| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 71
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
ALKOHOL IN NJEGOV VPLIV PRI NASTANKU PROMETNIH NESREČ
Amir Osmanagić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen alkohol in njegov vpliv pri prometnih nesrečah. Odnos med človekom in alkoholom v veliki meri določa okolje, ki s svojim vrednostnim sistemom vpliva na sprejemljivost pitja. Najpomembnejši del okolja je družina, kjer si izoblikujemo svoj odnos do alkohola. Ljudje, ki izhajajo iz družine, kjer je eden ali več članov odvisnih od alkohola imajo glede na podatke iz različnih raziskav od dva do šestkrat več možnosti, da bodo imeli težave z alkoholom. Raziskave so pokazale, da je med tistimi, ki so začeli piti bolj zgodaj večja verjetnost, da bodo postali odvisni od alkohola in tudi v večjem odstotku povzročitelji ali žrtve nesreč.
Keywords: alkohol, promet, prometna nesreča, statistika
Published: 24.03.2009; Views: 2912; Downloads: 546
.pdf Full text (972,50 KB)

7.
MLADOSTNIK V PROMETU
Nela Golc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Na začetku diplomskega dela je opredeljen mladostnik, njegove razvojne naloge ter tvegano vedenje mladih. Na njegov razvoj vpliva tako telesni kot čustveni razvoj, razvoj psiholoških potreb, psihosocialni razvoj in razvoj identitete. Sicer si posameznik identiteto oblikuje celo življenje, vendar je proces v mladostništvu najbolj intenziven in morda tudi najusodnejši. Ker si dandanes več ne znamo predstavljati življenja brez prometa, sem v diplomskem delu opredelila značilnosti otroka oziroma mladostnika v prometu, kajti za uspešno vključevanje v promet, je potreben tako motorični kot spoznavni in moralni razvoj. Otroci oziroma mladostniki pa so lahko v prometu udeleženi v različnih položajih, lahko so potniki, pešci, kolesarji in tudi vozniki. Kot vsi drugi udeleženci v prometu so tudi oni dolžni upoštevati vse prometne predpise in se po njih tudi ravnati. Vendar prihaja do kršitve teh predpisov in posledično temu do prometnih nesreč. Glede na medije imamo vtis, da so velikokrat v prometnih nesrečah udeleženi ravno mladostniki. Statistike nam kažejo, da relativno velikokrat izgubijo življenje prav mladi. V nalogi je posebej opisan mladi voznik, kajti mladostniki kot mladi vozniki so bolj izpostavljeni nesrečam, ravno zaradi neizkušenosti, velikokrat je prisoten tudi alkohol in neprilagojena hitrost vožnje. Tudi številke to potrjujejo, saj mladi vozniki povzročijo 23% vseh prometnih nesreč. Moramo pa se zavedati tudi tega, da so mladi vozniki motornih vozil najštevilčnejša skupina udeležencev v prometu in da sedaj zakon tudi že dopušča mladim vožnjo motornega vozila pred dopolnjeno starostjo 18 let in s tem nabiranje izkušenj v prometu, vse to pa le pod nadzorom spremljevalca.
Keywords: mladostnik, mladi voznik, prometne nesreče, alkohol, hitrost
Published: 01.06.2009; Views: 3213; Downloads: 454
.pdf Full text (528,99 KB)

8.
9.
Bolnik z alkoholno jetrno cirozo
Sebastjan Šturbej, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema, ki smo jo obravnavali v diplomskem delu, je alkoholna jetrna ciroza ter številni zapleti, ki jih ta bolezen prinaša. V prvem, teoretičnem delu diplomskega dela smo opisali vzroke in dejavnike tveganja za nastanek jetrne ciroze, njeno prevalenco v Sloveniji, klinično sliko, diagnosticiranje in zdravljenje ter številne zaplete, ki jih povzroča. Opisali smo tudi zdravstveno nego bolnika z jetrno cirozo ter zdravstveno vzgojo alkoholika. V okviru življenjskih aktivnosti smo izpostavili najpogostejše probleme, na katere mora biti medicinska sestra pozorna, in naredili načrt zdravstvene nege. Raziskavo smo izvedli na Oddelku za bolezni prebavil Splošne bolnišnice Celje s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vseboval 19 vprašanj. Anketirali smo 35 bolnikov z alkoholno jetrno cirozo, ki so bili hospitalizirani na tem oddelku od aprila do oktobra 2008. Vsi anketirani so imeli možnost zavrnitve sodelovanja pri raziskavi. Rezultati, ki smo jih dobili z raziskavo, kažejo, da so se prvi znaki jetrne ciroze pri več kot polovici anketiranih bolnikov pojavili po 16 letih rednega pitja alkoholnih pijač. Dve tretjini anketiranih je navedlo vpliv družbe kot najpogostejši vzrok za začetek prekomernega pitja alkoholnih pijač. Najpogosteje zaužita pijača je bila vino (45,71 %). Raziskava je pokazala, da imajo bolniki zraven alkoholne jetrne ciroze tudi druge kronične nenalezljive bolezni, kot so povišan krvni tlak, povišan holesterol in trigliceride, slabe prehranjevalne navade in odklonilen odnos do športno rekreativne dejavnosti.
Keywords: alkohol, prekomerno pitje, alkoholna jetrna ciroza, bolnik, zdravstvena nega.
Published: 15.07.2009; Views: 3178; Downloads: 663
.pdf Full text (690,53 KB)

10.
ANALIZA VPLIVA ALKOHOLA NA VARNOST V CESTNEM PROMETU NA OBMOČJU PU CELJE
Ksenija Perc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena analiza vpliva alkohola na varnost v cestnem prometu na območju Policijske uprave Celje. Obdelana je analiza prometnih nesreč, ki so posledica uživanja alkohola za obdobje petih let 2003, 2004, 2005, 2006, 2007. Vožnja pod vplivom alkohola je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nezgode in vpliva tudi na težo poškodbe v prometni nezgodi. Na koncu so predstavljeni predlogi za izboljšanje stanja prometne varnosti na obravnavanem območju ter predlogi za zmanjšanje vožnje pod vplivom alkohol.
Keywords: varnost v cestnem prometu, alkohol, prometne nesreče, statistika
Published: 18.12.2009; Views: 3697; Downloads: 425
.pdf Full text (1,77 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica