| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UČNI MODUL ZA KVADRATURNO AMPLITUDNO MODULACIJO
Primož Petrovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se bomo ukvarjali z modulacijo signalov v telekomunikacijskih sistemih. Poznamo več vrst modulacij, ki se uporabljajo za določeno namene: fazna, amplitudna, frekvenčna modulacija in kombinacija teh parametrov. Modulacije uporabljamo za prilagoditev koristnega signala različnim prenosnim signalom. Poleg tega modulacije omogočajo zmanjševanje šuma in interference, izbiro prenosnih kanalov na istem prenosnem mediju, multipleksiranje in povečanje zmogljivosti naprav. Digitalne modulacije se od zveznih razlikujejo le v tem, da so modulacijska stanja diskretna. Modulacijska stanja se medsebojno razlikujejo v amplitudi, frekvenci, fazi, času ali kombinaciji teh parametrov. Opisali bomo kvadraturno-amplitudno modulacijo (QAM), ki je bila razvita zaradi skupne uporabe ASK in PSK v enem moduliranem signalu. Z uporabo obeh je možna bolj učinkovita komunikacija. To pomeni, da je možno prenašati več bitov na simbol po prenosnih signalih. Ker je QAM-modulacija zelo kompleksna za implementacijo v vezju, jo bomo implementirali kot QPSK-modulacijo, kar je enako kot 4-QAM.
Keywords: modulacijski sistem, demodulacijski sistem, QAM, frekvenca, faza, amplituda, prenos signalov
Published: 30.11.2012; Views: 1036; Downloads: 146
.pdf Full text (1,65 MB)

2.
VREDNOTENJE RAČUNALNIŠKO-PODPRTIH POSTOPKOV ZA ROBUSTNO IN NEINVAZIVNO MERJENJE MIŠIČNE UTRUJENOSTI
Jernej Plankelj, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Površinski elektromiogram (EMG) omogoča neinvazivno in skoraj nemoteče merjenje mišične utrujenosti. S tem odpira nove možnosti v implementaciji sodobnih vmesnikov mišice-stroj in njihovi uporabi v zabavni industriji, medicini dela, urjenju športnikov ter rehabilitaciji. V diplomskem delu smo primerjali različne postopke računalniško podprtega vrednotenja mišične utrujenosti iz signalov EMG. V ta namen smo preučili zvezo med srednjo usmerjeno vrednostjo zajetih signalov EMG, izmerjeno mišično silo in aktivacijskim signalom mišice, ocenjenim na podlagi dekompozicije signalov EMG na prispevke posameznih motoričnih enot. Preučili smo tako vpliv dolžine okna za izračun srednje usmerjene vrednosti kot tudi vpliv števila kanalov signalov EMG. Slednje smo s poljem 64 elektrod posneli med izometrično skrčitvijo mišice abductor pollicis brevis pri osmih zdravih preiskovancih. Rezultati kažejo, da uporaba predolgega okna in le enega kanala ne omogoča natančne analize mišične utrujenosti.
Keywords: vmesniki mišice-stroj, mišična utrujenost, elektromiogram, amplituda, mišična sila, aktivacijski signal mišice, srednje usmerjena vrednost
Published: 06.11.2015; Views: 415; Downloads: 102
.pdf Full text (2,47 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica