SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Plavalni bazen kot akumulator toplotne energije za ogrevanje
Roman Ocvirk, 1992, undergraduate thesis

Keywords: akumulator toplote
Published: 26.07.2007; Views: 1507; Downloads: 0

2.
IZRAVNALNIK NAPETOSTI LI-PO CELIC ZA ELEKTRIČNO VOZILO
Matej Kladnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno izravnavanje napolnjenosti Li-Po akumulatorjev. Podani so razlogi za izravnavanje, opisane so možne metode izravnavanja napolnjenosti ter predstavljeni nekateri programski algoritmi, s katerimi lahko mikrokrmilnik nadzoruje in upravlja izravnavanje. Predstavljen je tudi zgrajeni modul, ki izravnava napetosti Li-Po akumulatorjev v električnem vozilu. Modul je namenski in se prilega ohišju akumulatorjev, njegovo srce pa je integrirano vezje LTC6802-1, ki opravlja meritve napetosti posameznih celic. Podani so rezultati meritev ter ugotovitve, do katerih smo prišli med gradnjo in testiranjem.
Keywords: akumulator, mikrokrmilnik, algoritem, Li-ion, izravnavanje napetosti, elektronika
Published: 20.12.2010; Views: 1388; Downloads: 176
.pdf Full text (3,41 MB)

3.
LITIJ-POLIMERNA AKUMULATORSKA BATERIJA ZA ELEKTRIČNO VOZILO
Aleš Kapun, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen baterijski akumulator kot glavni izvor električne energije in eden izmed najpomembnejših elementov v vozilih na električni pogon. Akumulator namreč v električnem vozilu skrbi za napajanje elektromotorja in ostalih električnih komponent. Predstavljeni so uporabljeni Li-Po akumulatorji, njihove prednosti, slabosti ter praktična uporaba. V praktičnem delu je prikazano načrtovanje ohišja za večcelični Li-Po akumulator, namenjenega uporabi v električnem vozilu. Sledi prikaz vezave akumulatorskih celic ter ostalih komponent, ki skrbijo za pravilno delovanje akumulatorja. Drugi sklop diplomskega dela je namenjen baterijskemu nadzornemu sistemu, ki ima tri glavne cilje. Ti cilji so: (1) zaščititi celice akumulatorja pred poškodbami, (2) podaljšati življenjsko dobo akumulatorja ter (3) ohraniti akumulator v stanju napolnjenosti, v katerem lahko izpolnjuje zahteve napajanja električnega vozila. Baterijski nadzorni sistem sestoji iz treh izravnalnih vezij povezanih v celoto in iz elektronske nadzorne enote. Za dosego zgoraj navedenih ciljev baterijskega nadzornega sistema skrbi program, ki je naložen na elektronski nadzorni enoti, mikrokrmilniku MSP430F169. Izravnalno vezje preko čipa LTC6802-1 meri napetost vsake posamezne celice in jo pošilja programu na mikrokrmilnik, le-ta pa jo primerja z ostalimi napetostmi. V primeru prevelikega odstopanja napetosti jih izravna tako, da je odstopanje čim manjše. Izravnava poteka preko izravnalnih uporov na izravnalnih vezjih. V tem sklopu je prav tako opisano delovanje omenjenega programa za nadzor akumulatorskih celic. Na koncu diplomskega dela so podani in analizirani rezultati testiranj.
Keywords: akumulator, električno vozilo, litij polimerna, izravnavanje napetosti.
Published: 02.11.2011; Views: 5023; Downloads: 455 
(1 vote)
.pdf Full text (4,98 MB)

4.
OPTIMIZIRAN POLNILNIK AKUMULATORJEV ZA PODALJŠANJE NJIHOVE ŽIVLJENJSKE DOBE
Miran Meznarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je opisan polnilnik malih svinčenih akumulatorjev, ki optimalno polni akumulatorje in s tem ohranja njihovo dolgo življenjsko dobo. Polni lahko štiri akumulatorje istočasno, kar mu zagotavlja konkurenčno ceno. polnilnik z optimalno karakteristiko polnjenja za ohranjanje čim daljše življenjske dobe malih (do 15Ah) svinčenih akumulatorjev.
Keywords: polnilnik za svinčene akumulatorje, življenjska doba akumulatorja, mali svinčeni akumulator
Published: 07.10.2013; Views: 870; Downloads: 135
.pdf Full text (5,23 MB)

5.
Uporaba in vgradnja hidravličnih akumulatorjev
Damijan Krajnc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V svetovnem merilu dajemo vedno večji poudarek porabi energije, tako z okoljevarstvenega vidika kot tudi z ekonomskega vidika. Izgube v nekaterih hidravličnih sistemih niso zanemarljive, zato je bistvenega pomena vgradnja hidravličnega akumulatorja, s katerim lahko pripomoremo k shranjevanju začasno odvečne energije in jo del vrnemo nazaj v hidravlični sistem. Z vidika vgradnje in vzdrževanja je hidravlični akumulator izredno nevarna komponenta in zahteva veliko pozornost ter strogo upoštevanje navodil za uporabo. Pri načrtovanju hidravličnega sistema s hidravličnim akumulatorjem moramo posvetiti veliko pozornost prav hidravličnemu akumulatorju, sam sistem pa tudi mora omogočati vgradnjo hidravličnega akumulatorja. V diplomskem delu je poudarek na vzdrževanju in preračunu hidravličnega akumulatorja, pri čemer so zbrani podatki vodilnih proizvajalcev hidravličnih akumulatorjev.
Keywords: hidravlični akumulator, varčevanje energije, vzdrževanje, vgradnja
Published: 12.07.2013; Views: 1680; Downloads: 458
.pdf Full text (1,98 MB)

6.
AKUMULATORJI TOPLOTE IN HLADU
Filip Ambrož, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni trije tipi akumulatorjev: akumulator pare, akumulator vroče vode ter akumulator hladu. Ti akumulacijski hranilniki se lahko uporabljajo za veliko različnih namenov. Z uporabo v industriji je z njimi možno privarčevati določene stroške. Ob njihovi implementaciji se lahko zmanjšajo stroški obratovanja ter kapaciteta proizvodnih naprav. Omogočajo tudi večjo učinkovitost porabe energije, kar pomeni, da lahko zmanjšajo izpuste toplogrednih plinov v ozračje. Iz tega vidika je mogoče sklepati, da se bo njihova uporaba v prihodnosti povečevala. V diplomski nalogi so navedene karakteristike in lastnosti akumulatorjev toplote in hladu, ter prikazane tudi različne sistemske napeljave, pri katerih osrednjo vlogo predstavljajo navedeni akumulatorji. S pomočjo programa Mathcad so izvedeni tudi izračuni toplotnih izgub na akumulatorju vroče vode.
Keywords: Energetika, prenos toplote, hranilniki, akumulator pare, akumulator vroče vode, akumulator hladu
Published: 02.10.2013; Views: 1076; Downloads: 88
.pdf Full text (2,33 MB)

7.
AKUMULATORJI TOPLOTE S FAZNO SPREMINJAJOČO SNOVJO
Gregor Fakin, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Ena izmed tehnik shranjevanja energije je uporaba akumulatorjev toplote s fazno spreminjajočo snovjo (ang. phase change materials – PCMs). V osnovi so to kemijske ali homogene zmesi, ki so organske, anorganske ali evtektične sestave in imajo visoko talilno toploto, pri čemer s taljenjem in strjevanjem sprejemajo in oddajajo določeno količino toplote, ki je za vsako snov s spremembo faze drugačna. Snov v procesu taljenja absorbira toploto, ki jo v procesu strjevanja lahko oddaja. V diplomski nalogi so obravnavane tri vrste tekoče-trdno fazno spreminjajočih snovi: anorganske, organske in evtektične. Natančneje so predstavljene anorganske fazno spreminjajoče snovi, h katerim spadajo hidratizirane soli, kovine in anorganski evtektiki. Predstavljene so tri, za shranjevanje toplotne energije najbolj primerne, hidratizirane soli in anorganske evtektike. Nadalje je obravnavavan postopek enkapsulacije, s katero se izboljšajo termofizikalne lastnosti fazno spreminjajočih snovi. Predstavljena je tudi uporaba fazno spreminjajočih snovi za solarno ogrevanje vode in transport temperaturno občutljivih snovi, ter uporaba v zgradbah in biomedicini. V zaključku je s pomočjo programskega paketa MathCad izveden preračun sprejete in oddane toplote fazno spreminjajoče snovi v cevnem toplotnem prenosniku pri vtoku in iztoku vroče in hladne vode, kar imenujemo proces polnjenja in praznjenja fazno spreminjajoče snovi s toploto.
Keywords: fazno spreminjajoča snov (FSS), akumulator toplote, latentna topilna toplota, enkapsulacija, uporaba FSS
Published: 09.09.2014; Views: 1138; Downloads: 242
.pdf Full text (2,71 MB)

8.
Dodelava luknjalne naprave za luknjanje akumulatorskih kaset
Primož Gajser, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo podrobno predstavlja dodelavo luknjalne naprave za luknjanje akumulatorskih kaset. Med postopkom varjenja celičnih stavkov vstavljenih v akumulatorsko kaseto je prihajalo do slabih medceličnih povezav - zvarov. Posledica le teh je bil velik izmet in pogosti zastoji serijske proizvodnje. V ta namen je v skladu s Poslovnikom kakovosti predviden proces korektivnih in preventivnih ukrepov, za ugotovitev in odstranitev vzroka slabih medceličnih povezav, ki predvideva dodelavo luknjalne naprave za luknjanje akumulatorskih kaset. Po kakovostni analizi ukrepa se je projekt dodelave izkazal kot uspešen, saj so stroški, zaradi neustreznosti akumulatorskih kaset bili odpravljeni.
Keywords: luknjalna naprava, akumulatorska kaseta, svinčen akumulator, varjenje
Published: 07.09.2016; Views: 220; Downloads: 13
.pdf Full text (7,72 MB)

9.
Vpliv hidravličnega cevovoda na delovanje linearne hidravlične servoosi
Tadej Jurgec, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je obravnavan vpliv hidravličnega cevovoda na delovanje linearnih hidravličnih aktuatorjev in sistema kot celote. Zanimala sta nas predvsem vpliv različnih dimenzij cevi in pa vpliv uporabljenih hidravličnih akumulatorjev pri različnih tlakih polnjenja na dinamiko celotnega sistema. Preverili smo tudi učinkovitost priporočil podanih s strani proizvajalcev o optimalni napolnjenosti akumulatorjev. Primerno napolnjen akumulator lahko prepreči pojav raznih tlačnih udarov, shranjuje in kasneje zagotovi potrebno moč ob nenadnem izpadu energije. Zato je zelo pomembno kakšno velikost oziroma volumen, ter napolnjenost akumulatorja izberemo za obravnavan sistem. To je še posebej pomembno v primerih, ko so isti aktuatorji nameščeni na različnih razdaljah od vira hidravlične energije. Omenjena problematika je osrednja tema naloge, ki smo se je najprej lotili teoretično z vključujočim osnovnim modeliranjem sistema. Nato pa smo dobljene rezultate in spoznanja primerjali še z eksperimentalnimi raziskavami, na katerih temelji magistrsko delo.
Keywords: hidravlika, servo os, cevovod, hidravlični akumulator, vplivi.
Published: 08.12.2017; Views: 206; Downloads: 30
.pdf Full text (2,82 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica