| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
UPORABA METODE FMEA PRI OBVLADOVANJU STROŠKOV KAKOVOSTI V POGODBENI PROIZVODNJI FARMACEVTSKE INDUSTRIJE
Žaklina Ilić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Nenehne izboljšave, ki jih narekujejo smernice in standardi, so gonilna sila napredka na vseh področjih delovanja Krke. V svetu se danes pojavlja pozitiven trend pogodbene proizvodnje v farmacevtski industriji z namenom zniževanja stroškov in povečevanja tržnega deleža. Proizvodnjo pri pogodbenem partnerju je potrebno pravilno določiti, se dogovoriti in izvajati nadzor, da bi preprečili nesporazume, ki bi lahko povzročili neustrezno kakovost izvajanja ali izdelka. Skleniti je treba pisno pogodbo o zagotavljanju kakovosti. Obvladovanje kakovosti, kot so ocenjevanje dobaviteljev, obvladovanje prenosa tehnologij, sproščanje izdelkov na trg, obvladovanje sprememb in obvladovanje napak, s tem tudi stroškov kakovosti, so ena od izhodišč zagotavljanja kakovosti med proizvodnima partnerjema. V nalogi je predstavljena uporaba metode FMEA s stroški nekakovosti v procesu Prejema izdelka pogodbenikov. Zagotavlja nam sprotno odkrivanje napak, vrednotenja le teh, ustrezno podlago za ukrepanje in zagotavlja, da neustrezni izdelki ne pridejo do kupca ali končnega uporabnika. Napake, predstavljene v nalogi, so ovrednotene v denarnih vrednostih in prikazane kot stroški nekakovosti. Manjše napake so povzročile največ stroškov nekakovosti, kar 43 %, delež stroškov kritičnih napak je znašal 41, večjih napak pa le 16 %. Največji delež stroškov nekakovosti so predstavljali stroški dodatnega dela (34 %), sledili so stroški prepakiranja in reklamacij (po 30 %) ter stroški zastoja procesa sproščanja (6 %). Z uporabo metode FMEA smo obravnavali napake in stroške kakovosti ter določili stopnje tveganja napak na podlagi faktorja RPN v procesu pogodbene proizvodnje. Tako bi lahko zaključili, da je ustrezno vrednotenje nastalih in potencialnih napak, s pomočjo metode FMEA, pomembno orodje sistema managementa kakovosti.
Keywords: Kakovost, TQM - Management celovite kakovosti, Farmacevtska industrija, Pogodbena proizvodnja, Stroški kakovosti, Metoda FMEA – Analiza možnih napak in njihovih posledic
Published: 09.08.2012; Views: 2579; Downloads: 628
.pdf Full text (1,62 MB)

3.
Opredelitev tveganj posebnega varovalnega ukrepa po metodi FMEA v Psihiatrični bolnišnici Begunje
Jerca Zupan, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: S stališča naslova diplomsko delo obravnava opredelitev tveganj v procesu izvedbe posebnega varovalnega ukrepa (PVU) v Psihiatrični bolnišnici Begunje s ciljem obvladovanja tveganj ter posledično zagotavljanja varne obravnave pacienta ter zagotavljanje varnih delovnih mest za zaposlene, ki ukrep izvajajo. Za opredelitev tveganj je bila izbrana metoda analize možnih napak in njihovih posledic, ki nam nudi možnost sistematičnega proučevanja možnih napak in njihovih posledic. Rezultati so nam dali vpogled v opredeljena in ocenjena tveganja. Z indeksom pomembnosti obstoječega stanja in preseganjem mejne vrednosti smo odkrili napake, ki so slabše obvladovane. Takih napak je bilo kar 39 (pri čemer je povprečni indeks mejne vrednosti presegel vrednost 10,1), le 2 napaki (pri čemer je bil povprečni indeks do mejne pod vrednostjo 10) sta bili zadovoljivo obvladovani. Indeks pomembnosti izboljšanega stanja nam je dal vpogled v uspešnost planiranih aktivnosti za zmanjšanje stopnje tveganj PVU. Po uvedenih ukrepih se je le ta znižal, saj so bile vse možne napake obvladovane, kar 39 se jih je gibalo do mejne vrednosti indeksa 10. Pomembna ugotovitev, ki izhaja iz diplomskega dela, se navezuje na odgovornost vseh zaposlenih (vodstvo in izvajalci), ki na kakršen koli način vplivajo na kakovostno in varno izvedbo PVU, saj posledice največkrat utrpi pacient.
Keywords: kakovost, proces, analiza možnih napak in njihovih posledic (fmea), tveganja, posebni varovalni ukrep
Published: 30.05.2016; Views: 661; Downloads: 137
.pdf Full text (1,59 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica