| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
OPTIMIZACIJA DELOVNEGA PROCESA S POSTAVITVIJO VALJČNEGA TRANSPORTERJA
Gregor Auer, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen problem razmeščanja delovnih mest in opreme (layout). Optimalna razmestitev delovnih mest bo v proizvodnem sistemu izboljšala tok predmetov dela, tok informacij in energije. Proces pretvorbe bomo najučinkoviteje izvedli s postavitvijo valjčne proge. Tako bomo zmanjšali čas transportiranja materiala med delovnimi mesti, dosegli pa tekoč prehod obdelovancev z minimalnimi čakalnimi časi med operacijami. Za uspešno in humano izvedbo dela moramo imeti ergonomsko oblikovano delovno mesto, na katerem so obremenitve in obremenjenosti človeka znotraj dovoljenih meja
Keywords: snemanje časa, analiza dela, razmestitev (LAYOUT), Just in Time (JIT), pretočni časi, materialni tok, ozko grlo, slika delovnega dne (SDD), metoda trenutnih opažanj (MTO).
Published: 23.05.2012; Views: 2423; Downloads: 295
.pdf Full text (4,26 MB)

7.
RAČUNALNIŠKO PODPRTA IZDELAVA ČASOVNIH NORMATIVOV
Sandi Kešpret, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Čas postaja oz. je že eden od glavnih akterjev v proizvodnji. Podjetja težijo k čim boljši učinkovitosti, produktivnosti, racionalizaciji... Ena od možnosti za optimizacijo oz. racionalizacijo je analiza časa. Le z dobrim poznavanjem časovnih vrednosti v proizvodnji lahko pridemo do želenih ciljev. Diplomska naloga nam poda določena teoretična znanja računalniškega določanja časovnih normativov, predvsem na področju sistemov vnaprej določenih časov. Vključuje tudi predstavitev najsodobnejše programske opreme, ki se trenutno nahaja na tržišču. Danes bi bilo brez računalniških paketov, določanje časovnih normativov zelo dolgotrajno. V diplomi so prikazane določene prednosti posameznega programskega paketa, ki nam pomagajo pri izbiri ustrezne opreme.
Keywords: WF, MTM, REFA, časovni normativi, analiza časa
Published: 15.11.2012; Views: 1457; Downloads: 346
.pdf Full text (2,32 MB)

8.
Postavitev sistema določanja časovnih norm v podjetju Plastika Maks Medved
Sanja Medved, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V vseh proizvodnjah se borijo s časom, zato vsa podjetja želijo čim boljšo učinkovitost, produktivnost, racionalizacijo,…Posledično se vse več podjetij nagiba k analizi časa, ker se ta zavedajo, da z dobrim poznanjem časovnih vrednosti lahko pridemo do želenih ciljev. Moje diplomsko delo prikazuje postavitev sistema določanja časovnih norm v podjetju Plastika Maks Medved. Poudarek diplomske naloge je v določanju časovnih norm in primerjava rezultatov s sedanjimi predvidevanji podjetja in izmerjenimi rezultati po metodi REFA, predstavljene pa so tudi druge metode določanja časovnih norm v podjetju. Projektna naloga se uporablja izključno za podjetje Plastika Maks Medved s.p.
Keywords: metoda REFA, časovno normiranje, analiza časa
Published: 16.10.2013; Views: 1465; Downloads: 191
.pdf Full text (481,46 KB)

9.
IZBOLJŠANJE INFORMACIJSKE PODPORE NABAVNIH PROCESOV V DRUŽBI AERODROM LJUBLJANA, D.O.O.
Armin Ferjan, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo vsebuje teoretični in empirični del. V teoretičnem delu so opredeljeni osnovni pojmi poslovnih procesov, nabave v podjetjih in informacijske podpore nabavnim procesom. Opravljena je raziskava na primeru nabavnih procesov v družbi Aerodrom Ljubljana, d.o.o. Analizirani sta preteklo in trenutno stanje ter med seboj primerjani. Zastavljeno je bilo raziskovalno vprašanje in hipoteze, odgovori na te sledijo po raziskovalnem delu. Empirični del je razdeljen na tri sklope. Prvi temelji na analizi procesov v nabavi, ponazorjenih v programu Aris Express in razdeljenih na dejavnosti. Tem so pripisani vhodi in izhodi v proces. Z analizo SWOT so prikazane prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti, ki jih nov sistem lahko prinese. V drugem sklopu je analizirano časovno trajanje posameznih dejavnosti v nabavnem procesu. Med seboj so primerjani časi pred izboljšavami in po njih. Opisane so spremembe izboljšave in naštete morebitne nove. Potrjena je zastavljena hipoteza. V tretjem sklopu so analizirani podatki, dobljeni s pomočjo ankete, v kateri so sodelovali udeleženci v procesu nabave. Predstavljen je njihov odnos do nabavnega procesa z vpeljanim informacijskim sistemom. Podatki so analizirani z deskriptivno metodo in s statistično metodo Anova. Sledi odgovor na raziskovalno vprašanje. V zaključku diplomskega dela so zajeti rezultati in predstavljeni predlogi ter rešitve za nadaljevanje izboljšav informacijske podpore, ki bi pripomogli h krajšim in k preglednejšim procesom v družbi Aerodrom Ljubljana, d.o.o.
Keywords: nabavni proces, workflow, analiza SWOT, prenova poslovnega procesa, merjenje časa v procesu
Published: 21.12.2015; Views: 602; Downloads: 88
.pdf Full text (2,97 MB)

10.
6D INFORMACIJSKI MODEL GRADBENEGA OBJEKTA PODJETJA HALDER D.O.O. V HOČAH
Dražen Vincek, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu bomo obravnavali 6D informacijski model objekta, ki temelji na sodobnem pristopu informacijskega modeliranja gradbenih objektov (engl. Building Information Modeling; BIM), ki daje lastniku informacije za upravljanje in vzdrževanje objekta v predvideni življenjski dobi. Obratovanje in vzdrževanje objekta je peta od šestih faz v življenjskem ciklu gradbenega projekta. Začne se po izdaji uporabnega dovoljenja in primopredaje objekta lastniku. Faza obratovanja in vzdrževanja predstavlja najdaljše obdobje gradbenega projekta in njeno trajanje, kot tudi ohranjanje stalne funkcionalnosti objekta, je zelo odvisno od rednega vzdrževanja objekta. V teoretičnem delu bomo na splošno opisali vrste vzdrževalnih del in jih v praktičnem delu predstavili na realnem objektu. Izdelali bomo popis elementov objekta ter vgrajenih inštalacij in opreme, za katere je predvideno vzdrževanje v življenjski dobi objekta. Od proizvajalcev bomo pridobili tehnične specifikacije vgrajene opreme in inštalacij ter na tej osnovi določili potrebne intervale in višino stroškov za izvedbo vzdrževalnih del. Predmet obravnave v aplikativnem delu magistrskega dela je gradbeni objekt, ki se uporablja za potrebe lastnika podjetja Halder d. o. o., in je funkcionalno razdeljen na trgovino s skladiščem in na pisarniške prostore. Cilj magistrskega dela je izdelati 6D informacijski model objekta oziroma servisno knjižico za gradbeni objekt v lastništvu podjetja Halder d. o. o. z vsemi predpisanimi ukrepi vzdrževanja in oceno stroškov predvidenih vzdrževalnih del od začetka uporabe do zaključka projektirane življenjske dobe objekta.
Keywords: upravljanje objektov, vzdrževanje objektov, informacijski model gradbenega objekta, analiza časa, analiza stroškov
Published: 14.07.2016; Views: 809; Downloads: 144
.pdf Full text (2,89 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica