| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
POMEN DOLOČEVANJA RETIKULOCITNEGA EKVIVALENTA HEMOGLOBINA PRI BOLNIKIH Z ANEMIJO
Marija Lesjak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil določitev novega hematološkega parametra RET He (retikulocitni ekvivalent hemoglobina) s pretočno citometrijo pri treh skupinah bolnikov z anemijo: bolnikih z anemijo zaradi pomanjkanja železa, bolnikih z anemijo zaradi pomanjkanja železa, ki so se zdravili s preparati železa in bolnikih z okvaro kostnega mozga (mielodisplastični sindrom), ki so anemični, ker kostni mozeg ne proizvaja dovolj rdečih krvnih celic ali pa so te nefunkcionalne (displastični). Dobljene vrednosti smo primerjali s klasičnimi hematološkimi (Hb, MCH, MCV, MCHC) in biokemijskimi (serumsko železo, feritin) kazalci pomanjkanja železa. Pri bolnikih z anemijo zaradi pomanjkanja železa so rezultati pokazali visoko korelacijo med RET He in hematološkimi parametri (r=0,83-0,92). Med RET He in feritinom je nekoliko nižja (0,73). Najnižja je med RET He in serumskim železom (0,65). Pri bolnikih z MDS je zaradi kompleksnosti bolezni vrednost parametra RET He težje opredeljiva.
Keywords: kri, anemija, metabolizem železa, mielodisplastični sindrom, retikulocitni ekvivalent hemoglobina
Published: 02.03.2009; Views: 3531; Downloads: 418
.pdf Full text (1,02 MB)

3.
Obravnava mladih bolnic s pomanjkanjem železa
Ida Paradiž, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Obravnava mladih bolnic s pomanjkanjem železa zajema raziskavo med nosečnicami, ženskami v fertilni dobi in vegetarijankami. Opisali smo vzroke za nastanek anemije zaradi pomanjkanja železa in katere skupine so bolj občutljive, da se pri njih pojavi anemija. Predstavljeno je, kje se nahaja železo v človeškem organizmu, kje se skladišči in kako ga človek absorbira ter tudi kako se železo izloča iz telesa. Prav tako je predstavljeno, v kateri hrani je največ železa ter katere snovi zmanjšujejo absorpcijo v telesu in katere snovi jo povečujejo. Opisali smo, kako anemijo definira Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), kako razvrstimo anemije, znake bolezni ter tudi diagnostiko in zdravljenje anemije. Metodologija je kvantitativna. Rezultati so bili pridobljeni s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika. Ugotavljali smo, kako na nastanek anemije zaradi pomanjkanja železa vplivajo menstruacija, nosečnost in vegetarijanstvo. Zanimalo nas je tudi, kakšne znake so bolnice opazile, ko so zbolele, in v katerem življenjskem obdobju so zbolele. Prav tako nas je zanimalo, ali so bile zdravljene z železovimi preparati in ali so imele zaradi terapije z železovimi preparati kakšne stranske učinke. Dotaknili smo se še načina prehranjevanja, in sicer ali so zaradi bolezni spremenile način prehranjevanja. Zanimalo nas je še, kje so dobile bolnice največ informacij o svoji bolezni. Rezultati kažejo, da je večina bolnic opazila znake anemije, prav tako se je večina vprašanih že zdravila z železovimi preparati, skoraj vse pa so imele stranske učinke zdravljenja. Pri prehranjevanju smo ugotovili, da se nizek odstotek odloči za spremembo načina prehranjevanja. Največ informacij o svoji bolezni so bolnice dobile prek interneta.
Keywords: anemija, železo, nosečnost, menstruacija, vegetarijanstvo
Published: 09.08.2010; Views: 2539; Downloads: 400
.pdf Full text (1,33 MB)

4.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA Z ANEMIJO
Peter Cmager, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Slabokrvnost oz. anemija je najpogostejša skupina hematoloških bolezni in v več kot polovici primerov le eden od simptomov neke druge osnovne bolezni. O anemiji se govori, kadar je znižana celotna količina hemoglobina v telesu in je znižano število eritrocitov. Kot posledica nastopi hipoksija v tkivih, ki se je organizem brani na različne načine, pri pacientu pa nastopijo različni simptomi, katerih intenziteta je odvisna od količine hemoglobina v krvi, od poteka bolezni ter od načina nastanka anemije. V teoretičnem delu diplomskega dela so opisani zgradba, delovanje ter naloge krvi, podane so definicije pojma slabokrvnosti oz. anemije, sledita pa razvrstitev in kratka predstavitev posameznih vrst anemij. Nadalje so prikazani splošni simptomi omenjene bolezni, težave, ki pestijo slabokrvne paciente, diagnostično-terapevtski program ter vloga in naloge medicinske sestre pri obravnavi pacienta z anemijo. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, opravljene med medicinskimi sestrami oddelka za hematologijo in hematološko onkologijo ter oddelka za nefrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Njen namen je bil ugotoviti, s katerimi znaki anemije se medicinske sestre pri svojem delu najpogosteje srečujejo, na katere težave naletijo pri obravnavi anemičnega pacienta ter ali pri delu z anemičnimi pacienti same »izgorevajo«.
Keywords: Ključne besede: anemija, pacient, medicinska sestra, zdravstvena nega, zdravstvena vzgoja
Published: 12.11.2010; Views: 2772; Downloads: 416
.pdf Full text (946,21 KB)

5.
Zdravstvena vzgoja bolnika s prirojeno anemijo
Anja Šilak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Slabokrvnost oz. anemija je najpogostejša skupina hematoloških bolezni in v več kot polovici primerov je le eden od simptomov neke druge osnovne bolezni. O anemiji govorimo takrat, kadar je znižana celotna količina hemoglobina v telesu, kakor tudi število eritrocitov. Posledično v tkivih nastopi hipoksija, na katero se organizem odzove na različne načine in pri bolniku nastopijo različni simptomi, katerih intenziteta je odvisna od količine hemoglobina v krvi, od poteka bolezni ter od vzroka oz. načina nastanka anemije. V prvem delu diplomskega dela so podane definicije pojma anemija, sledi razvrstitev ter kratka predstavitev vrst anemij. V drugem delu predstavljamo vrsto prirojene anemije Diamond — Blackfan, njene značilnosti, potek zdravljenja s transfuzijo krvi ter slabosti in zaplete, ki jih prinaša transfuzija. Opredelili smo se tudi na zdravstveno - vzgojno delovanje medicinske sestre pri bolniku s prirojeno anemijo. Predstavljena je definicija zdravstvene vzgoje, ter načrt dela za delo z bolnikom s prirojeno anemijo. Z diplomsko nalogo želimo prikazati in prispevati h kakovostnejši zdravstveni vzgoji bolnika, katere glavni cilj je spodbuditi bolnika k doseganju dobrega zdravja in mu pomagati do izboljšanja njegove kvalitete življenja.
Keywords: anemija, prirojena anemija, medicinska sestra, bolnik, zdravstvena vzgoja.
Published: 10.01.2011; Views: 2180; Downloads: 277
.pdf Full text (838,47 KB)

6.
POMEN DOLOČANJA SERUMSKEGA ŽELEZA PRI SUMU NA MIKROCITNO ANEMIJO
Anja Nadelsberger, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je proučiti krvne slike bolnikov s pomanjkanjem železa in kroničnih bolnikov ter oceniti natančnost metode določanja Fe. Ob tem bi opravili še določitev retikulocitov in koncentracijo feritina, vnetne pokazatelje (CRP) in ledvične teste (kreatinin). Tako smo preučili laboratorijske izvide desetih bolnikov z diagnozo anemija zaradi pomanjkanja železa in osmih bolnikov z diagnozo refraktorne anemije. Na ta način smo ocenili ali je določevanje serumskega železa dejansko metoda izbora pri sumu na anemijo in ali ti bolniki potrebujejo zdravljenje z železom. S pomočjo teh ocen smo lahko tudi predvideli natančnost metode in laboratorijskih testov.
Keywords: železo, retikulociti, feritin, kreatinin, CRP, anemija
Published: 23.06.2011; Views: 2478; Downloads: 235
.pdf Full text (2,88 MB)

7.
Anemije pri otrocih
Tomaž Fajfar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča. V diplomskem delu smo na splošno opredelili pojem anemija, nato pa smo opisali vrste anemij, ki se lahko pojavljajo pri otrocih. Opredelili smo tudi vzroke, ki pri otrocih lahko privedejo do anemije. Predstavili smo najpogostejšo anemijo pri otrocih tj. anemija zaradi pomanjkanja železa. V sklopu tega smo predstavili možne načine zdravljenja te vrste anemije. Opisali smo tudi vlogo medicinske sestre pri zdravljenj otroka z anemijo ter predstavili njegovo pravilno prehrano. V raziskovalnem delu smo želeli ugotoviti seznanjenost staršev in otrok z anemijo. Metodologija raziskovanja je kvantitativna. Teoretična izhodišča bomo opredelili s pomočjo analize domače in tuje strokovne literature. Raziskava bo temeljila na kvantitativni metodologiji. Kot raziskovalni instrument, bomo uporabili delno strukturiran vprašalnik, ki bo vseboval 17 vprašanj. Kvantitativne podatke bomo statistično obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel. Rezultati kažejo, da večina laikov ve, kaj pomeni izraz anemija oziroma kakšne vrste bolezen je to. Anketiranci so seznanjeni z najpogostejšimi znaki, ki si kažejo pri anemiji, nekoliko manj pa jih pozna različne vrste anemij. Več kot polovica jih pozna le anemijo zaradi pomanjkanja železa. Pri prehrani otrok smo ugotovili, da se zdi uravnotežena ter zdrava prehrana vsem zelo pomembna. Ob vprašanju, če vedo, da nekatera živila zmanjšujejo absorpcijo železa jih je nekoliko več kot polovica odgovorila pritrdilno. Anketiranci so v večini mnenja, da so jih medicinske sestre premalo poučile o pravilni prehrani otroka. Informacije o pravilni prehrani otroka z anemijo bi jih večina iskala na spletu ali pri zdravniku. Sklep. Anemija je pogosta bolezen, ki se pojavlja zaradi različnih vzrokov, pri otrocih vseh starosti in lahko pušča resne posledice. Zelo pomembna je pravilna in raznolika prehrana v vseh življenjskih obdobjih. Pri obravnavi otrok z anemijo je pomemben celostni in individualen pristop, zagotavljanje primerne zdravstvene vzgoje ter kakovostne zdravstvene nege.
Keywords: anemija, otroci, pomanjkanje železa, medicinska sestra, prehrana
Published: 25.04.2014; Views: 1255; Downloads: 283
.pdf Full text (318,98 KB)

8.
Pomen testosterona pri hemodializnih bolnikih
Milena Taskovska, 2013, other monographs and other completed works

Abstract:
Keywords: kronična ledvična bolezen, testosteron, hemoglobin, anemija, hemodializa, srčnožilne bolezni, dejavniki tveganja
Published: 28.02.2014; Views: 1140; Downloads: 161
.pdf Full text (551,81 KB)

9.
Preprečevanje in zdravljenje zapletov kronične limfocitne levkemije
Marjana Glaser, Andrej Glaser, 2011, original scientific article

Abstract: Izhodišča: Najpogostejši zapleti kronične limfocitne levkemije (KLL) so: okužbe, avtoimunski pojavi in pojav sekundarnega raka, kar vse je posledica spremenjenega delovanja imunskega sistema. Vzroki za oslabljeno humoralno in celično imunost so kvalitativne in kvantitativne napake limfocitov B in T, nevtrofilcev, naravnih celic ubijalk in monocitno/makrofagnega sistema. Prikaz primera: Prikazan je bolnik s KLL, pri katerem je bila v času okužbe dihal ugotovljena avtoimunska hemolitična anemija (AIHA). Bolnik je bil uspešno zdravljen s steroidi, intravenskimi imunoglobulini (IVIG), antibiotikiin transfuzijami eritrocitov. Nekaj let kasneje ob ponovni okužbiin AIHA je bil zdravljen na enak način. Ker je imel stranske učinke po zdravljenju s steroidi, je bil uspešno zdravljen z rituximabom. Zaradi hipogamaglobulinemije in številnih prehladov brez ponovitve AIHA je prejemal profilaktično IVIG. Bolnik je že nekaj let v remisiji, brez anemije, pred leti je bil operiran zaradi karcinoma ledvice, letos pa zaradi karcinoma kože. Zaključki: Med avtoimunskimi pojavi sta najpogostejši AIHA in imunska trombocitopenija (IT). Zdravljenje AIHA in IT temelji na podpornem zdravljenju, zdravljenju s steroidi, IVIG, splenektomiji, v zadnjih letih pa na monoklonskih protitelesih. Pri večini bolnikov opažamo hipogamaglobulinemijo s posledičnimi pogostimi okužbami. Pri teh bolnikih je profilaktično dajanje IVIG priporočljivo, vendar ne zmanjša smrtnosti. Cepljenje je koristno v začetnih stopnjah bolezni.
Keywords: kronična limfocitna levkemija, hipogamaglobulinemija, avtoimunska hemolitična anemija, imunska trombocitopenija, okužbe, cepljenje
Published: 28.03.2017; Views: 571; Downloads: 70
.pdf Full text (539,10 KB)
This document has many files! More...

10.
Primerjava prednosti in slabosti takojšnje ter odložene prekinitve popkovnice pri novorojenčku
Tamara Serdinšek, Andraž Dovnik, Iztok Takač, 2015, review article

Abstract: Izhodišča: Prekinitev popkovnice pri novorojenčku je v porodništvu še vedno predmet raz- prav. Tako ločimo takojšnjo prekinitev popkovnice, ki se običajno izvede v prvih 10, 15, 30 ali celo 60 sekundah po rojstvu, in odloženo prekinitev popkovnice, ki običajno pomeni prekinitev popkovnice več kot 60 sekund ali 2–5 minut po rojstvu, ob prenehanju pulzacij popkovnice ali ob pojavu posteljice v porodnem kanalu. Takojšnja prekinitev popkovnice je ena od treh komponent aktivnega vodenja tretje porodne dobe, ki se je v modernem porodništvu uveljavilo v zadnjem stoletju, medtem ko je v nekaterih severnoevropskih državah ponekod v ZDA in Kanadi ter v razvijajočih se državah bolj aktualen fiziološki pristop. Zaključki: V zadnjih letih se takojšnja prekinitev popkovnice v številnih smernicah vse bolj zamenjuje z odloženo prekinitvijo, saj so raziskave potrdile številne prednosti slednje. Med najpomembnejšimi prednostmi odložene prekinitve popkovnice omenjajo višjo raven hemoglobina in feritina, večje zaloge železa, zmanjšano pojavnost anemije zaradi pomanjkanja železa, boljšo kardiopulmonalno prilagoditev in daljše trajanje zgodnjega dojenja pri donošenem novorojenčku ob nespremenjeni pojavnosti poporodne krvavitve pri materi. Prednosti odložene prekinitve popkovnice se kažejo tudi pri nedonošenčkih. Kljub vsemu je potrebna previdnost zaradi možnega pojava policitemije s hiperviskoznostjo, hiperbilirubinemije in dihalne stiske.
Keywords: prekinitev popkovnice, tretja porodna doba, anemija, pomanjkanje železa, poporodna krvavitev
Published: 10.05.2017; Views: 600; Downloads: 229
.pdf Full text (83,43 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica