| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
MONITORING KREDITNEGA PORTFELJA V UNICREDIT BANKI D.D. SLOVENIJA
Edvard Žibert, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zadnja finančna kriza je banke ujela nepripravljene in jim v obliki visokih izgub zadala hud udarec. Kljub obstoječi regulativi in nadzornim mehanizmom se niso zavedale vseh tveganj, ali pa jih niso znale prepoznati in na to pravočasno odreagirati. Ker je zaupanje v varnost bank pričelo hitro upadati, so bile svojim delničarjem in drugim udeležencem prisiljene dokazati, da znajo izboljšati in nadgraditi načine obvladovanja kreditnih tveganj, poskrbeti za večjo varnost naložb ter si ponovno povrniti zaupanje. Z uvedbo monitoringa kreditnih portfeljev so banke spoznale, da je stalen nadzor nad poslovanjem svojih komitentov in takojšne ukrepanje na podlagi zaznanih negativnih dogodkov ključnega pomena za preprečevanje ali vsaj ublažitev izgub iz naslova nevračanja kreditov. Funkcija monitoringa je najprej postavljena v kontekst upravljanja s tveganji, na podlagi spoznanj in sodobnih trendov na tem področju pa je v glavnem delu diplomskega dela celovito predstavljena na primeru konkretne banke. V zaključnem delu nam rezultati analize kreditnega portfelja potrdijo pričakovani učinek zmanjšanega kreditnega tveganja, ki je posledica aktivnega zniževanja izpostavljenosti banke do komitentov z ugotovljenimi anomalijami v poslovanju. S tem pa monitoring upravičuje svoj namen.
Keywords: anomalija, opozorilni signal, spremljava, opazovalna lista, sistem zgodnjega opozarjanja
Published: 08.08.2016; Views: 363; Downloads: 4
.pdf Full text (1,60 MB)

3.
Občutljivost managementa oziroma lastnikov za računovodsko etiko in prirejanje poslovnega izida v malih podjetjih in pri samostojnih podjetnikih v Sloveniji
Marjeta Luknar, 2018, master's thesis

Abstract: Prirejanje poslovnega izida je pojav, ki se pogosteje pojavi v obdobju gospodarske krize. Podjetja, njihovi managerji in lastniki posegajo po tehnikah, s katerimi uravnavajo poslovni izid, da s tem prikazujejo večjo vrednost podjetja, zmanjšujejo davčno osnovo za obračun davka idr. Prirejanje poslovnega izida je v okviru določenih meja dovoljeno, vendar je meja med dopustnim in prevarantskim uravnavanjem zelo tanka. Ločnica je namernost dejanja. Tako je prirejanje, katerega namen je pridobitev določene koristi na račun oškodovanja drugih, prevara v računovodstvu. Vse to pa je povezano z ravnjo etike managerja ali lastnika podjetja. Računovodski strokovnjaki morajo biti dobro strokovno podkovani, saj morajo med seboj usklajevati pravne predpise in etični vidik delovanja strokovnjakov. To je včasih zelo težko, saj so lahko nasprotja med poklicno in poslovno etiko zelo velika. Razlike je najbolje urejati s sodelovanjem in sprejemanjem kompromisov. V magistrski nalogi smo predstavili pojem prirejanja poslovnega izida, razloge, cilje ter motive za prirejanje, najpogostejše vrste prirejanja ter najpogostejše tehnike prirejanja poslovnega izida. Zaradi razlik v ugotavljanju poslovnega izida med podjetji in samostojnimi podjetniki smo ločeno opredelili tudi razloge, cilje ter motive za prirejanje, najpogostejše vrste prirejanja ter najpogostejše tehnike prirejanja poslovnega izida pri samostojnih podjetnikih. V analizo so bila vključena mikro in mala podjetja ter samostojni podjetniki, ki so bili predhodno vključeni v raziskavo (Horvat, 2012). Za potrebe ugotovitve povezave med računovodsko etiko in prirejanjem poslovnega izida smo raziskali metode za ugotavljanje prirejanja poslovnega izida in izbrali najprimernejšo za našo raziskavo (test Garroda in soavtorjev (2006) ali GRPV-statistika). Pri samostojnih podjetnikih ta test ni bil ustrezen, zato smo na predlog Horvata uporabili vzvod, pri katerem smo izračunali razmerje med odstotno spremembo celotnega poslovnega izida samostojnih podjetnikov z odstotno spremembo njihovih prihodkov. V praktičnem delu magistrskega dela smo izvedli test Garroda in soavtorjev (2006) za mikro in mala podjetja za pet zaporednih poslovnih let. Test je pokazal anomalijo poslovnih izidov okoli nič tako pri manj kot pri bolj občutljivih managerjih podjetij. Pridobljenih rezultatov nismo mogli pripisati zveznosti, saj je število ravno pozitivnih čistih poslovnih izidov, umerjenih tako s prihodki iz poslovanja kot celotnimi prihodki, veliko previsoko, da bi lahko le-to pripisali naključju. Pri samostojnih podjetnikih smo izvedli izračune vzvoda. Tako pri njih kot pri podjetjih smo prišli do zaključka, da razlike med manj in bolj občutljivimi samostojnimi podjetniki za računovodsko etiko ne obstajajo, saj smo pri večini ugotovili večjo verjetnost prirejanja poslovnega izida.
Keywords: Računovodska etika, prirejanje poslovnega izida, test Garroda in soavtorjev (2006) – GRPV-statistika, vzvod za samostojne podjetnike, anomalija okoli nič, večjo verjetnost prirejanja poslovnega izida.
Published: 03.07.2018; Views: 226; Downloads: 28
.pdf Full text (4,44 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica