| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza postopkov umerjanja anestezijskega aparata
Sebastjan Jekl, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali poznavanje postopkov umerjanja anestezijskega aparata v dveh bolnišnicah. Z anketnim vprašalnikom smo preverjali, ali zaposleni zdravstveni delavci na področju anestezije umerjajo anestezijski aparat v skladu s protokoli, ki jih predlagajo proizvajalci aparatov. Rezultati kažejo, da ni razlike med poznavanjem umerjanja med obema bolnišnicama. Kljub temu smo opazili manjše napake pri protokolu umerjanja, ki pa bistveno ne vplivajo na delovanje aparata. Poudarili bi potrebo po osveščanju zaposlenih glede na vsakodnevno testiranje, saj smo ugotovili, da so primeri, kjer anketiranci aparata ne testirajo dnevno. Iz raziskave ugotavljamo, da vseeno manjši delež zaposlenih potrebuje izobraževanje na področju umerjanja, zaradi morebitnih redkih primerov, ki se lahko pripetijo v operacijski dvorani, kot je na primer napaka v centralnem dovodu kisika, ki zahteva takojšnjo menjavo jeklenke s kisikom.
Keywords: Ključne besede: anestezijska medicinska sestra, anestezijski aparat, predihavanje, umerjanje anestezijskega aparata, anestezijski dihalni sistem, lahkohlapni anestetiki, pretočni merilnik.
Published: 11.06.2010; Views: 2045; Downloads: 257
.pdf Full text (1,42 MB)

2.
SIMULACIJE TEŽKIH INTUBACIJ PRI INDUKCIJI V ANESTEZIJO NA SIMMAN SIMULATORJU
Dragica Hajder, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s pomočjo simulacij prikazali scenarije težkih intubacij, s katerimi se pogosto srečujemo pri uvodu bolnika v anestezijo. Simulacije smo izvedli na simulatorju SimMan. Simulacijsko okolje smo pripravili tako, da je najbolje ustrezalo realnim razmeram v operacijski dvorani. Izpostavili smo vlogo anestezijske medicinske sestre pri pripravi instrumentov in pripomočkov za težko intubacijo. Z rezultati smo pokazali, da je simulator uporaben za učenje težkih intubacij tako študentov kot že zaposlenega zdravstvenega osebja. Prav tako smo pokazali, da lahko v simulacijskem okolju z uporabo realnih medicinskih pripomočkov uspešno razrešimo težave, ki se pojavijo v primeru, ko nastopi težka intubacija.
Keywords: anestezija, anestezijska medicinska sestra, medicinske simulacije, težke intubacije.
Published: 17.11.2010; Views: 1619; Downloads: 313
.pdf Full text (12,93 MB)

3.
Vpliv podajnosti prilagodljivih anestezijskih dihalnih sistemov na doveden dihalni volumen
Igor Karnjuš, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Za prilagodljive anestezijske dihalne sisteme je značilno, da se njihova dolžina lahko spreminja, vendar še ni povsem jasno, ali sprememba njihove dolžine vpliva na natančnost dovajanja dihalnih volumnov bolniku med mehansko ventilacijo. Zato je bil namen raziskave proučiti vpliv dolžine prilagodljivih anestezijskih dihalnih sistemov na njihovo podajnost in s tem na natančnost dovajanja dihalnih volumnov med mehansko ventilacijo ter tako ugotoviti pomen načina umerjanja, ki jo anestezijska medicinska sestra opravlja v klinični praksi. Raziskovalna metodologija: S telefonsko poizvedbo je bil ugotovljen način umerjanja prilagodljivih anestezijskih dihalnih sistemov v kliničnem okolju. Podajnost prilagodljivih anestezijskih dihalnih sistemov smo analizirali s pomočjo leak/compliance testa (180 meritev) na dolžinah popolnoma skrčen, raztegnjen na polovico in popolnoma raztegnjen anestezijski dihalni sistem na treh anestezijskih aparatih. Pri ugotavljanju vpliva testne dožine in dolžine prilagodljivih anestezijskih dihalnih sistemov med mehansko ventilacijo na dovedene dihalne volumne je bil anestezijski aparat povezan z mehanskim simulatorjem pljuč. Dihalne volumne smo merili na nivoju simulatorja mehanskih pljuč in na nivoju ekspiracijske zaklopke anestezijskega aparata. Izmerjene dihalne volumne smo primerjali z nastavljenimi volumni na anestezijskem aparatu (200 ml, 300 ml, 600 ml in 800 ml). Rezultati: V klinični praksi dolžina, na kateri so prilagodljivi anestezijski dihalni sistemi umerjeni, ni vedno enaka dolžini, s katero se bolnika med operativnim posegom predihuje. Podajnost prilagodljivega anestezijskega dihalnega sistema se spreminja z njegovo dolžino (p<0,05), le-ta pa vpliva na dihalne volumne, ki jih med mehansko ventilacijo anestezijski aparat dovaja do bolnika. Največja odstopanja med nastavljenimi dihalnimi volumni in izmerjenimi volumni na nivoju mehanskega simulatorja pljuč so bila, ko je bil anestezijski dihalni sistem umerjen na dolžini popolnoma skrčen, mehanska ventilacija pa izvajana z dolžino popolnoma raztegnjen anestezijski dihalni sistem, in sicer 14,08%. Zaključki: Sodobni anestezijski aparati, ki vsebujejo sistem kompenzacije podajnosti, dobro uravnavajo spremembo podajnosti prilagodljivih anestezijskih dihalnih sistemov, čeprav le-ta vpliva na natančnost dovajanja dihalnih volumnov. Na podlagi naših ugotovitev lahko zaključimo, da je potrebno, da anestezijske medicinske sestre prilagodljivi anestezijski dihalni sistem umerjajo na dolžini, kot bo uporabljena med operativnim posegom.
Keywords: prilagodljivi anestezijski dihalni sistem, kompenzacija podajnosti, anestezijska medicinska sestra
Published: 07.12.2010; Views: 2214; Downloads: 444 
(1 vote)
.pdf Full text (1,28 MB)

4.
SIMULACIJE ZAPLETOV ANESTEZIJSKEGA APARATA V OKOLJU VAM (VIRTUAL ANESTHESIA MACHINE)
Mirko Jordan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Simulacija je postala sestavni del tako dodiplomskega, podiplomskega študija ter nadaljevanja izobraževanja v zdravstvu. V zadnjih letih so bile uvedene zlasti računalniško podprte simulacije, ki se zdaj že na široko uporabljajo. Ena od teh simulacij na spletu je simulacija anestezijskega aparata, medicinskih procesov in opreme, imenovana VAM simulacija. V tem diplomskem delu smo preučili navodila za VAM simulacije in nekaj osnov o delovanju anestezijskega aparata. Opisali smo tri simulacije Virtual Fabius GS-VAM Simulacija Dräger Fabius GS anestezijske postaje, preverjanje anestezijskega aparata, USA Food & Drug Administration (FDA) 1993 in predavateljsko Virtual Machine anestezijsko (VAM) simulacijo. Opisali smo napake, odkrivanje le teh, preverili primerno posredovanje uporabnika, pogoste napake in zmote. Preverili smo nekaj napak na realnem anestezijskem aparatu v Splošni bolnišnici Novo mesto. Ugotovili smo, da so simulacije uporaben način za učenje. Enostavno je odpravljanje napak in učenje iz njih. Odločanje postane dinamično in učinkovito. Zdravstveni delavci lahko od simulacij pridobijo veliko, zavedanje narave problema do pravilnega in hitrega posredovanja.
Keywords: anestezijska medicinska sestra, anestezijski aparat, simulacije v anesteziji, računalniške simulacije v medicini, VAM simulacija.
Published: 06.01.2012; Views: 1863; Downloads: 174
.pdf Full text (2,65 MB)

5.
Vloga anestezijske medicinske sestre pri lajšanju pooperativne bolečine po carskem rezu s pomočjo elastomerske črpalke
Ksenija Počkaj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Bolečina je pojav, s katerim se medicinska sestra pogosto srečuje na vseh področjih svojega delovanja. V diplomski nalogi smo opisali različne načine lajšanja pooperativne bolečine s poudarkom na lajšanju pooperativne bolečine z neprekinjeno infuzijo analgetičnih učinkovin v operativno rano, apliciranih s pomočjo elastomerske črpalke. Namen raziskave: Namen diplomskega dela je predstaviti delokrog in pristojnosti anestezijske medicinske sestre pri lajšanju pooperativne bolečine, pripravo učinkovin za neprekinjeno infuzijo analgetičnih učinkovin v operativno rano ter ugotoviti, katera analgetična mešanica najbolj učinkovito lajša pooperativno bolečino pri porodnicah po carskem rezu. Metode: V raziskovalnem delu smo izvedli klinično raziskavo. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika in ocenjevanja bolečine pri porodnicah z vizualno analogno lestvico. Anketni vprašalnik je vseboval 13 vprašanj zaprtega tipa. Rezultati in razprava: Glede na rezultate ankete so bile porodnice ustrezno seznanjene z načini lajšanja bolečine po carskem rezu, razumele so tudi pomen merjenja jakosti bolečine. Z razlago načina lajšanja pooperativne bolečine po carskem rezu z elastomersko črpalko je bilo dobro seznanjenih 18 porodnic (90 %), 2 porodnici (10 %) pa nista bili seznanjeni. Zadovoljivo lajšano bolečino je ocenilo 17 (85 %) porodnic. Porodnice, ki so dobile po elastomerski črpalki aplicirano analgetično mešanico 0,25 % levobupivakain in ketorolaka, so bile 48 ur po carskem rezu brez bolečin (1-2 po vizualni analogni lestvici).
Keywords: elastomerska črpalka, anestezijska medicinska sestra, porodnica, carski rez, bolečina, vizualna analogna lestvica
Published: 13.12.2012; Views: 1734; Downloads: 292
.pdf Full text (1,65 MB)

6.
PERIOPERATIVNA ZDRAVSTVENA NEGA PRI OPERACIJI NA ODPRTEM SRCU
Milena Cvirn, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Operativni poseg je dejanje, ki grobo posega v bolnikovo integriteto in s katerim se anestezijske medicinske sestre dnevno srečujejo pri svojem delu. Zato je zelo pomembno, da je pristop k obravnavi bolnika na najvišji strokovni ravni, tako pred, med in po operativnem posegu. V diplomskem delu smo opisali bolezni srca in vlogo anestezijske medicinske sestre pri operaciji na odprtem srcu in v perioperativni zdravstveni negi. Namen raziskave: Namen diplomskega dela je predstaviti vlogo anestezijske medicinske sestre pri operaciji na odprtem srcu in obravnavi bolnika pred, med in po operaciji, ter ugotoviti individualen pogled anestezijskih medicinskih sester na delo pri operaciji na srcu in njihovo vlogo v zdravstveni negi. Metode: V empiričnem delu smo izvedli klinično raziskavo. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 17 vprašanj zaprtega tipa. Rezultati: Ugotovili smo, da so za profesionalni razvoj perioperativne zdravstvene nege, potrebna permanentna dodatna strokovna izobraževanja medicinskih sester, da je vloga anestezijskih medicinskih sester pri operacijah premalo poznana med bolniki in da več kot polovica anketiranih meni, da bi morebitna uvedba sestrske vizite dan pred operativnim posegom pri bolniku, omogočila boljše prepoznavanje dela in njihove vloge pri operaciji med bolniki in s tem tudi javnostjo. Ugotovili smo, da anestezijske medicinske sestre pri operaciji na srcu delajo pod večjimi obremenitvami, kot na ostalih deloviščih zaradi večjega obsega dela in same narave bolezni pri tovrstnih operacijah, kar predstavlja obenem tudi večjo možnost napak pri delu.
Keywords: perioperativna zdravstvena nega, operativni poseg, anestezijska medicinska sestra, bolezni srca, dejavniki tveganja, operacija na odprtem srcu
Published: 25.11.2013; Views: 1525; Downloads: 295
.pdf Full text (1,25 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica