| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza in določitev optimalne sanacije zemeljskega plazu „Razvor vrhi 3“ : magistrsko delo
Franjo Županić, 2019, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je analizirati in predlagati optimalno rešitev za sanacijo plazu, do katerega je prišlo v Razvoru na Hrvaškem. V teoretičnem delu magistrske naloge je opisana klasifikacija plazov, kako nastanejo in rešitve za njihovo sanacijo. Obravnavali smo tudi področje težnostnih konstrukcij in opisali postopek, s katerim zagotovimo ustrezno stabilnost podpornih konstrukcij. V praktičnem delu naloge smo predlagali sanacijo plazu, s katero smo zagotovili globalno stabilnost in preprečili večjo materialno in gospodarsko škodo. Glede na velikost plazu in njegovo lokacijo smo predlagali optimalno rešitev, ki bi trajno zagotovila stabilnost pobočja. Ker sanacija plazov zahteva velika finančna sredstva, je bilo glavno vodilo zagotoviti trajno stabilnost terena z minimalnimi dimenzijami podpornih konstrukcij. Na podlagi splošnih smernic za načrtovanje podpornih konstrukcij in z iteracijskim postopkom smo določili minimalne dimenzije podporne konstrukcije. V programskem orodju GEO5 smo analizirali oz. preverili ustreznost podporne konstrukcije. Optimalno zasnovana podporna konstrukcija zagotavlja, da so vsi pogoji nosilnosti in stabilnosti izpolnjeni, hkrati pa zagotavlja trajno stabilnost pobočja z minimalnimi finančnimi sredstvi.
Keywords: zemeljski plaz, analiza stabilnosti, sanacija, podporne konstrukcije
Published in DKUM: 23.12.2019; Views: 664; Downloads: 110
.pdf Full text (6,25 MB)

2.
Izdelava diagrama nosilnosti mobilnega žerjava v odvisnosti od dolžine izteka in nagiba teleskopa
Peter Golob, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Dvigala so delovni stroji namenjeni za dvigovanje težkih bremen. Najpogosteje so uporabljena v gradbeništvu, vojski, za reševanje prevoznih sredstev in ljudi… Še večjo uporabnost dvigal pa dosežemo, če jih lahko enostavno premaknemo na mesto uporabe, ter v čim krajšem času pričnemo z delom. Zaradi tega so še posebej pogosto v uporabi mobilna dvigala, ki so nadgradnja osnovnega vozila. Ker pa lahko pride do preobremenitve mobilnega dvigala je potrebno upoštevati diagram nosilnosti dvigala. Diagram nosilnosti je diagram, ki prikazuje največje mase koristnega bremena, ki ga mobilno dvigalo lahko vzdrži pri določenem izteku pod določenim kotom nagiba teleskopa. V diplomskem delu je obravnavano dvigalo podjetja Palfinger PK-12000. Dvigalo je tehnično predstavljeno v prvem delu diplomskega dela, v nadaljevanju pa je poudarek na teoretičnem izračunu nosilnosti dvigala s poudarkom na stabilnosti mobilnega dvigala. Na podlagi izračunanih vrednosti je izdelan diagram nosilnosti mobilnega dvigala. Ugotovljeno je bilo, da ima mobilno dvigalo največjo nosilnost v primeru, ko je razdalja med podpornima nogama največja.
Keywords: dvigalni mehanizmi in naprave, mobilno dvigalo, diagram nosilnosti, analiza stabilnosti
Published in DKUM: 15.11.2012; Views: 1972; Downloads: 190
.pdf Full text (5,95 MB)

3.
Geotehnično poročilo za stanovanjski objekt
Jernej Remic, 2012, diploma project paper

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan postopek izdelave geotehničnega poročila za stanovanjski objekt od začetnih meritev na terenu s terenskimi preiskavami pa vse do končnih rezultatov kabinetnih del z interpretacijo terenskih in laboratorijskih preiskav. V prvem delu projektne naloge so podani namen in metode izdelave geotehničnega poročila. Opisane so osnovne metode za določanje stabilnosti terena, načini temeljenja, terenske in laboratorijske preiskave, merilna ter programska oprema. V nadaljevanju smo izvedli dejanske meritve na terenu. Na podlagi izmerjenih podatkov s terena smo izrisali geotehnične profile. Nato smo ovrednotili merjene vrednosti in izračunali potrebne fizikalne karakteristike (kot so kohezija, strižni kot, modul stisljivosti,…) ter napetosti v tleh, pomike… Za določitev stabilnosti terena smo izvedli analizo stabilnosti. Na podlagi meritev, ogleda terena ter izračunov smo podali smernice za izvajanje zemeljskih del ter temeljenje objekta. Hkrati smo v poročilo dodali vse potrebne podatke za geotehnično poročilo. Ti so geološke in hidrološke osnove terena, reliefne značilnosti terena, podzemna voda, karakteristike zemljin, seizmične lastnosti.
Keywords: geotehnika, geologija, analiza stabilnosti, geotehnični profil
Published in DKUM: 20.09.2012; Views: 2419; Downloads: 444
.pdf Full text (5,09 MB)

4.
5.
Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica