| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv terapije z živalmi na anksioznost pri otrocih
Nicole Zrim, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Terapija z živalmi je lahko potencialno učinkovit pristop, ki izboljša otrokovo duševno zdravje ter hkrati prispeva k lajšanju simptomov anksiozne motnje. Namen zaključnega dela je na podlagi pregleda literature ugotoviti vpliv terapije z živalmi na anksioznost pri otrocih. Metode: Za namen izdelave zaključnega dela smo izvedli pregled literature v različnih podatkovnih bazah in uporabili deskriptivno metodo dela. Literaturo smo pregledali in analizirali ter določili nivoje dokazov izbranih člankov. Potek iskanja smo prikazali z PRISMA diagramom. Izvedli smo analizo in sintezo zbranih podatkov. Pri tem smo uporabili sintezno tabelo. Rezultati: Ugotovili smo, da terapija z živalmi vpliva na izboljšanje duševnega zdravja otrok ter lajšanju simptomov in občutkov anksioznosti. Ta oblika terapije lahko otrokom z anksioznostjo zagotavlja občutek varnosti in povezanosti, omogoča osredotočenost na trenutek ter preusmeritev pozornosti stran od skrbi, hkrati pa vzpostavlja mirno okolje za izražanje čustev. Razprava in zaključek: Terapija z živalmi ne le učinkovito zmanjšuje simptome anksioznosti pri otrocih, temveč ponuja obetaven pristop skupaj s tradicionalnimi metodami zdravljenja. Njena integracija v terapevtske programe v različnih okoljih lahko obogati obstoječe metode zdravljenja in prispeva k boljšemu duševnemu zdravju otrok in hkrati poudarja pomen holističnega pristopa v skrbi za dobrobit posameznika.
Keywords: živali, alternativne metode zdravljenja, duševno zdravje otrok, tesnoba
Published in DKUM: 25.10.2023; Views: 294; Downloads: 73
.pdf Full text (1,07 MB)

2.
3.
Pelvična bolečina - kakovost življenja žensk z dismenorejo
Tamara Lukman, 2013, bachelor thesis/paper

Abstract: Teoretična izhodišča: Pelvična bolečina je zelo razširjen in resen zdravstveni problem žensk. Bolečina, ki je posledica patološkega dogajanja v telesu ali pa je vezana na menstrualni ciklus, lahko drastično vpliva na kakovost družinskega, socialnega in poklicnega življenja žensk. Pristop k ginekološki pacientki mora biti tako holističen in individualen, saj posegamo v njen najbolj intimen prostor. Kljub vsem metodam zdravljenja dismenoreje s strani uradne medicine, pa se vedno več žensk odloča za alternativne oblike zdravljenja, ki se nemalokrat izkažejo za uspešnejše in učinkovitejše. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti pelvično bolečino in dismenorejo ter ugotoviti, ali bolečina med menstruacijo vpliva na kakovost življenja žensk. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Izvedli smo raziskavo med 104 ženskami, ki so se odzvale povabilu in rešile anketni vprašalnik objavljen na spletu. Anketni vprašalnik je bil anonimen, vseboval je 23 vprašanj. Rezultate smo analizirali in sistematično uredili s pomočjo računalniških programov Microsoft Word in Microsoft Excel. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da določeni dejavniki, kot je stres, lahko vplivajo na nastanek ali poslabšanje epizod dismenoreje. Bolečine, ki se večinoma pojavljajo prvi in drugi dan menstruacije, spremljajo še težave kot so driska, slabost, bruhanje in psihična razdražljivost. Povprečna ocena bolečine, v dneh, ko je bolečina najmočnejša je bila 6,3 po VAS lestvici. Ženske nasvete glede lajšanja bolečin iščejo predvsem na spletu in pri prijateljicah, ki imajo podobne težave. Najpogostejše alternativne metode lajšanja bolečin med menstruacijo so topli obkladki, telovadba in masaža. Pri uporabi protibolečinskih sredstev prevladujejo Naprosin, Lekadol in Nalgesin. Bolečine ob menstruaciji lahko ženskam povzročajo določene težave pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti. Sklep: Dismenoreja po rezultatih ankete ne slabša kvalitete življenja. Kljub temu, pa v dneh, ko so bolečine najmočnejše, le te lahko ovirajo ženske pri opravljanju določenih vsakodnevnih obveznosti. Prav je, da ženska, ki trpi za dismenorejo obišče svojega ginekologa, da ta pravi čas odkrije morebitne organske vzroke bolečin in prepreči napredovanje bolezni, ki lahko vodi v neplodnost.
Keywords: pelvična bolečina, dismenoreja, kakovost življenja, medicinska sestra, alternativne metode zdravljenja bolečin.
Published in DKUM: 06.01.2014; Views: 3062; Downloads: 267
.pdf Full text (861,89 KB)

4.
Šamanizem, samozdravljenje in medicinska sestra
Manja Ljubec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Lastno zdravje je tista dobrina, ki se je ljudje zavemo šele takrat, ko ga izgubimo. Za ozdravitev smo pripravljeni poslušati uradno medicino in se vzporedno zatekati tudi k drugim oblikam zdravljenja z željo, da si povrnemo zdravje. Odločitev za konvencionalno, uradno medicino, ali nekonvencionalno, alternativno medicino, je izbira pacienta, ki se ne počuti dobro. Odnos uradne medicine do alternativnih oblik zdravljenja je v glavnem odklonilen, čeprav pacienti radi sprejemajo tudi drugačne oblike zdravljenja. Medicinsko sestro razumemo kot del uradne medicine, kot vezni člen med zdravnikom in pacientom, hkrati pa tudi kot mater, žensko, uporabnico uradne in alternativne medicine. Metodologija raziskovanja: V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo dela s strukturiranim anketnim vprašalnikom. Pridobljene podatke smo obdelali z računalniškim programom Excel in Word ter jih prikazali v obliki grafov. Želeli smo ugotoviti poznavanje in uporabo alternativnih oblik zdravljenja ter dileme medicinske sestre, predstavnice uradne medicine ter uporabnice zdravilstva in njenih metod. Rezultati raziskave: Ugotovili smo, da medicinske sestre pomagajo pacientom tudi z zdravilskimi metodami in sredstvi, vendar v manjši meri, kot bi si to želele. Želijo si večjo povezanost med uradno in alternativno medicino. V veliki meri dobro poznajo metode in sredstva alternativne medicine. Sklep: Medicinske sestre za zdravje pacienta uporabljajo metode in sredstva uradne in alternativne medicine. Prizadevati si moramo za poglobljeno sodelovanje med obema vejama medicine in dovoliti uporabljati tiste metode in sredstva alternativne medicine, ki so se izkazale pri povrnitvi in ohranjanju zdravja pacienta.
Keywords: medicinska sestra, uradna medicina, alternativna medicina, alternativne oblike zdravljenja, samozdravljenje, metode samozdravljenja, šamanstvo.
Published in DKUM: 19.10.2011; Views: 3401; Downloads: 335
.pdf Full text (838,66 KB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica