| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 77
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Konstruiranje stroja za rezanje odpadnega aluminija : diplomsko delo
Alen Lovrenčič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Z namenom lažjega transporta in kasnejše reciklaže aluminijastih profilov na želene dimenzije je bila v zaključnem delu skonstruirana sekalna naprava z nazivno silo 1 MN. Konstrukcija je narejena po že obstoječi sekalni napravi s pritisno silo 1,84 MN. Pritisno silo zagotavlja hidravlični valj proizvajalca Rexroth, ki smo ga izbrali na zahtevo naročnika. Ob glavnem hidravličnem valju je bilo prav tako potrebno izbrati ustrezna manjša hidravlična valja, s katerima zagotavljamo kontinuirano gibanje profilov skozi sekalno napravo. Ustrezno dimenzioniranje novega stroja smo dosegli s poenostavljeno trdnostno analizo nosilne konstrukcije. Nosilna konstrukcija sestavlja vse navpične in prečne komponente na katere ima hidravlični valj vpliv pri svojem delovanju. Deli konstrukcije so med seboj vijačeni, zato so bili v simulaciji vključeni vijaki z ustreznim prednapetjem. Na podlagi meje tečenja in ustreznega varnostnega faktorja smo trdnostno kontrolirali togost konstrukcije, kjer največja izračunana napetost v kritičnih točkah ni presegla dopustne napetosti.
Keywords: konstruiranje, rezalni stroj, odpadni aluminij, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 316; Downloads: 42
.pdf Full text (6,77 MB)

2.
Konstruiranje dvognezdnega orodja za tlačni liv aluminija : diplomsko delo
Nik Skok, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu je predstavljen proces konstruiranja orodja za tlačno litje aluminija na osnovi dobljenih 3D modelov. Na kratko je predstavljeno podjetje Orodjarstvo Gorjak d.o.o., v sklopu katerega opravljam nalogo, nato je predstavljen postopek litja in zgradba orodja za tlačno litje. S pomočjo funkcijske analize orodja in preprostih inženirskih preračunov se zmodelira dolivni sistem, ki je osnova za nadaljnje konstruiranje orodja. Predstavljen je proces razvoja dolivnega sistema, v zaključku pa se pregleda končano orodje kot celota in pokomentira izbrane konstrukcijske rešitve.
Keywords: konstruiranje, aluminij, tlačno litje, modeliranje, dolivek
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 284; Downloads: 20
.pdf Full text (3,81 MB)

3.
Komercialna kurkuma kot inhibitor korozijskih procesov : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Eva Patik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Korozija predstavlja enega izmed pomembnih globalnih problemov. Z uporabo korozijskih inhibitorjev lahko upočasnimo raztapljanje kovinskih materialov v agresivnih medijih, in sicer so najbolj zaželeni zeleni inhibitorji, saj nimajo negativnih vplivov na okolje. Glavna komponenta kurkume je kurkumin, ki zaradi antioksidativnih lastnosti sodi med potencialne zelene inhibitorje korozijskih procesov. Namen diplomskega dela je ugotoviti, ali kurkuma zagotavlja učinkovito protikorozijsko zaščito v 3,5-odstotni raztopini NaCl in kako je ta odvisna od koncentracije dodanega inhibitorja (komercialne kurkume). Zaščitne prevleke so bile narejene s potopitvijo vzorca aluminijaste pločevine v etanolno ali metanolno raztopino oktadekanojske kisline z dodatkom komercialne kurkume v različnih koncentracijah. V ta namen smo uporabili klasično potenciodinamsko metodo. Na osnovi klasičnih korozijskih parametrov (gostota korozijskega toka in polarizacijska upornost) smo izračunali korozijsko hitrost in inhibicijsko učinkovitost. Za določitev morfologije zaščitnega sloja je bil uporabljen elektronski mikroskop SEM, na osnovi omočitvenega kota pa smo določili, ali je ta samosestavljiva plast hidrofilna ali hidrofobna. Z ATR-FTIR-spektroskopijo smo analizirali sestavo zaščitne prevleke, kar pomeni prisotnost funkcionalnih skupin v nastalem sloju na površini kovinskega vzorca. Prav tako smo s to metodo analizirali tudi samo raztopino, v katero so bili kovinski vzorci potopljeni. Meritve kontaktnega kota dokazujejo, da imajo tako pripravljene samosestavljive prevleke hidrofobne lastnosti, katerih vrednosti inhibicijske učinkovitosti presegajo vrednost 80 %.
Keywords: korozija, aluminij, zeleni korozijski inhibitor, kurkuma, potenciodinamska metoda
Published in DKUM: 11.09.2023; Views: 298; Downloads: 70
.pdf Full text (2,99 MB)

4.
Optimizacija aluminijastega ekstrudiranega profila bolniškega kanala : magistrsko delo
Jožef Števanec, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je prikazano konstruiranje univerzalnega aluminijastega ekstrudiranega profila bolniškega kanala, ki bi v primeru potrebe po večih prekatih omogočal enostavno spajanje profilov med seboj in hitrejšo vgradnjo komponent. Na podlagi pripravljenega konstrukcijskega zahtevnika so bile pripravljene štiri konceptne rešitve. Izbran koncept upošteva zahteve in predloge standarda EN ISO 11179 in EN 755-9 ter omogoča hitrejšo vgradnjo komponent v profil in enostavnejše spajanje večih profilov med seboj. Izbran način spajanja je predstavljen tudi na obliki novega profila šine in profila luči. V zadnjem delu naloge je predstavljena še primerjalna analiza spajanja novega in sedanjega postopka spajanja profilov.
Keywords: ekstrudiranje, profil, aluminij, konstruiranje, optimiranje
Published in DKUM: 03.05.2023; Views: 401; Downloads: 0
.pdf Full text (3,53 MB)

5.
Analiza materialnih tokov aluminija v Sloveniji in njen pomen za doseganje ciljev krožnega gospodarstva
Eva Volmajer, 2022, master's thesis

Abstract: Zaradi pomanjkanja surovin, težav pri dobavi električne energije, geopolitičnih tveganj in volatilnosti cen, se vse bolj kažejo potrebe po drugačnem pristopu do proizvodnje in potrošnje dobrin. V magistrski nalogi tako preučujemo trajnostno gospodarjenje z viri, tako obnovljivimi, kot tudi neobnovljivimi ter gospodarjenje s kritičnimi surovinami. Nizkoogljične tehnologije, globalna digitalizacija poslovanja in prehod na zeleno gospodarstvo bodo po predvidevanjih strokovnjakov zahtevali še več virov, zlasti nekaterih kovinskih materialov. Zaloga neobnovljivih virov, kamor sodijo tudi rude, je končna in če jih bomo želeli ohraniti za prihodnje generacije, bo potrebno z njimi ravnati trajnostno. Pomanjkanje virov pomeni zamujene poslovne priložnosti, še posebej, ko gre za kritične surovine. Kot kritična surovina je bil v letu 2020 prepoznan tudi mineral boksit, iz katerega pridobivamo primarni aluminij. V magistrskem delu smo analizirali materialne tokove aluminija v Sloveniji in zbrali podatke o razpoložljivosti materiala za reciklažo oz. nadaljnjo transformacijo. Ugotavljamo, da je reciklaža aluminija bolj konkurenčna kot primarna proizvodnja, saj se poraba surovinskih in energijskih virov zmanjšuje z višanjem deleža uporabe recikliranega aluminija, na tak način pa je manjša tudi količina emisij v zrak. Na proizvodnjo aluminija iz sekundarnih virov bi se bilo smiselno usmeriti tudi zaradi rasti cen energentov ter zaostrenih pogojev na trgu zaradi vojne v Ukrajini, saj oboje dodatno vpliva na podražitev primarne proizvodnje aluminija in njegovega uvoza. Aluminij z reciklažo ne izgubi svojih lastnosti, zato ga je mogoče neomejeno reciklirati, kar se odraža tudi v nižjih stroških proizvodnje aluminija. Ker se z recikliranjem aluminij vrača neposredno v gospodarstvo, se zmanjšuje tudi uvozna odvisnost gospodarstva. Menimo, da v Sloveniji obstaja ekonomsko sprejemljiv potencial za proizvodnjo aluminija iz sekundarnih virov, saj je potrošnja višja od proizvodnje, prav tako pa uvoz aluminija in aluminijevih izdelkov iz leta v leto naraščata.
Keywords: surovine, aluminij, trajnostno poslovanje, reciklaža, analiza materialnih tokov
Published in DKUM: 27.10.2022; Views: 556; Downloads: 74
.pdf Full text (1,16 MB)

6.
Razvoj geometrije kovaškega orodja z uporabo računalniških simulacij za namen kovanja odkovkov iz aluminija : magistrsko delo
Jani Vehovar, 2022, master's thesis

Abstract: Zaključno delo obravnava razvoj geometrije kovaškega orodja za namen kovanja osnove blažilnika. V njem je prikazan postopek določitve robnih pogojev. Velik poudarek je na primerjavi rezultatov numerične simulacije z realnim stanjem na odkovku. Primerjava je bila izvedena s pomočjo 3D optičnega branja, makrostrukturne analize in meritve hitrosti vijačne preše.
Keywords: Kovanje, metoda končnih elementov, simulacija, kovaško orodje, aluminij, aluminijiva zlitina, vijačna preša, meritev hitrosti
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 564; Downloads: 77
.pdf Full text (3,65 MB)

7.
3D skeniranje in vzvratno inženirstvo aluminijastega odkovka : magistrsko delo
Jernej Fakin, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se nanaša na vzvratno inženirstvo aluminijastega odkovka z namenom pridobitve volumskega 3D modela, ki bo služil kot osnova za razvoj tehnologije proizvodnega procesa. Zajema teoretične osnove in praktičen prikaz procesa vzvratnega inženirstva z izbrano strojno in programsko opremo. V zaključku naloga poda primerjavo med artiklom, odkovanim z novonastalo tehnologijo, in prvotnim artiklom, uporabljenim za vzvratno inženirstvo.
Keywords: 3D skeniranje, vzvratno inženirstvo, kovanje, aluminij, Geomagic
Published in DKUM: 23.09.2022; Views: 561; Downloads: 0
.pdf Full text (4,84 MB)

8.
Izvedba pametnih inštalacij GIRA za stanovanjske stavbe in njihova primerjava z običajnimi inštalacijami : diplomsko delo
Denis Punčoh, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Pametne inštalacije v stanovanjskih hišah so inštalacije, v katerih posamezni elementi delujejo na električni pogon, so upravljani neposredno ročno ali pa daljinsko preko centralno vodenega sistema. To nam omogoča večji nadzor, večjo udobnost, varnost, možnost oddaljenega nadzora in možnost izvajanja vodenja učinkovite rabe energije. S sistemom, kot so pametne inštalacije, lahko opravljamo različne funkcije v stanovanjskem ali gospodarskem objektu. Vse te funkcije pa se upravljajo preko pametnih stikal ali z napravami, ki imajo dostop do internetne povezave. V nadaljevanju te naloge bom pisal o prihodnosti informatizacije (informatizacija = uvajanje informatike) stanovanjskih stavb, analiziral njeno delovanje in vodenje. Podrobneje bom predstavil elemente, ki so potrebni za izvedbo pametne inštalacije in njeno programiranje. Med drugim v nalogi opisujem uporabo njenih elementov, da dosežemo učinkovito rabo energije in možnosti povezovanja v Smart Grids. Raziskal sem tudi prednosti in slabosti pametnih inštalacij ter cenovne razlike v primerjavi z investicijo v navadne inštalacije.
Keywords: El. električne G3-PLC certifikat neodvisnega testnega laboratorija za platformo pametnih števcev NN nizka napetost PVC polivinilklorid PE ozemljitveni vodnik VN visoka napetost SVN predpis o železniških signalnovarnostnih napravah TP transformatorska postaja R-P razdelivec v pritličju Al aluminij GIRA ime podjetja KNX standard avtomatizacije stanovanj in stavb AC izmenična napetost DC enosmerna napetost IP naslov za internetno omrežje BUS tip kabla Itd in tako dalje ETS orodje za programiranje BIM stanovanjsko informacijsko modeliranje PGD Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja PZI Projekt za izvedbo PID Projekt izvedenih del
Published in DKUM: 26.04.2021; Views: 1339; Downloads: 167
.pdf Full text (7,19 MB)

9.
Konstruiranje avtomatskega regalnega skladiščnega sistema za skladiščenje aluminijastih kolobarjev : diplomsko delo
Marko Capl, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Skladiščenje je zelo pomembno področje pri poslovanju podjetja. V težnji k vedno večji produktivnosti se velikokrat osredotočamo samo na proizvodni del, medtem ko ne upoštevamo dovolj logističnih procesov, ki so prav tako pomembni za nemoten pretok izdelkov in surovin. Podjetje Impol se je zaradi prostorske stiske odločilo za uvedbo avtomatskega konzolnega skladišča za kolobarje aluminijaste folije. S tem se prostorna kapaciteta skladišča poveča na enaki kvadraturi. Pri diplomskem delu smo se osredotočili na izbiro primernega konzolnega skladišča za odlaganje izrazito težkih kolutov aluminijaste folije. Nosilci konzolnega skladišča so bili trdnostno preračunani na upogib, preverila se je tudi ustreznost zvarov. Prav tako je bila izračunana pretočna zmogljivost avtomatskega konzolnega skladišča za kolobarje aluminijaste folije.
Keywords: Impol, d. o. o, aluminij, konzolno skladišče, avtomatsko skladišče
Published in DKUM: 07.05.2020; Views: 1208; Downloads: 137
.pdf Full text (2,83 MB)

10.
Optimizacija čiščenja realne industrijske odpadne vode : diplomsko delo
Primož Vouk, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Vse ostrejši zakonodajni predpisi zahtevajo primerno in učinkovito predobdelavo in čiščenje industrijske odpadne vode. V ta namen je bila izvedena optimizacija čiščenja realne industrijske odpadne vode iz kovinsko predelovalne industrije tako, da je voda po postopku čiščenja primerna za ponovno uporabo v industrijskem procesu in ali vsaj za izpust v javno kanalizacijo. Cilj raziskave je bil iz industrijske odpadne vode odstraniti ione težkih kovin (aluminijeve-Al3+, bakrove-Cu2+ in železove Fe3+ ione). V raziskavi smo vzorcem industrijske odpadne vode analizirali fizikalno-kemijske parametre (temperaturo, pH vrednost, električno prevodnost, neraztopljene snovi, usedljive snovi, motnost, kemijsko potrebo po kisiku-KPK, biokemijsko potrebo po kisiku-BPK5 in koncentracijo Al3+, Cu2+ in Fe3+ ionov). Na vzorcih odpadne vode smo najprej preverili vpliv variiranja pH vrednosti, učinkovitost postopka nanofiltracije in flokulacije, ter na podlagi primerjave rezultatov pred in po čiščenju definirali optimalni postopek čiščenja. Eksperimenti so pokazali, da s postopkom nanofiltracije pri delovnem tlaku 10 bar, tangencialnem pretoku 1,6 L/min in izbrano NF2 membrano ter s predčiščenjem (7-12 µm filter) in variiranjem pH vrednosti s 5M HCl učinkovito odstranimo do 97% ionov Al3+, Cu2+ in Fe3+. Kot učinkovita metoda za čiščenje industrijske odpadne vode se je izkazala tudi flokulacija s flokulacijskim sredstvom CWL40 pri 160 obr/min in s 5 min končnim usedanjem. S postopkom flokulacije smo ione Al3+, Cu2+ in Fe3+ odstranil med 90-98%. Na podlagi rezultatov znižanja vrednosti fizikalno-kemijskih parametrov pod MDK za izpust v kanalizacijo, se je kot bolj zanesljiv proces čiščenja realne industrijske odpadne vode izkazal postopek nanofiltracije, s predčiščenjem in variiranjem pH vrednosti.
Keywords: industrijska odpadna voda, nanofiltracija, variiranje pH vrednosti, flokulacija, ioni težkih kovin, aluminij, baker, železo
Published in DKUM: 13.09.2018; Views: 2399; Downloads: 220
.pdf Full text (3,31 MB)

Search done in 1.98 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica