| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
PLESNA DRAMATIZACIJA KOT OBOGATITVENA DEJAVNOST - ŠTUDIJA PRIMERA
Rebeka Blazinšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Plesna dramatizacija kot obogatitvena dejavnost — študija primera je bilo sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. Namen oziroma cilji teoretičnega diplomskega dela so bili: opredeliti gledališko-plesno umetnost, vlogo plesalca in igralca v gledaliških stvaritvah in pravljico kot književno delo. V empiričnem delu diplomske naloge je bil namen spremljati potek vzgojnega dela s poudarkom na plesni vzgoji v okviru izvedbe plesne dramatizacije zgodbe Žabec je junak, avtorja Maxa Velthuijsa. V raziskavo je bilo vključenih 24 otrok starih od 5 do 6 let iz vrtca Otona Župančiča Maribor, OE Mehurčki. V zastavljenih hipotezah smo predvidevali, da bo sodelovanje med različnimi udeleženci v obogatitveni dejavnosti plesne vzgoje uspešno v smislu doseganja zastavljenih ciljev. S pomočjo študije primera so bili raziskani določeni vidiki obnašanja in izkušnje posameznika ter celotne skupine v okviru priprav na plesno dramatizacijo. Rezultati udeležencev so na osnovi zastavljenih ciljev pokazali pozitivne rezultate, saj so bili le-ti v celoti doseženi. Prav tako je bilo sodelovanje med različnimi udeleženci v obogatitveni dejavnosti plesne vzgoje uspešno v smislu doseganja zastavljenih ciljev. Otroci iz raziskovane skupine so plesno dramatizacijo usvojili do te mere, da so jo lahko prikazali občinstvu izven lastne skupine.
Keywords: gledališka in plesna umetnost, študija primera, pravljica Žabec je junak, Max Velthuijs, plesna dramatizacija, obogatitvena dejavnost, analiza vzgojnega dela.
Published: 17.05.2010; Views: 2916; Downloads: 476
.pdf Full text (591,68 KB)

2.
3.
4.
Pregled in tehnološka zasnova lokacijsko podprtih storitev na mobilnih napravah
Tomaž Nedeljko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Področje diplomskega dela so lokacijsko podprte storitve in mobilna okolja za razvoj z njimi povezanih rešitev. Prvi del se osredotoča na sámo področje lokacijsko podprtih storitev, znotraj katerega smo pregledali tehnološko zasnovo in umestitev v informacijsko komunikacijskem področju. V drugem delu smo predstavili mobilna okolja in ogrodja splošno in z vidika razvoja lokacijsko podprtih aplikacij. Omejili smo se na pregled sistemov Android in iOS ter razvoj spletnih mobilnih aplikacij. V tretjem delu smo izvedli študijo lastnega primera lokacijsko podprte rešitve, ki smo jo razvili v okviru diplomskega dela kot domorodno in spletno mobilno aplikacijo. S pomočjo empirične študije smo analizirali okolja z vidika uporabe pri razvoju. Rezultate smo predstavili praktično s pomočjo programskih metrik, ki smo jih zastavili po vzoru standarda ISO/IEC 9126-4, in teoretično s pomočjo ovrženih oz. sprejetih hipotez, ki smo jih zastavili na začetku diplomskega dela.
Keywords: lokacijsko podprte storitve, geografski informacijski sistemi, mobilne naprave, mobilna razvojna okolja, Android, iOS, mobilne aplikacije, spletne aplikacije, metrike za kakovost v uporabi, študija primera, primerjalna analiza
Published: 31.03.2011; Views: 2141; Downloads: 261
.pdf Full text (10,48 MB)

5.
Analiza primera uboja : diplomsko delo
Tadeja Breznik, 2010, bachelor thesis/paper

Keywords: krvni delikti, umori, uboji, kriminalistično preiskovanje, analiza primera, diplomske naloge
Published: 05.05.2011; Views: 1671; Downloads: 265
.pdf Full text (4,32 MB)

6.
7.
Analiza primera M. Uhernik - preiskovalni vidik : diplomsko delo univerzitetnega študija
Jana Guzelj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so zajete teoretične osnove preiskovanja umorov − od prvih ukrepov preiskovalcev, ko nekdo najde truplo, do končnih korakov, ki so potrebni, da se odkrije pravega storilca kaznivega dejanja. Da bi bila izvedba preiskave uspešna in učinkovita, pa je potreben dober organizacijski pristop preiskovalcev in nekatere spretnosti, veščine in znanja preiskovalcev, ki pripomorejo k uspešnemu zaključku primera. Pri vsakem od teh korakov, ki so potrebni za uspešen zaključek preiskave, pa obstaja možnost napak. Nekatere izmed njih so v teoretičnem delu predstavljene, še toliko bolj pa se odražajo v empiričnem delu, kjer so se napake dogajale na primeru, ki se je zgodil v Sloveniji. S pomočjo sodnega spisa bom analizirala preiskavo, ki je potekala ob umoru na Dolenjskem. V tem primeru je bilo storjenih mnogo napak, zaradi katerih je nedolžen človek preživel osem let v zaporu − ločen od svoje žene in dveh majhnih otrok. To je pustilo tudi velik pečat v njegovem življenju, saj sta otroka odraščala brez očeta, poleg tega pa je bil za vse življenje zaznamovan kot morilec. Poleg grobega kršenja vseh mogočih kazenskih določil je črn madež postopka ta, da je moral Martin Uhernik svojo nedolžnost vseskozi dokazovati sam. Prizadeval si je za obnovitev postopka tako, da je sam zbiral nove dokaze in iskal nove podatke, ki bi sodišče prepričali, da on ni storilec kaznivega dejanja umora, za katerega je bil obsojen. Prvo zahtevo je vložil že junija 2001, vendar je bila zavržena s strani novomeškega okrožnega sodišča. Zahtevo je kasneje zavrglo tudi Višje sodišče v Ljubljani, leta 2005 pa je Vrhovno sodišče v Ljubljani končno odločilo, da je njegova zahteva o varstvu zakonitosti utemeljena. Analiza preiskave je pokazala, da vedno ni najbolje zaključiti preiskave »za vsako ceno«. Ker se je to zgodilo že dobra tri desetletja nazaj, menim, da danes tovrstnih napak sistem ne dopušča več.
Keywords: kazniva dejanja, umori, preiskovanje, kriminalistika, napake, analiza primera, diplomske naloge
Published: 22.10.2012; Views: 1545; Downloads: 276
.pdf Full text (597,14 KB)

8.
Opeke ne lažejo - korupcija v gradbeništvu analizirana na slovenskem primeru : diplomsko delo univerzitetnega študija
Rok Konečnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Korupcija je tako ali drugače prisotna v vseh družbah in lahko predstavlja veliko nevarnost tako za državo kot za posameznika. Šele podrobna analiza nam lahko prikaže dejanske posledice korupcije in njene učinke. Ker mora korupcija delovati prikrito in za svoje delovanje potrebuje čim manj pozornosti, je zanjo najboljše okolje tisto, v katerem se o korupciji ne razglablja, debatira in govori. To so idealni pogoji za to, da se korupcija globoko zakorenini na nekem področju. Velikokrat pa se tam ne ustavi, saj je najpogostejši spremljevalec korupcije neskončni pohlep. V Sloveniji se je to pokazalo na primeru gradbenega sektorja, kjer se je šele po izbruhu afer, ki so privrele na plan predvsem zaradi pretiranega pohlepa, predrl gradbeni mehurček, posledica dolgih let korupcije pa je bilo sesutje skoraj celotnega gradbenega sektorja. Določen problem pri preganjanju korupcije predstavlja že sama definicija, saj obstaja veliko dilem o tem, kako korupcijo sploh definirati. Prav tako veliko težav pri preganjanju in omejitvi korupcije povzroča dejstvo, da pri dejanjih korupcije ne nastane klasična žrtev, zaradi katerih imata obe strani koristi in zaradi tega je pogosto korupcijo težko zaznati. Diplomska naloga predstavlja problem korupcije in njene definicije, učinke na posameznika in državo, obravnava gradbeništvo kot področje, ki je še posebej dovzetno za koruptivna dejanja ter skozi analizo slovenskega primera na konkretnem primeru predstavlja, kakšne so lahko posledice le-te. Diplomska naloga opozarja tudi na pomen integritete in prikaže nekaj smernic za strategijo boja proti korupciji.
Keywords: gradbeništvo, korupcija, Slovenija, analiza primera, diplomske naloge
Published: 21.03.2013; Views: 932; Downloads: 126
.pdf Full text (765,89 KB)

9.
Analiza primera : predkazenski in kazenski postopek v primeru (družinskega) umora
Katja Zupan, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Zadnja leta v Sloveniji prevladujejo umori med osebami, ki so med seboj sorodstveno, prijateljsko, poslovno ali sosedsko povezane. V porastu so tudi požigi z motivom premoženjske koristi (npr. izplačilo zavarovalnine). Kriminalistično preiskovanje kompleksnih umorov v kombinaciji s požigi oz. požari je zelo zahtevno delo in je hkrati odvisno od znanja in izkušenj preiskovalcev ter pomoči tujih strokovnjakov. Požigi z namenom prikrivanja umora so pri nas prej izjema kot pravilo, vendar obstajajo. Ugotovitev motiva, ki je storilca napeljal na izvršitev kaznivega dejanja umora, predstavlja velik napredek v preiskavi. Če motiva ne odkrijemo, preiskovanje poteka počasneje. Gasilci in reševalci s svojim prihodom močno spremenijo kraj dejanja. Pomembno je, da si do prihoda kriminalistov zapomnijo oz. zabeležijo vse spremembe na območju gašenja in reševanja (nasilni vstop v objekt, odprta okna, položaj najdenih trupel, ipd.). Družinski umori zajemajo največji delež med umori v slovenskem prostoru. Družinski umor je velikokrat posledica dolgotrajnih konfliktov oz. je posledica fizičnega ali psihičnega nasilja znotraj družine. Osnovna naloga policije je odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Najdene in zavarovane sledi v predkazenskem postopku morajo pripeljati do tako visoke verjetosti, da je določena oseba storila kaznivo dejanje, da je zoper njo mogoče vložiti obtožbo. Zelo pomembna faza znotraj kazenskega postopka je dokazni postopek. Vpliv policije na kazenski postopek se je v zadnjih letih povečal. V empiričnem delu diplomskega dela je na resničnem, pravnomočno zaključenem primeru na Okrožnem sodišču v Ljubljani predstavljena celotna analiza kazensko-preiskovalne zadeve (od zbranih prvih obvestil na kraju do izreka sodbe).
Keywords: umori, preiskovanje, predkazenski postopek, kazenski postopek, analiza primera, diplomske naloge
Published: 20.03.2013; Views: 1897; Downloads: 272
.pdf Full text (7,90 MB)

10.
Kriminalistični in pravni vidik primera Balkanski bojevnik
Dragan Jerković, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Najobsežnejša kriminalistična preiskava s področja mednarodnega tihotapljenja drog v zgodovini samostojne Slovenije, ki je v javnosti sprva pustila vtis o učinkovitem delu policije, tožilstva in sodnih organov pri preiskovanju organiziranega kriminala, nato pa zamajala zaupanje v pravno državo s sodnim epilogom, še vedno buri duhove in sproža ugibanja o domnevno storjenih procesnih napakah ter upravičenosti odločitev prvostopenjskega sodišča. Sedemnajst slovenskih državljanov je bilo soočenih z obtožbami skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije o domnevno storjenih kaznivih dejanjih nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in orožjem, vodenjem slovenskega dela večje mednarodne hudodelske združbe ter soudeležbah v njej. Dokazi so bili zbrani predvsem z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, ki veljajo za najbolj intenzivne posege policije v ustavno zagotovljene pravice do zasebnosti. V diplomski nalogi smo pojasnili temeljne zahteve kazensko-procesnega prava, pomembne za dokazni postopek v zadevi Balkanski bojevnik, ter potek pridobivanja dokazov slovenskih in tujih varnostnih organov. Osrednji zaplet se pojavi ob pojmu utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, dokaznem standardu, ki je neizogiben element stopnje dokazovanja v primeru odredb za izvedbo določenih prikritih preiskovalnih ukrepov. Začetna faza kriminalistične preiskave je bila v zadevi Balkanski bojevnik odločilna za zakonito in dosledno nadaljevanje operativnih kriminalističnih dejanj. Utemeljeni razlogi za sum so skorajda najvišji dokazni standard in se nahajajo tik pred tistimi za izrek sodbe, zato je zahteva po odredbi za izvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov neutemeljena, zlasti ko gre za pomanjkanje ali negotovost zbranih informacij in podatkov o domnevnem storilcu in kaznivem dejanju. Po pravilu izločanja dokazov, kot t. i. plodov zastrupljenega drevesa, se na podlagi prvotne nezakonito izdane odredbe ali več odredb izloči ves dokazni material, pridobljen v predkazenskem postopku, sodni proces pa se praviloma konča z oprostilno sodbo. Tovrsten primer je navajanje problematike v zvezi z izločenimi slovenskimi in srbskimi dokazi.
Keywords: organizirana kriminaliteta, preiskovanje, prikriti preiskovalni ukrepi, dokazi, analiza primera, Balkanski bojevnik, diplomske naloge
Published: 22.01.2015; Views: 920; Downloads: 198
.pdf Full text (246,83 KB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica