| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ARHITEKTURNA PRENOVA: STANOVANJSKO-POSLOVNA DOZIDAVA OB ULICI HEROJA BRAČIČA IN ULICI HEROJA ŠLANDRA
Matej Trpin, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se ukvarja s problematiko degradiranih površin v mestnih središčih. V vsakem mestu najdemo površine, ki so s časom izgubile svojo identiteto. Do tega je lahko prišlo zaradi propada ali selitve velikih industrijskih obratov, neprimerne umestitve novih industrijskih, komunalnih in drugih negativno zaznamovanih objektov ter zastarelih stanovanj, ki niso prilagojena današnjemu načinu življenja. Takšne urbane površine postanejo manj privlačne, prebivalci pa se začnejo izseljevati. Posledica tega so izpraznjena območja v središču mesta. Preurejanje zapuščenih površin je prikazano na primeru kareja v središču Maribora. Potrebno je bilo poskrbeti za boljšo kvaliteto življenja in nove programske vsebine. Z analizo širšega in ožjega območja smo poiskali kvalitete obravnavanega območja, pomanjkljivosti pa smo zapolnili s prenovo in stanovanjsko-poslovno dozidavo. Nadzidava na obstoječih stanovanjskih stavbah ob Ulici heroja Bračiča in Ulici heroja Šlandra oblikovno izhaja iz obstoječih lomljenih streh in zapostavljenemu mestnemu predelu vrača identiteto. V obliki črte L povezuje obstoječe stavbne mase, ki ponovno formirajo južni rob kareja, delno porušenega med II. svetovno vojno. V nadzidavi so predvidena dvoetažna stanovanja z velikimi terasami in čudovitim razgledom na Maribor in Pohorje.
Keywords: arhitekturna prenova, stanovanjsko-poslovna dozidava, parazit, nadzidava, Maribor
Published: 17.04.2015; Views: 1085; Downloads: 134
.pdf Full text (52,04 MB)

2.
PRENOVA JOŠTOVEGA MLINA V CELJU ARHITEKTURNA REANIMACIJA
Daša Funtek, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo podaja rešitev idejne prenove Joštovega mlina v Celju, ki je redek primer tovrstne industrijske arhitekturne dediščine iz prve polovice 20. stoletja, s simbolne zgodovinske plati pa ga povezujemo z zapuščino Celjskih grofov. Rdeča nit naloge je odnos med starim in novim, kar se odraža tudi v samem prijemu arhitekturne prenove. Posledično se magistrsko delo dotika treh ključnih sklopov, ki narekujejo izhodišča za razmišljanje o reanimaciji Joštovega mlina; staro in novo v arhitekturi, prenova ter specifika industrijske arhitekture. Idejna rešitev reanimacije, zasnovana na podlagi teoretskih izhodišč in arhitekturnih analiz, se odziva na relacijo starega in novega na način, ki ohranja vse vredne dele stare stavbne strukture, novi pa jo z lastnim oblikovalskim pristopom dopolnjujejo. Novo se odmika od starega, močna konceptualna zasnova pa dodatno poudari značaj obstoječe stavbne mase. Opuščena industrijska arhitektura tako ne predstavlja več problema, temveč rešitev, ki skupaj z novimi arhitekturnimi intervencijami postane dodana vrednost.
Keywords: Joštov mlin, prenova, arhitekturna reanimacija, industrijska arhitektura, kulturna dediščina, staro, novo, Celje
Published: 07.07.2015; Views: 1001; Downloads: 162
.pdf Full text (16,20 MB)

3.
Prenova poslovilnega objekta in urbanistična ureditev steze z vhodom pokopališča Dobrava v Mariboru
Katjuša Slana, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V projektni nalogi je obravnavana prenova poslovilnega objekta in urbanistična ureditev steze z vhodom na pokopališče Dobrava v Mariboru. V prvem delu naloge je obrazložen pomen pokopališč,človekovo dojemanje smrti in slovesa ter prostora pokojnih v različnih kulturah skozi čas, v drugem delu pa je na podlagi analiz predstavljena nova idejna zasnova pokopališča Dobrava v Mariboru. Ljudje že od nekdaj smrt dojemajo kot nekaj groznega, strašnega, žalostnega. Temu primerno se je tudi v prostor slovesa in poslovilni objekt prenesel občutek nelagodja in tesnobe. S predlogom prenove pokopališča Dobrava je v nalogi predstavljena rešitev, ki bi lahko spremenila tako mišljenje in občutja ljudi ob obisku pokopališča.
Keywords: arhitekturna prenova, življenski cikel, pokopališče
Published: 26.08.2016; Views: 400; Downloads: 106
.pdf Full text (27,70 MB)

4.
Trajnostna prenova montažnega Vrtca Pobrežje Maribor, Enota Ob gozdu
Tina Rožmarin, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi obravnavamo prenovo Vrtca Pobrežje, enote Ob gozdu. Obravnavan vrtec se nahaja v Mestni občini Maribor, v Mestni četrti Pobrežje. Vrtec Pobrežje pokriva potrebe po varstvu predšolskih otrok s petimi enotami. V teoretičnem delu naloge smo pregledali zgodovino predšolske vzgoje in predstavili trajnostno gradnjo ter kriterije energijsko učinkovite stavbe. V nadaljevanju smo preverili zakonodajo, vezano na objekte predšolske vzgoje, in predstavili referenčne primere vrtcev v Sloveniji in tujini. Na podlagi analiz, ki smo jih naredili na obstoječem stanju, je izdelana podrobna prenova lesenega vrtca, ki vključuje vidike energetsko učinkovite in okolju prijazne arhitekture.
Keywords: vrtec, arhitekturna prenova, trajnostna prenova vrtca, montažni vrtec, trajnostna gradnja, energetska prenova
Published: 03.10.2017; Views: 333; Downloads: 101
.pdf Full text (42,91 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica