| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza fluoridnih, kloridnih in sulfatnih anionov z ionsko kromatografijo in primerjava vsebnosti v vodi in čajih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Barbara Oder, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Čaj je ena izmed najpogostejših brezalkoholnih pijač na svetu, učinkovine v njem pa lahko imajo številne pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje. Kemijska sestava čaja je zelo raznolika, saj je v njem poleg polifenolnih spojin, flavonoidov, čreslovin (taninov), vitaminov in mineralov možno zaslediti tudi različne anorganske in organske anione. V čajih smo določevali fluoridne, kloridne, nitratne in sulfatne anione. Kloridne, nitratne in sulfatne ione smo določali z validirano metodo ionske kromatografije v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Za kvantitativno določitev fluoridnih ionov pa smo sami razvili in delno validirali analizno metodo prav tako z uporabo ionske kromatografije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Analizirali smo šestnajst različnih slovenskih komercialno dostopnih čajev glede na vsebnost vodotopnih anionov. Pripravljali smo poparke oz. izvlečke posameznih suhih čajev (zeliščnih in sadnih) z vročo vodo tako, da smo 500 mg posameznega homogeniziranega vzorca čaja prelili z vrelo ultra čisto vodo, premešali in pustili ekstrahirati 30 min. Po končani ekstrakciji smo vzorec prefiltrirali, redčili na ustrezen volumen. S takim postopkom priprave vzorcev smo simulirali vsakdanjo pripravo čajev v gospodinjstvu. Vzorce smo analizirali z ionsko kromatografijo. Rezultati študije kažejo, da se v vseh šestnajstih analiziranih vzorcih čaja pojavljajo fluoridni, kloridni in sulfatni anioni, medtem ko nitratnih anionov nismo zasledili le v treh vzorcih (dva vzorca zeliščnih čajev in en vzorec sadnega čaja). Primerjava koncentracij preiskovanih anionov v ekstraktih čaja in v pitni vodi je pokazala, da so v vzorcih čaja bistveno večje koncentracije anionov kot so koncentracije anionov v vzorcu pitne vode Potrdili smo, da so vse določene koncentracije kloridnih, nitratnih in sulfatnih anionov manjše od mejnih vrednosti dnevnega vnosa the anionov v telo, kot jih navaja NIJZ. Izjema so koncentracije fluoridnih ionov tako v ekstraktih čajev kot v pitni vodi, kjer so določene koncentracije v pitni vodi tudi do 2,5-krat večje od mejnih koncentracij s strani NIJZ. Na koncentracije posameznih ionov v rastlinah in pitni vodi lahko vplivajo številni dejavniki: okolje rasti rastline, poseg človeka v okolje ipd.
Keywords: anioni, čaj, ionska kromatografija, validacija
Published in DKUM: 12.04.2023; Views: 508; Downloads: 69
.pdf Full text (2,37 MB)

2.
DOLOČANJE ANIONOV V REALNIH VZORCIH Z IONSKO KROMATOGRAFIJO
Anka Hotko, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bila optimizacija analizne metode po ekstrakciji, s katero smo določili vsebnost kloridnih, nitratnih in oksalatnih anionov v ekstraktu tara (Colocasia esculenta (L.) Schott)) s pomočjo ionske kromatografije (IC). Ekstrakcijo smo optimirali glede: načina izvedbe, temperature in učinkovitosti Tween-reagenta. Za realni vzorec, ekstrakt tara, smo študirali sestavo mobilne faze in sicer tako, da smo dobili zadovoljivo ločljivost pikov, ki jih želimo kvantitativno ovrednotiti. Analizno metodo smo tudi delno validirali, saj smo določili: linearnost, mejo zaznavnosti, mejo določljivosti, natančnost, pravilnost, vpliv matrice in časovno stabilnost standardov. V realnih vzorcih tara, smo določili vsebnost kloridnih, nitratnih in oksalatnih ionov v koncentracijskem območju od 197 mg/kg do 2 930 mg/kg SS, od 11 mg/kg do 10 868 mg/kg SS in od 761 mg/kg do 2 680 mg/kg SS.
Keywords: IC, anioni, validacija, realni vzorci
Published in DKUM: 22.09.2014; Views: 1654; Downloads: 194
.pdf Full text (2,87 MB)

3.
DOLOČANJE ANIONOV Z IONSKO KROMATOGRAFIJO
Leonida Zalar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Kvaliteta vode odraža sestavo vode, odvisno od naravnih procesov in aktivnosti človeka, kar določamo s kvalitativno in kvantitativno oceno. Parametri, ki opisujejo kvaliteto vode, so odvisni od namena uporabe vode. Za vsako nameravano uporabo vode obstaja skupina parametrov, ki najustrezneje izražajo kvaliteto. Vsebnost določenih anionov, kot so na primer klorid, nitrat (V), sulfat, fosfat in nitrat (III) je pokazatelj kvalitete vode. Diplomska naloga obsega določanje koncentracije anionov z ionsko kromatografijo in primerjavo določanja koncentracije fosfata z ionsko kromatografijo in molekulsko spektroskopijo. Po optimizaciji analiznega postopka smo izvedli validacijo analizne metode. Potrdili smo, da so rezultati meritev natančni in točni ter da je metoda primerna za določanje vsebnosti anionov v različnih vrstah vod.
Keywords: Ionska kromatografija, validacija, anioni, fosfat
Published in DKUM: 02.08.2012; Views: 2414; Downloads: 400
.pdf Full text (809,69 KB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
Search done in 4.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica