| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
NAČRTOVANJE SNEMALNEGA STUDIA IN NJEGOVA AKUSTIKA
Aleš Rola, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi obravnavamo akustiko snemalne sobe oz. studia. Za kvalitetno snemanje glasbe ali govora mora imeti prostor ustrezno obliko in volumen, da lahko posnamemo kvaliteten zvok. Upoštevati moramo vse značilnosti in lastnosti zvoka kot valovanja in obdelati ter pripraviti prostor tako, da optimiziramo akustične parametre studia. Hrup je eden izmed najbolj motečih faktorjev, zato ga je potrebno zmanjšati na minimum. Na akustične parametre vplivajo še velikost, oblika in akustične lastnosti notranjih materialov in predmetov. Naloga nam je lahko v pomoč že pri načrtovanju, v začetni fazi izgradnje prostora, lahko pa tudi pri sami opremi in notranji dodelavi prostora za snemanje.
Keywords: zvok, akustika, snemalni studio, poodmevanje, absorbcija
Published: 20.12.2010; Views: 8473; Downloads: 425
.pdf Full text (1,59 MB)

8.
MERJENJE SPREMEMB GLASNOSTI AVDIO SIGNALOV V TELEVIZIJSKEM ODDAJANJU
Simon Žvikart, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bomo poizkušali predstaviti »skoke« v glasnosti pri TV oddajanju na primerih tako slovenskih kot tujih programih. Najprej bomo predstavili zvok in njegove fizikalne lastnosti, nato način merjenja hrupa ter težave neenakomerne jakosti zvoka pri televizijskih programih. Predstavili bomo najnovejša priporočila EBU R 128 za merjenje in normalizacijo glasnosti. Na praktičnih primerih posnetkov zvoka TV programov, ki jih bomo prikazali v obliki grafov, želimo dokazati, da anomalije zvoka resnično obstajajo.
Keywords: Meritve zvoka, Broadcast, hrup, akustika
Published: 04.01.2011; Views: 1726; Downloads: 241
.pdf Full text (4,56 MB)

9.
Zasnova in konstruiranje komore za merjenje hrupa
Niko Srt, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je nastalo v sodelovanju s podjetjem Doorson d.o.o., ki izdelujejo avtomatska drsna vrata za prehod ljudi. Magistrsko delo (v nadaljevanju naloga) obravnava podroben opis zasnove in izdelave komore za merjenje hrupa, s čimer si bo lahko podjetje v prihodnje pomagalo pri razvoju novih vrat za prehod ljudi, ki bi naj povzročala čim manj hrupa. Naloga spada v področje tehnične akustike, zato je v uvodnih poglavjih opisan zvok, kaj zvok sploh je, kako nastaja in kako se širi. Nato sledi predstavitev in opis gluhe, polgluhe sobe, odmevnice in cevi, ki predstavljajo različne vrste laboratorijskih testnih polj. V tem delu naloge je opisan tudi koeficient absorpcije zvoka, kako ga izmerimo in kaj nam pove. Glavni del naloge pa opisuje nastanek komore za merjenje hrupa. V tem delu je podrobneje opisano kako smo izmerili in določili frekvenčno območje ter spodnjo mejno frekvenco, potem kako smo določili dimenzije komore, zvočno izolacijo in kako je potekala izdelava celotne komore z vsemi pomembnimi elementi. Na koncu naloge so predstavljeni rezultati in razprava o le teh.
Keywords: : komora za merjenje hrupa, gluha soba, polgluha soba, zvok, vibracije, akustika
Published: 07.01.2015; Views: 1327; Downloads: 92
.pdf Full text (3,34 MB)

10.
ANALIZA IN OPTIMIZACIJA PSIHOAKUSTIČNIH ELEMENTOV V PROSTORIH PEDAGOŠKEGA PROCESA NA FERI
Maks Gregor, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje kako akustika prostora vpliva na ergonomijo. Po opravljeni anketi, ki je bila opravljena med 40 študenti FERI, je dosti študentov izpostavilo oddelek A tehniških fakultet. Raziskava in predlagana optimizacija akustičnih parametrov je bila podana na osnovi meritev opravljenih v predavalnici A – 301. Meritve so pokazale, da je stanje akustičnih parametrov v tej predavalnici, zaradi načina gradnje zelo slabo, glede na svojo namembnost. Namen raziskave je bil opozoriti na to stanje in najti povezavo, da je lahko akustika prostora in način govora določenih profesorjev eden izmed razlogov za nezainteresiranost študentov za obisk predavanj.
Keywords: akustika, predavalnice, odmev, razumljivost, govor
Published: 06.11.2015; Views: 821; Downloads: 91
.pdf Full text (771,60 KB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica