| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 234
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Psevdonaključno vnašanje šuma v Freemanove verižne kode
Luka Lukač, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavljamo metodo za psevdonaključno vnašanje šuma v ravninske geometrijske objekte, opisane z osemsmernimi ali s štirismernimi Freemanovimi verižnimi kodami. Na podlagi definiranih akcij vnašamo šum neposredno v simbole verižnih kod na položajih, izbranih z uporabo enega izmed psevdonaključnih generatorjev števil. Zasnova akcij zagotavlja nespremenljivost topoloških značilnosti geometrijskih objektov. Testiranje metode na naboru raznolikih geometrijskih objektov in ovrednotenje vnesenega šuma z uporabo metrike fraktalne dimenzije potrjujeta uspešnost metode ne glede na značilnosti posameznega geometrijskega objekta.
Keywords: algoritem, psevdonaključni generator, 2D-geometrijski objekt, sprememba oblike, fraktalna dimenzija
Published in DKUM: 11.07.2024; Views: 34; Downloads: 5
.pdf Full text (1,93 MB)

2.
Optimizacija geometrije ladijskega vijaka na tokovno brazdo ladijskega trupa : magistrsko delo
Jure Vobner, 2024, master's thesis

Abstract: Različni ladijski trupi ustvarjajo različne tokovne brazde. S pomočjo računalniške dinamike tekočin je optimirana interakcija ladijskega vijaka in trupa. Za zmanjšanje računskega časa je geometrija lopatice razdeljena na dvodimenzionalne medsebojno sklopljene domene. Robni pogoji znotraj teh domen so pogojeni z osnovno numerično simulacijo interakcije vijaka in trupa. V dvodimenzionalnem prostoru je izvedena optimizacija oblike hidrodinamičnih profilov. Avtonomni vnos geometrijskih modifikacij je zagotovljen s parametričnim modeliranjem. Uspešnost optimizacije je ovrednotena preko integralnih veličin in pripadajočih obratovalnih karakteristik. Uporaba optimizacijskih algoritmov in upoštevanje dejanskih tokovnih razmer pred ladijskim vijakom znatno doprinese k izboljšanju njegove učinkovitosti. Boljši izkoristek ladijskega vijaka pripomore k trajnostnemu razvoju pomorske industrije, saj zniža porabo goriva in pripadajoče emisije toplogrednih plinov.
Keywords: ladijski vijak, računalniška dinamika tekočin, večfazni tok, optimizacijski algoritem, obratovalne karakteristike
Published in DKUM: 28.03.2024; Views: 180; Downloads: 20
.pdf Full text (8,91 MB)

3.
Implementacija algoritma klonske selekcije v Pythonu : diplomsko delo
Andraž Peršon, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je implementirati algoritem, ki pri reševanju problemov uporablja vzore iz narave, podrobneje algoritem klonske selekcije. Celotna raziskava je bila izvedena na podlagi proučevanja spletnih virov. Omenjena sta programski jezik Python in knjižnica NiaPy, ki vključuje številne algoritme po vzorih iz narave. Predstavljene so rešitve, podobne algoritmu klonske selekcije, ki že obstajajo. Razložena sta algoritem klonske selekcije in njegova implementacija v programskem jeziku Python. Podrobno so predstavljeni rezultati in testiranje algoritma klonske selekcije ter integracija omenjenega algoritma v knjižnico NiaPy.
Keywords: algoritmi po vzoru iz narave, optimizacijski algoritem klonske selekcije, knjižnica NiaPy, Python
Published in DKUM: 01.03.2024; Views: 436; Downloads: 73
.pdf Full text (1,05 MB)

4.
Uporaba nevronskih mrež pri iskanju binarnih sekvenc z nizkimi avtokorelacijami : magistrsko delo
Jan Popič, 2023, master's thesis

Abstract: Uporaba nevronskih mrež je vedno bolj razširjena, tako v vsakdanjem življenju kot na različnih raziskovalnih področjih. Kljub razširjeni uporabi pa obstajajo raziskovalni problemi, kjer uporabna vrednost nevronskih mrež še ni bila preverjena. Eno izmed takšnih področij je iskanje binarnih sekvenc z nizko avtokorelacijo (ang. low-autocorelation binary sequence), pri katerem se iščejo binarna zaporedja različnih dolžin, ki imajo čim manjšo vrednost avtokorelacije. Takšne sekvence se zaradi svojih specifičnih lastnosti uporabljajo pri mnogih raziskovalnih področjih, njihovo iskanje pa predstavlja izjemno zahteven kombinatoričen problem. V našem delu predstavimo dve nevronski mreži, ki služita za usmerjanje iskalnega algoritma samoizogibnega sprehoda pri iskanju binarnih sekvenc dolžine 31 in 41. Prva nevronska mreža je učena pravil popačene simetrije. Ta pravila zmanjšajo dimenzijo iskalnega prostora, nevronska mreža pa se jih je uspela naučiti. V želji izboljšanja obstoječega mehanizma smo naučili tudi drugo nevronsko mrežo, ki v iskalnem algoritmu doseže statistično signifikantno boljše rezultate kot mehanizem popačene simetrije. Za to nevronsko mrežo dodatno analiziramo število funkcijskih ovrednotenj za dosego najboljše znane rešitve. Izkazalo se je, da izboljšana nevronska mreža za dosego najboljših znanih rešitev potrebuje manj funkcijskih ovrednotenj kot uporaba pravil popačene simetrije.
Keywords: nevronske mreže, binarne sekvence, iskalni algoritem, samoizogibni sprehod
Published in DKUM: 21.09.2023; Views: 313; Downloads: 59
.pdf Full text (2,58 MB)

5.
Načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota pepper : magistrsko delo
Erik Rot Weiss, 2023, master's thesis

Abstract: V tem magistrskem delu se raziskuje načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota Pepper. Osredotočamo se na interpretacijo senzorskih meritev z uporabo algoritma rojev delcev in njegovo primerjavo z genetski algoritmom. Preizkušamo algoritem v izven omrežnem okolju lokalizacije, kjer so podatki, ki so obravnavani, prave meritve LiDAR v znanih točkah v prostoru. Delo se konča z implementacijo algoritma na robota za sočasno lokalizacijo med obratovanjem robota.
Keywords: lokalizacija, mobilni robot Pepper, algoritem rojev delcev, genetski algoritem, LiDAR meritve
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 391; Downloads: 29
.pdf Full text (3,12 MB)

6.
Analiza in izvedba modulacijskih strategij kaskadnega modularnega večnivojskega pretvornika : magistrsko delo
Rok Kobovc, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je opisana analiza in izvedba modulacijskih strategij za kaskadni modularni večnivojski pretvornik, namenjen generiranju visokonapetostnih valovnih oblik iz nizkonapetostnih komponent. V nalogi so podrobno razložene uporabljene modulacije ter njihov implementacijski postopek za ustvarjenje oz. generiranje pulzov, ki so različno porazdeljeni na polprevodniških stikalih (MOSFET-ih). Glede na dobljene simulacijske ter eksperimentalne rezultate se je naredila primerjava različnih modulacijskih tehnik. Kvaliteta izhodnega signala se meri s pomočjo t.i. skupnega harmonskega popačenja, ang. »Total Harmonic Distorsion, THD«, zato se je raziskal vpliv modulacijskih strategij na THD, ter na osnovi tega sklep, katera od izbranih je najboljša. Opisano je uporabljeno programsko okolje Matlab/Simulink ter mikrokrmilnik TMS320F28379D in razložen njegov način programiranja. Meritve so se izvajale z osciloskopom ter z logičnim analizatorjem, kot je Digilent Analog Discovery 2. Za implementacijo je kot osnovni modul uporabljen enostaven H-mostič ter gonilnik, ki je opisan v nalogi. Prednost pretvornika je predvsem to, da zagotavlja manjšo napetostno obremenitev na polprevodniških stikalih, nižjo stikalno frekvenco ter s tem manjše preklopne izgube in pri tem nizko skupno harmonično popačenje toka brez dodanih velikih pasivnih filtrov.
Keywords: modularni večnivojski pretvornik, modulacijski algoritem, razsmernik, simulacija, analiza, pulzno širinska modulacija s fazno zakasnjenimi nosilnimi trikotnimi signali, pulzno širinska modulacija z nivojsko premaknjenimi nosilnimi trikotnimi signali.
Published in DKUM: 18.04.2023; Views: 511; Downloads: 55
.pdf Full text (4,39 MB)

7.
Izdelava programskega algoritma za posnemanje robov keramičnih palčk ego
Primož Pen, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi bo predstavljeno načrtovanje električnega načrta in izdelava programskega algoritma, namenjenega strojnemu posnemanju robov keramičnih palčk EGO. Predlog za magistrsko nalogo je nastal v oddelku za elektroniko v podjetju ETI Elektroelement, d. o. o. Stroj je krmiljen s programirnim krmilnikom PLK Siemens S7-1214. Ta skrbi, da se programski algoritem nemoteno izvaja, s tem pa se opravlja brušenje keramičnih palčk. Vsi delovni procesi, sporočila in napake, ki se pojavijo na stroju, pa so prikazani na HMI TP700-Comfort. Cilj magistrske naloge je postavitev stroja v proizvodnji, testirati njegovo delovanje in ga vključiti v proizvodni proces.
Keywords: Keramične palčke, strojno posnemanje, avtomatizacija, električni načrt, programski algoritem
Published in DKUM: 21.12.2022; Views: 617; Downloads: 76
.pdf Full text (7,08 MB)

8.
Grafični prikaz Kruskalovega algoritma v 3D prostoru : diplomsko delo
Jurij Cerar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo implementirali aplikacijo za demonstracijo Kruskalovega algoritma nad oblaki točk LiDAR v 3D prostoru ter izmerili čas algoritma in čas upodabljanja, kakor tudi pomnilniško zahtevnost algoritma. Poleg tega smo tudi primerjali uporabo evklidske razdalje in intenzitete kot cene povezav. Zato smo ustvarili namizno aplikacijo, ki prebere točke LiDAR in jih izriše v 3D prostoru. Nato izvede Kruskalov algoritem nad temi točkami ter prikaže vmesne rezultate algoritma. Zaradi velikega števila začetnih povezav grafa smo uvedli aproksimacijo s pomočjo enakomerne mreže. Ugotovili smo da je uporaba intenzitete kot cene hitrejša od uporabe evklidske razdalje. Ugotovili smo tudi, da poraba pomnilnika narašča linearno glede na število vozlišč. Poleg tega smo preučili, kako nam gradnja minimalnega vpetega drevesa omogoča lažje preučevanje točk.
Keywords: Kruskalov algoritem, graf, format LAS, OpenGL
Published in DKUM: 21.12.2022; Views: 702; Downloads: 82
.pdf Full text (1,54 MB)

9.
Tehnične in okoljske zahteve za prenehanje statusa odpadka na področju gradbenih odpadkov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Jaka Banič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnava problematika krožnega gospodarstva na področju gradbenih odpadkov. Povzete so uredbe in zakoni, ki regulirajo to področje v Republiki Sloveniji. Izpostavili smo projekte doma in po svetu, ki so se izkazali z integracijo sekundarnih surovin pri novogradnjah in rekonstrukcijah objektov. Podrobno smo preučili mednarodni projekt Cinderela, ki se je med drugim odvijal v našem okolju. Iz pridobljenega znanja smo ustvarili diagram poteka, sestavljen iz korakov, ki so potrebni, da odpadku preneha status odpadka in postane sekundarna surovina. Z njim želimo prispevati k lažjemu in preglednejšemu reševanju problematike za uporabo sekundarnih surovin. Prav tako smo uspešno potrdili naslednje postavljene hipoteze: da obstajajo odpadki s potencialom za sekundarno uporabo; da ti materiali v pravih razmerij ne poslabšajo lastnosti primarnih materialov; ter da je možna uporaba teh sekundarnih surovin pri gradnji. Ugotovili smo, da je področje uporabe sekundarnih surovin v razvojni fazi, vendar obstajajo projekti, v katerih so bile te surovine uspešno uporabljene v gradnji kot glavni ali pomožni gradniki. Prav tako smo ugotovili, da zakonodaja, ki ureja to področje, temelji na individualnem pristopu za vsak odpadek oz. sekundarno surovino. Slovenski strokovnjaki in slovenska družba so med vodilnimi na svetu na področju recikliranja in ponovne uporabe odpadkov, tako gospodinjskih kot industrijskih. Z razvojem znanosti na področju krožnega gospodarstva tako bistveno prispevamo k ohranjanju okolja in družbenih vrednot.
Keywords: krožno gospodarstvo, gradbeni odpadki, sekundarne surovine, prenehanje statusa odpadka, algoritem za prenehanje statusa odpadka.
Published in DKUM: 10.11.2022; Views: 705; Downloads: 80
.pdf Full text (3,58 MB)

10.
Razpon grafa : magistrsko delo
Lara Drožđek, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo osnove teorije grafov, razpone grafa, z njimi povezane pojme in rezultate. Pojem razpona grafa povežemo z določanjem največje varnostne razdalje, ki jo lahko v grafu ohranjata dva igralca, ki želita obiskati vsa vozlišča (ali vse povezave) grafa. Predstavimo tudi tri pravila premikanja, ki jih morata igralca med premikanjem po grafu upoštevati, in jih povežemo s produkti grafov. V delu je podana tudi karakterizacija grafov, v katerih ni mogoče ohranjati pozitivne varnostne razdalje med igralcema, glede na podano pravilo premikanja po grafu. Na koncu predstavimo polinomski algoritem za določanje razpona grafa. Katero različico razpona grafa nam algoritem izračuna, je odvisno od podanega pravila premikanja po grafu.
Keywords: krepki razpon grafa, direktni razpon grafa, kartezični razpon grafa, produkti grafov, karakterizacija, algoritem, varnostna razdalja
Published in DKUM: 28.10.2022; Views: 676; Downloads: 64
.pdf Full text (1,55 MB)

Search done in 7.88 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica