjem delu Evrope so pri projektiranju gradbenih konstrukcij veljavni evropski standardi Evrokodi, ki ločujejo med stalnimi in začasnimi projektnimi stanji. Medtem ko se v analizi infrastrukturnih in industrijskih objektov, kot so mostovi, tuneli, montažne hale ipd. upoštevata obe projektni stanji, se v analizi stavb začasna projektna stanja pogosto zanemarjajo. Fazno aktiviranje lastne teže konstrukcije ter drugih stalnih in spremenljivih obtežb se lahko v določenih situacijah izkaže za ključno prav v času gradnje pa tudi po njej, ter vodi do drugačne prerazporeditve sil, kot je projektant predvidel z analizo zgolj končnega stanja konstrukcije. Magistrsko delo obravnava različne pristope k analizi konstrukcij in prek konkretnih primerov analizira rezultate ustaljene analize in analize z upoštevanjem faznosti gradnje. Izpostavljeni in analizirani so najpogostejši vzroki, ki vplivajo na razlike med pristopoma. V sklepu je podana ocena, pri katerih pogojih je analiza z upoštevanjem faznosti gradnje upravičena oziroma potrebna.
Keywords: analiza konstrukcij, faznost gradnje, MKE, armirani beton, RFEM
Published in DKUM: 13.09.2019; Views: 1557; Downloads: 140
.pdf Full text (4,67 MB)

5.
Sodoben betonski nebotičnik
Zdenko Kamenšek, 2019, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava tematiko sodobnega nebotičnika. Tema je namenoma omejena le na nebotičnike z armiranobetonsko konstrukcijo in stekleno fasado. Zanemarilo se je torej nekatere druge materiale, ki se prav tako pojavljajo pri gradnji sodobnih nebotičnikov, saj bi tako tematika postala preobsežna. Najprej so predstavljene določene lastnosti obeh materialov. Nato so v poglavju o nebotičniku obravnavane različne definicije nebotičnika, nekateri vplivi nanj in prihodnost njihove gradnje. V zadnjem delu sta predstavljena še dva nebotičnika z armiranobetonsko konstrukcijo in stekleno fasado. Oba objekta sta izjemno sodobna in zanimiva z različnih vidikov, zato je prav, da ju na tem mestu predstavimo.
Keywords: Nebotičnik, armirani beton, steklo, fasada
Published in DKUM: 28.03.2019; Views: 1218; Downloads: 110
.pdf Full text (2,31 MB)

6.
Možnosti in izzivi BIM projektiranja na primeru vrtca v Prelogu
Mario Belić, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava celovito projektiranje vrtca z uporabo BIM. Opisan je potek modeliranja objekta, prenos računskega modela iz Revita v Robot, prikazan preračun najbolj zahtevnih konstrukcijskih elementov ter način izdelave opažnih in armaturnih risb. V nalogi so, iz vidika sodelovanja projektov, modelirane tudi instalacije. Na koncu naloge je prikazana izdelava 4D modela objekta v Navisworksu in vizualizacija objekta.
Keywords: BIM, armirani beton, T-nosilci, Revit, Robot, Navisworks
Published in DKUM: 23.11.2018; Views: 840; Downloads: 206
.pdf Full text (10,53 MB)

7.
Betonski montažni pomožni kmetijski objekti
Jure Hržič, 2018, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi so podrobno opisani pojem pomožni kmetijsko-gozdarski objekt, njegove zanimivosti in raba. Na splošno je opisana montažna gradnja s predizdelanimi betonskimi elementi. V osrednjem delu se projektna naloga ukvarja z gradnjo nezahtevnih objektov v montažni izvedbi. S poudarkom na prikazu prednosti in slabosti pri načrtovanju in izvedbi objekta. Naloga je omejena na objekte v kmetijski rabi in na težave ter prednosti, s katerimi se srečujejo kmetje ob odločanju za konstrukcijo in način izvedbe pomožnih objektov.
Keywords: gradbeništvo, armirani beton, predizdelani element, montažna gradnja, nestanovanjska kmetijska stavba
Published in DKUM: 24.09.2018; Views: 1360; Downloads: 153
.pdf Full text (2,20 MB)

8.
Omejitev širine razpok v mladem betonu zaradi vsiljenih vplivov
Aleš Avguštin, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava problematiko omejitve širine razpok v mladem betonu, ki se pojavijo zaradi učinkov vsiljenih vplivov. Opisane so vrste razpok in vzroki za njihov pojav, razložena sta proces pojava razpok v armiranobetonskih elementih in izpeljava enačb potrebnih za določitev računske širine razpok ter potrebne površine prereza armature za omejitev njihove širine na predpisane vrednosti. Prikazano je mejno stanje razpok po Evrokodu 2 in FIB Model Code-u 2010. Izvedena je analiza vsiljenih vplivov in njihovih učinkov na mladi beton. Na podlagi reprezentativnih primerov konstrukcij, ki pokrivajo večino v praksi nastalih problemov, je prikazan postopek določitve vsiljenih vplivov. Poznavanje vsiljenih napetosti nam omogoča, da ustrezno izvedemo dimenzioniranje armature za omejitev širine razpok v mladem betonu.
Keywords: razpoke, omejitev širine razpok, faza tvorjenja razpok, faza stabilizacije razpok, vsiljeni vplivi, vsiljene napetosti, hidratacijska toplota, odvajanje hidratacijske toplote, masivni beton, armirani beton
Published in DKUM: 29.06.2017; Views: 1465; Downloads: 303
.pdf Full text (4,20 MB)

9.
ARMIRANO BETONSKI ELEMENTI NOVE STAVBE MEDICINSKE FAKULTETE UNIVERZE V MARIBORU
Nejc Goričan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava projekt izvedbe nove stavbe Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, ki je bila zgrajena v obdobju med junijem 2011 in majem 2013. V nalogi je predstavljena nova stavba Medicinske fakultete njena programska in konstrukcijska zasnova. Prikazana je analiza obtežb segmenta A ter izračun njihovih vplivov na izbrane konstrukcijske elemente – steber, nosilec, in ploščo – s programskim orodjem Tower 6 3D. V nalogi je ponazorjeno tudi dimenzioniranje izbranih konstrukcijskih elementov s prikazom rezultatov, predstavljenih z armaturnimi risbami izrisanih s programskim orodjem Allplan. Prav tako so povzeti tudi pomembnejši standardi izvedbe betonskih del z dodanimi praktičnimi primeri.
Keywords: gradbeništvo, armirani beton, analiza konstrukcije, projektiranje, izvajanje betonskih konstrukcij
Published in DKUM: 30.08.2016; Views: 1242; Downloads: 145
.pdf Full text (10,46 MB)

10.
ZASNOVA IN ANALIZA PRIZIDKA STANOVANJSKE HIŠE
Matej Robič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje teoretične osnove za gradnjo stopnic ter izvedbo ravnih streh v praksi. Te osnove so v nadaljevanju uporabljene v okviru zasnove in analize prizidka stanovanjske hiše, katerega namen je pridobitev dodatnega prostora za garažiranje avtomobilov ter skladiščnih prostorov. Podani so splošni podatki o prizidku, statična analiza, dimenzioniranje, armaturni načrti ter izvlečki armature poglavitnih konstrukcijskih elementov. Izdelani so tudi prerezi, tloris ter 3D-vizualizacije prizidka.
Keywords: zasnova, statična analiza, dimenzioniranje, prizidek, armirani beton
Published in DKUM: 23.08.2016; Views: 1269; Downloads: 124
.pdf Full text (3,26 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica