| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Vzpostavitev in upravljanje sistema kapacitet ter možnost nadaljnje uporabe »odpadnega« materiala pri proizvodnji PVC stavbnega pohištva v podjetju MIK, d. o. o.
Janez Jež, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sem se ukvarjal s problematiko vzpostavitve in upravljanja kapacitet ter z možnostmi nadaljnje uporabe »odpadnega« materiala pri proizvodnji PVC stavbnega pohištva v podjetju MIK, d. o. o. Upravljanje »odpadnega« materiala za podjetje ni optimalno, saj ga prodajajo dvema koncesionarjema, ki ta material predelujeta ter ga prodajata proizvajalcem PVC profilov po bistveno višji ceni, kot ga odkupujeta. Namen magistrske naloge je bil, da preučim možnosti za nadaljnjo uporabo oziroma predelavo »odpadnega« materiala. Po analizi ter po pogovoru z vodstvom podjetja sem se odločil, da je za podjetje najbolj sprejemljiva možnost mletja »odpadnega« materiala v obstoječih proizvodnih prostorih ter lastna prodaja zmletega »odpadnega« materiala proizvajalcem PVC profilov. Na podlagi te odločitve sem poiskal najprimernejšega in najugodnejšega ponudnika strojev za mletje »odpadnega« materiala. Glede na tehnične podatke stroja pa sem naredil izračun potrebne kapacitete, koristne kapacitete delovnih mest in ritma tehnološkega procesa. Za celotno investicijo sem naredil tudi ekonomsko analizo. Ocenil sem prihodke in odhodke ter analiziral upravičenost naložbe za dobo 15 let. S statističnega vidika ocenjevanja investicij bi bila naložba sprejemljiva in upravičena. Predlagana rešitev glede predelave »odpadnega« materiala je za podjetje vsekakor smiselna, kljub temu da je investicija visoka ter da se povrne šele po 8,9 leta. Vsekakor pa bi investicija v stroj za predelavo »odpadnega« materiala podjetju prinesla dodaten vir zaslužka in povečanje dobička.
Keywords: upravljanje kapacitet, vzpostavitev proizvodnega sistema, predelava »odpadnega« materiala, menedžment proizvodnje, ekonomska analiza
Published: 05.11.2015; Views: 747; Downloads: 59
.pdf Full text (3,54 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica