| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uporaba dihalnih blazinic na pediatriji
Tatjana Trajber, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili namen in način uporabe dihalnih (apnea) blazinic, ki se uporabljajo pri obravnavi otrok s tveganji za motnje dihanja. Opisali smo nekatera pogostejša respiratorna obolenja pri novorojenčku in dojenčku, ter zdravstveno nego teh otrok. Predstavili smo tudi standard negovalnih intervencij, ki se nanaša na uporabo apnea blazinic pri novorojenčku in dojenčku. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, katero smo izvedli leta 2009 med negovalnim osebjem na Kliniki za pediatrijo in Kliniki za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor. Podatke smo zbirali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 16 vprašanj zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 46 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Zanimalo nas je mnenje negovalnega osebja o pravem namenu in pravilnem načinu uporabe apnea blazinic, o pravilni seznanjenosti z njihovim načinom delovanja, in varnostjo za otroka. Zanimalo nas je, ali negovalno osebje pri uporabi apnea blazinic ravna po predpisanem standardu negovalne intervencije. Ugotovili smo, da negovalno osebje pogosto uporablja apnea blazinice, da je seznanjeno s pravilnim načinom njihove uporabe in z njenim namenom ter da meni, da je to varen pripomoček za posebno nego otrok s tveganjem za motnje dihanja. Rezultati naše raziskave so razkrili tudi dve pomanjkljivosti — nepopolno seznanjenost negovalnega osebja s pravilnim načinom delovanja apnea blazinic in neuporabo standarda za isto negovalno intervencijo.
Keywords: apnea blazinica, motnje dihanja, novorojenček, dojenček, zdravstvena nega, standard negovalne intervencije
Published: 09.03.2010; Views: 1971; Downloads: 338
.pdf Full text (2,62 MB)

2.
UPORABA APNEA BLAZINIC PRI NEPRAVILNOSTIH DIHANJA OTROKA
Rahela Bohnjec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Apnea ali pavza dihanja je prekinitev dihanja, ki traja več kot 20 sekund, lahko pa tudi manj (10 do 20 sekund), če je prekinitvi dihanja pridružen padec saturacije in pulza (pod 100 na minuto). V veliko pomoč nam je apnea blazinica za zaznavanje prekinitve dihanja, ki z alarmom opozori na prekinitev ali upočasnitev dihanja otroka. Diplomsko delo opisuje tudi anatomijo, histologijo in fiziologijo dihal, rizične skupine otrok, bolezni pri katerih lahko pride do apnee ali prekinitve dihanja ter naloge medicinske sestre pri otroku z motnjami dihanja. Namen diplomskega dela je predstaviti pomembnost apnea blazinic, ki jih uporabljajo za signalizacijo zastoja dihanja ali apnee. Raziskovalna metodologija. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji in deskriptivni metodi dela. Tehnika zbiranja podatkov je bil anketni vprašalnik, ki je vseboval 24 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 30 članov negovalnega tima v Splošni bolnišnici na Hrvaškem. Podatke, pridobljene v raziskavi, smo uredili, grafično oblikovali in prikazali s pomočjo računalniških programov Microsoft Word in Microsof Excel. Rezultati. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da je osebje v negovalnem timu seznanjeno s načinom delovanja apnea blazinic, ter da meni, da je to zanesljiv signal za dihanje otroka, pomemben pripomoček ter preprost pripomoček za rokovanje in so zadovoljni z uporabo ter bi jih priporočali sorodnikom ali prijateljem. Sklep. Raziskava je pokazala pomanjkljivosti glede strokovnih navodil za uporabo apnea blazinic, pomanjkljivosti znanja glede bolezni pri katerih se pojavlja apnea, večina anketiranih pa ni imela dodatnega izobraževanje oz. seminarja s področja apnea blazinic.
Keywords: dihanje, apnea, apnea blazinice, otrok, medicinska sestra, zdravstvena nega
Published: 25.02.2013; Views: 1424; Downloads: 171
.pdf Full text (1,69 MB)

3.
HEMODINAMIČNI ODZIV OBTOČIL IN AVTONOMNEGA ŽIVČEVJA NA PROVOKACIJSKI TEST S POTAPLJAŠKIM REFLEKSOM
Erika Pungerčar, 2016, master's thesis

Abstract: Uvod in opis problema: Ljudje in sesalci imamo sposobnost potapljaškega refleksa, znan tudi kot refleks sesalcev, ki je sestavljen iz niza refleksov, kateri se aktivirajo ob ohladitvi našega obraza (ob potopu v vodo), ali ob zadrževanju daha (apnea). Izmeriti nameravamo spremembe srčne frekvence (HRV), srčnega utripa (HR), krvnega tlaka (BP), srednjega arterijskega tlaka (MAP), minutnega iztisa srce (CO), enkratnega iztisa srca (SV) med samim potapljaškim refleksom med potopom na dah (manever 1) in med zadrževanjem daha na zraku (apnea) (manever 2). Metodologija: V teoretičnem delu smo uporabili deskriptivno oz. opisno metodo dela, kjer smo vse podatke pridobili iz strokovne domače, predvsem pa tuje literature. Pri kvantitativnem delu magistrske naloge smo uporabili eksperimentalno kvantitativno metodo z namenskim vzorcem, ki je zajemal uporabo hemodinamičnega monitoringa, ki omogoča sprotno spremljanje in merjenje hemodinamičnih parametrov, in sicer s pomočjo Task Force monitorja in LiDCOTM Rapid monitorja. Rezultati: V raziskavi smo pridobili podatke hemodinamičnih parametrov in avtonomnega živčnega sistema. HR med izvajanjem potopa na dah, v primerjavi z mirovanjem, pade (iz 60,3 na 52,3 HR/min). SV med izvajanjem manevra 1 v primerjavi z mirovanjem, pade in znaša v povprečju od 3,1 ml/beat do 127,5 ml/beat. Med izvajanjem manevra 2 v primerjavi z mirovanjem pa le-ta naraste in znaša v povprečju od 72 ml/beat do 119,8 ml/beat. CO v primerjavi z mirovanjem pade in znaša v povprečju od 3,2 l/min do 63,4 l/min. MAP je pri pri manevru 1 od 48,4 mmHg do 94,6 mmHg, pri manevru 2 pa je od 37,6 do 93,1 mmHg. Sklep: Na podlagi naše raziskave sklepamo, da so razlike v srčnem utripu, enkratnem iztisu srca, minutnem iztisu srca, srednjem arterijskem tlaku med izvajanjem potopa na dah in med zadrževanjem daha na zraku izredno majhne, vendar pomembne za samo raziskovanje delovanja človeškega telesa.
Keywords: potapljaški refleks, hemodinamični odziv obtočil, avtonomno živčevje, potop na dah, apnea
Published: 07.02.2017; Views: 629; Downloads: 75
.pdf Full text (1,68 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica