| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3671
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Konstruiranje strojnega primeža z uporabo cae in optimizacije topologije ter simulacijski preizkus delovanja
Filip Ljevar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil skozi proučevanje pomanjkljivosti obstoječih patentnih rešitev zasnovati inovativen 5-osni strojni primež. Ob upoštevanju načel razvoja odprte strojne opreme, kot dela svobodne znanosti, je transparentno in temeljito predstavljena izvirna rešitev s poudarkom na prednapetosti in dvojnem vpenjanju gibljive čeljusti primeža. Opravljena je bila statična analiza konstrukcije in optimizacija topologije. Ugotovljeno je bilo, da težave z dvigom čeljusti niso bile v celoti odpravljene, zato so predstavljene možnosti za nadaljnje izboljšave. Predstavljen je načrt nadaljnjih korakov, da bi lahko konstrukcija prešla v prosto javno uporabo.
Keywords: 5-osni strojni primež, odprta strojna oprema, optimizacija topologije, statična analiza
Published in DKUM: 22.09.2023; Views: 26; Downloads: 5
.pdf Full text (3,94 MB)

2.
Interpretacija odločitev nevronske mreže z metodo lime
Kristijan Dajčman, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu interpretiramo odločitve globokih nevronskih mrež za analizo sentimenta slovenskih in angleških besedil z metodo LIME. Nevronske mreže veljajo za črne škatle, saj je težko pojasniti njihove odločitve s samimi utežmi, kar predstavlja težave pri posvojitvi takšnih modelov v situacijah, kjer je pomembna transparentnost in zanesljivost odločitev. Problem črnih škatel lahko rešimo z metodami interpretiranja, kot je LIME, ki pojasni odločitev črne škatle z lokalnim nadomestkom. V tem delu interpretiramo napovedi treh nevronskih mrež z metodo LIME in poskušamo na podlagi interpretacij razložiti delovanje nevronskih mrež.
Keywords: LIME, razložljiva umetna inteligenca, nevronska mreža, analiza sentimenta
Published in DKUM: 21.09.2023; Views: 26; Downloads: 2
.pdf Full text (2,88 MB)

3.
Primerjava samospevov skladateljic Clare Josephine Wieck Schumann in Fanny Cäcilie Hensel Mendelssohn : magistrsko delo
Katica Zemljak, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu z naslovom Primerjava samospevov skladateljic Clare Wieck Schumann in Fanny Cäcilie Hensel Mendelssohn je največ pozornosti namenjene skladateljicama Clari Schumann, ženi Roberta Schumanna, in Fanny Mendelssohn, sestri Felixa Mendelssohna Bartholdyja, ki sta bili v času romantike precej zapostavljeni. Poleg primerjave skladanja samospevov sta del magistrskega dela tudi raziskava in analiza njunega življenja ter skupnih srečanj. V magistrskem delu je prikazan kompozicijsko-teoretski in idejni pomen dveh pomembnejših skladateljic na območju Nemčije v času romantike, ki žal v tistem času nista bili tako v ospredju kot drugi skladatelji iz 19. stoletja. Ob podrobni harmonski analizi je mogoče izpostaviti različne načine dojemanja in razumevanja izbranega teksta za samospev ter notranje občutke, ki jih lahko prepoznamo s harmonsko analizo posameznih del obeh skladateljic. Metodološko je magistrsko delo sestavljeno iz dveh med seboj dopolnjujočih se načel: iskanja arhivskih virov o življenju in načinih skladanja Clare Josephine Wieck Schumann in Fanny Cäcilie Hensel Mendelssohn ter iskanja arhivskih virov notnih zbirk samospevov obeh skladateljic za harmonsko oziroma kompozicijsko primerjavo in analizo.
Keywords: Clara Josephine Wieck Schumann, Fanny Cäcilie Hensel Mendelssohn, samospevi, analiza
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 16; Downloads: 1
.pdf Full text (13,37 MB)

4.
Tehnično-ekonomska analiza upravičenosti investicije v prenovo intralogistike z avtonomnimi mobilnimi roboti
Mitja Podhostnik, 2023, master's thesis

Abstract: Današnje nadvse dinamično proizvodno okolje zahteva prilagodljive in učinkovito oblikovane intralogistične procese, česar se v podjetju Geberit proizvodnja d.o.o. dobro zavedajo. V podjetju Geberit proizvodnja d.o.o. proces oskrbe montažnih linij rešujejo s pomočjo vlačilcev, t. i. "milk-run" vlačilcev. Ker z obstoječim načinom oskrbe montažnih linij ne dosegajo želene učinkovitosti, so se v podjetju odločili, da proces oskrbe montažnih linij avtomatizirajo. V ta namen smo v podjetju analizirali trenutno stanje intralogističnih procesov in s postopkom sinteze združili bistvena spoznanja v predloge učinkovitejših rešitev. Na podlagi študije obstoječega stanja na realnem primeru ugotavljamo, da obstoječi način oskrbe montažnih linij ni učinkovit. Z logistično študijo smo dokazali, da uporaba avtonomnih mobilnih robotov za namen oskrbe montažnih linij v podjetju Geberit proizvodnja d.o.o. prinaša višjo produktivnost oddelka logistike.
Keywords: intralogistika, prenova notranjega transporta, avtomatsko vodena vozila AGV, avtonomni mobilni roboti AMR, logistična in ekonomska analiza.
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 30; Downloads: 0
.pdf Full text (5,70 MB)

5.
6.
Osnove organske analize : skripta
Sebastijan Kovačič, 2023, other educational material

Keywords: analizna kemija, organske snovi, organska analiza, učbeniki
Published in DKUM: 19.09.2023; Views: 59; Downloads: 6
.pdf Full text (6,05 MB)

7.
Tehnike za zagotavljanje veljavnosti in zanesljivosti podatkov v marketinških raziskavah in analiza podatkov v marketingu
Borut Milfelner, 2023

Abstract: Znanstvena monografija »Tehnike za zagotavljanje veljavnosti in zanesljivosti podatkov v marketinških raziskavah in analiza podatkov v marketingu« se osredotoča na zbiranje informacij za marketinške namene v organizacijah in zagovarja znanstveni pristop pri merjenju marketinških konceptov. Utemeljuje znanstvene principe kvantitativnega merjenja v marketingu za zagotavljanje natančnih in zanesljivih podatkov ter metode za analizo podatkov v marketingu. Obravnavane so tudi napredne tehnike analiziranja podatkov, kot so modeliranje strukturnih enačb, s katerimi merimo vplive latentnih spremenljivk, ki lahko so v vlogi odvisne, kot tudi neodvisne spremenljivke. Monografija vsebuje sedem poglavij, ki obsegajo razumevanje informacijskega sistema v marketingu, tržne naravnanosti, teorije merjenja v marketingu, veljavnosti in zanesljivosti merilnih lestvic, metode za preverjanje povezav med parametričnimi in neparametričnimi spremenljivkami ter modeliranje strukturnih enačb.
Keywords: veljavnost merjenja, zanesljivost merjenja, faktorska analiza, analiza podatkov v marketingu, modeliranje strukturnih enačb
Published in DKUM: 18.09.2023; Views: 28; Downloads: 17
.pdf Full text (7,29 MB)
This document has many files! More...

8.
Optimizacija postopka superkritične ekstrakcije sladkega pelina ( artemisia annua l.) s programom design expert
Karin Bajde, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Sladki pelin ( Artemisia annua L.) je zdravilna rastlina, ki vsebuje antimalarik artemizinin. Po strukturi je seskviterpenoidni lakton, točen mehanizem delovanja artemizinina še ni raziskan. Cilj diplomskega dela je po eksperimentalnem načrtu programa Design Expert pro 13 izvesti superkritično ekstrakcijo s CO2 in ultrazvočno ekstrakcijo, kjer kot topilo uporabimo etanol. Pridobljenim ekstraktom smo nato določili antioksidativne lastnosti z metodo DPPH in z LC-MS/MS določili vsebnost artemizinina. Glede na dobljene rezultate smo obe ekstrakcijski metodi optimizirali in rezultate statistično obdelali. Ugotovili smo, da so izkoristki višji pri višji temperaturi, srednje visokih tlakih in daljšem času ekstrakcije. Pri obeh ekstrakcijah imata opazovana parametra pomemben vpliv in sta medsebojno odvisna. Pri ultrazvočni ekstrakciji smo najvišje vrednosti za antioksidativno aktivnost dosegli pri temperaturi med 42 in 50 ⁰C ter času med 10 in 30 min. S superkritično ekstrakcijo pa smo maksimum dosegli pri temperaturi 40 ⁰C in tlakih med 250 in 300 bar. Vsebnost artemizinina je bila pri ultrazvočni ekstrakciji najvišja pri temperaturi 40 ⁰C in času med 3 in 25 min. Najvišje vsebnosti artemizinina pri superkritični ekstrakciji pa so bile dosežene pri temperaturi med 40 in 45 ⁰C ter tlakih med 200 in 300 bar.
Keywords: sladki pelin, sejalna analiza, antioksidanti, artemizinin, eksperimentalni načrt, konvencionalne ekstrakcijske metode
Published in DKUM: 14.09.2023; Views: 46; Downloads: 0
.pdf Full text (2,07 MB)

9.
Vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika (Echinacea purpurea)
Katja Fingušt, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika. Želeli smo pridobiti stabilne ekstrakte ter izolirati čim višje vsebnosti polifenolov in polisaharidov. Najprej smo izvedli sejalno analizo, s katero smo določili mediansko zrno, najpogosteje zastopano zrno in koeficient zrnatosti, ter ugotovili, da je bila zrnatost neenakomerna. V laboratoriju smo izvajali vročo in hladno maceracijo ter ultrazvočno ekstrakcijo. Uporabljali smo pet različnih topil: destilirano vodo, absolutni etanol ter mešanice etanol:voda (70:30), etanol:voda (50:50) ter etil acetat:voda (70:30). Ko smo izvedli vse ekstrakcije, smo pričeli z analiznim delom, kjer smo s spektrofotometričnimi metodami določili vsebnosti totalnih fenolov in proantocianidinov ter antioksidativno aktivnost ekstraktov in ugotovili, da je imel ekstrakt, pridobljen z vročo maceracijo in topilom etanol:voda (70:30), najvišji izkoristek, najvišjo vsebnost totalnih fenolov in najvišjo antioksidativno aktivnost. Najnižji izkoristek pa je imel ekstrakt, ki smo ga pridobili z ultrazvočno ekstrakcijo, kjer smo kot topilo uporabili absolutni etanol. Prav tako je imel ta ekstrakt tudi najnižjo vsebnost totalnih fenolov in proantocianidinov. Večinoma so ekstrakti pokazali visoke vsebnosti fenolnih spojin. Etanolni ekstrakti so pokazali višje vsebnosti fenolnih spojin, prisotnost vode pa je povečala ekstrakcijo proantocianidinov, kar je potrdilo naši hipotezi. Kot predvidevano smo najvišje izkoristke dobili pri vroči maceraciji. Kasneje smo izvedli mikroenkapsulacijo in pridobljenim formulatom določili antioksidativno delovanje ter ugotovili, da je bila učinkovitost precej nizka.
Keywords: ameriški slamnik, ekstrakcija, totalni fenoli, antioksidanti, proantocianidini, sejalna analiza
Published in DKUM: 14.09.2023; Views: 43; Downloads: 0
.pdf Full text (2,30 MB)

10.
Aktualne teoretične in praktične dileme objektivnega pogoja kaznivosti v kazenskem pravu : magistrsko delo
Staša Kos, 2023, master's thesis

Abstract: Objektivni pogoj kaznivosti je v sodobni kazenskopravni teoriji opredeljen kot posebna predpostavka kaznivosti dejanja, ki je zunaj dometa elementov splošnega pojma kaznivega dejanja. Je okoliščina, ki je v neposredni zvezi z dejanjem, vendar ni del neprava, ki ga zajema bit kaznivega dejanja. Objektivni pogoj kaznivosti torej ni del biti kaznivega dejanja v okviru elementov večstopenjskega splošnega pojma kaznivega dejanja, pomeni pa materialno predpostavko kaznivosti, saj kaznivo dejanje nastane šele z njegovo izpolnitvijo. Za objektivni pogoj učbeniki kazenskega prava radi poudarjajo, da je še posebej zunaj koncepta krivde ter ne zahteva in ne prenese krivdnega odnosa storilca. Obstajajo pa nekateri kazenskopravni teoretiki, ki se s svojimi stališči skušajo izogniti očitkom nasprotovanja objektivnega pogoja kaznivosti načelu krivdne odgovornosti, pri čemer pa se zgodi, da zapadejo v notranja protislovja. Kazenskopravna teorija razlikuje med dvema temeljnima kategorijama objektivnega pogoja kaznivosti, pravim in nepravim (navideznim). Objektivni pogoji kaznivosti zapletajo razumevanje in še posebej pravosodno rabo inkriminacij, v katerih se zaradi takih ali drugačnih zakonodajalčevih kriminalitetnopolitičnih ciljev pojavijo. Objektivni pogoj kaznivosti je zagotovo ena bolj spornih akademsko obravnavanih tem v kazenskem pravu ravno zaradi nasprotovanja načelu subjektivne ali krivdne odgovornosti. Posebne probleme pa povzroča tudi vprašanje glede možnosti in kaznivosti poskusa kaznivega dejanja, v katerem je vsebovan objektivni pogoj kaznivosti, ter vprašanje glede možnosti udeležbe pri kaznivem dejanju, v katerem je vsebovan objektivni pogoj kaznivosti. Prav tako se lahko pojavi problem glede časa storitve kaznivega dejanja, ki vsebuje objektivni pogoj kaznivosti, zlasti dogmatično zapleteno postane, kadar je objektivni pogoj kaznivosti vsebovan v trajajočem kaznivem dejanju. Objektivni pogoj kaznivosti v splošnem delu slovenskega Kazenskega zakonika sploh ni definiran, pojavlja se le pri inkriminaciji posameznih kaznivih dejanjih v posebnem delu, zato je potrebna analiza vsakega konkretnega člena posebej, da bomo lahko ugotovili, ali neko kaznivo dejanje vsebuje institut objektivnega pogoja kaznivosti ali ne.
Keywords: objektivni pogoj kaznivosti, pravi, nepravi, odnos načela krivdne odgovornosti in objektivnega pogoja kaznivosti, elementi splošnega pojma kaznivega dejanja, načelo zakonitosti, kompleksna analiza norme, poskus, udeležba, zastaranje, sodna praksa
Published in DKUM: 08.09.2023; Views: 43; Downloads: 9
.pdf Full text (765,00 KB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica