| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Analiza možnosti uvedbe dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Petra Antolič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Cilj raziskave je analizirati smiselnost investicije na kmetiji, ki se ukvarja z govedorejo, v kmetijo, ki bi se ukvarjala z dopolnilno dejavnostjo predelavo mleka. V ta namen je bil za predelavo mleka razvit simulacijski model. Rezultati ekonomske analize kažejo, da je predelava mleka ekonomsko upravičena (Ke = 1,17). Modelna ocena parametrov finančne smotrnosti investiranja v predelavo mleka je pokazala, da je s finančnega vidika in po 20 letih, ob predvideni 14% letni obrestni meri ter ob predpostavki konstantnega letnega denarnega toka, na obravnavani kmetiji investicija predelave mleka v sire upravičena. Obdobje povratka investicije znaša v tem primeru 12 let. V nadaljevanju naloge smo izvedli anketo, ki je zajemala prepoznavnost območja, kjer se obravnavana kmetija nahaja. Izsledki nam bodo služili kot pomoč pri oblikovanju smernic za morebitno obogatitev ponudbe kmetije s turistično dejavnostjo.
Keywords: investicija, predelava mleka, simulacijski modeli, CBA analiza, anketa
Published: 12.10.2011; Views: 2196; Downloads: 412
.pdf Full text (497,61 KB)

3.
Analiza poslovanja na kmetiji s prirejo mleka
Mihela Polh, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj raziskave je analizirati poslovanje na izbrani kmetiji, ki se ukvarja s prirejo mleka, in nadalje ocena ekonomske upravičenosti prireje mleka v letu 2010. Za oceno ekonomske upravičenosti prireje mleka na kmetiji smo razvili tehnološko-ekonomski simulacijski model s pripadajočimi podmodeli. Za kmetijsko proizvodnjo smo ocenjevali pomembnejše ekonomske parametre, kot so koeficient ekonomičnosti (Ke), lastno ceno (LC), finančni rezultat (FR) in prihodek (SP). Rezultati ekonomske analize prireje mleka kažejo, da je prireja mleka na kmetiji s 22 molznicami ekonomsko neupravičena (Ke = 0,76), kot tudi ekonomska analiza celotne kmetijske proizvodnje kaže, da je ocenjena vrednost finančnega rezultata negativna vrednost (FR = - 4054,40 €).
Keywords: prireja mleka, ekonomika, simulacijsko modeliranje, analiza poslovanja
Published: 27.07.2012; Views: 1669; Downloads: 246
.pdf Full text (1008,06 KB)

4.
Humane mlečne banke
Ana Ćosić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Humane mlečne banke zbirajo, nadzorujejo, obdelujejo, shranjujejo in razdeljujejo darovano mleko. Namenjene so nedonošenčkom in bolnim novorojenčkom, katerih matere nimajo mleka. Namen raziskave je bil ugotoviti osveščenost mater o pomembnosti humanih mlečnih bank. Uporabili smo deskriptivno metodo raziskovanja. Ugotovili smo, da so matere osveščene o pomembnosti humanih mlečnih bank in zato tudi posledično čimprejšnja ustanovitev humane mlečne banke v Sloveniji.
Keywords: humane mlečne banke, prednosti materinega mleka, sestava materinega mleka, analiza materinega mleka, izbrizgavanje in shranjevanje materinega mleka
Published: 25.11.2013; Views: 808; Downloads: 181
.pdf Full text (756,36 KB)

5.
Ekonomika prireje mleka na kmetiji Kovačič
Aleksandra Kovačič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Osnovni cilj diplomske naloge je oceniti parametre ekonomske in finančne prireje mleka na kmetiji. V raziskavi bodo zajeti glavni ocenjevani parametri prireje mleka, skupni stroški, vrednost kmetijske proizvodnje, koeficient ekonomičnosti, lastna cena mleka in finančni rezultat. Proučevana kmetija spada med večje kmetije v Sloveniji, saj celotna kmetija obsega 80 ha površin in vzreja 230 glav govedi. Razvili bomo pripadajoče tehnološko – ekonomske simulacijske pod-modele pridelave kmetijskih pridelkov in prireje mleka, kateri bodo temeljili na metodologiji kalkulacij skupnih stroškov. Pri izračunu rentabilnosti bomo upoštevali vse outpute in inpute (delovne ure, amortizacijo, stroške pridelave krme, veterinarske posege ...) na kmetijskem gospodarstvu. Ker je bil v letu 2009 zgrajen popolnoma novi objekt za prosto rejo krav molznic z robotskim molziščem, se bo z ustrezno metodologijo (t. i. CBA analiza) analiziral in ocenil kapitalski vložek v investicijo ter pripadajoči finančni parametri upravičenosti investicije.
Keywords: prireja mleka, modelne kalkulacije, ekonomska analiza, ocena investicije.
Published: 03.03.2014; Views: 1369; Downloads: 235
.pdf Full text (753,24 KB)

6.
7.
Ekonomska in finančna analiza prireje mleka na analiziranih kmetijah
Dominik Vrtič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen diplomskega dela je bil izdelati ekonomsko in finančno analizo prireje mleka, na dveh kmetijah. Ena kmetija je gradnjo hleva pokrivala z lastnimi sredstvi, druga je za investicijo pridobila tudi nekaj nepovratnih sredstev s strani ARSKTRP. Glavni cilj diplomskega dela je bil, razviti kalkulacijo skupnih stroškov za prirejo mleka. Analiza ekonomike kaže, da je lastna cena mleka na kmetiji A 0,27 €/kg, in koeficient ekonomičnosti 1,13, kar kaže na pozitivno prirejo mleka, na kmetiji B pa je lastna cena mleka 0,34 €/kg in koeficient ekonomičnosti 0,91, kar kaže na negativno proizvodnjo oz. se sama prireja mleka ne izplača. Sama analiza prireje mleka je bila izvedena ob predpostavki odkupne cene mleka 0,29 €/kg. S finančno analizo smo ugotovili, da ob trenutni odkupni ceni mleka, investicija ni upravičena na nobeni od analiziranih kmetiji, saj se sama investicija ne povrne v 20. letih. Finančna analiza s prirejenimi scenariji kaže ugodnejšo empirično sliko.
Keywords: ekonomska in finančna analiza/ proizvodnja mleka/odkupna cena mleka
Published: 30.03.2018; Views: 392; Downloads: 71
.pdf Full text (975,99 KB)

8.
Ekonometrična analiza napovedi odkupnih cen mleka v Sloveniji
Bernarda Marčič, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Obravnavano področje magistrskega dela je analiza odkupne cene mleka v Sloveniji od leta 2008 do konca aprila 2016. Predstavimo tudi del področja pred in po ukinitvi mlečnih kvot ter vpliv kvot na prirejo mleka v Sloveniji. Osnovni cilj naloge je ovrednotiti vpliv spremembe cene svežega mleka na odkupno ceno mleka v Sloveniji. V ta namen smo s pomočjo ekonometrične analize iskali najprimernejši regresijski model, s katerim smo pridobili celovite informacije in potrebne podatke za izračun elastičnosti povpraševanja. Vrednost koeficienta nam pove, da prihaja do neelastične napovedi odkupne cene surovega mleka pri pridelovalcih. To pomeni, da se bo v primeru rasti cene svežega konzumnega mleka na trgu za 1 %, odkupna cena mleka znižala za 0,1 %.
Keywords: ekonometrična analiza, odkupna cena mleka, elastičnost, SPSS
Published: 04.05.2018; Views: 336; Downloads: 55
.pdf Full text (1,29 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica