1. Priprava organogelov z ekstrakti kurkume z optimalnim profilom sproščanjaNastja Šiler, 2024, master's thesis Abstract: Namen magistrskega dela je izolacija in določitev biološko aktivnih komponent (kurkuminoidov) v ekstraktih kurkume, formulacija ekstrahiranih učinkovin s ciljem čim večje vsebnosti kurkumina in preverjanje protimikrobnega potenciala dobljenih ekstraktov in formulacij. Izvedli smo dve različni ekstrakcijski metodi. Pri ultrazvočni ekstrakciji smo kot topilo uporabili etanol, medtem ko smo superkritično ekstrakcijo izvedli s superkritičnim ogljikovim dioksidom. Nastalim ekstraktom smo določili antioksidativno aktivnost z metodo DPPH· ter vsebnosti totalnih fenolov, proantocianidinov, karotenoidov in vitamina C. Ekstrakte smo nato formulirali v organogele in enkapsulate. Vsebnost kurkumina smo določili v ekstraktih in organogelih, njegovo topnost v superkritičnem ogljikovem dioksidu pa smo preverili z uporabo visokotlačne celice pri različnih tlakih. Na koncu je sledila še analiza protimikrobnega potenciala, s katero smo pripravljenim ekstraktom in formulacijam določili minimalno inhibitorno koncentracijo.
Iz rezultatov je razvidno, da je najvišji ekstrakcijski izkoristek pri ultrazvočni ekstrakciji (5,77 %). Prav tako smo temu ekstraktu, v primerjavi s superkritičnim, spektrofotometrično določili višji % inhibicije (41,93 %) in višje vsebnosti totalnih fenolov (2,06 mg GA/g materiala), proantocianidinov (0,6 mg PAC/g materiala) ter vitamina C (0,20 mg vitamina C/g materiala). Tudi vsebnosti kurkumina so višje v ultrazvočnem ekstraktu. Ultrazvočni ekstrakt in njegove formulacije imajo nižjo minimalno inhibitorno koncentracijo kot superkritični ekstrakt in njegove formulacije. Najnižnjo minimalno inhibitorno koncentracijo (0,47 mg/mL) smo določili ultrazvočenmu ekstraktu pri uporabi bakterije Staphylococcus aureus in glive Candida albicans. S tem smo dodatno potrdili višje vsebnosti kurkumina v ultrazvočnem ekstraktu in tudi to, da kurkumin deluje protimikrobno. Keywords: kurkuma, kurkumin, ekstrakcija, organogeli, enkapsulacija, antimikrobni potencial Published in DKUM: 10.09.2024; Views: 44; Downloads: 37
Full text (3,29 MB) |
2. Optimizacija procesa izolacije učinkovin iz industrijske konoplje v kombinaciji z ingverjem ter biološki učinki mešanic : doktorska disertacijaTaja Žitek Makoter, 2022, doctoral dissertation Abstract: Doktorska disertacija opisuje optimiziran postopek predelave in obdelave naravnega materiala od surovega materiala do končnega produkta. Navaja postopke predpriprave industrijske konoplje za dosego višje selektivnosti materiala že pred ekstrakcijo. Nato se osredotoča na optimizacijo ekstrakcijske metode in možnosti sinergističnega učinka med komponentami industrijske konoplje in komponentami iz rastlin družine Zingiberaceae. Kvaliteto ekstrakta in sinergijo med rastlinami karakterizira na podlagi analitskih rezultatov (determinacija kanabinoidov), z računalniškim programom Design expert, računalniškim jezikom R ter determinacijo antioksidativnega, antimikrobnega in antikancerogenega delovanja. Na koncu pa predstavi možnost naravne formulacije, ki ustreza kriterijem obstojnosti in ohrani biološko razpoložljivost formuliranega ekstrakta.
V doktorski disertaciji je bil potrjen signifikanten vpliv postopka mehanske predobdelave surovega materiala na vsebnost kanabinoidov, zaradi katerega je posledično bila čistost ekstrakta bistveno višja. Ugotovljeno je bilo, da se s kombinacijo ekstrakcije s superkritičnim ogljikovim dioksidom (pri temperaturi 60 °C in tlaku med 300 bar in 550 bar) ter ultrazvočno etanolno ekstrakcijo, izvedeno pri temperaturi 8 °C in 8 min, pomembno približamo kanabinoidnemu razmerju v rastlini, hkrati pa dosežemo visoke vsebnosti kanabinoidov, predvsem CBD komponente (511 mg/g ekstrakta). Prav tako se je izkazalo, da ima ingver pomemben sinergističen vpliv na industrijsko konopljo, saj se je vsebnost CBD komponente v ekstraktu povišala za 11,5 ut. %. Dobljenemu ekstraktu je bil potrjen antimikrobni potencial za bakteriji Staphylococcus aureus in Escherichia coli ter glivo Candida albicans. Dokazana je bila tudi inhibicija melanomskih celic WM-266-4 ob nanosu ekstrakta mešanice ali ekstrakta konoplje. Glede na antimikrobni in antikancerogeni potencial je ekstrakt mešanice pokazal aktivnejšo delovanje oziroma zaviranje mikroorganizmov in rakastih celic, kar smo dodatno potrdili z apoptotskim testom. Na koncu smo pripravili naravno formulacijo ekstrakta v obliki organogela. Glavna prednost organogelskih sistemov sta nizka toksičnost in iritabilnost po aplikaciji na človeško kožo ter aktivnejšo penetracijo učinkovin na tarčno mesto. Kot optimalno sestavo smo potrdili: 18 % ekstrakta, 5 % gelatorja (Stearinske kisline) in 77 % hladno stiskanega konopljinega olja.
Doktorska disertacija skozi 'zelen' proces predstavlja postopke za pripravo kakovostnega naravnega produkta visoke selektivnosti s pozitivnimi vplivi na človeško telo. Glede na rezultate zaključuje, da je pridobljen ekstrakt ali organogel primeren za uporabo kot podporna terapija pri različnih boleznih. Keywords: sejanje, ekstrahiranje, optimiziranje, formuliranje, antimikrobni potencial, antikancerogeni potencial Published in DKUM: 05.01.2023; Views: 781; Downloads: 318
Full text (52,62 MB) |
3. |
4. Vpliv ekstrakcijske metode na vsebnost bioaktivnih komponent brusnice ( vaccinium vitis-idaea) in antimikrobni potencial : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeGal Slaček, 2020, undergraduate thesis Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali vpliv konvencionalnih ekstrakcijskih metod na vsebnost bioaktivnih komponent v brusnici. V laboratoriju smo izvajali ekstrakcijo po Soxhletu, hladno maceracijo, ultrazvočno ekstrakcijo in ekstarkcijo s superkritičnimi fluidi. Za pridobivanje željenih ekstraktov smo uporabili štiri topila (etanol, etanol+voda, voda in CO2), ki smo jih kasneje z rotacijskim uparjalnikom odparili. Ko smo vse željene ekstrakte pridobili smo pričeli z analiznim delom, kjer smo sprektrofotometrično določili vsebnosti antioksidantov, totalnih fenolov in proantocianidinov pri različnih valovnih dolžinah. Iz dobljenih meritev smo ugotovili, da imajo ekstrakti pridobljeni po metodi Soxhleta s topilom voda največjo antioksidativno aktivnost. Ekstrakti metode Soxhlet s topilom etanol in ekstrakti hladne maceracije kjer je topilo etanol+voda največjo vsebnost totalnih fenolov ter ekstrakti ultrazvočne ekstrakcije s topilom voda največji delež proantocianidinov.
V drugem delu diplomske naloge smo ekstraktom, ki so nam dali najboljše rezultate določili še antimikrobni potencial. Izbrane ekstrakte smo nanašali na bakteriji Staphylococcus aureus, in Escherichia coli ter na glivo Candida albicans. Kot rezultat smo na mikrotitrskih ploščicah opazovali preskok barve, ki nam je predstavljal MIC. Keywords: brusnica, ekstrakcije, antimikrobni potencial, antioksidanti, totalni fenoli, proantocianidini Published in DKUM: 08.10.2020; Views: 1120; Downloads: 326
Full text (2,75 MB) |