| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3782
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Optimizacija zalog v podjetju mikro + polo
Anže Osterveršnik Črešnar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja se srečujejo s zalogami. Oblikovanje zalog je povezano z negotovostjo pojavov, ki lahko v prihodnosti vplivajo na poslovanje podjetja in zmožnost zagotavljanja ponudbe svojim odjemalcem, ali ugodnimi finančnimi rezultati, ki nastanejo pri nabavi ali proizvodnji večjih količin. Poznamo pa še druge vzroke. Namen dela diplomskega projekta je spoznati zaloge, stroške, ki jih povzročajo in metode s katerimi jih obvladujemo. Zaloge lahko predstavljajo velik del sredstev podjetij, prav tako pa je v njih vezan znaten delež kapitala. Zaloge povzročajo stroške, ki pa jih želimo za uspešno poslovanje minimizirati, ne da bi negativno vplivali na poslovne procese. V ta namen poznamo različne matematične modele obvladovanje stroškov zalog. Modeli obvladovanja zalog temeljijo na specifičnih pogojih in predpostavkah, ki jih moramo upoštevati, kadar s pomočjo teh modelov sprejemamo poslovne odločitve. Z uporabo modelov optimizacije zalog lahko stroške zalog bistveno znižamo. Samo nižanje stroškov zalog pa ni edini dejavnik uspešnega upravljanja zalog. Upoštevati moramo tudi zmogljivosti naših poslovnih partnerjev, dobre poslovne odnose in zadovoljne uporabnike.
Keywords: optimizacija zalog, analiza ABC, vrste zalog, stroški zalog, upravljanje zalog
Published in DKUM: 11.07.2024; Views: 10; Downloads: 1
.pdf Full text (1,02 MB)

2.
Tržni potencial filtra za mikroplastiko pri pralnih in sušilnih strojih
Žiga Volk, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Pri pranju perila se zaradi mehanske obdelave perila med postopkom sproščajo velike količine vlaken, ki nato iztekajo v odtoke in naprej v reke in oceane. Ena izmed možnih rešitev so filtri za mikroplastiko, ki so trenutno precej redki in dragi. V nalogi sem raziskoval, kateri stroji so primerni za namestitev takšnih filtrov ter primerjal različne filtre, ki so trenutno že na trgu. Nato sem izvedel še raziskavo trga ter preveril navade uporabnikov, ob tem sem poiskal še potrebno znanje in informacije o mikroplastiki. Opazil sem da, je iz vidika strojev na trgu ter trend razvoja, potencial filtra velik, čeprav fizični uporabniki, vsaj dokler cena filtra ne bo bolj dostopna, ne kažejo večjega zanimanja
Keywords: analiza trga, filter mikroplastike, sušilci perila, pralni stroji
Published in DKUM: 09.07.2024; Views: 44; Downloads: 2
.pdf Full text (1,54 MB)

3.
Numerična analiza elektronskega vezja za električno kolo
Marko Tkaučič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Izvedene so bile simulacije testa elektronskega vezja, ki je namenjeno za električno kolo. Elektronsko ploščo za električno kolo smo testirali s pomočjo igel, ki vsebujejo vzmet. Te igle pritiskajo na ploščo in z tem testiramo obremenitev in deformacije plošče. To smo simulirali z pomočjo programa SolidWorks z uporabo metode končnih elementov. Nato smo izračunali lastne frekvence elektronske plošče in te frekvence primerjali z frekvencami vibriranja samega kolesa, ki smo jih pridobili s pomočjo eksperimentov iz literature. Rezultati simulacij so potrdili ustreznost elektronske plošče za vgradnjo v kolo.
Keywords: modeliranje, analiza napetosti, analiza deformacij, frekvence, vibracije
Published in DKUM: 09.07.2024; Views: 41; Downloads: 1
.pdf Full text (2,46 MB)

4.
Analiza učinka spremembe strategije namenskega skladiščenja TSE : diplomsko delo
Amer Kehonjić, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Notranja logistika in strategija namenskega skladiščenja predstavljata ključno vlogo pri uspešnem delovanju podjetja. Uporaba strategije namenskega skladiščenja lahko doprinese številne prednosti pri poslovanju podjetja, kot sta boljša organiziranost in preglednost blaga. Namen diplomskega dela je analizirati pretočno zmogljivost spremembe lokacije transportno skladiščnih enot (v nadaljevanju: TSE) po uvedbi strategije namenskega skladiščenja v primerjavi z obstoječo strategijo naključnega skladiščenja TSE v izbranem logističnem podjetju. Rezultati logistične analize kažejo pozitivne učinke, saj smo bili učinkovitejši pri komisioniranju delovnega naloga in smo s tem povečali produktivnost dela v izbranem skladišču.
Keywords: notranja logistika, transportno skladiščne enote, komisioniranje, skladiščne strategije, namenska strategija skladiščenja, analiza učinkovitosti
Published in DKUM: 05.07.2024; Views: 38; Downloads: 4
.pdf Full text (3,88 MB)

5.
Načrtovanje procesa sušenja in pakiranja v podjetju proizvodnje umetnih mas : magistrsko delo
Urška Škorc, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena prenova procesa sušenja in pakiranja v proizvodnji umetnih mas. Trenutni proces je zaradi nepotrebnih korakov in ročnega dela neučinkovit. Predlagamo avtomatizirano rešitev, ki vključuje dva avtonomna mobilna robota (v nadaljevanju: AMR), valjčni transporter, strojno ovijalko in pnevmatski aplikator. Predstavili smo podrobno analizo obstoječa procesa sušenja in pakiranja izdelkov iz umetnih mas, opisali predlagano avtomatizirano rešitev, ocenili njene prednosti in stroške ter predstavili načrt prenove procesa sušenja in pakiranja danih izdelkov. Cilj avtomatizacije je izboljšati natančnost procesa sušenja, zmanjšati izmet materiala, skrajšati časovne izgube in znižati stroške dela. Pričakujemo, da bo avtomatizacija povečala produktivnost, zmanjšala odpadke, izboljšala varnost delavcev in znižala stroške. AMR vozička bosta prevzela oskrbo proizvodnje s pomožnim materialom, prevoz transportno skladiščne enote (v nadaljevanju: TSE) na valjčni transporter in uskladiščenje TSE. Valjčni transporter bo TSE transportiral skozi sušilne prostore, s čimer se bo izločila potreba po ročnem delu. Strojna ovijalka bo omogočila učinkovito avtomatsko pakiranje TSE, medtem ko bo pnevmatski aplikator natančno in zanesljivo etiketiral TSE. Magistrsko delo ponuja vpogled v prenovo proizvodnih procesov v proizvodnji z uporabo sodobnih rešitev avtomatizacije procesov v intralogistiki.
Keywords: intralogistika, sušenje in pakiranje izdelkov, načrtovanje tehnološkega procesa, analiza učinkovitosti
Published in DKUM: 05.07.2024; Views: 50; Downloads: 0
.pdf Full text (4,28 MB)

6.
Trdnostna analiza in konstrukcijske izboljšave pravokotnih vinskih posod
Patrik Šavli, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu analiziramo in izvajamo trdnostne analize na družini pravokotnih vinskih posod s pomočjo programa SolidWorks. Za družino posod najprej izdelamo parametrični model, čemur sledijo prve trdnostne simulacije ter zajemanje realne geometrije primera posode s pomočjo tehnologije 3D skeniranja, kar lahko uporabimo za validacijo rezultatov dobljenih v omenjenih simulacijah. Tokom simuliranja bomo namenili največji poudarek zmanjšanju debelin komponent posode ter tipu postavitve ojačitev na dnu posode. Izboljšave, ki jih bomo uspeli narediti, bodo dale vpogled v to, kje in kaj točno bi lahko pri celotni družini posod izboljšali ter s tem zmanjšali proizvodne stroške.
Keywords: Pravokotne vinske posode, metoda končnih elementov, trdnostna analiza, računalniške simulacije, 3D skeniranje, validacija
Published in DKUM: 20.06.2024; Views: 78; Downloads: 11
.pdf Full text (4,51 MB)

7.
Obvladovanje finančnih tveganj s pomočjo orodij finančne analize v izbranem podjetju
Goran Projkov, 2024, master's thesis

Abstract: Današnje moderno gospodarsko in finančno okolje predstavljata zelo dinamično in nepredvidljivo »bojno polje«, na katerem mnoga podjetja izgubijo svoj položaj in boj. Današnji trg je zelo nestabilen in nepredvidljiv, konkurenca zelo velika, tržne razmere so negotove, poslovanje pa postaja precej tvegano. V takšnem času je zato zelo pomembno, da podjetja poskrbijo, uravnotežijo in utrdijo svoj finančni položaj in stanje na trgu. Tega sicer podjetja lahko dosežejo le s pomočjo in z uporabo ustrezne finančne analize, oz. s pomočjo orodij, ki jih le ta ponudi. Sodobna gospodarska znanost je razvila takšno finančno analizo, ki vsebuje veliko modelov, tehnik in metod, ki nam lahko pomagajo pri ugotavljanju različnih nepredvidljivih in za podjetja škodljivih dogodkov. Uporaba različnih orodij finančne analize nam omogoča poiskati odgovore na pomembna vprašanja v podjetju, kot so vprašanja, povezana s finančnim zdravjem in finančno stisko oz. krizo finančnega tveganja, optimalno strukturo kapitala itd. Prav tako predstavljajo pomemben segment sodobnega gospodarstva in poslovanja tudi finančna tveganja. Njihovo obvladovanje in upravljanje pa danes zahteva veliko preučevanj in analize, za katera podjetja posebej namenijo in porabijo dodatne vire. Ta proces pa ni enostaven in je del temeljito izvedene finančne analize, oz. njihovi napovedovalni moči. Globalni gospodarski in finančni krizi sta obvladovanje finančnih tveganj postavili v središče pozornosti akademske in strokovne javnosti. Obvladovanje finančnih tveganj je danes za podjetja, ki skrbijo za ustreznost svoje finančne strukture, usodnega pomena, kajti od tega so odvisne prihodnje strateške, poslovne in operativne odločitve in posledično doseganja zastavljenih ciljev. Magistrsko delo obravnava uporabnost orodij finančne analize za obvladovanje finančnih tveganj in napovedovanje finančne stiske v izbranem podjetju. S pomočjo finančnih kazalnikov smo analizirali in preučevali poslovanje izbrane družbe v dveh različnih kriznih obdobjih.
Keywords: obvladovanje finančnih tveganj, finančna kriza, finančna analiza, finančni kazalniki, globalna gospodarska kriza
Published in DKUM: 18.06.2024; Views: 129; Downloads: 26
.pdf Full text (1,95 MB)

8.
Primerjalna analiza uspešnosti javnih lekarniških zavodov v Sloveniji pred in po epidemiji covid-19
Sanja Kladnik, 2024, master's thesis

Abstract: Merjenje uspešnosti je pomembno pri ugotavljanju delovanja podjetja. V magistrskem delu se osredotočimo na primerjavo vseh javnih lekarniških zavodov v Republiki Sloveniji pred in po epidemiji COVID-19. Predstavimo delovanje javnih zavodov na splošno in natančneje javnih lekarniških zavodov. Podrobneje opredelimo značilnosti njihovega delovanja, pravno ureditev, nadzor in financiranje. V teoretičnem delu opišemo institucionalni okvir računovodskega poročanja, kjer predstavimo pravne podlage in računovodsko poročanje. Pregledamo finančnoračunovodske kazalnike, ki so namenjeni presoji uspešnosti poslovanja. Sledi empirična analiza, kjer primerjamo uspešnost javnih lekarniških zavodov v obdobjih 2017–2019, pred epidemijo, ter 2020–2021, po epidemiji. Osredotočimo se na kazalnike, ki jih opredeljujejo slovenski in tuji avtorji ter PSR 8, ki se opira na SRS. S pregledom tujih raziskav primerjamo rezultate naše analize. Ugotovimo, da letna poročila razkrivajo dovolj podatkov za izračun finančnoračunovodskih kazalnikov. Kljub nestabilnim razmeram, v našem primeru epidemije COVID-19, so javni lekarniški zavodi poslovali bolj uspešno glede na preteklo obdobje pred epidemijo.
Keywords: Analiza uspešnosti, javni lekarniški zavodi, finančno računovodski kazalniki, epidemija COVID-19.
Published in DKUM: 18.06.2024; Views: 118; Downloads: 8
.pdf Full text (15,21 MB)

9.
Analiza ocenjevalnih centrov v Sloveniji
Nikolina Vukadinović, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Glavni namen diplomskega dela je analizirati obstoječe ocenjevalne centre v Sloveniji. Diplomsko delo smo razdelili na dva dela. V prvem, teoretičnem delu so opredeljeni pojmi, sestavni deli in osnovni koncepti ocenjevalnih centrov, predstavljene so temeljne kategorije in pristopi k ocenjevanju ter njihov vpliv na organizacijsko učinkovitost. V drugem, praktičnem delu je opravljena analiza ocenjevalnih centrov v Sloveniji. Analizirali smo trenutno stanje ocenjevalnih centrov v Sloveniji, kjer smo opisali ponudbo storitev in metode za delo s kadri, ki jih ponujajo posamezni ocenjevalni centri. S pomočjo kazalnikov na spletu, kot sta Google PageRank in SimilarWeb, smo pridobili podatke o priljubljenosti spletnih strani ocenjevalnih centrov glede na algoritme Googla, zunanje povezave, globalni in državni rang, trajanje obiska na spletni strani, število ogledanih strani in stopnjo odboja. Na AJPES-u smo pridobili podatke o prihodkih in dobičku. Analiza ocenjevalnih centrov v Sloveniji razkriva, da večina ponuja storitve iskanja kadrov, psihološka testiranja in HR rešitve, medtem ko so druge storitve manj prisotne. Glede spletnih ocen je Competo, d. o. o. izstopal z oceno 3/10 Google PageRank in 1327 zunanjimi povezavami, Kompetenca, d. o. o. pa je imela najdaljše trajanje obiska na spletni strani (3:55 min) in najnižjo stopnjo odboja (44,20 %). Ugotovljeno je bilo, da je podjetje Competo, d. o. o., v letih 2022 in 2023 ustvarilo najvišji prihodek in dobiček.
Keywords: Ocenjevalni centri, analiza, metode, raznolikost
Published in DKUM: 17.06.2024; Views: 69; Downloads: 3
.pdf Full text (1019,22 KB)

10.
Analiza procesa uvajanja novozaposlenih v podjetju aviat d. o. o.
Petra Janežič, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opravili analizo sistema uvajanja novozaposlenih v podjetju AVIAT d.o.o., ki je proizvodno podjetje na področju radiofrekvenčnih povezav. Ker so za delo v podjetju potrebna izredno specifična znanja, je dober sistem uvajanja kritičen in pomemben. Z opravljeno analizo smo preverili, ali je vzpostavljen sistem uvajanja v podjetju uspešen in dobro pripravljen, kaj so njegove prednosti, slabosti, tveganja in kje so priložnosti za izboljšave. V nalogi smo teoretično raziskali področje uvajanja, mentorstva, posledice dobrega oziroma slabega uvajanja in poiskali primere dobrih praks na trgu. Preko prejetih rezultatov smo ugotovili, da je sistem uvajanja v podjetju dobro pripravljen in so novozaposleni z njim v večini zadovoljni. Kot priložnost za izboljšavo vidimo dodatno izobraževanje vodij in zaposlenih o različnih načinih prenosa znanja novozaposlenim ter določanje ciljev, ki bodo bolj specifični, merljivi, dosegljivi, pomembni in časovno omejeni. Kot izziv uvajanja novozaposlenih na delovnem mestu predlagamo dopolnitev dokumenta s splošnimi informacijami o podjetju, s predstavitvijo oddelkov in produktov podjetja.
Keywords: uvajanje zaposlenih, SWOT analiza, novozaposleni
Published in DKUM: 12.06.2024; Views: 59; Downloads: 8
.pdf Full text (2,46 MB)

Search done in 7.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica