| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 439
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Prenova dvorca Frajštajn
Tadej Heric, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava prenovo dvorca Frajštajn s pripadajočim kompleksom v kraju Spodnja Polskava v občini Slovenska Bistrica. Prikazuje rešitve, kako celotnemu kompleksu in dvorcu iz 16. stoletja dodeliti novo funkcijo in ga vključiti v vsakodnevno rabo ter v dogajanje današnjega časa. Delo je sestavljeno iz analitično-teoretskega dela, ki vključuje arhitekturne analize, in iz projektnega dela z grafičnimi prikazi. Celoto dopolnjujejo posamezni primeri podobnih, kakovostno prenovljenih objektov. Na osnovi arhitekturnih analiz se poda predlog o novi namembnosti dvorca oz. celotnega kompleksa. Preuči in določi se vse pomembne javne funkcije v neposredni bližini, prav tako se analizira lego kompleksa in dostopnost oz. prometno povezanost. Iz vseh narejenih analiz sledi sklep, da kompleks leži na dobri lokaciji. Blizu neokrnjene narave na eni strani in nedaleč stran od mestnega dogajanja na drugi. Na zahodu se nam pogled razprostira na Pohorje, bližina avtoceste pa nam zagotavlja hiter dostop do dveh večjih mest v bližini, Slovenske Bistrice in Maribora. Prav bližina Pohorja in neposredna povezava z avtocesto pripomoreta k izboru predloga za novo namensko rabo kompleksa. Poleg pohodništva, kolesarjenja in smučarskega turizma, ki je na Pohorju precej razvito, lahko ponudbo v novem medgeneracijskem središču dvorca Frajštajn zaokrožimo s terapijami z živalmi, konjeniškim turizmom ter jahalno šolo in tako obiskovalcu ponudimo dodatne aktivnosti v kateremkoli letnem času.
Keywords: Dvorec Frajštajn, Dvorec Spodnja Polskava, prenova kompleksa dvorca, Spodnja Polskava, Slovenska Bistrica, grajska arhitektura 16. stoletja.
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 17; Downloads: 12
.pdf Full text (144,80 MB)

2.
Turistično rekreacijski kompleks v Črni gori
Đorđe Doderović, 2022, master's thesis

Abstract: Glamping turizem postaja vedno bolj priljubljena oblika športnega turizma, pri katerem pride ideja aktivnega dopusta bolj do izraza. Ta vrsta turizma je v Evropi prisotna zadnjih deset let, v Črni gori pa se je pojavila šele pred kratkim. Bistvo te sodobne domene turizma je v zasebnosti, povezanosti z naravo, razgledih in razkošju ter spremljajočih športno-rekreativnih aktivnostih, v katerih lahko gost uživa. V magistrski nalogi je bila predstavljena ideja o zasnovi glamping centra kot eden izmed sodobnih tipov turistično-rekreacijskih centrov, ki je v občini Plužine, v Črni gori. Projekt temelji na analizah referenčnih primerov iz obravnavane regije, na prvih primerih glampinga v Črni gori, medsebojni povezanosti glampinga in športnega turizma tako v svetu kot v Črni gori, na analizi potenciala lokacije, na prostorskem kontekstu in vseh parametrih, ki jih podaja prostorski urbanistični načrt mesta Plužine iz leta 2012.
Keywords: Glamping, arhitektura, arhiturizam (arhitekturni turizem), turizem, rekreacijski kompleks, Pivsko jezero, Plužine, Črna gora
Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 34; Downloads: 22
.pdf Full text (41,80 MB)

3.
Glamping kmetije Šmlakar
Sara Milič, 2022, master's thesis

Abstract: Posočje je slovenski biser, ki skozi vse leto obiskovalcem ponuja veliko. Je območje naravnih lepot, tradicije in miru, kar vsako leto privabi več obiskovalcev. Turizem se tukaj že več let pospešeno razvija, k čemur je zelo pripomogel tudi zavod “Turizem Dolina Soče”, ki uspešno trži Posočje in privablja goste s celega sveta. Število gostov se povečuje in kliče po novih nastanitvah, primernih za to območje. Dolina Soče se je leta 2019 vključila v Zeleno shemo slovenskega turizma, od leta 2020 pa je nosilka zlatega znaka Slovenia Green Destination, ki izkazuje, da je okolju in družbi prijazna destinacija. Povpraševanje po privlačnem in udobnem oddihu v tesnem stiku z naravo je veliko in z leti še narašča, žal pa se na tem območju najdejo le redki ponudniki nastanitev, ki sovpadajo v zeleni koncept in hkrati nudijo visok standard namestitve. Dolina Soče navdušuje z naravnimi čudesi in raznovrstnimi možnostmi za aktivne počitnice v neokrnjeni naravi na razmeroma majhnem območju. Je destinacija, ki skozi vse leto ponuja veliko in si zasluži načrtovanje nastanitvenih kompleksov, ki so spoštljivi do narave in okolice, kar predstavlja odlično izhodišče za razvoj butičnega turizma in glamp resortov. Magistrsko delo obravnava infrastrukturno problematiko turističnega potenciala Posočja. V teoretičnem delu smo se seznanili z glampingom, razvojem kampov in pomenom butičnega v arhitekturi. Analizirali smo kontekst prostora, upoštevali naravne danosti in izhodišča. Rezultat analitičnega dela je funkcionalna idejna zasnova sodobnega počitniškega naselja v naravi – butičnega glampinga. Zasnovali smo povezavo z arhitekturo in naravo. Dotaknili smo se prenove obstoječe domačije in ji povrnili življenje ter ji dodelili nove funkcije, ki dopolnjujejo glamping ponudbo. Skušali smo upoštevati danost lokacije in elemente povezati v celoto, da so v kontekstu s prostorom in se vanje implementira značilnosti območja.
Keywords: arhitektura, narava, turizem, Posočje, butičnost, glamping
Published in DKUM: 26.09.2022; Views: 38; Downloads: 11
.pdf Full text (24,15 MB)

4.
Modularni otroški vrtec na Studencih v Mariboru
Zarja Zidarič, 2022, master's thesis

Abstract: V Mariboru je bila gradnja stanovanjskih objektov do nedavnega v zatišju, kar je ustvarilo velik stanovanjski problem. Zaradi tega se je v zadnjih letih začela pospešena gradnja večstanovanjskih objketov z namenom zagotovitve novih stanovanj. Eno izmed območij, kjer se je začelo eksponentno graditi, so Studenci. Zaradi količine novih stanovanj in s tem na novo priseljenih družin na to območje se pojavi problem kapacitet že obstoječih vrtcev, zaradi česar je treba zasnovati nov otroški vrtec, ki bo zagotavljal prostor za čim večje število otrok. Nov vrtec otroku ne bo predstavljal le zgradbe, v kateri bo preživljal čas. Zgradba vrtca bo s svojo drugačno arhitekturno zasnovo otroku nudila spoznavanje in raziskovanje matematičnih vsebin predšolskega obdobja.
Keywords: modularni, otroški, vrtec, Studenci, Maribor, arhitektura, matematika, geometrija
Published in DKUM: 26.09.2022; Views: 31; Downloads: 10
.pdf Full text (90,35 MB)

5.
Urbanistična in arhitekturna ureditev spremljevalnega programa ob vodnem parku Radlje ob Dravi
Lea Kramljak, 2022, master's thesis

Abstract: Vodni park Radlje ob Dravi je prvi in tudi edini naravni bazen v Sloveniji, ki je postal prava turistična atrakcija v mestu. V prijetnem zelenem ambientu ob t.i. modrem biseru se gosti lahko okrepčajo s hitro hrano in pijačo ter ohladijo v naravnem bazenu. V neposredni bližini se nahajajo štiri lesene glamping hiške z manjšim zunanjim bazenom. Kompleks obratuje samo poleti. Turistična ponudba je precej osiromašena, še posebej v zimskem letnem času. Večina obiskovalcev vodnega parka je domačinov, saj v občini primanjkuje sodobnih letovišč, ki bi nudile prenočišče oddaljenim gostom. S predlagano ureditvijo in razširitvijo turistične ponudbe ob območju Vodnega parka bi zasnovali smiselno, varno, dostopno, okolju prijazno in prijetno začasno bivanje. Arhitekturna zasnova bi vključevala hotel in wellness storitve, apartmajsko naselje, glamping hiške ter odprte športno-rekreacijske površine. Pri oblikovanju turističnega kompleksa smo upoštevali vidike trajnostne gradnje.
Keywords: Radlje ob Dravi, Vodni park, hotel, wellness, spa, arhitektura, urbanizem, turizem, turistični kompleks
Published in DKUM: 26.09.2022; Views: 25; Downloads: 8
.pdf Full text (85,81 MB)

6.
Arhitekturna zasnova raziskovalno-razvojnega kompleksa v Čakovcu
Venio Tomašić, 2022, master's thesis

Abstract: Pred približno desetimi leti se je območje vojašnice v Čakovcu začelo prenavljati in spreminjati v poslovno cono, a več kot polovica območja še vedno ostaja degradirana. Tema magistrskega dela izhaja iz ideje o raziskovalno razvojnem kompleksu v središču Međimurske županije. Projektna naloga se osredotoča na revitalizacijo vzhodne meje mesta Čakovec in širitev poslovnega parka, ki bo središče poslovnega dogajanja celotne županije. Zasnova kompleksa predstavlja koncept urbane regeneracije degradiranega območja vojašnice, ki s svojo obliko ne vdira v prostor, temveč dopolnjuje javne in zelene površine. Zaključna ideja arhitekturne zasnove je povezati zunanjost z notranjostjo, spodbuditi uporabnike k večji interakciji in razmišljanju 'out of the box'. Temelji na dveh delih − poslovna cona in stanovanja, ki se ponujajo zaposlenim in s tem ustvarjajo skupne intimne dele za uporabnika, ki mu ponujajo zasebno in javno povezavo skozi interakcijo med službo in domom. Zaokrožuje že začeti razvoj poslovnega parka in daje mestu dodatno vrednost.
Keywords: Čakovec, raziskava in razvoj, poslovni park, urbana regeneracija, zelena arhitektura
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 60; Downloads: 41
.pdf Full text (61,09 MB)

7.
Turistična arhitektura Eda Mihevca v slovenski Istri : magistrsko delo
Sara Hajdinac, 2022, master's thesis

Abstract: Po koncu druge svetovne vojne leta 1945 je bila Julijska krajina jabolko spora med novonastalo Demokratično federativno Jugoslavijo (kasneje Federativno ljudsko republiko Jugoslavijo) in Zahodom s Kraljevino (po letu 1946 Republiko) Italijo na čelu. Jugoslovanska stran je v šestdesetih letih z vzpodbujanjem masovnega turizma na pridobljenem ozemlju želela izboljšati svojo gospodarsko rast, hotelska arhitektura pa je hkrati sooblikovala njeno novo politično reprezentacijo in tako veljala za neke vrste »izložbo«. Urbanistična ureditev in s tem tudi načrtovanje turističnih objektov v slovenski Istri je bilo leta 1955 dodeljeno Edu Mihevcu (1911–1985), slovenskemu arhitektu, urbanistu in pedagogu na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Njegov opus lokacijsko obsega predvsem Ljubljano in slovensko Istro, ki je imela zaradi Mihevčevega monopola do sedemdesetih let 20. stoletja enoten arhitekturni izraz. Obalni opus je bil do sedaj obravnavan le v kontekstu pregleda celotnega arhitektovega opusa, turistična arhitektura pa zgolj v posameznih vidikih (počitniška naselja, nateli in posamezni hoteli) in splošno ostaja še neraziskana.
Keywords: Edo Mihevc, turizem, arhitektura, slovenska Istra, hoteli
Published in DKUM: 13.09.2022; Views: 62; Downloads: 22
.pdf Full text (3,31 MB)

8.
Zasnova analitičnega modela za ovrednotenje kakovosti rešitev na osnovi mikrostoritvene arhitekture
Nina Kliček, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Mikrostoritvena arhitektura se v svetu informatike zaradi svojih prednosti v primerjavi z monolitno arhitekturo vedno pogosteje uporablja. V diplomskem delu smo s pomočjo analize literature opredelili kakovostne atribute, ki jim razvijalci v svetu mikrostoritev namenjajo največ pozornosti. Definirali smo dobre prakse za doseganje kakovostnih atributov. Nato smo zasnovali konceptualni analitični model, s katerim lahko evalviramo že nastalo rešitev na osnovi MSA, in razvili spletno orodje, ki nam pri tem pomaga. Na podlagi uporabe orodja smo analizirali rezultate različnih razvijalcev MS-rešitev in dobili vpogled v razvite MS-rešitve v slovenskem prostoru. Ugotovili smo, da razvijalci največ pozornosti namenijo varnosti, prav tako pa svoje rešitve ocenjujejo boljše, kot to nakazujejo implementirane taktike.
Keywords: mikrostoritvena arhitektura, kakovostni atributi, analitični model, spletno orodje, taktike
Published in DKUM: 22.08.2022; Views: 267; Downloads: 57
.pdf Full text (1,34 MB)

9.
Uporaba platforme firebase za razvoj spletne rešitve : diplomsko delo
Žiga Pigac, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi vse večje potrebe po hitrem razvoju in možnosti skaliranja se je v informatiki razširila uporaba oblačnih storitev. V diplomskem delu smo pregledali storitve, ki jih ponuja brezstrežniška platforma Firebase, ter preverili, kakšne so njihove posebnosti. Za namen ugotavljanja teh smo razvili primer spletne trgovine. Skozi razvoj so se pokazale specifike delovanja podatkovne baze Firestore. Pri implementaciji Cloud Functions se je prikazala razlika v hitrosti delovanja, glede na to, ali je instanca funkcije že vzpostavljena. Storitev Firebase Authentication se je izkazala za preprost in hiter način implementacije prijave in registracije. Implementirali smo zbiranje podatkov o učinkovitosti delovanja s Firebase Performance Monitor ter ocenjevanje uporabniške izkušnje z Google Analytics for Firebase.
Keywords: Firebase, storitve v oblaku, brezstrežniška arhitektura, Firestore, Cloud Functions
Published in DKUM: 06.07.2022; Views: 319; Downloads: 92
.pdf Full text (5,26 MB)

10.
Axis Activa: Regeneracija javnega prostora Novega Grada in Nove Varoši v Podgorici : magistrsko delo
Mirko Popović, 2022, master's thesis

Abstract: Podgorica je občutila posledice turbulentne preteklosti balkanskega polotoka. Bila je v središču konflikta vzhodnih in zahodnih kultur, kar je pustilo globoko vrzel v kontinuiteti arhitekturnega izražanja v mestu. Neskladnost različnih paradigem je pustila današnjo Podgorico, mesto z nekaj več kot 180.000 prebivalci, policentrično in brez jasnih povezav med posameznimi deli. Namen magistrske naloge je bil analizirati različne zgodovinske in morfološke plasti Podgorice ter v njih prepoznati sisteme javnih prostorov in njihovih medsebojnih komunikacij ter vključiti v predlog širšega povezujočega sistema. Ta sistem, poimenovan axis activa, je bil uporabljen kot izhodišče za vzpostavitev novega reda za nenadzorovano in brezperspektivno rast mesta, s čimer bi mesto dobilo že dolgo pozabljeno bistvo svojega, sicer nemirnega obstoja. V drugi fazi je predstavljen predlog urbane regeneracije za Trg Nezavinosti, ki velja za središče Podgorice. Projekt obsega prestrukturiranje in urbanistično oblikovanje javnega prostora in arhitekturno zasnovo (pre)oblikovanja reprezentativnih javnih programov na trgu – povezavo obstojčih stavb mestnega sveta in knjižnice z dodanim hibridom.
Keywords: Podgorica, Trg Nezavisnoti, javni prostor, axis activa, arhitektura, razstavišče, knjižnica
Published in DKUM: 22.06.2022; Views: 205; Downloads: 71
.pdf Full text (98,76 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica