| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 217
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Algoritmi za računanje egipčanskih ulomkov
Monia Žuran, 2022, master's thesis

Abstract: Egipčani so ulomke izražali kot vsote med seboj različnih, pozitivnih enotskih ulomkov. Takšne ulomke danes imenujemo egipčanski ulomki. V magistrskem delu obravnavamo algoritme za računanje egipčanskih ulomkov, ki temeljijo na aproksimacijah, na dvojiškem sistemu, na verižnih ulomkih, na metodi majhnih števcev in na obratni požrešni metodi. V prvem delu spoznamo številske sisteme, ki so jih poznali v starodavnem Egiptu, definiramo egipčanski ulomek ter spoznamo osnove algoritmov. V drugem delu posamezne algoritme opišemo in predstavimo na primerih. Izbran algoritem udejanjimo v programskem jeziku C++.
Keywords: Enotski ulomek, Egipčanski ulomek, Algoritem, Požrešna metoda, Dvojiška metoda, Verižni ulomek, Obratna požrešna metoda.
Published in DKUM: 12.07.2022; Views: 64; Downloads: 7
.pdf Full text (525,82 KB)

2.
Optimizacija parametrov regulatorja z genetskim algoritmom : magistrsko delo
Kristijan Medved, 2022, master's thesis

Abstract: V procesu izdelave magistrskega dela smo sprogramirali zvezni genetski algoritem, ki smo ga uporabili za optimizacijo parametrov PID regulatorja. Za preizkus delovanja algoritma smo replicirali industrijski proces regulacije izhodnega tlaka dveh zaporedno vezanih tlačnih posod in nelinearnega člena. V ta namen smo izdelali sistem vodenja s programom TIA Portal, za oddaljen dostop do procesa pa smo uporabili program KEPServerEX. Procesne odzive smo zajeli pred in po optimizaciji ter ugotovili, da je s predstavljenim optimizacijskim algoritmom mogoče optimizirati parametre PID regulatorja, ne da bi prekinili delovanje procesa.
Keywords: genetski algoritem, optimizacija, digitalni dvojček, PID regulator
Published in DKUM: 08.07.2022; Views: 91; Downloads: 27
.pdf Full text (3,33 MB)

3.
Avtomatizacija prečrpavanja in skladiščenja umetne smole Melapret : magistrsko delo
Marko Šnajder, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo bo obravnavalo avtomatizacijo procesa skladiščenja in prečrpavanja tekočine Melapret. V sklopu magistrskega dela bo opisano delovanje celotnega procesa avtomatizacije, vključno s tehnološkimi shemami, načrti ter algoritmom vodenja. Tekočino Melapret je potrebno shranjevati v velikem rezervoarju od koder jo je potrebno prečrpavati v rezervoar in kontejner. Za dovajanje tekočine v veliki rezervoar je potrebno izdelati rešitev, ki bo omogočala dovajanje tekočine iz mobilne cisterne v veliki rezervoar. Celoten sistem mora delovati v avtomatskem režimu, kar pomeni, da bodo v sistemu nameščeni senzorji nivoja, pogoni črpalk, elektromagnetni ventili, končna stikala elektromagnetnih ventilov, krmilnik, zaslon na dotik in ostalo. Izdelan sistem mora omogočati tudi upravljanje in prikazovanje trenutnega stanja procesa preko zaslona na dotik, kar pomeni: (1) prikaz nivojev tekočine v rezervoarjih in kontejnerju, (2) prikaz stanja elektro komponent, (3) možnost upravljanja z gumbi, (4) prikaz napak in alarmov ter ostalo.
Keywords: Tekočina Melapret, rezervoar, avtomatizacija, algoritem vodenja, upravljanje
Published in DKUM: 23.02.2022; Views: 251; Downloads: 0

4.
Primerjava algoritmov za registracijo 3D oblakov točk : diplomsko delo
Aljaž Mohorič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno primerjavi različic iterativnega algoritma najbližje točke in raziskovanju algoritma in njegovih različic. V nadaljevanju bomo predstavili začetke algoritma, njegovo delovanje, pomembne pojme ter delovanje in teoretično ozadje različic algoritma. Prikazali bomo tudi implementacijo štirih različic algoritma, ki so: iterativni algoritem najbližje točke, iterativni algoritem najbližje točke z uporabo normal, nelinearen iterativni algoritem najbližje točke in posplošen iterativni algoritem najbližje točke. Vse različice bomo testirali z različnimi parametri nad različnimi 3D oblaki točk. Rezultati kažejo, da sta algoritem najbližje točke in algoritem najbližje točke z uporabo normal najboljša za splošno uporabo.
Keywords: diplomska dela, algoritem, točke, registracija oblakov točk, 3D oblak točk
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 599; Downloads: 153
.pdf Full text (1,61 MB)

5.
Metoda inverzne kinematike s pomočjo genetskega algoritma : magistrsko delo
Matjaž Petek, 2021, master's thesis

Abstract: Zaključno delo predstavlja dva nova algoritma za reševanje inverzne kinematike mehanizma robotske roke, ki delujeta na podlagi genetskega algoritma. Algoritma sta razvita in delujoča za splošno robotsko roko, ki je grajena iz sklepov in ročic. Glavna motivacija dela je sicer usmerjena v optimizacijo algoritmov za uporabo pri humanoidnih robotskih mehanizmih. Le-ti bi lahko z uporabo algoritmov posnemali človeško nebesedno komunikacijo, tj. kretnje rok, premikanje telesa itd. Algoritem za izračun inverznega kinematičnega modela na podlagi genetskega algoritma s poznavanjem Denevit-Hartenbergovih matrik (IKM-GA-DH) omogoča zanesljivo reševanje inverzne kinematike tudi za redundantne robotske roke, vendar pa za to potrebuje direktni kinematični model za vsak opazovani sklep. Algoritem za izračun inverznega kinematičnega modela na podlagi genetskega algoritma s poznavanjem direktnega kinematičnega modela (IKM-GA-DKM) pa za reševanje inverzne kinematike potrebuje le direktni kinematični model vrha opazovanega mehanizma, vendar pa rezultati pokažejo, da zato ni sposoben reševati redundantnih mehanizmov, ki imajo več redundantnih prostostnih stopenj, enako natančno kot jih lahko algoritem IKM-GA-DH.
Keywords: Inverzna kinematika, Redundantna robotska roka, Genetski algoritem
Published in DKUM: 24.12.2021; Views: 199; Downloads: 38
.pdf Full text (6,25 MB)
This document has many files! More...

6.
Dvo-valovnodolžinsko spektralno razločevanje michelsonovega interferometra za merjenje raztezka : magistrsko delo
Emanuel Nikl Hutinski, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega dva dela, teoretični in praktični del. Opisana je izdelava senzorja za zaznavanje raztezkov na osnovi Michelsonovega interferometra z dvema laserskima diodama. Nadalje so v delu predstavljene tudi simulacije, izbira komponent, uporabljene naprave, rezultati in smernice za razvoj nadaljnjih senzorskih sistemov, baziranih na Michelsonovem interferometru.
Keywords: Optično vlakno, Michelsonov interferometer, laserska dioda, mikrokrmilnik, Goertzelov algoritem, valovna dolžina, procesiranje signalov, LabView, merilni sistem, temperaturna kompenzacija, fotodioda, senzor raztezka
Published in DKUM: 16.12.2021; Views: 294; Downloads: 57
.pdf Full text (4,02 MB)

7.
Algoritem za iskanje binarnih sekvenc z nizko avtokorelacijo : diplomsko delo
Miha Vuk, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo algoritem za iskanje binarnih sekvenc z nizko avtokorelacijo. S tem algoritmom najdemo binarne sekvence najnižjih dokumentiranih avtokorelacijskih nivojev. Omenjeni algoritem se ponuja z učinkovitim delovanjem in enostavno implementacijo. Skozi diplomsko delo opišemo idejo, kakšna je strategija pristopa in zakaj, predpogoje ter delovanje. Predstavimo lastna opažanja in ugotovitve, do katerih smo prišli med razvojem in raziskovanjem ter prikažemo dobljene rezultate.
Keywords: algoritem, binarna sekvenca, avtokorelacija
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 282; Downloads: 43
.pdf Full text (1,04 MB)

8.
Stohastičen algoritem za iskanje kratkih binarnih sekvenc z nizkimi avtokorelacijami : diplomsko delo
Kristijan Bošak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomskega dela raziščemo problem iskanja binarnih zaporedij z nizko avtokorelacijsko funkcijo. V glavnem delu implementiramo stohastičen algoritem LABSsolv. Algoritem pri preiskovanju velikega iskalnega prostora uporablja samoizogibajoči se sprehod in razpršeno tabelo. V eksperimentalnem delu nas zanima število ovrednotenj, ki so potrebna, da dosežemo že znane najboljše vrednosti PSL, ter čas, ki je za to potreben.
Keywords: algoritem, problem LABS, avtokorelacijska funkcija, binarne sekvence, samoizogibajoči se sprehod, razpršena tabela
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 225; Downloads: 16
.pdf Full text (942,64 KB)

9.
Algoritmi zaznavanja trkov v računalniških igrah : diplomsko delo
Timotej Korda Mlakar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo implementirali razne algoritme za zaznavanjetrkov v igrah. Te smo preizkusili in izmerili kako hitro se izvajajo pod ra-znimi pogoji. Ugotovili smo, da je algoritem octree deloval večinoma najbo-lje. Algoritem uniformna mreža je primeren le, če ni problematično zasestiveliko delovnega pomnilnika in imamo enakomerno porazdeljene objekte poprostoru.
Keywords: algoritem, zaznavanje trkov, primerjava, implementa-cija, računalniške igre, realno časovno
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 231; Downloads: 17
.pdf Full text (596,33 KB)

10.
Implementacija inteligentnega agenta za igro lažnivec na osnovi statističnega modela : diplomsko delo
David Mikek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Lažnivec je popularna igra s kartami za dva igralca, ki si med seboj razdelita karte in jih izmenično odlagata na kup. Pri sprejemanju svojih odločitev se odločata glede na število kart v rokah in na kupu ter glede na predvidevanje nasprotnikovih potez. V tem diplomskem delu smo predstavili lastno implementacijo igre, ki vključuje več vrst računalniških agentov, definiranih na osnovi statističnih modelov. Poleg tradicionalnih hevristik igranja smo za njihovo definicijo uporabili tudi genetski algoritem, kjer se uspešnost igranja agentov preverja s turnirjem. Slednjega smo izvedli po principu, da vsak igra z vsakim, in z igranjem agentov proti človeškemu nasprotniku. Rezultati igre med agenti so pokazali, da za igro lažnivec ne obstaja splošno najuspešnejša strategija, ki bi zagotavljala zmago v večini primerov. Rezultati igre proti človeškemu igralcu pa so razkrili ključno slabost statistično podprtih modelov, ki se niso zmožni prilagoditi spremembam v nasprotnikovi strategiji.
Keywords: lažnivec, igra s kartami, genetski algoritem, umetna inteligenca, računalniški agenti
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 240; Downloads: 23
.pdf Full text (1,64 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica