| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ekstrakcija in enkapsulacija ekstraktov lupine granatnega jabolka (punica granatum, l.)
Neja Preložnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil raziskati vpliv izbranih ekstrakcijskih metod in topil na izkoristek ekstrakcije iz granatne lupine karakterizirati pridobljene ekstrakte za antioksidativno in protimikrobno delovanje ter ekstrakt z najboljšimi antioksidativnimi in protimikrobnimi učinki uspešno impregnirati v izbran aerogel. Aerogeli, zgrajeni iz biorazgradljivih in biokompatibilnih polimerov zaradi svoje poroznosti in velike specifične površine, delujejo kot odlični materiali za nosilce zdravilnih učinkovin. V sklopu eksperimentalnega dela smo pridobili ekstrakte iz granatne lupine s hladno maceracijo, ultrazvočno ekstrakcijo in superkritično ekstrakcijo s superkritičnim ogljikovim dioksidom. Kot topila smo uporabili vodo, etanol ali njuno mešanico v volumskem razmerju 1:1. Ugotovili smo, da imajo ekstrakcije, pri katerih smo kot topilo uporabili vodo ali mešanico vode in etanola, višje izkoristke kot ekstrakcije, kjer smo kot topilo uporabili samo etanol. Pri pridobljenih ekstraktih smo preverili protimikrobno učinkovanje na gram-pozitivne in gram-negativne bakterije. Opazili smo, da je minimalna inhibitorna koncentracija za gram-pozitivne bakterije 2,34 mg/mL in za gram-negativne 1,17 mg/mL. S spektrofotometričnimi metodami, smo določali antioksidativno učinkovanje ekstraktov. Rezultati so pokazali visoko antioksidativno učinkovitost (nad 90% inhibicijo) pri vseh ekstraktih, razen pri ekstraktih pridobljenih s superkritično ekstrakcijo, kjer smo kot kotopilo uporabili samo etanol (34,87% in 44,25% inhibicija) . Ekstrakt z najboljšimi antioksidativnimi in protimikrobnimi učinki smo impregnirali v aerogel, sestavljen iz pektina in polikaprolaktona. Aerogel, uporabljen ekstrakt in z ekstraktom impregniran aerogel smo analizirali z oslabljenim totalnim odbojem infrardeče spektroskopije s Fourierjevo transformacijo (ATR-FTIR), da bi določili uspešnost impregnacije ekstrakta. Metoda se je izkazala za manj informativno zaradi prisotnosti podobnih funkcionalnih skupin v obravnavanih snoveh.
Keywords: granatno jabolko, ekstrakcija, antioksidativni učinek, protimikrobni učinek, polimerni nosilci, aerogeli
Published in DKUM: 05.09.2024; Views: 69; Downloads: 22
.pdf Full text (2,48 MB)

2.
Formulacija ekstraktov granatnega jabolka (punica granatum, l.) v biorazgradljive polimerne nosilce : magistrsko delo
Sandra Kopše, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen postopek formulacije ekstraktov iz lupine granatnega jabolka v biorazgradljive polimerne nosilce. Postopek je sestavljen iz treh faz: faze ekstrakcije, faze analiziranja pridobljenih ekstraktov in faze enkapsulacije ekstraktov v organogel ter nadaljnjo in vitro sproščanje aktivnih učinkovin v simuliranih človeških tekočinah. Z uporabo treh različnih ekstrakcijskih metod – hladna maceracija, ultrazvočna ekstrakcija in superkritična (SC) ekstrakcija in dveh različnih topil (čisti etanol in mešanica etanola in vode) smo skušali iz suhe lupine granatnega jabolka ekstrahirati čim več ciljnih fenolnih spojin, to je galne kisline in rutina. S kvalitativno in kvantitativno analizo smo prišli do zaključka, da je ekstrakt, pridobljen s SC ekstrakcijo in topilom mešanice etanol-voda, vseboval največji delež galne kisline (3.546,38 µg/g) in rutina (358,49 µg/g). S spektrofotometričnimi analiznimi metodami smo določili antioksidativno učinkovitost ekstraktov. Rezultati so pokazali, da so vsi ekstrakti vsebovali visok delež fenolnih spojin in dosegli visok % inhibicije – dobro antioksidativno delovanje. Protimikrobno delovanje ekstraktov smo preverjali tako pri gram negativnih kot pri gram pozitivnih bakterijah. Določili smo, da je minimalna inhibitorna koncentracija za gram negativne bakterije 4,69 mg/mL oz. 9,38 mg/mL. Za gram pozitivne bakterije pa 18,75 mg/mL. Ekstrakt, ki je vseboval najvišji delež ciljnih fenolnih spojin, smo nato vkomponirali v organogel in spremljali in vitro sproščanje fenolnih spojin v 0,1 M HCl. Med procesom sproščanja smo periodično izvajali vzorčenje. Po 24 urah smo vzorce analizirali s pomočjo tekočinske kromatografije in masne spektrometrije (LC/MS), z namenom, da bi ugotovili kolikšen delež fenolnih spojin smo vkomponirali v izbran organogel, kako hitro so se fenolne spojine sproščale med procesom in kolikšen delež fenolnih spojin se je sprostil. Rezultati so pokazali, da izbran organogel (osnova sončnično olje) ni bil najbolj primeren za enkapsulacijo fenolih spojin in na njihovo sproščanje. Ugotovili smo, da je bila vsebnost fenolnih spojin v organogelu nizka (nizek % vključitve ekstrakta v organogel). Sproščanje pa je potekalo hitro (v prvih dveh urah se je izločilo največ fenolnih spojin), kar bi pomenilo, da bi antioksidativno in protimikrobno delovanje v telesu potekalo kratek čas.
Keywords: granatno jabolko, galna kislina, antioksidativni učinek, in vitro sproščanje, organogel
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 661; Downloads: 119
.pdf Full text (3,94 MB)

3.
Priprava ekstraktov aronije Aronia melanocarpa in testiranje njihove biološke aktivnosti
Andreja Heric, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo pripravili ekstrakte aronije iz liofoliziranih plodov aronije. Ekstrakti so bili pripravljeni s superkritično in s konvencionalno ekstrakcijo. Superkritično ekstrakcijo s topilom CO2 in kotopilom etanolom smo izvedli pri pogojih: 100, 200 in 300 barih ter temperaturah 40 oz. 60 C. Konvencionalna ekstrakcija je obsegala ekstrakcijo s Soxhletovim aparatom, ultrazvočno in hladno ekstrakcijo. Uporabili smo sledeča topila: absolutni etanol, metanol, voda in 50 % etanol. Pripravljenim ekstraktom smo določili vsebnost celokupnih fenolnih spojin in proantocianidinov. Prav tako smo preverili antioksidativne lastnosti pripravljenih ekstraktov. Glede na vsebnost fenolnih spojin smo izbrali nekaj ekstraktov, za katere smo predpostavili, da bi lahko imeli pozitiven učinek na humane intestinalne epitelijske celice. Izbrali smo vse konvencionalne ekstrakte, pripravljene s 50 % etanolom in superkritični ekstrakt, pripravljen pri pogojih 200 barov in 60 C. Izbranim ekstraktom smo določili topnost fenolnih spojin v vodi. Vpliv izbranih ekstraktov aronije na humanih intestinalnih epitelijskih celicah smo določili s testom viabilnosti. Najvišje izkoristke ekstrakcij smo določili pri konvencionalnih ekstrakcijah, kjer so bila uporabljena topila voda in 50 % etanol. Najvišje vsebnosti celokupnih fenolnih spojin in proantocianidinov vsebujejo ekstrakti aronije, pripravljeni s topilom 50 % etanol. Prav tako smo tem ekstraktom določiti tudi najvišje antioksidativne lastnosti. Test viabilnosti je bil uspešen pri vseh treh izbranih konvencionalnih ekstraktih aronije.
Keywords: ekstrakcija, izolacija, polifenoli, antioksidativni učinek, viabilnost celic, MTT test.
Published in DKUM: 09.11.2018; Views: 1444; Downloads: 167
.pdf Full text (2,14 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica